"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dokunulmazlık geçti sırada ne var?

Mehmet KARA
03 Mayıs 2016, Salı
Komisyonda büyük tartışmalara neden olan 148 milletvekili hakkındaki toplam 787 dokunulmazlık dosyasını içiren anayasa değişikliği teklifi Meclis genel kurulunda 376 oyla kabul edilmesinin ardından dosyalar şimdi yargıya intikal edecek. Bundan sonra yaşanacak gelişmeler merak ediliyor.

Yıllar önce olduğu gibi Meclis’ten dokunulmazlığı kalkan milletvekilleri yaka paça alınıp götürülecek mi, yoksa yargılamamalar millî iraden tecelligâhı ve demokrasinin kalbi olan Meclis’e zarar vermeden mi seyredecek onu izleyip göreceğiz.

Meclis yeni bir anayasa yapmayı başaramadı ama daha önce olduğu gibi anayasada değişiklik yapmayı başarmış oldu! Geçici madde ekleyerek de olsa…

Değişikliğin ilk turundaki oylama neticesi referandum yolu gözükünce hemen “iki sandık” konuşulmaya başlanmıştı. Bunlar birisi bu değişiklik, diğeri de AKP’nin “B plânı” olarak önümüzdeki ay Meclis’in gündemine getirmeyi düşündüğü “partili cumhurbaşkanlığı” modeliydi. Ancak, değişiklik referandum sınırı olan 367’yi geçtiği için bu plân gerçekleşmedi. CHP’nin ilk turdaki tavrının ikinci turda değişmesinin nedeni de bu oldu.

Bazı hukukçular Cumhurbaşkanı’nın bu durumda değişikliği referanduma sunabileceğini söyleseler de Karadeniz gezisinde söylediklerine bakılırsa Erdoğan bu değişikliği vakit geçirmeden onaylayacak…

«««

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI GÜNDEME GELİR Mİ?

Dokunulmazlıkları firelerle de olsa kabul eden CHP ve MHP “partili cumhurbaşkanlığı” teklifini destekler mi?

CHP’nin hem başkanlık sistemine, hem partili cumhurbaşkanlığına karşı olduğu biliniyor. HDP’nin dokunulmazlık kalktıktan sonra böyle bir değişikliğe sıcak bakmayacağına göre geriye bir tek 40 milletvekili bulunan MHP kalıyor. AKP ve MHP’nin oyları değişikliğin referanduma götürülmesine yetiyor…

Fakat… MHP’nin de değişiklik gündeme geldiğinde tavrı netti. MHP’de Bahçeli’den sonra en kudretti isim olan Semih Yalçın, bu değişikliğe de kapılarının kapalı olduğunu söylediğini hatırlayalım.

CHP’nin AKP ile MHP’nin “partili cumhurbaşkanlığı modeli“ üzerinde anlaştığının hatırlatılması üzerine, “Başkanlık Sistemi’ne de, partili cumhurbaşkanlığına da karşıyız” cümlesi de orta yerde duruyor.

MHP’den destek gelmezse partili cumhurbaşkanlığı teklifinin Meclis’ten referandum sınırını yakalaması dahi imkansız. Böyle bir durumda AKP’nin yeni genel başkanı ve başbakanının ya da “doğal liderin” yeni bir “C planı” var mı, o da bilinmiyor.

Kafasının arkasında “başkanlık sistemi” olduğu belli olan AKP’nin bir ara formül olarak partili cumhurbaşkanlığına da destek bulamazsa, sonbaharda erken seçimin gündeme gelme ihtimali de yüksek…

Bu arada MHP’nin kongresi ile ilgili gelişmeler de tam manasıyla Arap saçına dönmüş durumda. Kongre ilgili kararla bundan sonra taşlar yerinden oynar mı, yeni hesaplar devreye girer mi, AKP ile MHP arasında pazarlık olur mu? Bunlar zaman içinde cevabını bulacak.

Tıpkı Mayıs ayında olduğu gibi Haziran ayının da siyasette çok sıcak geçeceğe benziyor.

«««

FOTOĞRAFLARIN DİLİ

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri sırasında meclis genel kurul salonundaki  üç fotoğraf dikkat çekiciydi. Sonuçlar kadar bu fotoğraflarda akıllarda kaldı.

Bunlardan birisi daha aylar önce partisi kabul etmediği halde Davutoğlu hükümetinde görev alan, sonrasında da AKP’den milletvekili seçilen Tuğrul Türkeş’le, Devlet Bahçeli’nin samimiyetiydi. Bu şaşkınlıkla karşılanmıştı. İkili arasındaki diyalogla ilgili farklı şeyler söylense de siyasetin hali pürmelâlini göstermesi açından dikkat çekti.

Başka bir fotoğrafta Başbakan Davutoğlu’nun ilt turda oy kullanmak için sırada beklerkenki görüntüydü. AKP’li milletvekillerinin arkalarını döndükleri Davutoğlu’na dikkate almadan kahkahalarla objektiflere poz veren görüntüleri epey konuşuldu. Oysa 4 Mayıs öncesi olsa o vekiller Davutoğlu ile resim çektirmek için can atarlardı… İlk tur oylamada alkışlarla genel kurul salonuna giren Davutoğlu bakanlar kurulu sıralarına değil de, milletvekillerinin arasına oturmuştu. Binali Yıldırım’ın adaylığının açıklamasından bir gün sonra yapılan ikinci tur oylama genel kurula gelip oyunu kullandıktan sonra genel kuruldan çıkan Davutoğlu’na gösterilen bu tavır yine siyasetteki vefa örneğinin bir göstergesi oldu!

Son fotoğrafta ise, Meclis İç Tüzüğü’ne göre gibi yapılması gereken oylamada bazı milletvekillerinin açıktan oy kullanması, hatta red ve çekimser pullarını objektiflere göstermesi de akıllarda kalan başka bir fotoğraf karesi olarak tarihe not edildi.

Okunma Sayısı: 466
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı