Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yatırım bütçesinde indirim

2007 yılına ilişkin yatırım bütçesi 12 milyar YTL’ye geriledi. Köylere ve nüfusu 5 binin altındaki belediyelere ise ilk kez ödenek çıkarıldı. Sadece eğitim ve sağlık bakanlıklarının ödeneği artırıldı.

NTV’de yeralan habere göre, son yapılan Yüksek Planlama Kurulu toplantısında tartışmalı 2007 yılı yatırım bütçesi karara bağlandı. Buna göre sermaye gideri için 12.08 milyar YTL, sermaye transferi için 3.6 milyar YTL ayrıldı. Yatırım bütçesi geçen yıla göre düştü ancak sermaye transferi için ayrılan ödenek artırıldı. Bu yıl ilk defa Beldes Projesi için ödenek çıkarıldı. Geçen yılki yatırım bütçesi 12.44 milyar YTL düzeyindeydi.

3.6 milyar YTL’lik sermaye transferinin 2 milyar YTL’si Köydes Projesi çerçevesinde köy içmesuyu ve yol yapımında kullanılacak. 1.6 milyar YTL ise Beldes Projesi ile nüfusu 5 binin altındaki belediyelerin içmesuyu ve yol yapımında kullanılacak. Yatırım bütçesinden yapılan kesintiyle birlikte Karadeniz otoyolu, duble yollar için daha fazla ödenek isteyen Karayolları Genel Müdürlüğü mevcut ödeneğin de altına düştü. Aynı şekilde büyük baraj projelerine hazırlık yapan Devlet Su İşleri de beklediği ödeneği alamadı.

EN FAZLA ÖDENEK EĞİTİME

Başbakan Tayyip Erdoğan, ödenek ihtiyaçlarının tamamının karşılanması talimatı verdiği için yatırım bütçesinde ödeneği artan alanlar sağlık ve eğitim oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, 1.5 milyar YTL ile en fazla yatırım ödeneği alan bakanlık oldu. Sağlık Bakanlığı da ödeneğini artırarak, 681 milyon YTL’lik harcama yapabilecek.

/ ANKARA

17.10.2006


 

En büyük batık tüketici kredilerinde

Bankaların Ağustos sonu itibariyle kullandırdığı 212.4 milyar YTL’lik kredilerden en büyük payı yaklaşık dörtte birlik bir oranla tüketiciler aldı. Zamanında tahsil edilemediği için takibe alınan kredilerden en büyük pay da yine tüketicilerin oldu.

Merkez Bankası, bankalarca kullandırılan kredi ve fonlarla, firmaların Türk bankaları aracılığıyla yurtdışından sağladıkları kredileri içeren sektör kredileri raporunu açıkladı. Buna göre geçen yıl Ağustos ayında 127.6 milyar YTL olan sektör kredileri bu yıl 212.4 milyar YTL’ye çıkarken, zamanında tahsil edilemediği için batık konumuna gelen krediler de 4.8 milyar YTL’den 5.4 milyar YTL’ye çıktı. Sektörel olarak en fazla krediyi 49 milyar YTL’yle tüketiciler kullandı. Tüketici kredilerinin 22.3 milyar YTL ile büyük bölümünü konut kredileri oluşturdu. Kredilerden alınan pay açısından yüzde 16.3’le ikinci sırada yer alan toptan ve perakende ticaret sektörünün kullandığı krediler ise 17.8 milyar YTL’den 34.6 milyar YTL’ye yükseldi.

EN YÜKSEK BATIK TEKSTİL

KONFEKSİYONDA

Kredi pastasından yüzde 5.8’le üçüncü en büyük dilimi alan tekstil ve konfeksiyon sektörü ise batık kredide ilk sırayı almayı sürdürüyor. Son bir yıllık dönemde kullandığı krediler 10.1 milyar YTL’den 12.4 milyar YTL’ye yükselen sektörün batık kredileri ise bu sürede 944 milyon YTL’den 1.2 milyar YTL’ye kadar yükseldi.

/ ANKARA

17.10.2006


 

Fındık bedeli erken ödenecek

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, 2006 yılı fındık ürünü bedelinin, kamuoyuna duyurdukları zamandan daha erken ödeneceğini söyledi.

FİSKOBİRLİK’e bağlı Ordu’nun Ünye İlçe Kooperatifi yönetiminin düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Pamuk, eski mağduriyetlerin 2006 fındığında yaşanmayacağını ve kendilerinin beyaz sayfa açtıklarını, kirlenmesin diye de sayfayı FİSKOBİRLİK’in kasasına kilitlediklerini ifade etti.

Pamuk, 2006 ürün bedeli ödenmesiyle ilgili olarak da, “Yüzde 10’u FİSKOMAR’dan alışveriş, geri kalanı ise 2007’nin 2, 5 ve 7. aylarında yüzde 30’ar paylarla ödeme taahhüt ederek fındık alıyoruz. 2006 fındığıyla ilgili yaşanan olumlu gelişmeler çerçevesinde daha erken ödeme şansı mutlaka gerçekleşecek. 2006 yılı fındığı daha erken ödenecek. Eski mağduriyetler 2006 fındığında yaşanmayacak. Taahhüdünü veriyoruz” diye konuştu.

