"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Peygamberlik ve Peygamberimiz (asm) olmasaydı

Rifat OKYAY
16 Ocak 2019, Çarşamba
Bir çok makalemizde de ifade ettiğimiz gibi çocuk terbiyesinde, mürebbilerin, terbiyegerdelerin önceden muhakkak bir şekilde bir plân, proje, hedef ve gayeler belirleyerek; kendilerini plân ve projeleri hedefleri tatbik edecek şekillere, hallere, durumlara sokmaları gerekmektedir.

Çocuğun zihni, aklı, ruhu, lâtif duyguları daima merakla ve merak edilen herşeyi öğrenme isteğiyle terbiye edilir. Evvelâ Peygamberlik müessesesinin lâzım  ve gerekli olduğu anlatılmalıdır. Bütün peygamberlerden önce, onların peygamber olarak geldiği kavimlerin, milletlerin durumları, halleri, isyanları, itaatsizlikleri düştükleri cezalı durumları nazara verilerek; insanlığın adeta hizaya gelmesi gibi peygamberlerin Allah tarafından gönderilerek onlara hakkı, hakikatı anlatmak, doğru yolu göstermek ve kurtulmalarına vesile olmalarını anlatmak gerekmektedir.

Peygamberliğin insanlık için olmazsa olmaz bir düzenleyici ve ikaz edici, yol gösterici birer rehber olduğunun bilinmesi gerektiği izah edilmelidir.

Eğer peygamberlik müessesesi ve lâzım olan herşey iyi anlatılır ve örneklendirilebilinirse; o zaman peygamberi anlatmak, peygamberlerin görevlerini anlatmak, ne için geldiklerini, gönderildiklerini örnek ve tecrübe edilmiş olaylarla  kavratmak, çocuklar açısından kolay ve anlaşılır olacaktır.

Peygamberi anlatmak noktasında; peygamberliği ve peygamberleri en iyi bir şekilde anlatan Kur’ân’ın anlatım ve öğretim metodunu esas almak, örnek almak zorundayız. Çünkü Kur’ân sadece bir kavmi ve milleti yola getirme, ikaz ve irşad etme noktasında birçok peygamberi ve peygamberin hayatını, yaşadıklarını ve irşadlarını teferruatlı bir şekilde anlatıyor. Ve önceden kavimlerin ve milletlerin düştükleri durumları, isyanlar ve itaatsiz, dalâlet ve sefahet hallerini nazara vererek gelen, gönderilen peygamberlerin ne kadar önemli olduklarını zihinlere nakşediyor.

Çocukların hem anne-baba, hem de öğretmenlerinden peygamber ve peygamberliğe ait sorular sormaları fevkalâde normal, lâzım ve yerinde yapılmış bir hareket olarak, bir güzel davranış olarak kabul edilmeli ve bu gelecek sorulara da Kur’ân’ın  takip ettiği tarz, yol ve ifadelerle hazırlıklar yapılmalıdır.

Kendisi inanan, iman eden ve peygamberler ve peygamberlik müessesesi hakkında bilgi sahibi olanlar mutlaka çocukların bu konulardaki suallerine ikna edici, tatmin edici; izahlarla, açıklamalarla süslenmiş anlatımlarla cevap verebilirler ve çocukların ruhundaki, aklındaki, lâtifelerindeki boşlukları memnuniyet verecek şekilde doldurabilirler.

Okunma Sayısı: 1202
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı