Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Enstitü

Oruç tut sıhhat bul

Bir Müslümanın ibadetleri ile varlığın genel ritmine uyuyor olması, ruhunda, muhtemelen büyük bir ferahlık ve kâinat ile uyum içinde olmaktan kaynaklanan bir âhenk oluşturuyor. Meselâ oruç tutan bir ferdin hem Güneş, hem de Ay ile ve bu kürelerin varlığın genel âhengine uyumundan ortaya çıkan hareketler ile bir uyumu var. Oruç ibadetinin günlük başlangıç ve bitişlerini, Güneş’in konumları ile Ramazan ayının yıl içinde yerini, ayın pozisyonları ile belirleyen muhteşem bir nizam kurulmuş.



Ammar ibn Yasir (?-657)

Diğer bir çok sahabenin olduğu gibi, Ammar’ın da doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ailesi Yemen asıllı olup sonradan kutsal beldelere gelmişlerdir. Ammar’ın babası Yasir, Yemen’de yaşayan Kahtani kabilesine mensuptur. Bu kabilenin Ans kolundan gelmektedir. Kendi memleketinde hayatını devam ettirirken kardeşi kaybolmuş ve kardeşini aramak üzere yola çıkarak Mekke’ye gitmiştir.



Birey

1. Birey (Mahiyeti ve tekâmülü) İnsan yaratılış ağacının bir meyvesi ve kâinatın küçültülmüş bir misalidir. Kendisine verilen akıl, kalp, sır ve duyguların zenginliği ile bu gerçekleşmektedir. Çünkü insan, Cenâb-ı Hakk’ın bütün esmasına ayine olmak için yaratılmış ve ayine-i samed olmuştur. İnsan üç cihetle Allah’ın isimlerine ayinedarlık etmektedir: 1. Nihayetsiz acz ve fakrıyla Allah’ın sonsuz kudret ve zenginliğine, 2. İnsana verilen sınırlı ilim, görme, işitme ve diğer duygularıyla Allah’ın ilim, irade, kudret gibi Subuti sıfatlarına, 3. Üzerinde nakışları görünen esma-i İlâhiyeye ayinedarlık eder İşte bu hususiyetleriyle insan, eşref-i mahlûkat olmaktadır.



 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004