"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuk selâm alır, verir mi?

Rifat OKYAY
26 Aralık 2018, Çarşamba
Allah’ın kelâmının konuşulacağı, Allah’ın kullarının karşılaştığında veya gıyaplarında birbirlerine yaptıkları en kısa ve en kapsamlı duâ niteliğinde olan selâm, çocuklarımıza verilir ve onlardan da alınır.

Selâmın alma başlangıcı ise anne karnındaki bebeklik zamanıdır. Can verilip, ruh üflendiği zamandan itibaren kendisini yaratan Hâlık-ı Zülcelâline duâ eden, zikir ve tesbih eden ve herşeyi O’ndan isteyen ve O’ndan bulan bebeklerimize elbette ki selâm verilir. Selâmı aldıklarını duymasak  bile…

Çocukluğumuzun ilk yaşlarında da, çocuklarımız kendilerine verilen selâmın  karşılığını vermeseler bile biz daima; Allah’ın selâmıyla konuşmalarımıza, hitaplarımıza başlamalıyız. Ve sanki çocuklarımız bizim selâmımızı almışlar gibi selâmın karşılığını da tekrar ederek onlara muhatap olabilmeliyiz.

Çocuklarımızın ilk konuşma anlarında öğrenecekleri kelime ve cümlelerin arasında Allah (cc), Muhammed (asm) isimlerinden sonra selâmı ve selâm cümlelerini de öğrenebilmelidirler.  Dinî kavramların ve kuralların eğitim ve öğretiminde de; başlangıç cümleleri daima selâmla başlanmalıdır.

Çocuklarımıza selâm vererek selâmı vermeyi öğreteceğimiz gibi çocuklarımızın selâmlarını da alarak selâm verme-alma terbiyesini/eğitimini yapabilmeliyiz. Çocuklarımız konuşma yaşı ile selâmı ve selâm söyleme ve alma pratiğini öğrenip yaparken; okumaya başlangıç ve anlama seviyelerinde de selâmın manasını, neden verilir alınır, kimler selâm verir, kimlerden selâm alınır, selâm versek ne olur, selâm vermesek ne olur bütün bunları bu ilk okuma ve anlama yaşlarında öğrenebilmelidirler.

Selâm öğrenimi ve eğitimi yanlızca anne-babaya bırakılmamalıdır. Aile büyükleri nineler, babaanneler, anneanneler, amcalar, dayılar, teyzeler ve halalar, çocuğun ağabey ve ablaları da bu selâm terbiyesine katılmalıdırlar…

Efendimizin (asm) ve Sahabe-yi Kiram efendilerimizin hayatlarından, İslâm büyüklerinin selâm hakkındaki tecrübe ve uygulamalarından da selâm terbiyesi konusunda faydalanılmalıdır. Konuşmanın, kelâmın ve tanışmanın tanıdık olmanın Allah’ın yarattıkları herşey üzerine selâmıyla başlayıp geliştiği, açıldığı ve neticelere ulaştığı noktalardan selâmın kudsî değeri ve mahiyeti de çocuklarımıza anlatılmalıdır.

Tarihî gelişimi içerisinde bir selâmla, bir duâ ile, bir tanışıklıkla nelerin olduğu ve bu zamanda da nelerin olabileceği tecrübe anlatımları ve uygulamalarla çocuklarımıza ifade edilebilmelidir.

Şimdiki zamanda selâmın yerine özellikle de gençler ve inançsız kişilerce kullanılan kelimelerin gerçek bir selâm yerine geçmediği de vurgulanarak öğretilmelidir… Esselâmun aleyküm ve aleyküm selâm ve rahmetullah...

Okunma Sayısı: 2445
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı