Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Fiş toplama kalkıyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Ücretlilerin fiş almalarında, emeklilerde de olduğu gibi değişim yapılacak. Ancak onun uygulaması 2008 gibi söz konusu. Bu sene olamaz. Herkes geçen sene fiş topladı. Bu sene o iadeler yapılıp 2008 için 2007’den fiş toplama mecburiyeti kalkıyor” dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘’Ücretlilerde, 2008 için 2007’de fiş toplama mecburiyeti kaldırılıyor’’ dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 4’üncü Uluslararası Bankacılık, Finans ve Yatırım Zirvesinde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni bir vergi paketinden söz edildiği soruları üzerine, böyle bir hazırlıkları bulunduğunu, ancak yeni bir verginin asla söz konusu olmadığını kaydeden Unakıtan, şunları kaydetti:’’Ücretlilerin fiş almalarında emeklilerde olduğu bir değişim yapacağız. Uygulanması 2008 için söz konusu bu yıl olamaz. Çünkü herkes fişi topladı. Bu yıl o iadeler yapılır, 2008 için 2007’de bir fiş toplama mecburiyeti kaldırılıyor. Bunu yakında Bakanlar Kuruluna sunucağız. Bakanlar Kurulundan sonra bunu kısa zamanda Meclis’e sunmayı düşünüyoruz.’’

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

16.11.2006


 

KDV iadesine mahsup geliyor

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan katma değer vergisi (KDV) iade alacakları, elektrik ve doğal gaz borçlarına mahsup edilebilecek.

Maliye Bakanlığının dünkü Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Tebliğiyle, indirimli orana tabi KDV iade alacaklarının mükelleflerin kendi elektrik ve doğal gaz borçlarına mahsubuyla ilgili usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, elektrik ve doğal gazı yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin eden iade hakkı sahipleri, bu kuruluşlara başvurarak fatura bedellerini KDV iade alacaklarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirtecek. Bu kişiler, bağlı oldukları vergi dairesine ibraz etmek üzere fatura bedellerinin yatırılacağı bir banka hesap numarası da talep edecek.

Satıcı kuruluşlar, yüzde 51 ve daha fazla hisselerinin kamuya ait olduklarını da belirtmek suretiyle, fatura bedellerinini yatırılacağı banka hesap numarasını gösteren yazıyı mükellefe verecek. Mükellefler de, bu yazıları bir dilekçe ekinde bağlı oldukları vergi dairesine iletecek. Mükellefin indirimli orana tabi işlemlerinden doğan iade alacaklarının doğal gaz ve elektrik borçlarına mahsup suretiyle ödenmesini isteyeceği dilekçe, vergi dairesinin doğal gaz ve elektrik satıcısı işletmeden alacağı teyit sonrasında geçerlik kazanacak.

UYGULAMA BU AYDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Mahsup uygulamasına, Ekim 2006 dönemine ait olup, bu ay içinde verilecek KDV beyannamelerinin verildiği tarihten sonra muaccel hale gelecek elektrik ve doğal gaz borçları ile başlanacak. Mahsup talebi, KDV beyannamesinin verilmesinden sonra bir dilekçe ile yapılacak. Faturada yer alacak ceza, faiz gibi unsurlar da, mahsuba esas faturaya dahil edilecek. Bu arada Tebliğ uyarınca, özel esaslar kapsamına giren ve indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacaklarını kendi vergi, SSK, doğal gaz ve elektrik borçlarına mahsup etmek isteyen mükelleflerin talepleri, genel esaslara göre yerine getirilecek.

/ ANKARA

16.11.2006


 

Yemek sanayicileri de KDV indirimi istedi

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Necat Aydın, hazır yemek sektöründe uygulanan KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini talep etti.

(YESİDEF) Başkanı Necat Aydın, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Hüseyin Bozdağ ile düzenlediği basın toplantısında hazır yemek sektöründe yaşanan problemleri ve çözüm tekliflerini gündeme getirdi. Sektörün günde 6,5 milyon kişiye yemek verdiğini belirten Aydın, “KDV’den eğitimli personele kadar sektörümüzde bir çok sorunumuz var. Sektörde uygulanan yüzde 18 KDV kayıt dışını arttıyor. Bunun için KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini talep ediyoruz” dedi

Sektördeki son gelişmeleri değerlendirmek için, 7 - 10 Aralık 2006 tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde Catering 2006 Fuarı’nı düzenleyeceklerini anlatan İYSAD Başkanı Hüseyin Bozdağ, ilki geçen yıl gerçekleştirilen fuara ilginin bu yıl daha çok olacağını kaydetti.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.11.2006


 

Onur Air hac yolunda

Hava yolu şirketi Onur Air, bu yıl hac organizasyonuna 12 uçakla, 3 bin 387 koltuk kapasitesiyle katılacak. Onur Air’den yapılan açıklamada, şirketin, ilk hac ekibinin Cidde’ye hareket ettiği bildirildi.

Açıklamada, şirketin, 14 Kasım -3 Şubat tarihleri arasında yapılacak 2006-2007 hac operasyonuna 6 adet A300-600, 2 adet A300-B4 ve 4 adet A321 olmak üzere toplam 12 uçakla, 3 bin 387 koltuk kapasitesiyle katılacağı belirtildi. Onur Air’in bu yılki hac operasyonunu 120 pilot, 416 kabin ekibi, 30 yer harekat personeli, 80 teknisyen, 4 üst düzey yönetici olmak üzere toplam 650 kişilik bir ekiple gerçekleştireceği ifade edilen açıklamada, geçen yıl 200 bin hacı taşıyan şirketin bu yılki hedefinin 280 bin olduğu kaydedildi. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu da açıklamasında, şirketin 31 uçaklık bir filoya sahip olduğunu belirterek, operasyona ilişkin yapılan anlaşma ve operasyonla kış aylarında uçaklarını uçurabilmesinin şirketin büyüklüğünü ve güvenilirliğini gösterdiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

16.11.2006


 

Elektrik ve aydınlatma sektörü WEM Fuarı’nda buluşuyor

WEM (Elektrik-Aydınlatma-Elektronik Fuarı) 16-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde (Atatürk Hava Limanı karşısı CNR’in yanı) açılıyor.

9. ve 10. Holde 16 Kasım Perşembe Günü saat 11:00’de açılacak olan fuar yoğun ilgi görüyor. WEM Elektrik-Aydınlatma ve Elektronik fuarında 400 katılımcı, dünyanın 32 ülkesinden 2000 nitelikli ziyaretçi ve Türkiye’nin 40 ilinden gelecek olan sektör temsilcileri fuarı ziyaret edecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.11.2006


 

Uncular, Vietnam pazarına yöneldi

Geçen yıl 2 milyon tonluk un ihracatının önemli bölümünü oluşturan Irak’ta, ABD pazara hakim olunca un üreticileri sıkıntıya girdi. Dünya rekortmeni un sanayicileri, Irak’a alternatif Vietnam, Endonezya ve Sri Lanka gibi yeni pazarlara yöneldi.

Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, yaptığı açıklamada, un sanayicilerin azimli bir şekilde üretim ve ihracata devam ettiğini, sektörde her yıl büyüme yaşanmasına karşın bu yıl ihracatta gerileme olduğunu vurguladı.

Geçen yıl 2 milyon ton ihracat ile dünya un sektörü içinde birinci sıraya yükseldiklerine değinen Özmen, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan 9 kişilik bir kurulun da Türk sanayicisinin elde ettiği bu başarıyı ilgiyle karşılayarak, çalışmalar hakkında bilgi aldığını belirtti.

Özmen, geçen yılki başarının tüm dünyada dikkati uyandırdığını, ancak, bu yıl aynı düzeyde ihracat rakamlarına ulaşamadıklarını söyledi.

Sanayicinin geçen yıl olduğu gibi özverili çalışmasına karşın, en önemli pazarlardan biri olan Irak’ta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Özmen, şunları kaydetti:’’Irak’ın ABD siyasetinin etkisiyle, buğday alımını bu ülkeden yapması, bizim ihracatımızı önemli oranda etkiledi. ABD, gemilerle getirdiği buğdayı Irak’ta deyim yerindeyse zorla satıyor. Irak pazarına ABD’nin hakim olmasıyla geçen yıl 2 milyon ton ihracatımız bu yıl 1.5 milyon ton seviyelerine gerileyecek. Geçen sezon 500 milyon dolar ülkeye döviz girdisi sağlayan sanayicilerimiz, Irak pazarındaki olumsuzluğun ardından yeni pazarlara yöneldi.’’

/ ADANA

16.11.2006


 

Limon üreticisi dertli

Mersin’in Silifke ilçesinde, turfanda limon hasadının devam etmesine karşın fiyat belirsizliği nedeniyle üreticinin sıkıntılı olduğu belirtildi.

Silifke Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Şahap Şimşekli, yöredeki 20 bin dönüm araziden, ortalama 80 bin ton limon hasadı beklendiğini belirtti.

Şimşekli, ton başına verilecek 80 dolar teşvik priminin yetersiz olduğunu, üretici ve sektörün sıkıntı yaşamaması için bunun en az 150 dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.

Şimşekli, piyasadaki belirsizlik dolayısıyla tüccarın alım konusunda çekinceli yaklaşımının üreticiyi endişelendirdiğini belirterek, bir bölümünün hasat döneminde olmasına rağmen ağaçta bekletildiğini ifade etti. Yöreye alım yapmak için gelen Salim Yüksel ise ihracatçının teşvik edilmesinin piyasaya hareketlilik sağlayacağını ve bunun da üreticiyi memnun edeceğini belirterek, ‘’Bu nedenle prim yeterli seviyeye çıkartılmalıdır. Ayrıca, miktar, dış piyasalardaki rekabet gücümüzü yüksek tutacak şekilde belirlenmelidir. Böylelikle üretici de geçmiş yıllarda uğradığı zarardan kurtarılabilir’’ dedi.

/ SİLİFKE

16.11.2006


 

Samsun’a AB destekli sanayi tesisi kuruldu

Samsun’da AB desteğiyle kurulan ve Karadeniz Bölgesinde kendi alanında bir ilk olduğu bildirilen nikel ve kromaj kaplama tesisinde, her abatta metal kaplama yapılabiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Gülsan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Günsan Madeni Eşya Sanayi Şirketi tarafından, AB’nin ilgili fonlarından sağlanan destekle, AB standartlarına uygun nikel ve kromaj kaplama tesisi kuruldu.

Aylık 10 bin parçanın üzerinde nikel ve kromaj kaplama kapasitesi olan tesis, kendi alanında Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşırken, şirket yetkilisi Ömer Halit Gündoğdu, tesisin AB standartlarında üretim yapacağını söyledi.

Tesisin bölge sanayicisi açısından önemli bir eksikliği giderdiğini anlatan Gündoğdu, her ebatta metal üzerine nikel ve kromaj kaplama yapabildiklerini kaydetti. Böyle bir tesis kurma fikrinin bölge sanayicisinin talepleri doğrultusunda geliştiğini anlatan Gündoğdu, şu bilgileri verdi:’’Projemizi hazırladıktan sonra AB desteği için ilgili birimlere başvuruda bulunduk. Projenin kabul görmesi üzerine de tesisin yapımını gerçekleştirdik. Amacımız, bölge sanayicilerini kaliteden ödün vermeden iç ve dış pazarlara taşıyabilmek.’’

/ SAMSUN

16.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004