"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Pire koyun, bit coin! (2)

Ahmet BATTAL
02 Ocak 2018, Salı
Bir esnaf dostumuzla elektronik ödeme ve yatırım araçları üzerine yaptığımız sohbeti aktarmaya devam edelim.

S. Siz para demiyorsunuz, ama ortada bir para var. Biz Çin’den bilgisayar alırken bu parayı kullanıyoruz, ama işin sonu nereye varır bilemiyoruz. Sen söyle.

C. Yanılıyorsunuz. Siz şimdilik hiçbir alış verişinizde o “para”yı kullanmıyorsunuz. İthalatınızda da öyle. Siz mal ithal etmek için para dediğiniz o birimi endeks yapıp bir bankadaki dolarınızı kullanıyorsunuz. Sizin bankanız, sizin talimatınızla, sizin hesabınızdan, bir miktar doları bilgisayar satıcısına ödüyor, o kadar. 

Zaten dünya üzerinde uluslar arası bankacılık sistemine dahil hiçbir banka, en azından şimdilik, bitpara alıp satmıyor ve depolamıyor. Siz ödemelerinizi banka üzerinden ve bankadaki paranızdan yapıyorsunuz. Sadece, ne kadar ödeyeceğinizi satıcıyla konuşurken, bedeli, internette bir yerlerden bulduğunuz bitpara endeksi üzerinden kararlaştırıyorsunuz. Üstelik bu endeksi yani fiyatlamayı henüz hiçbir devlet ve devletin ruhsat ve imtiyazına sahip hiçbir banka tanımıyor, teyit etmiyor. 

S. Devletsiz para olamaz mı?

C. Para devlettir. Devletsiz para para değildir. Bir devlet “böyle bir para birimi var” demedikçe de sizin demenizle olmaz. O sadece bir endeks olur. O da alıcı ile satıcı arasındaki sübjektif bir değerdir ve devlet de devletlerin mahkemeleri de onu “para” olarak tanımaz. Sizin karşılıklı tanıdığınız biçimde ve sizin tanıdığınız kadar tanır. 

S. Yani benim bitparalarım risk altında mı o zaman?

Evet. Bakın meselâ, yarın Çin’den gelecek olan koliden, piyasaya satmayı düşündüğünüz yeni “madenci bilgisayar”larınız yerine hurda bilgisayar parçaları çıkmış olsa hakkınızı aramak için dâvâ açacağınız mahkemeye “Ben bu bilgisayarlar için gönderdiğim bitparalarımı geri istiyorum” diyemezsiniz. Zira Mahkeme böyle bir para birimi tanımaz. Siz ancak önden gönderdiğiniz dolarları isteyebilirsiniz. Muhatap bulursanız ve arkanıza bir devletin gücünü de alırsanız paranızı yani dolarınızı geri alabilirsiniz. 

S. Bu bit paralar hiçbir zaman para olamayacak mı yani? 

C. Hayır bu da söylenemez. Ne zaman ki dünya üzerinde bir devlet ve o devletin merkez bankası bu coinlerden bir coini para birimi olarak kabul eder, işte o zaman o coin bazı bankaların “convertible / çevrilebilir” döviz alış satış listesine girebilir. (Bu hususta en iyi örnek SDR “Special Drawing Rights” yani “Özel Çekme Hakkı” denilen para birimidir.).

Ancak bunun için de o devletin “satın alınmış” bir “min ada” ya da “man ada devleti” olmaması lâzım. O devletin bir merkez bankasının bir kasası ve kasasında kıymetli madenlerinin ya da başka devletlerin kâğıt paralarının olması lâzım. Zira siz de biliyorsunuz ki “devlet var, devlet var!”

S. Bizim elimizdeki bitparalar ne olacak o zaman?

C. Onu bilemem. Bu da sizin riskiniz. Ama ticarî riskiniz değil. Zira ortada ticaret filan yok. Balona yatırım var. 

Zaten, varlığını hiçbir şekilde garanti edip koruyamayacağınız sanal ve soyut varlıklar için “elimizdeki” demeniz garip. 

Bunu anlatmak için başka bir örnek verelim. Sizin paraya verdiğiniz o ismi yarın birisi tuvalet ya da zımpara kâğıdına verir de o kâğıdı satarsa ne olur? “Bu benim paramın markasıdır senin zımpara markası yapmana izin vermiyorum” diye dâvâ açabilecek bir hak sahibi devlet tanıyor musunuz? Yok. Demek ki riskiniz büyük. 

(Devam edecek…)

Okunma Sayısı: 3336
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    2.1.2018 16:01:10

    Üstadimizin dedigi gibi devlet cebe bakar. Daralan devletler cebin daha da derinlerine bakip güya tam kontrolü ellerine alacaklar. Gaye nakit parayi kaldirmakmis! Kimse arkadasindan borc para alamayacak, simidin parasini pesin ödeyemeyecek, dilenciye elden veremeyecek. kara para aklanamayacak. Kara siyasetin aklanmayi düsündügü bir mali tedbir iste. Allah ceplerinizi devletin NAZARINDAN esirgesin. Her cebe bir kayyim da atanabilir.

  • turgay namdar

    2.1.2018 15:41:15

    Olayın özüne, "blockchain" teknolojisinin dünyanın geleceği açısından ne anlam taşıdığına da değinmenizi dilerim. Bence merkezsiz(bireylerin güç kazandığı) özgür yeni dünyayı es geçerek bu konu doğru anlaşılmaz. Saygılar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı