"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Atanmış-seçilmiş polemiği

Mehmet KARA
20 Eylül 2015, Pazar
Atanmış AKP-HDP-B seçim hükümetinde bakanlar arasındaki kavgalar bu dönemin özelliklerinden oluyor.

“Bağımsız kontenjanı”ndan atanan Kültür Bakanı Yalçın Topçu ile HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan arasındaki “büyük kavga” bunların başında geliyor.

“Cizre’ye yürüyen HDP’li milletvekilleri derhal istifa etmeli ya da azledilmeli” diyen Topçu’ya çok sert şekilde cevap veren Doğan’ın, “Biz arkadaşlar bir halkın iradesini üzerimizde taşıyan ahlâklı insanlarız. Halkın iradesini üzerinde taşımayanlar bizi ahlâklı olmaya dâvet edemez. Onlar yetmezliklerini gizliyorlar, onlar savaştan yana insanlar” şeklindeki ifadeleri daha sert oldu.

Topçu, bir dönem BBP Genel Başkanlığı yaptıktan sonra partisinden istifa etmiş, 7 Haziran seçimleri önsesinde de AKP’yi destekleyen açıklamalar yapması dikkat çekmişti. Doğan ise seçilmiş bir milletvekili ve HDP’ye düşen kontenjandan kabineye girdi.

Bu tartışmadan sonra Bakanlar Kurulu hiç toplantı yapmadı. Yaptığında bakanlar birbirlerine bu sözleri karşılıklı söyleyebilecek mi ya da yüzyüze nasıl bakacaklar merak ediyoruz doğrusu… İkinci bir soru da seçilmiş bakanla, atanmış bakan arasında fark nedir? Onu da sizin takdirinize bırakıyoruz…

“EKONOMİ İYİ Mİ, KÖTÜ MÜ?” BİR KARAR VERİN

Hadi bunlar arasındaki kavgayı bir derece anlayabiliriz de, ya ikisi de AKP’li olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci arasındaki “söz düellosu”na ne demeli?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Siyasî istikrar yok, Avrupa Birliği yok, bir tek malî disiplin var. Bu da seçim hesaplarıyla heba edilirse, o zaman Türkiye ikiz açık problemiyle karşı karşıya kalacak” demesine cevap aynı partiden olan Zeybekci’den geldi.

“Şu an itibariyle katılmıyorum. Neden katılmıyorum? Türkiye’nin yapısal anlamda sonuçlarına, göstergelerine bakacak olursak, bizim etrafımızdaki gibi bir konum olsa AB’nin ne hale geleceğini düşünebiliyor musunuz? Bütçe açıklarımıza bakın. Dünyanın en iyilerindeniz. Cari açıkta yüzde 40 oranında iyileştirme yapıyoruz” diye cevap vermiş, ama Şimşek’in, “Siyasî istikrar ve AB yok” sözlerini ise görmezden gelmiş. 

45 günlük sürede koalisyon hükümeti kurulamaması sonucu ülke seçime gidiyor. Bunun sorumlusu dört parti olabilir, ama esas sorumlu hükümeti kurma görevi alıp da kuramayan değil mi? Yani, bu bakanların siyasî istikrarsızlığın sebebini dışarıda aramamaları lâzım.

İkincisi, Avrupa Birliği konusu. İktidara geldiklerinde AB’ye önem veren hükümet kalfalık döneminden başlayarak AB ile ilişkileri ve reformların neredeyse tamamını rafa kaldırdı. Hele “ustalık dönemi”nde başka birliklerden dahi bahsetmeye başladılar. 

Bu hükümette ise AB Bakanlığı’nı diğer bakanlıklar kadar önemsememiş olacaklar ki HDP’ye bıraktılar.

Netice olarak, iki AKP’li bakanda ülkenin ekonomisiyle ilgili… Birisi ekonomi iyiye gitmiyor derken, diğeri tam tersini söylüyor. Kabine arkadaşlıklarının yanında bir de aynı partiden olmalarını göz önüne aldığımızda şaşırmamak mümkün mü?

Ekonominin durumuna, (dövizdeki dalgalanma, hayat pahalılığı, işsizlik oranları…) bakıldığında da Şimşek’in sözlerinin daha doğru olduğunu görmek mümkün. 

SİYASÎ İSTİKRAR MI?

Siyasî istikrar demişken, Zeybekci’nin akredite bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle birlikte gittiği İtalya’da Tayyip Erdoğan’ın AKP ile ilişkileri sorulduğunda söylediği, “Lâfı evirip çevirmeyelim. Cumhurbaşkanımız siyasî bir cumhurbaşkanıdır… Bu hareketin lideri Recep Tayyip Erdoğan’dır” demiş.

Bunun peşine Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Erdoğan seçimde halkla buluşmaya devam edecektir” sözünü eklersek, lâfı evirip çevirmeye gerek olmadığını görebiliriz.

Birisi siyasî istikrar mı demişti!

9 SAAT CANLI YAYIN!

Malûm geçtiğimiz haftasonu AKP kongresini yaptı ve genel başkanlarını ve yetkili organlarını seçti. Geçtiğimiz seçimler öncesi hem Erdoğan, hem de Davutoğlu’nun mitinglerdeki (bunlar bazen günde 2-3 oluyordu) konuşmalarını saatlerce canlı veren TRT, bu kongreden de 9 saat canlı yayın yaptı. Şaşırdık mı hayır…

Ancak bu yıl içinde yapılacak başka partilerin kongrelerindeki tutumlarına bakıp karar vereceğiz. Milletin vergileriyle yayınını sürdüren TRT’nin, iktidarın mı, yoksa bütün siyasî partilerin mi televizyonu olduğunu göreceğiz.

Okunma Sayısı: 1691
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı