Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Paris'te yine isyan korkusu

Fransız polisi, geçen yıl başşehir Paris banliyölerindeki isyanın tekrarlanmasından korkuyor. Fransa polis sendikası, geçen yıl bu dönemde başlayan şiddet olaylarının tekrarlanmasından ‘’ciddî bir biçimde endişe duyduğunu’’ açıkladı.

Geçen yıldan bu yana asayiş durumunun daha iyiye gitmediğini belirten sendika, ‘’banliyöde güvenlik ve asayişi korumak için görevli polis sayısını artırılmasını ve daha sert cezalar getirilmesini’’ istedi.

Banliyölerde, giderek artan polise yönelik saldırılara dikkat çekilen açıklamada, ‘’yetkililerin gözlerini açmalarını ve polislerin güvenliğini sağlayacak her türlü önlemi almalarını istiyoruz’’ denildi. Paris banliyösünde son olarak hafta sonu bir hırsızlık ihbarı üzerine olay yerine giden polis devriyesi, yaklaşık 40 gencin saldırısına uğramıştı.

Son bir ay içinde, iki ayrı yerde iki polis devriye otosu yine gençlerin taşlı ve sopalı saldırısına uğramıştı. Paris banliyölerinde geçen yıl çıkan ve daha sonra ülke geneline yayılan şiddet olayları sırasında çok sayıda araç ateşe verilirken, bazı kamu binaları ve mağazalar kundaklanmıştı.

Olayların büyümesi üzerine hükümet, valilere sokağa çıkma yasağı yetkisi veren olağanüstü hal ilan etmişti. Güvenlik ve asayiş konusunun, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi düzenlenecek kampanyanın en önemli gündem maddesi olması bekleniyor.

/ PARİS

17.10.2006


 

Sarkozy geride

Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, iktidardaki Halk Hareketi Birliği lideri Nicolas Sarkozy’nin, 2007 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Sosyalist Parti’nin aday adayı Segolene Royal’in gerisinde kalacağını ortaya koydu.

Le Figaro gazetesinin manşetten duyurduğu kamuoyu yoklamasına göre Royal, ikinci turda oyların yüzde 51’ini, Sarkozy ise yüzde 49’unu alacak.

Daha önceki kamuoyu yoklamaları, ikinci tur için Royal karşısında sürekli Sarkozy’ye şans tanıyordu. Yine aynı kamuoyu araştırması, Başbakan Dominique de Villepin ve Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie’nin, aday olacaklarını ima eden çıkışlarına rağmen, Sarkozy’nin merkez sağın en güçlü adayı olduğunu gösteriyor. Sosyalist Parti, gelecek ay düzenlenecek kongreyle adayını belirleyecek. Royal’in, diğer adayların kendisi karşısında birleşip ortak cephe halinde kongreye gitmemeleri halinde, delegelerden en fazla oyu alması bekleniyor.

/ PARİS

17.10.2006


 

Finlandiya’dan soykırım kararına tepki

AB dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Fransız meclisinin, sözde Ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa tasarısını kabul etmesinin “aptalca” olduğunu söyledi.

Tuomioja, virtual.finland.fi adlı internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, parlamentoların ve hükümetlerin, tarihî gerçeklere dayansın veya dayanmasın, yasallaştırarak bu konuya dahil olmalarını doğru bulmadığını ifade etti.

Tuomioja, Fransız meclisinin kabul ettiği kararın, Türkiye’deki milliyetçi çevrelere güç kazandıracağını kaydetti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, “Karar için aptalca dememin ve bir an önce geri çekilmesini ummamın, Türkiye’deki Ermenilere olanlarla hiçbir ilgisi yok. Şahsen, geçmişte olanları tarif etmek için ‘soykırımın’ doğru kelime olduğunu düşünüyorum ve aynı zamanda Türkiye’nin bunu kabul etmeye hazır olmasını umuyorum” dedi.

/ ANKARA

17.10.2006


 

Fransa, Afganistan’dan asker çekecek

Fransa’nın Afganistan’ın güneydoğusundaki 200 askerini en erken gelecek yıla kadar çekmeyi planladığı bildirildi.

Journal de Dimanche gazetesi, adını açıklamadığı orduya yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, özel birliklerin çekilme kararının, devlet başkanlığı ve genelkurmay başkanlığı düzeyinde alındığını yazdı.

Haberde, Afganistan’da NATO’nun önderliğindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nde (İSAF) görev yapan 1700 Fransız askerinin bu karardan etkilenmeyeceği belirtildi. Afganistan’ın güneydoğusunda konuşlanan Fransız özel birlikleri, El Kaide ve Taliban’a karşı mücadelede ve El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin’in bulunması çalışmalarında görev alıyor. Afganistan’da kötüleşen durumun bu kararın alınmasında rol oynayabileceğini öne süren gazete, Fransa’nın güney Lübnan’daki BM barış gücüne 2000 askerle katkıda bulunacağını ve özel birliklerinin buradaki varlığının daha faydalı olabileceğini belirtti.

/ PARİS

17.10.2006


 

İran, K. Kore’ye karşı yapılan yaptırımları kabul etmedi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore’ye yönelik ek yaptırımlarını kabul etmediklerini açıkladı.

Ahmedinejad, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ABD’nin, Güvenlik Konseyini, “egemenliğini kabul ettirmek için bir silâh” olarak kullandığını ileri sürdü.

“Bazı Batılı ülkeler, BM Güvenlik Konseyini, egemenliklerini kabul ettirecek ve bunu karşı gelen ülkelere karşı karar alacak bir silâha çevirdi” diye konuşan Ahmedinejad, Kuzey Kore’ye yönelik Güvenlik Konseyi yaptırımlarının, uluslararası barışa ve güvenliğe karşı tehdit oluşturduğunu kaydetti.

/ TAHRAN

17.10.2006


 

Pakistan, BM yaptırımlarına uyacak

Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tasnim Aslam, Kuzey Kore’ye nükleer deneme yaptığını açıklamasından sonra uygulanması kabul edilen BM yaptırımlarına uyacaklarını bildirdi.

özcü Aslam, İslamabad’da gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslar arası toplumun sorumlu bir üyesi olarak, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyacaklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nde önceki gün kabul edilen kararla Kuzey Kore’ye kitle imha silâhları ya da balistik füze için malzeme ihracatı ve ithalatı yapılması yasaklanmıştı. Kuzey Kore’den nükleer silahlarını imha etmesinin istendiği kararda, askerî müdahale seçenek dışı bırakılmıştı.

/ İSLAMABAD

17.10.2006


 

Yine bomba yüklü araç

Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneyindeki Suweira şehrinde bir banka önünde park etmiş bomba yüklü bir otomobilin infilak etmesi üzerine en az 10 kişi ölürken 15 kişi yaralandı.

Suweira polis yetkilisi Binbaşı Muhammed Hasan, olayı doğrulayarak patlamanın bugün erken saatlerde meydana geldiğini kaydetti. Çoğunlukla Şiî Müslümanların yaşadığı Suweira, Bağdat’ın 65 kilometre güneyinde bulunuyor.

/ KUT

17.10.2006


 

Irak’ta Sünnî aşiret liderleri buluştu

Irak’ın kuzeyinde bulunan Kerkük ilindeki Sünni aşiret liderleri isyancılar arasında birlik çağrısında bulunmak ve devrik lider Saddam Hüseyin’in özgürlüğünü talep etmek amacıyla biraraya geldi.

500 aşiret lideri, temsilciler ve Saddam’ın eski Baas Partisi üyelerinin de katıldığı toplantı Kerkük’ün batısındaki Hindiye kasabasında gerçekleşti. Baas Partisi’nde üst düzey bir yetkili olan Ebu Bassem, toplantının, işgale karşı Arap aşiretlerinin birlik oluşturması ve Irak halkını bölenlere karşı mücadele amacıyla gerçekleştiğini belirtirken, aşiret üyelerini hedef alarak ABD karşıtı isyanda bölünmelere sebep olan aşırı Sünni grupları ise suçladı. Saddam Hüseyin’in serbest bırakılması çağrısında bulunarak devrik lideri, ülkenin “yasal” başkanı olarak tanımlayan liderler ayrıca, federalizm yönetim planlarını reddederek ülkenin bütünlüğünün bozulmamasını talep etti.

/ HİNDİYE

17.10.2006


 

İsrail polisi: Katsav suçlansın

İsrail polisinin, İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın cinsel taciz, tecavüz ve yasadışı dinleme gibi suçlardan suçlanması için yeterince delil olduğu yolunda başsavcıyı bilgilendirdiği bildirildi.

Polis, soruşturma yetkilileriyle başsavcı Menahem Mazuz arasında yapılan görüşmenin ardından yayımladığı bildiride, ‘’Cumhurbaşkanının birçok vak'ada tecavüz ve cinsel taciz eylemlerinde bulunduğunu gösteren yeterince kanıtın bulunduğunu’’ kaydetti.

Bildiride ayrıca, ‘’Cumhurbaşkanının, yasadışı dinlemeyi yasaklayan yasayı ihlâl ettiğini de gösteren yeterince delil bulunduğu’’ ifade edildi. Polisin, Katsav’a yönelik 10 şikâyeti soruşturduğu, cumhurbaşkanının bu vakalardan 3 veya 4’ünden dolayı suçlanabileceği belirtildi.

/ KUDÜS

17.10.2006


 

Saddam’dan Irak halkına mektup

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, Irak halkına hitaben avukatı aracılığıyla yayımladığı açık mektupta, ABD işgaline karşı “zaferin yakın’’ olduğu ifadesini kullandı ve halka farklılıklarını bir tarafa bırakıp, yalnızca ‘’ABD askerlerini ülkeden sürme’’ amacına yönelmeleri çağrısında bulundu.

Saddam Hüseyin, tutulduğu hapishanede 4 saat süren görüşmelerinde avukatı Halil Duleymi’ye yazdırdığı belirtilen mektubunda, direnişçilere de muhaliflerine karşı “yüce gönüllülük’’ göstermelerini istediğini ve kendisinin, 2 oğlunu öldürenlere yardım eden Iraklılar’ı affettiğini söyledi.

/ AMMAN

17.10.2006


 

Havai’de deprem ve panik

ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki Havai adalarında meydana gelen şiddetli depremin ardından büyük bir panik yaşanırken, eyalette tabii afet durumu ilân edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, esas depremin büyüklüğünü, Richter ölçeğine göre 6,6 olarak açıkladı. Depremi, artçı sarsıntıların izlediği, bunların en büyüğünün 5.8 gücünde olduğu belirtildi. Depremde ölüm meydana geldiği yönünde bilgi ulaşmazken, bazı kişilerin hafif yaralandığı kaydedildi. bazı yollarda ve binalarda kayda değer ölçüde hasar oluştuğu bildirildi.

/ WASHINGTON

17.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004