"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ev hanımlarına düşük primle emekli olma hakkı

Ahmet ARICAN
04 Mart 2011, Cuma
Kamuoyunda torba prim affı yasası olarak adlandırılan 6111 sayılı kanun 25.02.2011 tarihli ve 27857 sayılı 1. mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba yasada prim affı dışında ev hanımlarının sigortalılıklarıyla ilgili önemli yenilikler oldu.

Bu yasa ile yapılan değişiklikle birlikte, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri evinde yaparak satan kadınlar aylık 153 TL prim ödeyerek sigortalı olabileceklerdir. Söz konusu vergiden muaf işler; dikiş, nakış, havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevî nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi işlerdir.
Bu şekilde indirimli prim ödeyerek geçici 16'ncı madde kapsamında isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kadınlar bu işleri evinde yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazı ile SGK’ya kanıtlamak zorundadırlar. Evinde el işi yapan kadınlar bu sebeple sigortalı olduklarında bunların sigortalılık statüleri isteğe bağlı sigortalılık olarak değerlendirilmektedir. Ancak, diğer isteğe bağlı sigortalılarla hemen hemen aylık yarı yarıya indirimli prim ödeyerek sigortalılıklarını devam ettirmektedirler. Örnek olarak, evinde dikiş nakış gibi el işlerini para karşılığı yaparak satan ev hanımları SGK’ya başvurup geçici 16 ncı madde kapsamında isteğe bağlı sigortalı olduklarında günümüz itibariyle aylık 152,93 TL prim ödeyerek sigortalılıklarını devam ettirirken, diğer isteğe bağlı sigortalılar yani 5510 sayılı kanunun 50 nci maddesi kapsamında isteğe bağlı sigortalı olanlar günümüz itibariyle aylık 254,88 TL prim ödemektedirler. İkisi arasında aylık 101,95 TL fark prim bulunmaktadır. Dolaysıyla, her ay günümüz itibariyle fazladan 101,95 TL prim ödeyerek normal isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirmek yerine, şartları tutan ev hanımlarına geçici 16 ncı madde kapsamında indirimli prim ödeyerek sigortalı ve emekli olma hakkından faydalanmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Evde iş yapan kadınları, işyeri açtıklarında, şirket ortağı olduklarında, işçi veya memur olarak çalışmaya başladıklarında indirimli prim ödeyerek devam ettirdikleri isteğe bağlı sigortalılıkları sona erdirilmektedir.

Emekli olmadan önce bunları yapın maaşınız erken bağlansın

SORU: 2011 yılı Mayıs ayının 25’inde emekli olacağım. SGK’da emeklilik işlemlerinin sonuçlandırılmasının aylarca sürdüğü söyleniyor. Ben işlemlerimin bu şekilde geç sonuçlanmasını istemiyorum. Bunun için ne yapmam gerekir?
CEVAP: Emeklilik için beklediğiniz gün gelmeden önce aşağıda belirttiklerimizi yaparsanız emeklilik işlemlerinizin en kısa sürede sonuçlanmasına oldukça faydalı olacaktır.
a) Sigorta sicil numaralarınızı birleştirin: SGK’nın e-bildirge uygulamasına geçmesiyle birlikte sigorta sicil numaraları T.C. kimlik numarasına tanımlanmıştır. E-bildirge uygulamasından önce böyle bir sistem olmadığı için, SSK tarafından sigortalılara birden fazla sigorta sicil numarası verilmiştir. Ayrıca, giriş bildirgesi ve bordrolarda hüviyet bilgileri net ve anlaşılır olmadığında, sigorta sicil numaraları T.C. kimlik numarasına tanımlanamamıştır. Bu nedenle, emeklilikten önce birden fazla sigorta sicil numaranız varsa bunları birleştirme (iptal-ipka) işlemi için talepte bulunun.
b) Hatalı tanımlanan kimlik bilgilerinizi düzelttirin: Önceki yıllarda işveren ve SSK kayıtlarının bir çoğu daktilo ve manuel ortamda yapılmaktaydı. Bu nedenle, ad soyad, ana ve baba adı gibi hüviyet bilgilerinde T.C. kimlik numarasına tanımlama hatası yaşanmaktadır. Böyle bir hata tesbiti yapılırsa, sigortalı işe giriş bildirgelerindeki kayıtlar ile sigortalının nüfus kayıtları karşılaştırılmakta ve ona göre gerekli düzeltmeler yapılmaktadır.
c) Farkı sosyal güvenlik kurumlarındaki hizmetlerinizi birleştirin: Kişiler çalışma hayatında birden fazla sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışabilmektedirler. Bu nedenle, emekliliklerinde birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden emekli olurlar. Özellikle çalışmaları muhtelif illerde ve muhtelif yıllarda geçmiş kişilerin hizmetlerini emeklilikten an az 5-6 ay önce birleştirmeleri, emekliliklerinin hızlı sonuçlanması açısından faydalı olacaktır.
d) Varsa prim borçlarınızı ödeyin: Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların emekli olma aşamalarında yani emeklilik yazılı talepte bulundukları tarihte prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının olmaması gerekmektedir. Bu nedenle, prim borçlarının ödenmesi önem arz etmektedir.
e) Bağ-Kur sigortalılık bilgilerinizi güncelleyin: Bağ-Kur sigortalılık bilgileri, meslek odası, vergi, ticaret odası ve ziraat odası gibi SGK dışındaki muhtelif kurum ve kuruluşların kayıtlarına göre belirlenmektedir. Eğer vatandaşlar buralardaki kayıtları sona erdiği halde bu durumu SGK’ya bildirmemişlerse, kayıtları devam ediyor gözükeceği için sigortalılıkları da sanal ortamda devam etmekte ancak gerçek durumda sigortalılıkları sona ermesi gerekmektedir. Bu nedenle, olmayan kayda göre sigortalılık verilmemesi ve yüklü miktarda borç çıkarılmaması için vatandaşların Bağ-Kur dosyalarındaki sigortalılıklarına esas kayıtları güncellemeleri gerekir.
f) Hizmet cetvellerinde görünmeyen gün ve kazançlarınızı tesbit ettirin: Dört aylık dönem bordroları ile aylık bordrolarda sigorta sicil numarasının bir rakamı bile hatalı yazılırsa, o devreye ait prim ödeme gün sayıları hizmet cetvelinde görükmez. Bu durumda olan ve hizmetleri gözükmeyen vatandaşların hak kayıplarına yol açacak hatalı sicil numaralarını düzelttirmeleri gerekir.

Okunma Sayısı: 46207
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • duygu ceylan

    26.12.2014 16:23:47

    ev hanımları bagkurdan emekli olabilir mi

  • bilge ergin

    4.6.2013 00:00:00

    merhaba bu haber gercekten cok sevindirici.ben de annem içn istiyorum ancak ne kadar surede emekli onunuyor yada olunuyor mu ki... lutfen acil cevap bekliyorum tesekkurler...

  • dudu orbay

    20.2.2013 00:00:00

    yasım 35 sigortasız 12 sene çalışmışlığım var.geriye dönük borçlanma yapabiirmiyim sigortalı olabilirmiyim

  • serdar dincel

    3.1.2013 00:00:00

    annem belinden amilyatlı olduğundan çalışamıyor sigortalı birise başlamak için sağlık raporunun istediler annem ev hanımlarına sigorta olma hakkı tanındığını örendi ve araştırdı annemin el sanatları kursu diploması oldu için nasıl yararlana bilir :) :) .!!!!!!!!!!!!!!
    SİZDEN DESTEK BKLİORUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ayfer akgül

    30.12.2012 00:00:00

    ben köyde tarım işinde çalıştım ve evdede ev işlerine baktım yaşım 56 ancak hiç bir pirim yatırmadım yeni çıkacak olan kadınlara mahsu yasa çiftçi kadınlarıda baglıyacakmı.geriyue dönük borçlanma yapa bilecekmiyim

  • ebru çöpoğlu

    20.12.2012 00:00:00

    sıgortamı odemm için nereye bas vurmam gerekıyo bu sıstemde yatırdıgım zaman eskı sıgortamın ustune devam edıyo mu ve ne kadar gunum olması gerekıyo acil beni bılgılendırebılır mısınız...!

  • ozan

    19.11.2012 00:00:00

    dıkış nakış işi ile kaç prim gunu gerekli eşim 2007 girişli 2000 gunu teşekkürler

  • hatice uzun

    15.11.2012 00:00:00

    2003 de işe başladım 1110 günüm var artık çalışmıyorum ev hanımlarına düşük pirimle emeklilik yasasından yararlanabilirmiyim
    ne kadar pirim ödemem ne lazım cevaplarsanız sevinirim.

  • türkan

    17.10.2012 00:00:00

    merhaba benim annem diyaliz hastası sigortası yok ve babamın sigortasından yararlanıyor ama hem sigortalı hemde emekli olmak istiyor bundan annem de yararlana bilirmi yada ne yapmamız gerekiyor....

  • funda şahin

    20.9.2012 00:00:00

    evde çocuk bakıyorum bu durumdan bende yararlana bilir miyim

  • tuba

    16.6.2012 00:00:00

    Mrb annem benim çocuğuma bakıyor evde emekli olabilir mi?Ne yapmamız gerekir?Bilgi almamızı sağlarsanız sevinirim...

  • Nurcan Mert

    19.2.2012 00:00:00

    Nerden soru soruluyor ssklı olmak için? Yardımcı olacak biri var mı?

  • jale erol

    29.1.2012 00:00:00

    çok güzel birşey ama benim hiç çalışmışlgm yok inşallah benim için de geçerlir birde ne kadar sürede emekli olunck onu yazmamışlar sadece evde takı yapıp satıyorum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı