"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençlik Merkezleri’nde işçi çalıştırmanın esasları

Ahmet ARICAN
05 Temmuz 2012, Perşembe
SORU 1: Bir kamu kurumunda yönetici olarak çalışıyorum. Gençlik Merkezleri’miz var. Bu gençlik merkezlerinde üniversite öğrencilerini haftada 15 saat istihdam etmek istiyoruz. Bunların iş sözleşmesini ve sosyal güvenliğini nasıl sağlarız? Erdem SALCI / Ankara

CEVAP 1: Gençlik merkezlerinde istihdam edilecek kişiler için işe alacağınız kişilerle veya şirketle kısmî süreli iş sözleşmesi imzalayın. Sözleşme başlangıcından sonra bir aylık süre dolduğunda, aylık çalışma saatleri toplamını 7,5’e bölün. Küsurat çıkarsa tama iblâğ edin. Bu şekilde ulaşacağınız sonuçla, yani işçinin aylık çalışma saati kaç güne tekabül ediyorsa, o gün üzerinden SGK’ya gün bildiriminde bulunun. Ayrıca, işçileri şirket üzerinden alacaksanız, mutlaka şirketten ücret bordrolarını, aylık prim hizmet belgelerini kurumunuza teslim etmesini isteyin.

Emeklilikten sonra çalışandan destek primi kesilir

SORU 2: 2008 yılında bir kamu kurumundan emekli oldum. Emekli olduktan sonra servis çalıştırarak vergi mükellefi oldum. Bu güne kadar kesintisiz olarak vergi mükellefiyim. Geçen gün SGK’dan bana bir yazı geldi. Bu yazıda, 2008’den bu yana vergi mükellefi olduğum için bana yaklaşık 5000 TL sosyal güvenlik destek primi borcu çıkarıldığı söyleniyordu. Bu durumda ne yapabiliriz. Bu borcu mutlaka ödemek zorunda mıyım?
                                                             Ahmet Özusta / Hatay

CEVAP 2: Tarafınıza SGK’dan gönderilen borç tebligatı emeklilikten sonra çalıştığınız içindir. Bilindiği üzere, hangi kurumdan veya nereden emekli olunursa olunsun, emeklilikten sonra çalışanlardan SGK adına sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, sizin de emeklilikten sonraki çalışmalarınız, fiili olduğu ve vergi mükellefiyet kaydına dayandığı için, tarafınıza SGK tarafından çıkartılan borcun geri alınması imkânı yoktur. Siz bu borcu ödemediğiniz takdirde her ay emekli aylığınızın dörtte biri oranında emekli aylığınızdan kesilir. Defaten öderseniz, ilerleyen aylarda borcunuza işleyecek olan meblâğdan kurtulursunuz.

Halanız eş ve babasından dolayı iki aylık alamaz

 SORU 3: Sorum halamla ilgili olacak. Halam SGK emeklisi eşinden dolayı dul maaşı almaktadır. TV'de gördüğü bir haber üzerine kafasına, SGK emeklisi olup vefat eden babasından dolayı yetim maaşı alıp, alamayacağı takılıyor. Halam babasından yetim aylığı bağlatabilir mi? Alabilir mi?
                                                             Emre ŞANLI / İstanbul

CEVAP 3: Sorunuzdan halanızın babasının da, eşininde SSK emeklisi olduğu anlaşılıyor. Halanız eşinden dolayı SSK’dan dul aylığı aldığından, babasından dolayı da SSK’dan yetim aylığı alamaz. Ancak, tutar olarak yüksek olan aylığı tercih etme hakkı var. Hangisi yüksekse o aylığı alabilir. Ancak, eşinden aldığı aylığın yüksek olduğu kanısındayız.

İsteğe bağlı sigortalılık

SORU 4: İsteğe bağlı BağKur primlerimi düzenli ödemekteyken 3 aydır maddî durumumdan dolayı ödeyemiyorum. Ara verdiğim için bir sıkıntı oluşturur mu?
                                                                  Aynur ÖZELÇİ

CEVAP 4: 1 Ekim 2008'den önce art ardına üç ay prim ödenmediğinde dosya kapatılarak, isteğe bağlı sigorta sonlandırılıyordu. Ancak bu tarihten itibaren, prim ödenmemesi halinde dosya kapatma usûlünden vazgeçilerek, yerine geriye doğru 12 ay içinde ödenmeyen primlerin dikkate alınmaması usûlü getirildi. Prim borcunuzu 12 ay geciktirmeden ödemiş olmanız halinde, gün kaybınız olmaz. Süresinde ödemediğiniz prim borcunuzu, 12 ay içinde geciken süre için hesaplanan gecikme faizi ve gecikme zammıyla birlikte ödersiniz. İsteğe bağlı sigorta dosyanız kapatılmaz.
 
Sorularınız için:
e-posta: [email protected] 
[email protected]

Okunma Sayısı: 1364
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı