Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye’nin üyeliği AB için ödüldür

Zirvesi çerçevesinde Türkiye ile AB arasındaki son gelişmeleri değerlendiren İngiliz basını, Rumların AB’ye alınmasının ölümcül hata olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin kaybının batı için stratejik bir yenilgi olacağını yazdı.

Financial Times gazetesi yazarlarından Philip Stephens, İstikrarlı bir Türkiye’nin Avrupa’nın Orta Doğu’ya bağlanan köprüsü olarak stratejik bir ödül niteliği taşıdığını kaydetti. Stephens yazısında AB’yi uyarırken, ‘’Türkiye’nin kaybı, batı için bir başka stratejik yenilgi olacaktır’’ dedi. Stephens, ABD’nin Orta Doğu’yu askeri güçle yeniden şekillendirebileceği, Avrupa’nınsa kaosu sınırlarının dışında tutabileceğini düşünerek hata yaptıklarını belirtti. Yazar, ABD’nin orta Doğu’ya demokrasi ekme çabaları sırasında tökezlediğini, Avrupa’nınsa sırtını demokratik Müslüman bir ülkeye dönerek yumuşak gücünü çar-çur ettiğini yazdı.

ABD’nin Irak konusunda yaptığı hataları Avrupa’nın da Türkiye konusunda sinirlerine hakim olamayarak tekrarladığını belirten yazar, her ikisinin de değişik biçimlerde de olsa İslamla yakınlaşma konusunda başarısızlık örneği olduğunu bildirdi. Türkiye ile yaşananların, Kıbrıs fincanında çirkin bir fırtına koparmaktan doğduğunu da belirten yazar, Ankara’nın limanlarını Rumlara açmayı reddettiğini hatırlattı. Bu arada KKTC üzerindeki izolasyonların da sona erdirilmediğini belirten yazar, ‘’eğer Türkiye hatalıysa KKTC’nin üzerindeki izolasyonlara son vermeyen Avrupa da hatalı’’ dedi.

PROBLEMİN KAYNAĞI RUMLAR

Yunanistan’ın sponsorluğunda 2004 yılından bu yana çözüm için gösterilen çabaları heba eden Rumların ‘’problemin esas kaynağını’’ teşkil ettiklerini de vurgulayan yazar, Türk tarafının Annan planına evet dediğini hatırlattı. Rumların hem planı reddedip, şimdi de bütün AB’yi rehin tutma tehdidinde bulunduğunu vurgulayan yazar, ‘’açıkça ortadadır ki, AB Rumları AB’ye kabul ederek ölümcül bir hata yapmıştır’’ dedi.

AB’nin oyunun kurallarını değiştirme planı içinde olduğunu, bunda da Fransa, Hollanda, Avusturya ve Almanya hükümetlerinin etkili olduğunu belirten yazar, oysa AB anlaşmasının sorumluluklarını yerine getiren bütün Avrupa ülkelerinin birliğe katılabileceğine işaret ettiğini hatırlattı. Brüksel’in gelecekte sadece başvuru sahiplerinin yeterliliği değil, birliğin hazmetme kapasitesini göz önünde tutacağının anlaşıldığını da belirten yazar, ‘’bu durumda Hırvatistan bir şekilde sızabilir, zaman içinde diğer batı balkan ülkeleri de... Ama Ukrayna, Beyaz Rusya, Moldova ve hepsinin ötesinde Türkiye birlik üyeliğini unutabilir’’ iddiasında bulundu.

Bu durumun birliğin ‘’dar kafalı’’ liderlerinin genişlemenin getireceği başarıları görmezden gelmesiyle ortaya çıktığını da kaydeden yazar, bu politikacıların seçmenlerinin itirazları bahanesine sığındıklarını da bildirdi.

STRATEJİK ÖDÜL

Türkiye’nin üyelik yolunun uzun ve güç olacağını, reformlara devam edilmesi gerektiğini belirten yazar, Türkiye’nin modern, çoğulcu bir demokrasi olarak İslam’ın batılı değerlerle bir arada yaşayabileceğinin örneğini oluşturduğuna dikkati çekti.

İstikrarlı bir Türkiye’nin Avrupa’nın Orta Doğu’ya bağlanan köprüsü olarak stratejik bir ödül niteliği taşıdığını da kaydeden yazar, ‘’Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanlar da bunu biliyor’’ hatırlatmasında bulundu.

Bu nedenle de bu kesimlerin Türkiye’ye kapıların derhal kapatılmasını savunamadıklarını belirten yazar, ‘’bunun yerine (bırakın Türkiye ilerlesin ve modernize olsun, kötü haberi sonra veririz, acı ilaç imtiyazlı ortaklık statüsü önerilerek tatlandırılabilir) diyorlar’’ dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin bazı hatalar yapmış olabileceğini, ama asla aptal olmadığını da belirten yazar, ‘şunları vurguladı:

‘’Türkiye’nin başka seçenekleri ve başka yerlerden edinebileceği çıkarları var. Doğu’daki Müslüman komşularına ya da kuzeydeki Rusya’ya yüzünü çevirebilir, AB’nin Türkiye’yi kimi zaman azarlayan, kimi zaman tepeden bakan üslubu kamuoyunu zaten Avrupa’dan soğutmaya başladı.’’ Bir noktada Ankara’nın artık ‘’yeter’’ diyeceği uyarısında da bulunan yazar, şunları kaydetti:

‘’Bu da batı için en az Irak’taki kadar büyük stratejik bir yenilgi olacak. İslam’la batı arasındaki bölünme büyüyecek. Amerika dünyayı güç kullanarak değiştirebileceğini, Avrupa ise dünyayı umursamayabileceğini düşünüyor. İkisi de yanlış. Eğer batı Türkiye’yi kaybederse, Avrupa’nın yok farz etme günahı Amerika’nın müdahale günahlarının yanındaki yerini alacak.’’

/ LONDRA

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İçki reklâmlarına Danıştay freni

  Vanhanen: Genişleme sürecek

  Türkiye’nin üyeliği AB için ödüldür

  Rumların üyeliği yanlıştı

  Barroso: Üyelik standartları düşmeyecek

  THY yıpratılıyor

  Dinlemede sıkıntı yok

  Pardus yola çıktı

  Korunmaya muhtaç çocuklara devlet himayesi

  Ağrı kesicilere sınırlama

  MAZLUMDER: Taraf olamayız

  STK'lar Irak için toplandı

  Büyükanıt hakkında suç duyurusu

  Evrensel’e 301’den üç beraat

  Yargıtay: Yaş bir kere düzeltilir

  Göçmen kuşlar da şaşırdı

  Marmaray’da tünel kazıları başlıyor

  En önemli insan hakkı ihlâli, başörtüsü yasağı

  Kar yolları kapattı

  Yeryüzünün renkleri

  Cep telefonu çalan cemaate para cezası

  Kalaycılık teknolojiye yenik düştü


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004