"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nerede kalmıştık?

Mehmet KARA
29 Nisan 2017, Cumartesi
Referandum bitti, YSK itirazları reddetti, Perşembe akşam saatlerinde de kesin sonuçları açıkladı. Ancak tartışması devam ediyor. Öyle görünüyor ki, Anayasa Mahkemesi’ne sonra da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulacak.

Türkiye son iki aydır referandumla yatıp, referandumla kalktığı için Türkiye’nin bir çok meselesi unutuldu, unutturuldu. Halı altına itilen halkın gerçek gündemi halının altından yavaş yavaş çıkıyor.

Geldiğimiz noktada Türkiye gerçeklerle yüzyüze kalıyor. Bu meselelerin başında göstergelerin kötü olduğu ekonomi ve Türkiye’nin 1959 yılından beri girmeye çalıştığı, ancak darbeler, ara dönemler ve ülkeyi yönetenlerin kimi zaman gönülsüz kimi zamanda girilmesini istemediği bu yüzden de Türkiye’nin bir türlü giremediği Avrupa Birliği meselesi bunların başında geliyor.

«««

MİLLETİN GERÇEK GÜNDEMİ: EKONOMİ

En başta halkın cebini direkt ilgilendiren enflasyon rakamları 2 haneli rakamlara tekrar çıktı ve yükselmeye de devam ediyor. Nisan başında açıklanan enflasyon rakamı yüzde 11.29 oldu. Bu rakam son 9 yılın en yüksek rakamı…

Maliye Bakanlığı Mart ayında gelirlerin yüzde 3 azaldığını, giderlerin ise yüzde 25 arttığını açıklamıştı. Öyle görünüyor ki, 3 Mayıs’ta açıklanacak enflasyon oranı bu rakamında üzerinde olacak.

Referandumun hemen ardından “fiyat ayarlamaması (!)” şeklinde yapılan zamlar sağanak şeklinde geliyor. En son olarak akaryakıta yüzde 3, elektriğe yüzde 10, emlak ve taşıt vergisine yüzde 8, köprü ve otoyollara yüzde 23… Bu liste daha devam edip ediyor. Akaryakıta yapılan zam iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor.

“16 Nisan’da ‘Evet’ çıkarsa ekonomi uçacak’ denilirken bu zamlarla mı uçacak?” sorusu sorulmaya başlandı.

Son açıklanan işsizlik rakamları da “gerçek gündemi” hatırlatan başka bir ekonomik gösterge oldu. Geçen yılın aynı ayına göre işsizlik oranı 1.9 puan artarak yüzde 13 oldu. Bu son 7 yılın en yüksek oranı. İşsiz sayısı 4 milyona dayandı. Genç işsizlik rakamı ise çok ürkütücü, yüzde 24.5. Yani her 4 gençten birisi işsiz. Bunun resmî rakamlar olduğunu hatırlatalım. Kayıtdışı işsizliğin yüzde 32.5 olduğu söyleniyor.

Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 518, yoksulluk sınırı ise 4 bin 944 lira oldu. Asgarî ücretin bin 400 lira olduğu düşünüldüğünde milyonlarca insanın açlık sınırı altında ücret aldığı ortaya çıkıyor.

Ekonominin bu durumu göz önünde iken sivil toplum kuruluşlarının sessizliği ise düşündürücü. 

«««

AB HEDEFİNDEN VAZGEÇİLMEMELİ

Türkiye’nin gerçek gündemlerinden birisi de Türkiye’nin bir süredir Avrupa Birliği ile yaşadığı kriz.

Kasım 2016’da Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’deki Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ile demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki geriye gidiş olduğunu belirttiği ve AB tarihinde aday ülkelerle ilgili böyle bir karar ilk defa olan “üyelik müzâkerelerini geçici olarak dondurma” kararı alması ile başlayan Türkiye-AB restleşmesi son olarak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’yi 1996’da yaptığı gibi yeniden “siyasî ve hukukî açıdan denetim sürecine alma” kararı vermesiyle doruk noktasına ulaştı. Bu kararın gerekçesi de OHAL ve uygulamalar…

Türkiye bu karara önceki karara olduğu gibi “çok daha sert tepki” gösterirken, tıpkı AP’nin kararına “yok hükmünde” derken, AKPM’nin kararının da “tanınmadığı” söylendi.

Bu da “AB içindeki AB düşmanları”yla “Türkiye’de AB karşıtları”nı hayli sevindirmişe benziyor!

Oysa Türkiye’nin 58-59 yıldır verdiği emek bu tartışmalara kurban edilmemelidir. Türkiye demokrasi, insan hak ve hürriyetleri, adalet, hukukun üstünlüğü, din ve vicdan hürriyetini esas alan AB hedefinden vazgeçmemelidir. 

AB’ye bir medeniyet, insan hakları, din, vicdan hürriyeti ve demokrasi projesi olarak bakmak gerekir. Kopenhag Kriterleri’ne bakıldığında, istikrarlı demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, çok partili demokratik sistemin yer aldığı görülür.

