"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu tabloyu değiştirelim

Faruk ÇAKIR
15 Ekim 2014, Çarşamba 00:01
Dertler ve problemler hepimizindir. Dolayısıyla bunları çözmek ve aşmak için el birliği ile çalışmak durumundayız. Dünya üzerinde tanınan 200’e yakın ülke vardır. Bunları; zengin, fakir, hürriyeti seçen ve seçmeyenler olarak sınıflandırmak mümkün.

Eğitim sistemimiz her fırsatta “dünyaya bedel” olduğumuzu iddia etse de, gerçekler çok farklı. Değişik uluslar arası kuruluşların raporlarına göre ülkemiz kötülükler listesinde birinci, iyilikler listesinde de arka sıralarda yer alıyor. Hemen ifade edelim ki, rakamları yanlış yorumlamak mümkündür. Buna rağmen, her listenin yanlış olduğunu da iddia edemeyiz. Bu tablo, değişmesi için hep birlikte çalışmamış gereken bir tablodur ve içinde hakikatleri barındırıyor. 

İşte, ülkemizin “kötülerde birinci, iyilerde alt sıralar”da yer aldığı tablonun (Aksiyon, 6-12 Ekim 2014) bir kısmı: 
- Yolsuzluk algılama endeksinde 177 ülke arasında 53’üncü 
- Basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154’üncü 
- Yargı bağımsızlığında 148 ülke içerisinde 85’inci 
- Eğitim kalitesinde 148 ülke arasında 92’nci 
- Yaşlanmak için en kötü ülkelerde 96 ülke arasında 77’nci 
- İş kazalarında Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü 
- Küresel rekabet gücü endeksinde 144 ülke arasında 45’inci 
- Sağlık hizmetleri sıralamasında 109’uncu 
l Tutuklu sayısında Avrupa’da 1’inci 
- Rüşvette Avrupa’da 1’inci, dünyada 6’ncı 
- Dünya demokrasi sıralamasında 89’uncu 
- Kişi başına gelirde OECD ülkeleri arasında 65’inci 
- Enflasyonda OECD ülkeleri arasında 125’inci 
- Gelişmişlik oranında 90’ıncı 
- Hukukî haklar endeksinde 101’inci 
- Polise duyulan güven sıralamasında 148 ülke arasında 80’inci
Bu tablonun doğru olmadığı iddia edilebilir. Ancak şunu bilmeliyiz ki, bu tablonun tamamı değil, yarısı doğru olmuş olsa acaba övünmeye hakkımız var mı? Bu tabloya siyasetçiler dahil, kim gönül huzuruyla sahip çıkabilir? Hiç kimse bu tabloyu savunamaz ve savunamayız. Peki, bu tablo karşısında gözümüzü kapatma yolunu mu tercih edelim? “Bunlar gerçeği aksettirmiyor” diyerek sıkıntıları sürekli halıların altına mı süpürelim?
Hiç kimseyi suçlamadan, bu tabloyu düzeltmek ve değiştirmek için el birliği ile çalışalım. 
Türkiye’yi idare edenler bu tabloyu yok sayarak bu günlere geldi. Yok sayarak sıkıntıları aşmak mümkün olsaydı çoktan aşmış olmamız gerekirdi. Problemi kabul edelim ve vakit kaybetmeden hakikî çareleri arayalım.
Bu sevimsiz tabloyu değiştirmek için illa da paraya ihtiyaç yok. Bazı şeyler vardır ki parasız da yapılır. Hak, hukuk ve adalet için çok para mı gerekir? Demokrasi sıralamasında üst sıralarda yer almak için illa ‘yerli oto’ mu yapmak icap ediyor? Çok fazla dış borcumuz var diye mi rüşvette ilk sıralarda yer alıyoruz?
Dünyayı kandıramayız, kendimizi de kandırma alışkanlığından vazgeçelim. El ele, gönül gönüle bu tabloyu değiştirelim. Muhal ve mümkün olmayanı mı talep ediyoruz? Değiştirmeliyiz, değiştirebiliriz, değiştirelim...

Okunma Sayısı: 1786
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • R.Kalyoncu

    15.10.2014 01:29:03

    Ana fikir olarak yazıya itirazımız olamaz. Elbette güzel Türkiye’miz Dünya ülkeleri arasında daha iyi sıralarda yer almalıdır. Fakat her ne hikmetse malum Cemaate ait medya organları iktidara muhalefette ölçüyü kaçırmış durumda. Anlaşılan o ki, Aksiyon Dergisi de bundan geri kalmıyor. Mesela, enflasyonda OECD ülkeleri arasında 125. sırada olmak kötü bir şey değil. Keşke sonuncu sırada olabilsek. Çünkü ilk sıralarda enflasyon oranı yüksek ülkeler yer alıyor. Diğer taraftan gelişmişlik oranında 90. sıra doğru değil, çünkü Türkiye'nin gelişmişlik sıralamasında ilk 20 ülke arasında yani G-20’de yer aldığını dünya-alem biliyor. Sağlık hizmetlerinde 109. sırada gösterilmesi de gerçeğe uymuyor. Tablodaki diğer birçok veride de benzeri durumlar var. Kısacası, karşımızda ülkeyi karalamak için hazırlanmış kaynağı belli olmayan subjektif bir tablo var. Adı geçen dergi, eskiden belli bir kaliteyi yakalamıştı. Bu şekildeki yayınları ile asıl kendi güvenirliliğini zedelediğinin farkında değil.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı