03 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İhracatçılar kurdan rahatsız

İhracatçılar Türk Lirasının aşırı değerli olmasından ve kurlardaki dalgalanmadan rahatsızlar. Hangi yıl baz alınırsa alınsın, Türk Lirasının aşırı değerli olduğunu söyleyen ihracatçılar, TL’deki değerlenmenin ihracat bağlantıları nedeniyle kendilerini sıkıntı içinde bıraktığını kaydediyorlar.

İhracatçılar kurdan rahatsız

İhracatçilar aşırı değerli Türk Lirası'ndan, kurlardaki dalgalanmadan rahatsızlar. Hangi yıl baz alınırsa alınsın Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğunu söyleyen ihracatçılar, TL'deki değerlenmenin ihracat bağlantıları dolayısıyla kendilerini sıkıntı içinde bıraktığını kaydediyorlar.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada, değerli TL'nin Türkiye'ye sıcak para girmesine sebep olduğunu, bunu önlemek için Tobin vergisinin (kısa vadeli sermaye hareketlerine vergi getirilmesi) düşünülebileceğini belirttiğini kaydetti. Büyükekşi, ''aslında Tobin vergisi falan bir sonuç. Bizim isteğimiz Tobin vergisi falan değil. Bizim isteğimiz rekabet edebilecek bir kur'' dedi. Tobin vergisinin oranının yüzde 1 ile yüzde 5 arasında bir rakam olabileceğini ama onu rakam söylemek istemediklerini bildiren Büyükekşi, şunları söyledi: ''Burada aslında Tobin vergisi falan bir sonuç. Bizim istediğimiz Tobin vergisi falan değil, bizim istediğimiz rekabet edebilecek bir kur. Kur değerlenince Türkiye'ye sıcak para çok geliyor. Sıcak para da bizi rahatsız ediyor. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesini sağlıyor. Bugün parite 1,29'lara çıktığı halde maalesef 1,95 TL avronun karşılığı, dolar da 1,52'ye düşmüş durumda. Daha 15-20 gün önce parite 1,20'lere düştüğü halde avro 1,89'du, dolar da 1,58'ler seviyesindeydi. (Bu kurla) Türk ihracatçısı nasıl maliyet yapacak, nasıl hesap yapacak, nasıl altından kalkacak?

İTHİB BAŞKANI GÜLLE

Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, rekabet edilemeyen kurun, TL'nin çok değerli olmasının ABD pazarını, bu pazara bakış açısını, mal satma heyecanını kaybettirdiğini söyledi.

DERİ VE DERİ MAMULLERİ

Deri ve Deri Mamulleri Sektörü Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Deri ve Demir Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, kur dolayısıyla sektördeki herkesin bu kış sezonunda ne kadar zarar ettiğini hesapladığını kaydetti.

03.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  İhracatçılar kurdan rahatsız

  Ette fiyatların düşmesi zor

  Toplanan ürünler Çin ve Tayvan malı

  Döviz kuru problem olmaya devam ediyor

  İstikbal’den 1.500 TL’lik hediye çeki

  Toplu iş sözleşmesi öğretmenin yüzünü güldürdü

  Kuveyt Türk’ün yatırım fonu borsada

  Doğan Holding’in vergi dâvâları sonuçlandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.