Bu yüzden de elbette karşılıklı hatalar, eksikler söylenecektir, ama Türkiye’nin AB hedefinden vazgeçme lüksünün olmadığı da unutulmamalıdır.

«««

MİLLET GERÇEK GÜNDEMİ İLE BAŞBAŞA

Türkiye bu ve benzeri gerçek gündemine dönmesi gerekirken, öyle görünüyor ki, üç-dört hafta sonra yapılacak iktidar partisinin olağanüstü kongresi dolayısıyla yine siyaset konuşulacak ve “halkın gerçek gündemi” unutulup gidecek. Millet “gerçek gündemi” ile baş başa kalacak…

Okunma Sayısı: 2751
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Özcan Erkiş

    29.4.2017 15:45:31

    (..) Yazınızın başlığı olan "Nerede kalmıştık?" sualinin cevabını iktidar cenahı, en kısa zamanda bizlere icraatları ile gösterecektir. Hiç şüphe yok ki ilk icraatlar, millet ve memleket meselesinden ziyade iktidarın pekişmesi ve temâdisi adına yapılacak işler olacaktır. Tabiki önce CB'nin partili olması sonra (muhtemelen) parti genel başkanı, HSK'nın yeniden dizaynı, ardından erken genel seçimle Meclisin dizaynı, hükûmetin dizaynı.....derken Yeni Türkiye! Görüldüğü üzere gerek ekonomik gerekse toplumsal ve sosyal meseleler şimdilik gündem harici görünmektedir. Yâni önce iktidarın tahkimi sonra millet ve memleket meselesi.

  • Özcan Erkiş

    29.4.2017 12:41:50

    (3) Adalet mülkün temelidir, diye biliyor ve inanıyoruz. Yeni Asya'nın Mağdur Kürsüsünde her gün okuduğumuz ve zulmüne şahitlik ettiğimiz mağdur mektupları da inkârı mümkün olmayan bir şekilde gösteriyor ki, mülkü temelinden sarsacak, toplumsal barışı, uhuvvet ve muhabbeti, ittihad ve tesanüdü bozacak adaletsizliği netice veren antidemokratik ve hukuksuz icraatlar yapılmaktadır. İşte böylesine devasa iktisadî ve içtimai meseleler âcil çözüm beklerken, iktidar cenahı bir şahsın cüz'i bir siyasî meselesi için mesai sarfetmektedir. Uzun lâfın kısası, millet ve memleket problemlerini, sümenaltı etmekle yahut ötelemekle çözemeyiz."Yarın yaparım diyenler helak oldu!" Nebevi beyanınca, o problemler birikir, biz de altında kalırız.

  • Özcan Erkiş

    29.4.2017 12:25:36

    (2) Şüpheli ve şaibeli hâle getirdiğimiz 2017 referandumu uzun yıllar tartışılacaktır. Uluslararası câmianın bile müdahil olduğu bu hâdiseyle bile üçüncü sınıf bir ülke görüntüsü vermekteyiz. Zaten tanzim olunan uluslararası raporlarda, bilhassa insan hakları, hukuk ve demokrasi gibi hususlarda hep arka sıralarda yer almaktayız. Yeni Asya'nın bugünkü haberinde de okuduğumuz gibi Freedom House'ın raporuna göre basın ve ifade hürriyetinde "özgür olmayan ülkeler"sınıfında ve 136 'ncı sıradayız. Şu raporlar bile Türkiye'de öncelikli problemlerin ne olması gerektiğini söylüyor. Kaldı ki adalet, hürriyet, hak ve hukuk, demokrasiyi bu millet hak etmiyor mu ki gayrın zorlaması ve müdahalesi ile getirilecektir? Niçin kendiliğimizden beceremiyoruz?

  • Özcan Erkiş

    29.4.2017 11:59:42

    (1)Sayın Kara, yazınızda da ifade ettiğiniz gibi Milletin gündemi ile iktidar cenahının gündemi tamamen farklı. Türkçemizde güzel bir tabir vardır: Koyun can, kasap et derdinde! Hariçte ABD ve AB ile Ortadoğu gâilesi, dahilde de bahsettiğiniz ekonomik problemler. Buna mukabil iktidarın birinci ve öncelikli meselesi "partili cumhurbaşkanı!" Oysa referandum kampanyasındaki söylemler (reklamlar mı desek-öe) başka vaad ve umutlar veriyordu. Meselâ, neden önce %13'e varmış olan işsizlik değil de CB'nın parti üyeliği ve muhtemelen parti genel başkanlığı? Bunun bir sebebi olmalı değil mi? Önce şahıs sonra millet ve memleket meselesi. Oysa gerekçeler bekâ sorunu, çift başlılık, güçlü meclis, güven, istikrar, icraatlarda sürat....falan filandı değil mi. Referandum öncesi ile sonrası arasında ne fark etti? Hiç! Zaman, emek, sermaye kaybı! Yalan mı?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı