"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Asra yemin olsun ki...! Hakkı tutup kaldırmak gerek!

M. Said ZEKİ
06 Ağustos 2018, Pazartesi
Her asra hitap eden Kur’ân’a ve Kur’ân’daki Asr Sûresi’ne; bu asrın insanları daha fazla muhatap olmalı. Cahiliye döneminde müşrikler asra, dehre kızıp küfrederken Âlemlerin Rabbi asra yemin ediyor önemini vurgulamak için.

Her asra hitap eden Kur’ân’a ve Kur’ân’daki Asr Sûresi’ne; bu asrın insanları daha fazla muhatap olmalı. Cahiliye döneminde müşrikler asra, dehre kızıp küfrederken Âlemlerin Rabbi asra yemin ediyor önemini vurgulamak için. 

İmâm-ı Şâfiî de, “Kur’ân-ı Kerîm’de başka hiçbir sûre nâzil olmasaydı, şu pek kısa olan Asr Sûresi bile, insanların dünya ve âhiret saadetlerini te’mine yeterdi. Bu sûre, Kur’ân-ı Kerîmin bütün ilimlerini içine alır” buyuruyor.

Bütün çabalarımız dünya ve ahiret saadetini kazanmak için değil mi? Asr Sûresi’nde bunun formülünü bulmak pekâlâ mümkün.

Asr Sûresi’nin uzunca bir meali şöyle: Bismillâhirrahmânirrahîm. 1. Zamana, asırlara, ikindilere, senin peygamberlikle görevlendirildiğin evrensel döneme andolsun! 2. İmanla güvene kavuşmadıkça, Müslümanca yaşayıp kin, nefret ve ihtiraslarını yenmedikçe, Peygamberin sorumluluğuna eş görevler yapmadıkça, hakkı, sorumluluğu ve sabrederek mücadeleye devamı, birliği birbirlerine tavsiye etmedikçe, âhireti unutarak dünyaya bağlanıp, şeytanî güçlerle işbirliğine devam ettikçe insanlar, Müslümanlar elbette zarardadır, hüsrandadır.

HAKKI VE SABRI TAVSİYE  

Ancak iman edip, hâlis niyet ve amaçlarla, İslâm esaslarını, İslâmî düzeni hayata geçirenler, iş barışı içinde bilinçli, planlı, mükemmel, meşrû, faydalı, verimli çalışarak nimetin-ürünün bollaşmasını sağlayanlar, yerinde, haklı çıkışlar yaparak, düzelmeye, iyiliğe, iyileştirmeye ön ayak olanlar, cârî-kalıcı hayırlar-sâlih ameller işleyenler, birbirlerine, toplumda hakça düzeni gerçekleştirecek hak kitap Kur’ân’ı, hak din İslâm’ı, doğruyu, hakkı, sorumluluğu, birliği insanlığı tavsiye edenler, birbirlerine sabırla mücadeleye devamı tavsiye edenler zararda değildir. (Ahmet Tekin Meali)

Ebû Huzeyfe Hazretlerinin bildirdiğine göre: Resûlullahın (asm) Ashâbından iki kimse karşılaştıklarında, biri diğerine Asr Sûresi’ni okumadan ayrılmazlardı. Sonra biri diğerine selâm vererek ayrılırlardı. Onun (asm) ümmeti olarak biz de yapsak ne kaybederiz!

HAKKI TUTUP KALDIRMAK

Mehmet Âkif Ersoy diyor ki:

“Hâlikin nâ-mütenâhî adı var en başı Hak

Ne büyük şey kul için hakkı tutup kaldırmak

Hani Ashâb-ı Kirâm ayrılalım derlerken

Mutlaka sûre-i ve’l-Asr’ı okurmuş bu neden?

Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felâh

Başta îmân-ı hakîkî geliyor sonra salâh

Sonra hak, sonra sebât: İşte kuzum insanlık

Dördü birleşti mi yoktur sana hüsrân artık” (Safahât, İstanbul 1944, s. 419).

‘İNSANLARI HAKLARINDAN MAHRUM BIRAKMAYIN!’

Asra yemin olsun ki insan hüsrandadır.

Asra yemin olsun ki Allah size adaleti emreder, zulmü yasaklar.

Asra yemin olsun ki ne iyilik, ne de kötülük karşılıksız kalmayacaktır.

Asra yemin olsun ki hak haktır; küçüğüne büyüğüne bakılmaz.

Asra yemin olsun ki zulme rıza zulümdür. Öyleyse hâlâ fırsat varken iyiliği emredip, kötülükten sakındıralım. Birbirimize hakkı ve sabrı tavsiye edelim. Rabbimizin emrine bir kez daha kulak verelim:

“İnsanları hakları olan şeylerden mahrum bırakmayın ve kötülüğü yaygınlaştırarak yeryüzünde ahlâkî çürümeye meydan vermeyin!” (Şuara Sûresi-183) 

Okunma Sayısı: 5960
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı