Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tarım can damarımız

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Karadeniz Bölgesi için fındık ne kadar önemliyse Güney Bölgeleri için de pamuğun o denli önemli olduğunu belirterek, bu alanlarda ‘’doğru tarım politikaları geliştirilmesi’’ gerektiğini söyledi.

Günaydın, ZMO’ya bağlı 26 oda başkanı ile Adana Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, pamuk ve fındıkta üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Tarıma gereken önemin verilmediğini ileri süren Günaydın, şöyle konuştu: “Tarım sektörü, bu ülkenin can damarıdır. Türkiye bu gerçekten hareketle, bir an önce tarıma gereken önemi vermeli, doğru tarım politikalarını, uygun kaynak büyüklükleri ile birlikte yaşama geçirerek, sektörü dünya ile yarışabilir konuma taşımalıdır. Tarım sektörünün bu ülkenin gayri safi millî hasılasına katkısı 30 milyar dolar. Ancak devletten aldığı destek ise 3-4 milyar YTL civarındadır.’’

Pamuk ithalinin her yıl arttığına dikkat çeken Günaydın, Türkiye’nin 1 milyon 350 bin ton olan lif pamuk üretimindeki açığın her geçen gün büyüdüğünü, 2005 yılı öncesine kadar 550 bin ton ithal edilen pamukta bu rakamın 2005’te 748 bin tona ulaştığını söyledi.

Pamukta en yüksek verimin Türkiye’de elde edildiğini, ancak Türk üreticilerinin dünyadaki rakipleriyle rekabet edemediğini vurgulayan Günaydın, ‘’Çünkü dünyanın en pahalı mazotu, su ve elektriğini Türk çiftçisi kullanıyor. Eğer Türkiye dünya ile rekabet etmek istiyorsa girdi maliyetlerini mutlaka düşürmelidir’’ dedi.

/ ADANA

14.08.2006


 

Kuraklık ayçiçeğini vurdu

Kütahya’nın Simav ilçesinde yetiştirilen ayçiçeklerinin yaşanan aşırı sıcak ve kurak hava sebebiyle bodur kaldığı bildirildi.

Simav Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ağamak, yaptığı açıklamada, ilçede 18 bin 500 dekarlık kurutulmuş göl arazisi üzerinde ayçiçeği üreten çiftçilerin su sorunu yaşadıklarını belirtti. Bölgeye bu yıl “hiç’’ denecek kadar az yağış düştüğünü anlatan Ağamak, bölgede erken ekilen ürünlerin çiçeklenme, geç ekilenlerin ise tomurcuklanma devresinde olduğunu belirterek, “Yağışların bir türlü gelmemesi yüzünden bitki bodur kaldı. Bu yüzden Simavlı ayçiçeği üreticisi tedirgin’’ dedi.

/ SİMAV

14.08.2006


 

Tüketici haklarının ihlâlinden şikâyetçi

Tüketiciler Birliği bünyesinde, ‘’hak ihlâline uğradığını’’ düşünenlerin mağduriyetlerini çözümlemeye yardımcı olmak amacıyla oluşturulan ‘’Başvuru Merkezi’’ne, yılın 6 aylık döneminde, 3 bin 571 şikâyet gerçekleştirildiği bildirildi.

En çok şikâyette bulunan iller sıralamasında İstanbul, başvuru yönteminde ise internet ilk sırada yer alırken, sorunu olanların yüzde 37,41’i kredi kartı faizinden yakındı.

Tüketiciler Birliği bünyesinde hak ihlallerini tesbit etmek, izlemek, değerlendirmek, istatistiki veriler hazırlamak, raporlamak, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve firmaların tüketici politikalarının oluşumunda yol gösterici, hak ihlâline uğramış mağdura yardımcı olmak amacıyla oluşturulan ‘’Başvuru Merkezi’’ne bu yılın 6 aylık döneminde yapılan şikâyetler açıklandı. Merkeze 6 ayda, 3 bin 571 şikâyetin gerçekleştiği, Mart ayının da yüzde 30,89 ile yoğunluk açısından en dikkati çekici ay olduğu belirtildi.

İller sıralamasında 2 bin 207 şikâyet ile İstanbul’un ilk sırada yer aldığı, bunu 205 ile Adana ve 181 ile Ankara’nın izlediği, öte yandan Ardahan, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Kırşehir ve Tunceli’den ise sadece birer şikâyet yapıldığı kaydedildi.

/ ADANA

14.08.2006


 

DGD ödemeleri başlıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2005 yılı Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin yarından itibaren Ziraat Bankası şubelerinde bulunan çiftçi hesaplarına doğrudan aktarılacağını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2005 yılı uygulamaları kapsamında 2,7 milyon çiftçiye, toplam 1,65 milyar YTL tutarında DGD ödemesi yapılacağı kaydedildi.

DGD ödemelerinin, 2005 yılı uygulamalarına yönelik 18 Kasım 2005 tarihinde sona eren başvuruların hak edişleri de tamamlandı.

Ödemelerin, 2005 yılı uygulamaları kapsamında müracaatta bulunan bütün çiftçilere dekar başına 10 YTL ödeme yapılacak. Ayrıca, temel DGD ödemesi yanında toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 1 YTL, yine temel DGD ödemesi yanında organik tarım yapan çiftçilere dekar başına 3 YTL ilave DGD ödemesi daha yapılacak.

Yarından itibaren çiftçilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına aktarılacak 2005 yılı DGD ödemeleri çerçevesinde 2,7 milyon çiftçiye toplam 1,65 milyar YTL tutarında ödeme yapılacak. Diğer yandan 2006 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödemesi başvuruları halen devam ediyor. Çiftçilerin, son başvuru tarihi olan 3 Kasım 2006 tarihine kadar bağlı bulundukları il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

/ ANKARA

14.08.2006


 

Tarım işçilerine sertifika verildi

Sertifikalı Tarım İşçileri Projesi kapsamında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde eğitim gören 19 çiftçiye düzenlenen törenle sertifika verildi.

Hatay Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Reyhanlı Tarım İşletme Müdürlüğü Tesislerinde düzenlenen törende, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İŞKUR ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün ortaklaşa hazırlayıp yürüttüğü proje kapsamında, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen tarım işçilerinin aldıkları eğitim sayesinde nitelikli birer eleman olduklarını söyledi.

Nitelikli eleman olmak için mutlaka mimar, mühendis olmak gerekmediğini ifade eden Çakır, şöyle konuştu: “Yaptığımız işi en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Çiftçi olduğumuz zaman da nitelikli eleman olabiliriz. Burada verilen eğitim sayesinde tarım işçisi de geçim kaynağı olan mesleğini en iyi şekilde yapacak duruma geldi.’’

İŞKUR Hatay İl Müdürü Ahmet Bulanık da yoksullukla mücadele etmek, istihdam oluşturmak, bilinçli tarımın geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan personelin yetiştirilmesi amacıyla çiftçiye eğitim verildiğini belirtti. Türkiye nüfusunun yüzde 40’ının tarımla uğraştığını, tarımsal faaliyetlerin geleneksel yöntemle yapıldığını kaydeden Bulanık, artık tarımda da ileri teknolojilerin kullanılmasının zamanının geldiğini ifade etti. Konuşmaların ardından 19 çiftçiye sertifikaları dağıtıldı.

/ HATAY

14.08.2006


 

Fındıkta rekolte tartışması sürüyor

Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, fındıkta rekolte tartışmalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada rekoltenin 660 milyon kilo olarak belirlendiğini kaydederek, bu rakama itibar edilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, yaptığı açıklamada, fındıkta rekolte konusunda çeşitli tartışmalar yaşandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyt Zapsu’nun da bir açıklamasında “2006 yılı fındık rekoltesini 740 milyon kilo olarak belirttiğini söyledi.

Bu yıl tek bir rekolte çalışması yapıldığını, onun da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini belirten Şahin, şunları kaydetti: “Bakanlık rekolteyi 660 milyon kilo olarak açıkladı. Bu rakama itibar edilmesi gerekir. Bu rakama itibar edilmesi gerekirken Cüneyt Zapsu çıkıp “diğer sektör temsilcilerine göre 740 milyon kilo’’ diyor. Hükümet bir ilki gerçekleştirdi ve rekolte tartışmasına son vermek için “tek bir rekolte olsun’’ dedi. Kimse başka rekolte açıklamadı. Ama Cüneyt Zapsu çıkıyor bu birlikteliği bozuyor. Devletin bir danışmanı devletin resmi tesbitine itibar etmiyor, Avrupalı bir firmanın tespitine itibar ediyor.’’

/ ORDU

14.08.2006


 

Çizilen pembe tabloya rağmen gerçekler başka

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, çizilen pembe tabloya karşın gerçeklerin başka olduğunu söyledi.

Aygün, Hatay’ın İskenderun ilçesi Ticaret Borsasında esnaf odaları başkanlarıyla sohbet toplantısı yaptı. Aygün, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarını eleştirerek, Türkiye de birkaç yılda 1000 doların 4 bin doların üzerine çıkarılabildiğine dikkati çekerek, “Avrupa ve ABD’de bunu yapabilmek için 80-100 yıl beklemek lâzım’’ dedi.

Böyle bir ekonomi ile nereye kadar gidileceğinin bilinmediğini de belirten Aygün, “Sayın Ali Babacan, 14 milyar dolar IMF borcunun ödendiğini söylüyor. Ama, göreve geldiklerinde 207 milyar dolar borcun bugün 350 milyar dolara çıktığını neden söyleyemiyor? Bu borç sizin zamanınızda yükseldi. Siyasilerin ve medyanın çizdiği pembe tabloya karşın gerçekler başka’’ diye konuştu.

Aygün, 17 Şubat 2001 tarihinde İskenderun’da ekonominin iyi gitmediğini söylediğini, 2 gün sonra da krizin patlak verdiğini belirterek, “Umarım 2 gün sonra yine kriz patlamaz’’ dedi.

/ İSKENDERUN

14.08.2006


 

‘Yeşil altın’ tezgâhlarda

Gaziantep ve yöresinde önemli bir geçim kaynağı olan antepfıstığı, tezgâhlarda satışa sunulmaya başlandı.

Gaziantep’te yeşil altın olarak nitelendirilen ve bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan antepfıstığının, ilk ürünü, seyyar satıcılarda ve tezgâhlarda satışa sunuldu. Bir çok rahatsızlığa iyi geldiği ve cildi güzelleştirdiği ifade edilen ve Gaziantep’in ünlü baklavasına da tat veren antepfıstığı satışa sunulmasının ardından ilgi görmeye başladı.

Hürriyet Caddesi üzerinde seyyar tezgâhında taze ben antepfıstığı satışı yapan Kazım Sönmez, yaptığı açıklamada, taze ben antepfıstığının 6 YTL’den satışa çıktığını söyledi. Satışların yavaş yavaş hareketlendiğini, ancak, vatandaşların şu anda fiyatı yüksek bulduğunu anlatan Sönmez, ‘’Çerezler arasında vazgeçilmezlerden olan Antepfıstığı, şu anda yeni satışa sunulduğu için henüz alıcısını tam olarak bulmadı. Ancak, ilerleyen günlerde satışların artacağını ümit ediyorum’’ dedi.

/ GAZİANTEP

14.08.2006


 

Sanayide ara eleman açığı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Eskişehir İl Müdürü Ergün Peker, askerliğini yapmış endüstri ve meslek lisesi mezunu ara eleman talebine cevap veremediklerini bildirdi.

Peker, yaptığı açıklamada, gelen talepler doğrultusunda endüstri ve meslek lisesi mezunlarının iş bulma şansının diğer lise ve dengi okul mezunlarına göre daha yüksek olduğunu belirlediklerini belirterek, birçok işletmenin, endüstri ve meslek lisesi mezunu, askerliğini yapmış ara eleman ihtiyacı talebinde bulunduğunu kaydetti.

Şehir genelindeki bu donanıma sahip işsizlerin İŞKUR’a başvurmaları halinde hemen istihdam edilebileceklerini anlatan Peker, ‘’Askerliğini yapmış endüstri ve meslek lisesi mezunu ara eleman talebine cevap veremiyoruz. İmalat sanayiinde, endüstri ve meslek lisesi mezunları kısa sürede iş bulabiliyor. Bu yöndeki ihtiyacın karşılanabilmesi için kuruma müracaat bekliyoruz’’ dedi.

/ ESKİŞEHİR

14.08.2006


 

Memur-Sen destek turunda

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, memurun maaşının devletin haysiyeti olduğunu belirterek, memurun bin YTL altında maaş almaması gerektiğini söyledi.

Ahmet Aksu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 15 Ağustosta başlayacak toplu görüşmeler öncesinde, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk’ü ayrı ayrı ziyaret ederek, toplu görüşmelerde gündeme getirilecek konular hakkında görüş alış verişinde bulundu. Memur-Sen yöneticileri, toplu görüşmeler öncesi, Saadet ve Anavatan partilerini deziyaret ederek, destek istedi.

Memur-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri Mürsel Turbay ve beraberindeki konfederasyon yöneticileri, Saadet Partisi Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Mete Gündoğan ile görüştü. Turbay, burada yaptığı konuşmada, hükümetin önceden belirlediği bir rakam üzerinden pazarlık yapmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

/ ANKARA

14.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004