"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Dokunulmazlıklar” algı operasyonu…

Cevher İLHAN
23 Nisan 2016, Cumartesi
Türkiye’de terörle kan gövdeyi götürürken, son on ayda 480’e yakın şehid verilirken gündemi perdeleme hesâbına kamuoyunu işgal eden siyasî manevralara başvuruluyor.

PKK terör örgütünün yanı sıra IŞİD terörünün tırmandığı, sınırdaki il ve ilçelerin roketlerle vurulduğu süreçte, terörle mücadelede ortaya çıkan güvenlik ve istihbarat zâfiyetinin üstünü örtmek hesâbına âdeta sun’î gündemler üretiliyor. Türkiye’yi yakıp kavuran bütün gündemler siyasete, politik hesâplara âlet ediliyor.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına dair dört bakan hakkındaki “fezlekeler”in yargının önüne gelmesini açıkça engelleyen iktidar partisinin “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen Anayasa’nın 83. maddesinin değiştirilmesi tartışması da bunlardan biri.

İNCE SİYASÎ HESÂPLAR…

Yeni bir politik manevra olmazsa önümüzdeki hafta Meclis Anayasa Komisyonu’nda ele alınması beklenen ‘dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi’ uyarınca, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, “yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyası bulunan” milletvekillerinin dokunulmazlığının başkaca bir işleme gerek olmaksızın kalkmış olacağı belirtiliyor.

Buna göre, teklif yasalaşırsa, 25’i AKP’li, 51’i CHP’li, 45’i HDP’li, 7’si MHP’li, 1’i ise bağımsız 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkacak.

Ne var ki zâhirde “bütün dokunulmazlıkların kaldırıldığı” algısını veren “teklif”in satır aralarında, özellikle söz ve ifâde hürriyeti dışındaki yolsuzluk-rüşvet ve diğer suçlardan soruşturulmaları ve yargılanmaları gereken başbakanın ve bakanların kapsam dışına bırakılıyor.

İktidar partisi sözcüleri her ne kadar, tıpkı “Hodri meydan!” diyen Başbakan gibi, “Madem ithamınız var, AK Parti’nin, CHP’nin, MHP’nin, HDP’nin hepsini kaldıralım el mi yaman bey mi yaman görelim!” diye konuşsalar da, muhalefetin en azından bir defaya mahsus olmak üzere bütün milletvekillerinin ve bakanları da içerecek şekilde kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılması tekliflerine yanaşmıyorlar…

ESKİ-YENİ BAKANLAR DA OLMALI

Aslında hukukçular, Anayasa’yı değiştirmeden ve “yasal düzenleme” yapmadan İçtüzük’le terör örgütüne destek ve üye olmaktan fezlekeleri olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılabileceğini; mevcut mevzuatla “teröre yardım ve yataklık suçları”yla vekillerin yargılanabileceğini belirtiyorlar.

“Ağır cezâyı gerektiren suçüstü hali” bağlamında “milletvekili seçilme yeterliliği”ne dair Anayasanın 76. maddesindeki “milletvekili seçilme yeterliliği”ne engel teşkil eden “zimmet, ihtilâs, irtikap, (...) kaçakçılık, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle ilgili” dokunulmazlık dosyaları Meclis Karma Komisyonu ve Genel Kurulda ele alınabileceğini bildiriyorlar.

Yine 14. maddedeki “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı (…) amaçlayan faaliyetler”e ilişkin fezlekelerin zaten yargıya intikal ettirilebileceğini kaydediyorlar.

Neticede, iktidar partisinin teklifinde asıl icrada olan, soruşturulup yargılanmaları gereken başbakanın ve bakanların dokunulmazlıkları kaldırılmıyor. 

Oysa kalıcı ve köklü çözüm için düşünce ve ifâde özgürlüğünü koruyan “kürsü dokunulmazlığı” dışındaki bütün dokunulmazlıkların geçmiş, mevcut ya da oluşacak dosyalar için hemen kaldırılması, milletvekilleriyle beraber eski-yeni bakanların fezlekelerinin yargının önüne çıkarılması gerekiyor.

Aksi halde “dokunulmazlık” konusu da sadece bir algı operasyonundan ibâret kalıyor...

Okunma Sayısı: 1857
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı