"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahabe mesleği

İbrahim ERSOYLU
22 Nisan 2017, Cumartesi
Üstad Bediüzzaman, Risalelerin bir çok yerinde Risale-i Nur mesleğinin “sahabe mesleği” olduğunu ifade eder. Sahabe mesleği nedir? Bu yazımızda bu soruya kısa bir cevap bulmaya çalışalım.

Ehl-i Sünnet ve Cemaat âlimleri, peygamberlerden sonra insan nevinin en faziletli olanlarının sahabeler olduğuna, umumî faziletlerde onlara yetişilmeyeceğine icma etmişlerdir.1  İcma: Bir asırda yaşayan bütün İslâm müçtehitlerinin bir mevzuda fikir birliğine varmaları demektir.2 

Peygamber Efendimizin (asm) sohbeti öyle bir iksir ki, bir dakikada ona mazhar olan bir sahabe, senelerce manevî âlemde seyr-i sülük yapmaya bedel hakikatin nurlarına kavuşabilir ve yüksek bir mertebeye yükselebilir. Onun sohbetinde insibağ (boyanma) vardır. Bu sır sebebi ile en büyük bir veli, sahabelerin mertebesine ulaşamamaktadır.3

Üstad Bediüzzaman Risale-i Nur mesleğinin “Sahabe mesleği” olduğunu şöyle ifade eder: “Risale-i Nur Mesleği, tarikat değil, hakikattir. Sahabe mesleğinin bir cilvesidir. Bu zaman tarikat zamanı değil, imanı kurtarmak zamanıdır. Risale-i Nur bu hizmeti lillahilhamd en müşkül ve ağır zamanlarda yapmış ve yapıyor.”4               

Peygamber Efendimiz’den (asm) doğrudan iman ve Kur’ân dersini alan sahabeler (ra) kuvvetli bir imana sahip oluyorlardı. Kendilerine dünya ve içindekiler verilirse dahi, bir iman meselesini ona değiştirmezlerdi. Güneşler gibi bir imana sahip oluyorlardı. Resül-ü Ekrem Efendimiz (asm), onlardan birine İslâmî bir hizmeti teklif ettiği zaman, onu hayatları pahasına da olsa tereddütsüz ifa ederlerdi. 

Sahabeler, İslâma hizmet ederlerken keşf ve keramet aramazlardı. Hiçbir şahsî ve içtimaî, dinî veya dünyevî haz ve menfaati aramazlardı. Onlar iman ve Kur’ân hizmetine yoğunlaşırlardı. Peygamberlikten sonra gelen yüksek bir makamda bulunmalarına rağmen, onların hayatında pek nadir olarak keramet zahir olurdu. Olduğunda ona ehemmiyet vermezlerdi. 

Tarikat dairesine giren bir mürit, mürşit kabul ettiği şeyhine bağlanır, onun vasıtasıyla kalbî hastalıkları tedavî ettikten sonra manevî makamlarda yükselirken  keşf ve kerameti arar. Bilhassa mürşit kabul edilen bir şeyh, tarikat esaslarını  müritlerine kabul ettirmek için keşf ve keramete ihtiyaç hisseder. Tarikatta keşf ve keramet müreccih (tercih edici unsur) kabul edilir. Yani gaye Allah rızasıdır. Keşf ve keramet ona ulaşmak için teşvik edici bir unsur olur.

Risale-i Nur dairesinde keşif ve keramet aranmaz. Bir Nur Talebesi, tıpkı sahabelerin yaptığı gibi Kur’ân hizmetine yoğunlaşarak keşif ve kerametle meşgul olmaz. Risale-i Nur’u kendi telifi gibi kabul edip onları okuyup özümseyerek neşretmeyi hayatının gayesi bilir.5 Önce kendi imanını taklitten tahkikiye (araştırmaya dayanan kuvvetli bir imana) dönüştürmeye gayret eder. Sonra en yakınından başlayarak başkasının imanının kurtulmasına çalışır. İman ve Kur’ân hizmetinde kerametvarî muvaffakiyetlere nail olduğu zaman bunu, Kur’ân’ın ve Nur Dairesinde takarrur eden şahs-ı manevînin kerameti olarak kabul eder. Nur Talebelerine kazandırdığı bu vasıf sebebiyle Nur Mesleği, “Sahabe Mesleği” mesabesindedir.

Dipnotlar:

1- Sözler, s. 793. 2- Osmanlıca – Türkçe Lügat, Yeni Asya Yayınları. 3- Sözler, s. 793. 4- Emirdağ Lâhikası., s. 130. 5- Mektubat, 2005, s. 576.  

Okunma Sayısı: 4585
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı