03 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Fatih’in, ‘’Bogomilleri” İslâma dâvet ettiği meydanda festival

Fatıh Sultan Mehmed’in Bosna-Hersek’i fethi sırasında, daha önce Hristiyanlığın Bogomil mezhebine mensup Bosna halkını İslâm’a davet ettiği meydanda, geleneksel festival düzenlendi.

Zenitsa kenti yakınlarındaki 1200 metre rakımlı Lastavitsa yaylasında düzenlenen festivale, Zenica Müftüsü Eyüp Dautoviç, Tuzla Müftüsü Hüseyin Kavazoviç ile ülkenin değişik yerlerinden gelen 10 bine yakın Boşnak katıldı. Festival kapsamında Türkçe mevlüt okundu, cemaatle öğle namazı kılındı ve dua edildi. Festivalde ayrıca gülle atma, çuval içinde koşma, ip çekme gibi yarışmalar da yapıldı.

Zenitsa Müftüsü Eyüp Dautoviç, törende yaptığı konuşmada, Müslüman olmalarını sağlayan Fatih Sultan Mehmed’e minnet borçları olduğunu ve onun kalplerinde sevgisinin ayrı olduğunu belirtti. Dautoviç, şu anda Boşnakların yaşadıkları topraklarda birçok sıkıntıları bulunduğunu ifade ederek, bu sorunların birlik ve beraberlik içinde, hayatın her alanında aktif olunarak aşılacağını vurguladı.

Zenitsa Müftülüğü de, bu yıl festivalin gerçekleşmesine destek olan kişilere ödül verdi. ‘’Kulin Ban’’ (İlk Bosna kralı) ödülü Zenitsa-Doboy Kanton Başkanı Miralem Galiyaşeviç’e, ‘’Fatih Sultan Mehmed’’ ödülü ise İlahiyatçı Prof. Dr. Mahmut Karaliç’e verildi.

1000 YILI AŞKIN SÜREDİR DEVAM EDEN FESTİVALİN HİKÂYESİ

Bosnalılar, Lastavitsa yaylasında bin yılı aşkın süredir özgürce düşüncelerini paylaşıyor, maneviyatlarını zenginleştiriyor ve Allah’a verdiği nimetler için şükranda bulunuyor.

Orta Çağ’da Bosna Krallığı’nda yaşayan Bogomil mezhebi (Boşnakların İslâmiyetten önce mensubu oldukları Hristiyanlığın tek Tanrı’yı kabul eden mezhebi) mensupları, her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Lastavitsa yaylasında bir araya gelerek bu etkinliği düzenliyordu. Bosna-Hersek’i 1463 yılında fetheden Fatih Sultan Mehmed’in, ordusuyla birlikte bu etkinliğin düzenlendiği alana gelerek, burada toplanan Bogomilleri İslâmiyet’e davet etti.

Bu meydanda büyük çoğunluğu İslâmiyet’i kabul eden Bosna halkı, Fatih’ten her yıl yine Lastavitsa’da toplanıp sohbet ve dua edebilme izni istiyor. Fatih’in izin vermesi üzerine Bosna halkı İslâmiyet’ten önce gerçekleştirdikleri etkinliği, geleneksel olarak halen devam ettiriyor.

03.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Fatih’in, ‘’Bogomilleri” İslâma dâvet ettiği meydanda festival

  Yaylalardan sadece anılarla ayrılmalı

  Sivaslılar Kültür Şöleninde buluştu

  “Renk, Işık, Görkem” sergisi uzatıldı

  Tarihî Zil Kale’de restorasyon

  Kur’ân-ı Kerim’i en güzel şekilde okumak için yarıştılar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.