"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnayet-i İlâhiye ve Risale okumaları

Rifat OKYAY
07 Ekim 2016, Cuma
Risale-i Nur okumaları ve anlamaları; bir seferlik, bir defalık veya bir kısa anlık değildir… Risale-i Nurlar eğer devamlı okunur ve anlaşılırsa muhakkak bir surette okuyana, dinleyene ve yazana fayda verir..

Tarafımıza genellikle Risale-i Nur okumalarıyla alâkalı köşe yazılarımızı okuyanlar tarafından ısrarla şu soru devamlı olarak soruluyor: Nasıl okuyalım? Beraber mi, yoksa yalnız mı okuyalım? Hangi zamanlarda okuyalım?...

Bu soruların cevapları genel olarak okuyucularımızla paylaştığımız ve genel tavsiyelerde bulunduğumuz Risale-i Nur okumaları konularıdır… Ama kış mevsimine girdiğimiz ve gecelerin uzamaya başladığı şu günlerde bazı fikirleri ve görüşleri sizlerle paylaşmak isterim…

Evvelâ her Risale-i Nur okuyucusu kendisine okuyacağı kitap ve konular hakkında bir hedef tayin etmelidir… Bir de zaman… Hem kitabı okuyup bitirme zamanı, hem de günde ne kadarı, ne kadar zamanda okuyacağı…

Özellikle tercih edilecek zaman zihnin en berrak ve yorgun olmadığı zamanlar. Meselâ sabah vakitleri olmalıdır. Ama bu okuma vaktini seçme kişinin fıtrî yaratılışı, dünyevî işlerinin plan ve programı, günlük  yaşayış alışkanlıkları içerisinde yer değiştirebilir… Önemli olan yirmidört saatlik bir zaman içerisinde Risale-i Nur okumaları da es geçilmeyerek bir yere konmalıdır. Yanlış anlaşılmasın ve zaten bizde: “bir yere sıkıştırılmalıdır…” demiyoruz…

Günün hangi zaman biriminde okunacağı belli olan Risale-i Nurların hangi kitaptan, hangi konularının okunacağı da muhakkak belirtilmelidir. Geriye üçüncü adım olarak okumakta anlamayı hedefleyerek, sabırla bunu yerine getirmeye çalışmaktır…

Günde beş sayfa, on sayfa demiyoruz. Veya yüzelli, ikiyüz sayfa da demiyoruz… Ne diyoruz? Okuduğumuzu anlayacak bir şekilde okuma ve devamlı okuma diyoruz… Okumanın standartının olması için aynı konuyu okuyanların aynı şeyleri anlaması standardı da olması lâzım… Böyle bir şeyi fıtrat reddeder…

Herkes kendisinin okuma ve anlama süresini, standardını kendisi bilir veya tayin eder… Bundan daha haklı ve fıtrî bir şey de olamaz… Yeter ki okuyalım… Bu gün bir cümleyi, bir paragrafı, bir sayfayı anlayarak okuyabilen birinin ilerleyen okuma programları içerisinde yirmi, otuza, elli altmışa, yüz yüzelliye çıkıvermiş.

Bizim için okuma programlarında önemli olan hedef tayin etmek, takip etmek, devamlılık sağlamak ve anlayabildiğin okumaları; okuma olarak kabul edip şu kadar okuyorum, şu kadar okuyabildim diyebilmektir…

Rabbimizin ikram-ı izzeti ve inayeti Risale-i Nurları devamlı okumak, anlamak ve anladıklarını yaşayabilenlerle birlikte olsun inşallah.

Okunma Sayısı: 1414
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said YÜKSEKDAĞ

    7.10.2016 14:55:38

    kaleminize kuvvet..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı