18 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Hamas’la takas pazarlığı

İsraİl ile Hamas arasında, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması ve karşılığında İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik arabuluculu görüşmeler yeniden başladı.

Son 6 aydır askıdaki görüşmelerin yeniden başladığı, Alman arabulucu Gerhard Konrad’ın 2 hafta kadar önce Gazze’ye geldiğinin açıklanmasıyla ortaya çıkmıştı.

Hamas’ın Siyasi Büro yetkililerinden Musa Ebu Marzuk, önceki gün Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine, Konrad’ın Gazze’ye geldiğini belirtmiş, ancak Hamas’la görüşmelerine ilişkin ayrıntı vermemişti. Ebu Marzuk, Hamas’ın bu konudaki tavrının değişmediğini de vurgulamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Alman arabulucunun girişimiyle yeni görüşmeler olduğunu doğruladı. Ancak Şalit’in ailesi, konuyla ilgili son gelişmelere rağmen iyimser olmadıklarını belirttiler.

Şalit ailesi ile birlikte 200 kadar gösterici, dün Kibbutz hareketinin 100. yıldönümü dolayısıyla, İsrail kabinesinin toplandığı Deganya kibbutzunda bir protesto eylemi düzenledi. 2006’da İsrail ile Gazze şeridi arasındaki sınırda, aralarında İzzeddin El Kassam Tugayları’nın da bulunduğu 3 silâhlı örgütün elemanlarınca Gazze’ye kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit, o günden bu yana Gazze’de bilinmeyen bir yerde tutuluyor.

Şalit’in serbest bırakılması karşılığında Hamas, sadece kendi üyelerinin değil, Filistin’in önde gelen bazı fraksiyon liderlerinin de aralarında bulunduğu binden fazla siyasî tutuklunun serbest bırakılmasını istemişti. İsrail cezaevlerinde 10 bin dolayında Filistinli tutuklu bulunuyor.

İSRAİL GAZZE’NİN

KUZEYİNE SALDIRDI

İsraİl’İn Gazze’nin kuzeyine düzenlediği saldırıda bir Filistinlinin öldüğü, iki Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Hamas yetkilileri, İsrail donanmasına ait gemiden Gazze şehrinin kuzeyinde silâhlı grupların eğitim alanına ateş açıldığını, saldırıda bir Filistinlinin öldüğünü, biri ağır iki Filistinlinin yaralandığını söyledi. İsrail ordusu, konunun soruşturulduğunu açıkladı. Gazze / aa

PERES’DEN FAS’A

RESMÎ ZİYARET

İsraİl Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, önümüzdeki 10 gün içinde Fas’a resmî bir ziyarette bulunmasının beklendiği bildirildi. İsrail’in İbranice yayımlanan gazetelerinden Maariv, Peres’in bu ziyareti, Fas Kralı Muhammed’in daveti üzerine yapacağını duyurdu. Gazetenin haberinde, Peres’in Rabat’ta Fas Kralı ile görüşeceği, ayrıca diğer siyasî yetkililerle de bir araya geleceği belirtildi. İsrail ile Fas arasında resmî diplomatik ilişkiler bulunmasa da, iki ülke 1994 yılında karşılıklı birer ofis açmışlardı. Ancak, Filistin’de 2000 yılında patlak veren intifada dolayısıyla bu ofisler kapanmıştı. Fas ile İsrail arasında teknik düzeyde, bazı ekonomik ve siyasî görüşmelerin yapıldığı biliniyor.

18.10.2010


 

Bulgaristan Müslümanları Gencev’i protesto etti

Bulgarİstan Müslümanları Başmüftülüğü, ülkedeki Müslüman toplumunun lideri olduğunu iddia eden eski siyasi polis ajanı Nedim Gencev’in tavrını bir kez daha protesto etti.

Yüksek Temyiz Mahkemesinin Mayıs ayında aldığı kararla Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şûrâ Başkanı ilân edilen Gencev, 2009 yılında yapılan son Müslümanlar Konferansında seçilen Başmüftü Mustafa Aliş Haci’yi makamından devirme çabalarını sürdürüyor. Başmüftülüğün ulusal ve uluslar arası kamuoyunun dikkatine yayımlanan açıklamasında, Gencev’in söylem ve davranışlarıyla Müslüman toplumunun iradesini yok saymaya devam ederek, gayrimeşrû konumunu ulusal ve uluslar arası kamuoyuna kabul ettirmeyi amaçladığı görüşü dile getirildi.

Gencev’in hukuka aykırı tasarruflarıyla görevlendirdiği sözde bölge müftüleriyle birlikte 8 Ekim günü düzenlediği basın toplantısında Müslüman toplumunun dinî lideri olduğu iddiasını yinelediği hatırlatılan açıklamada, Bulgaristan Müslümanlarının 1994’ten bu yana 7 konferans düzenleyerek yöneticilerini seçerken, Gencev’in bu konferanslardan hiçbirine katılmadığı kaydedildi. Açıklamada, Gencev’in son 14 yılda bazıları vefat etmiş şûrâ üyelerinin tamamının vekaletine istinaden 1 Haziran 2010 tarihinde bir şûrâ toplantısı yaptığını iddia ettiği ve sahte imzalarla şûrâ kararı çıkardığı belirtildi.

Gencev’in girişimleriyle Müslüman toplumunun dinî liderliği için iki farklı grubun mücadele ettiği şeklinde takdim edilerek bölünme olduğu hissinin yaratılmakta olduğu ifade edilen açıklamada, eski komünist rejim tarafından Başmüftü atandığı dönemde Gencev’in Müslümanların isimlerinin değiştirilerek kimliklerinin yok edilmesi girişimlerine, camilerin kapatılmasına ve dinî vecibelerini yerine getirenlerin cezalandırılmasına seyirci kaldığı kaydedildi.

18.10.2010


 

Gates’e göre gizli belgelerde hiçbir hassas bilgi yokmuş

New York Times (NYT) gazetesi ile CNN televizyonu, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Afganistan savaşına ilişkin gizli belgelerin Wikileaks adlı internet sitesinde yayımlanmasıyla ilgili değerlendirme mektubunu yayımladı.

NYT ve CNN, Gates’in, ABD Kongresi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Carl Lewis’e gönderdiği 16 Ağustos tarihli bir değerlendirme mektubunun kendilerine gösterildiğini duyurdu. Habere göre değerlendirme mektubunda Gates’in, Afganistan’daki Amerikan ordusunun operasyonlarına ilişkin Wikileaks’de yayımlanan çok gizli belgelerde hiçbir hassas bilgi bulunmadığı, ancak ABD’ye yardım eden Afganlıların hayatını tehlikeye atabileceğini yazdığı bildirildi. Wikileaks’ın temmuz ayında yayımladığı 70 bin gizli belgeyi değerlendiren Gates’in mektubundan alıntılar yapan NYT ve CNN, Gates’ın, ‘’İlk değerlendirme, ulusal güvenlik riskini hiçbir şekilde dikkate almamazlık etmiyor. Ancak bugüne kadar yapılan değerlendirme, hassas istihbarat kaynağı ve yöntemlerinin internetten yapılan ifşaatla örtüştüğünü ortaya koymadı’’ ifadelerini kullandığını belirtti. NYT ve CNN buna karşın Gates’in mektubunda, ABD ile işbirliği içindeki Afganlıların adlarının açıklanmasının bu kişileri Taliban’ın hedefi haline getirebileceği ve bunun da ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi zarar verebileceği görüşünün dile getirildiğini belirtti.

18.10.2010


 

Somalili korsanlar Kore gemisini kaçırdı

Somalİlİ korsanların, Kenya açıklarında Güney Kore’ye ait bir gemiyi kaçırdığı bildirildi.

Güney Kore’nin YTN televizyonu, Dışişleri Bakanlığı’na yakın kaynaklara dayanarak 2 Güney Koreli, 2 Çinli, 39 Kenyalı mürettebatın bulunduğu 241 tonluk geminin Hint Okyanusu’nda Kenya’nın Lamu adası yakınında, 9 Ekimde saldırıya uğradığını duyurdu. Geminin ve mürettebatın Somali’nin kuzeyindeki bir limana götürüldüğü belirtildi. Kaçırma eylemini Güney Kore Dışişleri Bakanlığı henüz doğrulamadı.

18.10.2010


 

Kıbrıs’ta liderler yeniden buluşuyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün 14. kez bir araya gelecek.

Liderler, Lefkoşa ara bölgede yapılacak görüşmede, daha önceki 13 görüşmede olduğu gibi, mülkiyet konusunu ele alacak. Eroğlu ile Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında en son 13 Ekimde görüşmüş ve 14 Ekimde de Yeşilırmak Sınır Kapısı’nın açılışını yapmışlardı.

18.10.2010


 

Şili’de madencilerden madene şükür ziyareti

Şİlİ’de 2 ayı aşkın süre mahsur kaldıkları madenden kurtarılan 33 madenciden Jose Henriquez “madene döndü.

” Yeraltında diğer madencilere liderlik yapan 55 yaşındaki Henriquez’in kardeşi Gaston Henriquez, Cooperativa radyosuna yaptığı açıklamada, kardeşinin San Jose’deki madende 5 Ağustosta meydana gelen göçükten sonra madencilerin yakınlarının çadır kente dönüştürdüğü, “umut kampı” adı verilen bölgeyi ziyaret ettiğini belirtti. Gaston Henriquez, kardeşinin, kendisinin ve diğer madencilerin yakınlarının ne yaşadığını daha yakından hissetmek, sakinleşmek, huzura kavuşmak ve Tanrı’ya teşekkür etmek için kampı ziyaret ettiğini ve ziyaretin bir nevi nostalji olduğunu söyleyerek, “Burada korku ve sevinci yaşadık” dedi. Diğer madencilerin de bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

18.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.