"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Son tecdit neyi tazeledi? -2-

Ahmet BATTAL
11 Nisan 2015, Cumartesi
Son iki yazımızda tecdidin aslında vahyin tazelenmesi olduğunu ve her asırda ilham muhatabı şahıslarla ve ilham mahsulü eserlerle sürdürüldüğünü yazdık ve “son müceddid olan Risale-i Nur neyi tazeledi” sorusuna cevap aradık.

Devam edelim.

Her din; insanın imanına, insanın hayatına, toplumun iç yapısına (yani ahlâka) ve toplumun üst yapısına (yani devlete ve hukuka) dair şeyler söyler. 

Hem yeni şeyler söyler, hem de bilineni tekrar eder, tashih eder.

Aynı şekilde müceddid de imanda, hayatta ve şeriatta kısmen yeni şeyler söyler.  

Risale-i Nurun iman sahasındaki tecdidinden örnekler: 

Birincisi; Bediüzzaman ilham eseri olarak sanayi devriminin en önemli denklemlerinden olan “bilim dinsizlik ilişkisi”ni keşfetmiştir. 

Özetle, “eskiden dinsizlik cehaletten gelirdi, şimdi ise dinsizlik ilim adamları arasında yaygın ve ilim perdesi altında yayılıyor” diyerek “yeni dinsizliği” teşhis etmiştir. 

Modern dinsizliğe karşı çözüm için de “akılla ve bilimle barışık din” yaklaşımını ortaya çıkarmak gerektiğini tesbit etmiş ve gereğini yapmıştır. 

İkincisi; Risale-i Nur kelâmî mezhepleri birbiriyle telif ederek, adeta birleştirmiş ve yeni bir kelâm anlayışı ortaya koymuştur. Böylece dinin bütün kevnî meseleleri bütüncül biçimde akla tesbit ettirilmiştir.  

Üçüncü olarak kitap merkezli bir tecdit hareketi olarak Risaleler “kitaba dayalı din”i ihya etmiştir. 

Risale-i Nurun hayatta ve ahlâkta yaptığı tecdit örnekleri şöyle sayılabilir:

-Modern çağda şahs-ı manevî türünden “şehir evliyaları”nı ortaya çıkarmak için, adına “cemaat” denilen mütesanid heyetler teşkil etmiştir.

-Sosyal barışın yeniden tesisi için faiz yasağını ve zekât emrinin önemini öne çıkarmıştır.

-Uhuvvet için ön şart olarak gıybet yasağını hatırlatmış, yalan yasağını teyit etmiş, yalana izin veren eski içtihadı “bu zaman için” neshetmiştir. 

-Manevî cihatta hilenin yasak olduğunu hatırlatmış, “en büyük hile hilesizliktir” düsturunu ihlâsın ön şartı olarak yerleştirmiştir.

-Milliyetçilik fikrinin Batı ürünü menhus bir akım olduğunu tesbit etmiş ve İttihad-ı İslâm için önce bu hastalığın teşhis edilmesini sağlamıştır. 

Risale-i Nur’un hukukta ve siyasette yaptığı tecdit örnekleri de şunlardır:

-Din ve demokrasi konusunda içtihad yapmıştır.

-“Adalet-i mahza” ihtiyacını tesbit ve tarif etmiştir.

-İttihad-ı İslâm’ın, mü’min kalplerde kardeşliği pekiştirmekle başlayıp İslâm coğrafyasında siyasî sınırları kaldırmaya ve oradan da sulh-u umumîyi tesis etmeye kadar giden bir farz ibadet süreci olduğunu tesbit etmiştir. 

Amerika Birleşik Devletleri ve AB bunu kendi içinde demokrasi ile yaptı. Biz meşveret-i meşrûa ile daha iyisini yaparız. 

Yeter ki “tecdit fikri” sağlam olsun, sağlam kalsın… 

Okunma Sayısı: 1698
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Faik Bayav

    14.4.2015 07:50:07

    (Yeniden Tazeleme Gerek-1) İfade şu: ''Müceddid de imanda, hayatta ve şeriatta kısmen yeni şeyler söyler''. Evet. Müceddid söyleyince söyledikleri ne olur? Bir kitap içine dercedilir. Çünkü müceddid kitap içindekilerinin toplumu düzene sokacak reçete olduğunu belirtip yaşantısına bunu uygulayacak; sonra uygulattıracak, tecdid gerçekleşmiş olacak. Fitne lekelerinin silinmesini dinin aslının ortaya çıkmasını sağlayacak. Müceddid, 1911 yılından itibaren bu görevi yapmış, Yalan zehrinin, inat hastalığının, cehalet karanlığının izalesini ders verip bu dünyadan ayrılmış.

  • İbrahim Faik Bayav

    14.4.2015 07:49:21

    (Yeniden Tazeleme Gerek-2) Yıl 2011. Yalan zehiri, iksir sanılmış, toplum tarafından yudum yudum alınıyor. Dillerden öyle kırıcı sözler dökülüyor ki, yanlış olduğu ispat edilse bile, yalanda devamlılığa inat ediliyor. Tabi bu da ilmi değil, hissi galeyana getirip cehalet ortamının açılmasına yarıyor. Müceddid dinin aslını 'tazeleme' yapıp ortaya çıkarmıştı ya!.. İşte o din belirtilen unsurlarla görünemez duruma geldiğinden, kavga-kargaşa kendini gösteriyor. Şimdi diyelim: Said Nursi müceddid idi, Kur'an kitabıyla tecdidi yaptı. Bugünün kavga-kargaşasından dinin aslını taze taze edip ortaya çıkaracak biri gerek. Kur'an ile yapamasa da Risaleler ile yapsa, yeter.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı