Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 26 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 
 

Dünya

 

Filistin seçimlerinde HAMAS ukdesi

Filistin Başbakanı Ahmed Kurey, bugün yapılan seçimlerde halkın tercihine saygı göstereceklerini söyledi.

Kurey, Kudüs’ün Ebu Dis banliyösünde oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, iktidardaki El Fetih partisi olarak, seçimi kazanması halinde Hamas’ın arkasında durmaya hazır olduklarını belirtti.

‘’Azınlığın, çoğunluğun kararını kabul edeceğini umuyorum’’ diyen Kurey, bunun demokrasi olduğunu ve seçim sonuçlarına sahip çıkacaklarını kaydetti.

Bu arada, seçimlere ilk kez katılan Hamas, meclise girmeleri halinde silah bırakmayacağını yineledi. Örgütün liderlerinden İsmail Haniye, Gazze’de oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. ‘’Avrupalılar ve Amerikalılar, Hamas’ın ya silah ya da meclisi tercih etmesi gerektiğini söylüyor. Ancak biz, hem silah, hem de meclis diyoruz’’ diyen Haniye, bunun bir çelişki olmadığı görüşünü dile getirdi.

Haniye (43), 22 Ocak’taki bir açıklamasında da, ‘’Hamas direnişte ve mecliste aktif olacak. 25 Ocak’taki seçimlerde meclise gireceği kesin olan Hamas, seçim kampanyasında Filistinlilerin kendilerini savunma hakkını koruyacağı sloganını kullanmıştı’’ demiş ve İsrail’in işgale son vermesi, Filistin halkının haklarına yeniden kavuşması ve başkenti Kudüs olan tam bağımsız ve egemen bir devlete sahip olması halinde, silahların kullanılmasının gereksiz olacağını belirtmişti.

Bu arada, Filistin lideri Mahmud Abbas, Filistin Yönetimi’nin karargahının bulunduğu Ramallah’ta oyunu kullandı. Abbas, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, seçimlerin sükunet içinde geçmesini dilediğini ve seçimlerden sonra yeni bir hükümet kurulacağını söyledi. Abbas, ‘’Şu ana kadar, seçimler iyi gidiyor, olaysız sona ermesini umuyorum’’ dedi. Seçimlerden sonraki aşamanın ne olacağının sorulması üzerine de Abbas, ‘’hükümetin kurulması’’ dedi.

Öte yandan ,Hamas’ın olası bir zaferinin sorulması üzerine İsrail İç Güvenlik Bakanı Gideon Ezra, İsrail’in, ‘’sadece silahsızlanmayı ve yol haritasının ilkelerini kabul etmesi halinde’’ Filistinli radikal hareket Hamas ile müzakereyi planlayabileceğinin altını çizdi. Ezra, ‘’İsrail’in bir köşeden izlediği Filistin seçimlerine müdahale etmeyeceğini’’ de vurguladı.

Bu arada, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, bugün genel seçimlerin yapıldığı Filistin’de kurulacak yeni hükümette Hamas yer alsa bile, İsrail’in barış görüşmelerini sürdürmesi gerektiğini söyledi.

26.01.2006


 

Bush bir teröristtir

Amerikalı şarkıcı Harry Belafonte, ABD Başkanı George Bush’u, ‘’El Kaide lideri Usame Bin Ladin’den pek de farkı olmayan bir terörist’’ olmakla suçladı.

Belafonte, Amerikan CNN televizyonu muhabirinin, ‘’Venezuela’da Bush’un en büyük terörist, en büyük tiran olduğunu söylediniz. Bush’un Bin Ladin’den daha mı kötü olduğunu söylemek istiyorsunuz? şeklindeki sorusuna, ‘’Onun daha iyi olmadığını söylüyorum’’ yanıtını verdi. Amerikalı şarkıcı, ‘’Dünyanın bütün teröristleriyle karşılaşma fırsatım olmadı, ‘en büyük’ gibi ifadeler kullanmaya da hakkım yok belki, ama onun bir terörist olduğunu düşünüyorum. Terörizmin hükümetimizin programının kalbinde yer aldığını sanıyorum. Amerikalılara yalan söylediğinizde, onları aldattığınızda, kız-erkek çocuklarımızı yabancı topraklara ölmeye gönderdiğinizde ve kadın-çocuk, on binlerce masum insanın her gün öldürüldüğünü gördüğünüzde, liderlerde bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsunuz’’ dedi.

26.01.2006


 

Bush’dan Suriye’ye nasihat

ABD Başkanı George Bush, Suriye’den bütün siyasi mahkumları serbest bırakmasını istedi ve özgürlükleri baskı altına almaya son vermesi çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Bush, ‘’keyfi olarak tutuklanan 5 siyasi mahkumun geçen hafta salıverilmesinden memnuniyet duyduğunu’’ ifade etti. Açıklamada, ‘’Bununla birlikte Bush, hala Suriye’deki cezaevlerinde bulunan çok sayıdaki siyasi mahkum konusunda endişelidir. ABD, Suriyeli yetkilileri bir an önce bütün Suriyeli siyasi mahkumları serbest bırakmaya çağırmaktadır’’ denildi.

26.01.2006


 

Müslüman lidere Charles’tan taziye

İngiltere Kraliyeti veliahtı Galler Prensi Charles, İngiltere’deki Müslüman toplumunun ileri gelenlerinden, İslam Koleji Başkanı akademisyen Zeki Bedevi’nin yaşama veda etmesi üzerine bir mesaj yayımladı.

83 yaşında ölen Bedevi’nin yakın dostu olduğunu hatırlatan Prens Charles, ‘’Bedevi’nin ani kaybı, hem dostu olarak benim için, hem de ülkesi İngiltere için büyük bir darbe olmuştur. Aklı, bilimsel olgunluğu, uzak görüşlülüğüyle Bedevi, İngiliz İslam toplumu için önemli bir rol oynamıştır’’ ifadesini kullandı. ‘’Onun varlığı herkes tarafından özlenecek’’ diyen Prens Charles, kendisinin Zeki Bedevi ile dostluk etme ayrıcalığını yaşadığına da dikkati çekerek, Bedevi’nin arkadaşlığını ve nasihatlarını unutmayacağını vurguladı. 83 yaşında ölen Dr. Zeki Bedevi, İngiltere’de yaşayan Müslüman toplumunun diğer dinlerle hoşgörü çerçevesinde ilişki kurabilmesini sağlamak için gösterdiği çabalar ve bu yönde açıkladığı görüşleriyle tanınıyordu. Şiddete karşı tavrıyla dikkat çeken Bedevi, pek çok dini organizasyonda yöneticilik yapmıştı ve kurulmak üzere olan Hıristiyan-Müslüman Forumu’na da danışmanlık etmeye hazırlanıyordu. Bedevi’nin ölümü üzerine açıklama yapan İngiltere İslam Konseyi Başkanı Sir İkbal Sacranie de ‘’Bedevi’nin ani ölümü bizi çok sarstı. Bu ölüm, İngiltere’deki Müslüman toplumu için ağır bir kayıptır. Mekanı cennet olsun’’ dedi. Liberty adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü Sami Chakrabarti de, ‘’Dr. Bedevi, bütün inançlardan olanlar, hatta inançsızların bile ardından yas tuttuğu bir kişiydi. Dünyanın bir cinnetin eşiğinde olduğu bu günlerde onun liderliğine çok ihtiyacımız vardı’’ açıklamasında bulundu.

26.01.2006


 

Straw Talat’ı ziyaret etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, temaslarda bulunmak üzere adaya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’u makamında kabul etti.

Staw ve beraberindeki heyetin Cumhurbaşkanlığı’na gelişinin ardından, Talat ve Straw, basın mensuplarının karşısına çıkarak, birlikte görüntü verdiler. Görüşmeden önce açıklama yapılmazken, sonra da ortak açıklama yapılmayacağı bildirildi.

Straw, daha sonra Ledra Palas otelinde, Talat ise makamında basın toplantısı düzenlediler.

Görüşmeye KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Asım Akınsoy katılıyor. Straw’un beraberinde de İngiltere’nin Güney Lefkoşa Yüksek Komiseri Peter Millet bulunuyor.

26.01.2006


 

Almanya’da Guantanamo skandalı

Almanya Adalet Bakanı Brigitte Zypries, Alman görevlilerin, Guantanamo'ya giderek, ailesi Almanya’da yaşayan terör zanlısı Murat Kurnaz’ı sorgulamalarını eleştirdi.

Zypries, yaptığı açıklamada, Alman görevlilerin Guantanamo’ya gitmelerini eleştirerek, ‘’Bunun, bir adalet bakanının karnını ağrıtması doğal. Alman görevliler Guantanamo’ya adım atmasalardı memnun olurdum’’ dedi. Zypries, ne şekilde elde edildiği bilinmeyen gizli servis bilgileriyle ilgili olarak da, Almanya’nın, kendisi bir girişimde bulunmadan ulaştırılan tüm bilgilerden istifade edebilmesini savundu.

26.01.2006


 

İsrail büyükelçisi: İran kaçık devlet

İsrail’in BM büyükelçisi Dan Gillerman ‘’kaçık bir rejim’’ olarak tanımladığı İran’ı şiddetle eleştirdi.

Yahudi soykırımını anma haftası dolayısıyla düzenlenen bir sergi sırasında basına açıklamada bulunan Gillerman, yeni bir Yahudi soykırımının yaşanmasına engel olmanın BM Güvenlik Konseyi’nin görevi olduğunu belirtti. Gillerman, İran’ın gelecek hafta Yahudi soykırımı hakkındaki delillerin inceleneceği bir konferans düzenlemeyi planladığına ilişkin basında çıkan haberler üzerine yaptığı açıklamada ‘’İran ne kadar aşırı, köktendinci ve kaçık bir rejim olduğunu bir kez daha kanıtlıyor’’ diye konuştu.

26.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün haberler

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected] adresine bekliyoruz.
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004