/ ORDU

17.10.2006


 

Kapasite kullanımı yerinde saydı

Ağustos ayında 79,7 olan kapasite kullanımı, Eylül ayında yüzde 82.8’e çıkarken, geçen yılın aynı ayına göre ise 0.1 puan arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanımı, bu yılın Eylül ayında yüzde 82,8 oldu. Kapasite kullanımı geçen yılın Eylül ayında da yüzde 82.7 ile yaklaşık aynı seviyedeydi. Bu arada Ağustos ayı kapasite kullanımı oranı yüzde 79.7’den yüzde 79.4’e revize edildi.

İşyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının sebebleri arasında arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 43.9 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 20.4 oranında etkili oldu. En yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 95.3 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Kapasite kullanımı kamu sektöründe yüzde 91.2, özel sektörde ise yüzde 81.3 olarak belirlendi.

/ ANKARA

17.10.2006


 

Makinalı hasat pamuk işçisini vurdu

Ekmek parası uğruna memleketlerini bırakıp, pamuk toplamak için Çukurova’ya gelen tarım işçileri, bu yıl yoğunlaşan makineli hasat sebebiyle yevmiyelerinin düştüğünden yakınıyor.

Adana-Karataş Karayolunda yoğunlaşan pamuk tarlalarında pamuk toplayan işçiler, elcilerin kendilerini getirirken günlük yevmiyelerinin 15-20 YTL’yi bulabileceği vaadinde bulunduğunu ancak, hasat başlayınca hayal kırıklığı yaşadıklarını söylediler. Elci Süleyman Akbırak ise makineli hasadın daha ekonomik toplama imkanı sunması sebebiyle bu yıl tarım işçisine olan talebin azaldığını, ağaların da toplama ücretlerini düşürdüğünü bildirdi. Gelecek yıl tarım işçisi getirmelerinin zorlaşacağını ifade eden Süleyman Akbırak, ‘’Zaten tarım işçisine talep de azalıyor. Çocuklarıyla, hastalarıyla hatta hayvanlarını bile yanlarına alarak diyar diyar gezen işçiler gelecek kaygısı yaşıyor’’ dedi.

/ ADANA

17.10.2006


 

25 metrekareden, 250 bin metre kareye

Adana’da 50 yıl önce 25 metrekarelik alanda kurulan Çetinkaya Mağazaları Türkiye’nin dört bir yanındaki 22 şubesiyle 250 bin metrekarelik satış alanına ulaştı.

6 bin çalışanı ve 50 bin kişiye sunduğu iş imkanının yanısıra 4 bin tedarikçisi bulunan Çetinkaya Mağazaları’nın her gecen gün büyüdüğünü dile getiren Çetinkaya Mağazaları Genel Müdürü Ömer Çetinkaya, Eylül ayı içerisinde Ankara ve İstanbul’a açtıkları şubelerle mağaza sayısını 22’ye çıkardıklarını söyledi.

Adana Merkez Çetinkaya şubasinde verilen iftar yemeğinde konuşan Ömer Çetinkaya, Anadolu insanının güçlü olması gerektiğine dikkat çekerek, “Eğer biz ğüçlü olsaydık bu gün Fransa utanç yasasını çıkarmayacaktı. Bizler çok çalışıp ülkemizin gücüne güç katmalıyız” dedi.

Kendilerinin sadece ekonomik değil, sosyal faaliyetlere de imza attıklarını ifade eden Çetinkaya, “Kurduğumuz Çetinkaya Vakfı ile bir cami ve bir lisenin açılışını yapmak nasip oldu. Vakfımızın faaliyetlerini artırıyoruz. Mağazalarda Ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine iftariyelikler dağıtıyoruz” dedi.

/ ADANA

17.10.2006


 

DB’dan elektriğe 280 milyon euro

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (Dünya Bankası), Elektrik Üretim A.Ş’ye 280 milyon Euro kredi verecek.

Türkiye ile Dünya Bankası arasında 12 Eylül 2006’da imzalanan garanti anlaşması, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Türkiye Cumhuriyeti, Elektrik Üretim A.Ş. ile Dünya Bankası arasında ‘’elektrik üretiminin rehabilitasyonu ve yeniden yapılandırılması’’ projesinin finansmanına yönelik imzalanan anlaşmada garantör oldu. Anlaşma uyarınca Banka, Elektrik Üretim A.Ş’ye söz konusu projenin finansmanına katılmak üzere 280 milyon Euro tutarında kredi verecek.

/ ANKARA

17.10.2006


 

Dört otomobilden üçü AB’ye

Otomotiv sektörü, yılın 9 ayında ihracatının yüzde 71,7’sini AB üyesi 25 ülkeye gerçekleştirdi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türk otomotiv sektörü, Ocak-Eylül döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere, 5 kıt’ada toplam 165 ülke ve özerk bölgeyle 13 serbest bölgeye ihracat yaptı.

Toplam 10 milyar 601 milyon 626 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 7 milyar 599 milyon 684 bin dolarlık kısmı, Türkiye’nin geleneksel olarak en büyük ticarî partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi. Bu rakam, toplam otomotiv ihracatının yüzde 71.7’ini karşıladı.

/ BURSA

17.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004