18 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Tatile geldi, Müslüman oldu

MUĞLA’NIN Dalaman ilçesinde tatil yapan Alman genç kız, İslamiyet’i seçti. Almanya’da yaşayan Tanja Vierthaler tatil yaptığı Dalaman’da Türk nişanlısı Ahmet Rıdvan Ateş ile birlikte müftülüğe giderek Müslüman oldu ve Bahar Elif ismini aldı.

Almanya’nın Münih kentinde giyim mağazasında tezgahtar olarak çalıştığını anlatan Vierthaler, ‘’5 yıldır Müslüman olmak istiyordum. Çalıştığım mağazada Müslüman Türk kadınlarından çok etkilendim ve onlardan aldığım kitapları okudum. Türkiye’ye turist olarak geldiğimde tanıştığım nişanlımın da teşviki ile İslamiyeti seçtim’’ dedi. İslamiyet ve Müslümanlar konusunda çok araştırma yaptığına işaret eden Vierthaler, ‘’İslamiyet’teki hoşgörü, sevgi, kardeşlik duyguları çok önde. Bu sebeple kendi hür irademle İslamiyet’i seçtim ve gurur duyarak Müslüman oldum’’ diye konuştu. Öte yandan, Dalaman Müftülüğünde İlçe Müftüsü Selahattin Bozkurt nezaretinde ve şahitler huzurunda yapılan ihtida töreni ile Müslüman olan genç kızın ismi Bahar Elif olarak değişti.

18.09.2010


 

Trafik kazasında 4 kız kardeşten 3’ü hayatını kaybetti

OSMANİYE – Gaziantep otoban yolunda meydana gelen trafik kazasında 4 kız kardeşten 3’ü hayatını kaybetti.

Kazada 1’i ağır 5 kişi de yaralandı. Kaza, Kenan Balkarkaya (57) idaresindeki 01 AT 801 plakalı otomobilin direksiyon hâkimiyetini kaybederek yol kenarındaki demir bariyerlere çarpması sonucu meydana geldi. Bahçe İzgi Dinlenme Tesisleri’nin yakınında meydana gelen kazada 14, 11 ve 5 yaşındaki üç kız kardeş hayatını kaybetti. Araç sürücüsü Kenan Balkarkaya, biri çocuk 3 kişi ise Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren kaza yerine gelerek incelemelerde bulundu. Kaza nedeni ile TAG otoyolu Gaziantep istikameti yaklaşık 2 saat trafiğe kapalı kaldı. Görgü tanıkları kazanın sürücünün yol ortasındaki bir lastik parçasına çarpmamak için direksiyonu kırması ve hâkimiyeti kaybetmesi neticesinde meydana geldiğini iddia etti.

18.09.2010


 

Elmadağ’ın imarı sil baştan

ANKARA’NIN Elmadağ ilçesinde bir vatandaşın evinin önünden geçen yol nedeniyle açtığı davanın ardından ilçedeki inşaat ruhsat ve iskan işlemleri durduruldu.

Kararın ardından ilçedeki imar düzenlemeleri tamamen değişecek. İlçedeki imar ve iskan işlemlerinin durdurulması Adil K. adlı bir kişinin evinin önünden geçen kadastro yolunun iptali için dava açmasıyla başladı. Açılan dava sonucu mahkeme daha önce yapılan imar planı değişikliğini iptal ederek vatandaşı haklı buldu. Davanın ardından ilçedeki inşaat ruhsat ve iskan işlemleri durduruldu. Kararın ardından ilçedeki imar düzenlemeleri tamamen değişecek.

18.09.2010


 

Antalya’da liseli iletişimciler yetişecek

ANTALYA’DA iletişim eğitiminin lise düzeyinde verilmesi yönünde önemli bir adım atıldı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte yaptığı girişimler Milli Eğitim Bakanlığı’nca olumlu karşılandı ve Bakan Nimet Çubukçu’nun oluruyla Antalya’da lise düzeyinde gazetecilik ve radyo-TV eğitimi verilmesi kararlaştırıldı.

Bakanlığın kararına göre, Kepez ilçesinde açılmış olan Hüsniye Özdilek Ticaret Meslek Lisesi’nin bünyesinde Anadolu İletişim Meslek Lisesi programı açılacak. Program kapsamındaki Gazetecilik ve Radyo-Televizyon alanları bu öğretim yılından itibaren faaliyete geçecek.

18.09.2010


 

Mehterde ‘iki ileri, bir geri’ yok

DünyanIn ilk ve en eski alaturka ordu bandosu olarak bilinen Mehter Takımına özgü bir stil olduğuna inanılan yürüyüşün, sanıldığı gibi ‘’iki ileri, bir geri’’ şeklinde olmadığı bildirildi.

İlk Türk Devleti Hunlar zamanındaki adı ‘’Tuğ’’ olan ve vurmalı ve nefesli sazlardan oluşan askerî mızıka okulunun ismi Osmanlı Devleti Padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra Mehter Takımı olarak değiştirildi. Türk savaş tekniğinin vazgeçilmez unsuru olan askerî müziğin amacı, çok uzaklardan duyulan ve gitgide yaklaşan gök gürültüsüne benzer yabancı bir müzmin sesiyle düşmanın moralini bozup savaşacak güç bırakmamak, düşmanı teslim almak suretiyle harbi en kısa zamanda bitirmek ve böylece bir bakıma insan kıyımını önlemektir. Yüzlerce yıllık mehter geleneği Anadolu’nun birçok bölgesinde olduğu gibi Çorum Belediyesi Mehter Takımıyla yaşatılarak geleceğe aktarılıyor.

“RAHİMALLAH VE KERİMALLAH’’ YÜRÜYÜŞÜ

Mehter takımı olarak kendilerini en çok rahatsız eden konulardan birinin ‘’Mehter adımı’’nın yanlış anlaşılması olduğunu ifade eden Çorum Belediyesi Mehterbaşı Selahattin Delice, mehter geleneğinde ‘’iki ileri, bir geri’’ diye bir adımın olmadığını söyledi. Delice, Mehter takımı yürüyüşü ise ‘’Yürüyüşlere daima ‘besmele’ ve sağ ayakla başlanır. Yürüyüş yapılırken her üç adımda sağa ve sola dönülüp selâm verilir. Bu mehter takımının sağa ve sola ‘Rahimallah ve Kerimallah’ mânâsına gelen selâmlama yürüyüşüdür. Yürüyüşlerde geri adım atılmaz, daima ileri gidilir’’ şeklinde tanımladı.

18.09.2010


 

Ödünç panda öldü,500 bin dolar ceza yolda

Japonya’nIn Kobe şehrinde bulunan bir hayvanat bahçesindeki dev pandanın ölmesi üzerine soruşturma başlatıldı.

Çin’den ödünç alınan 14 yaşındaki Kou Kou adlı pandanın ölümünden bir insanî hatanın olduğunun belirlenmesi üzerine ise bu kişiye 500 bin dolara kadar ceza verilebilecek. Kobe şehrindeki Oji Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Kou Kou, geçtiğimiz hafta kalp yetmezliğinden ölmüştü. Kou Kou, tabiî hayatından uzak pandalar için çok zor bir işlem olmasına rağmen, dişi pandaları döllemek için kullanılıyordu. Hayvanat bahçesi yetkilileri, Kou Kou’nun ölümünü incelediklerini ve kendilerine Çin’den gelen bir ekibin de katılacağını belirttiler. Hatanın hayvanat bahçesinde olduğunun belirlenmesi üzerine hayvanat bahçesine 500 bin dolara kadar ceza verilebilecek. Dev panda, hem Çin’in ulusal sembolü hem de Asya’nın iki komşusu arasındaki dostluğun bir simgesi olarak görülüyordu. Bugün dünyada bin 600 kadar pandanın kaldığı tahmin ediliyor.

18.09.2010


 

Bisikletiyle küresel ısınmaya karşı tur atacak

Kadİrlİ Motor Sporları Derneği Başkanı Yusuf Dokuzoğlu, ‘’çevre kirliliği ve küresel ısınmaya dikkati çekmek’’ için bisikletle, 20 günde 3 bin kilometre katetmeyi hedefliyor.

Dokuzoğlu, giderek artan çevre kirliliği ve buna bağlı olarak gelişen küresel ısınma sonucunda meydana gelebilecek olumsuz etkileri ve bu alandaki insan odaklı faktörlere dikkati çekmek için bisikletle Türkiye’yi dolaşacağını ifade etti. Dokuzoğlu, ‘’Sağlıklı bir gelecek ve yaşanılabilir bir dünya’’ sloganı ile başladığı 20 günlük gezisinde, günlük 150 kilometre olmak üzere toplamda bisikleti ile 3 bin kilometre yol gideceğini hatırlatarak, şunları kaydetti: ‘’Kendi imkânlarım ve sponsorların desteği ile 20 günde Adana, Konya, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bisikletle ile 20 ile gideceğim. Gezideki en önemli amacım insanların dikkatini çevre kirliliğine ve küresel ısınmaya çekmek. Bu süre içerisinde ayrıca bisikletin bir doğa dostu olduğunu da insanlara anlatacağım.’’

18.09.2010


 

Mehmet Âkif’in Hilvan’daki evi müze olmalı

Türkİye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Âkif Ersoy Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Doğan, Mehmet Âkif Ersoy’un Mısır’da ikamet ettiği evin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirtilerek, evin müzeye dönüştürülmesini talep etti.

Doğan, İstiklâl Marşı’nın yazarı millî şair Mehmet Âkif Ersoy’un Mısır’da 11 yıl ikamet ettiği evin yıkılmaya yüz tuttuğu yönünde haberler aldıklarını belirtti. Geçmişteki ihmallerin tekrarlanmaması ve İstiklâl Marşı şairinin hatırasına saygı gösterilmesini istediği açıklamasında Doğan, şunlar kaydetti: ‘’Hilvan’da mütevazı bir evde ikamet eden millî şairin evi şimdilerde bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi yaşıyor. Ersoy’un evi korunması gereken bir mirastır. Daha önce Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanlığı zamanında Abdullah Gül’ün hassasiyet göstererek, evin satın alınması için talimat vermesi, anlaşıldığı kadarıyla sonucu değiştirmemiştir. Bürokratik engellerin sür'atle aşılarak Mehmet Âkif Ersoy’un ikamet ettiği evin, ‘Mehmet Âkif Türkiye-Mısır Dostluk’ müzesine dönüştürülmesi için gerekeni yapmakta daha fazla geç kalınmamalıdır.’’

18.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.