Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Esnafın kızına çeyiz parası

Sosyal Güvenlik Reformu ile kendi nam ve hesabına çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular bir çok yeni hakka kavuşacak. Bu kapsamda, Bağ-Kur’dan dul aylığı alan eşler ile yetim kızlar evlenmeleri halinde bir yıllık aylıkları peşin olarak evlenme ödeneği olarak kendilerine verilecek.

Bugüne kadar, esnaf, tüccar, sanayici, vergi mükellefi, şirket ortağı, iş adamı ile iş kadınlarının sadece iş yerlerinde uğradıkları olaylar iş kazası sayılırken, reformla birlikte iş kazası hükümleri geniş çerçevede uygulanmaya başlanacak. İş kazasına uğrayan bu kişiler iş kazası sonrası iş göremedikleri sürelerde ve hastahanelerde tedavi için kaldıkları dönemde iş yerleri-dükkânları açık olmadığı halde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) her gün ödedikleri prime esas kazanca göre belirlenecek geçici iş göremezlik geliri alacak. Tedavileri sonrasında belli bir rapor oranıyla sakat kalırlarsa ayrıca bir ömür boyu kendilerine aylık da bağlanacak.

Sürekli iş görmezlik raporu

Sürekli tam iş görmezlikte sigortalıya, Kurumca hesaplanan aylık kazancının yüzde 70’i oranında gelir bağlanacak. Sürekli kısmi iş görmezlikte ise sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş görmezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş görmezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenecek. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı yüzde 100 olarak uygulanacak.

Esnafa istirahat parası

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde daha önce sadece işçilere ödenen, istirahat (geçici iş göremezlik ödeneği) parası bundan böyle Bağ-Kur’lulara da ödenecek. Bu kişilerin hastahanede yattıkları süreler ile hastane çıkışları aldıkları istirahatlerinde bu para ödenecektir. Esnafa ödenecek istirahat parası, günlük kazançlarına göre yapılacak.

Esnafın yetim ve duluna çeyiz parası

Bağ-Kur’dan dul aylığı alan erkek veya kadın eşler ile yetim kızlar bugüne kadar evlenmeleri halinde çeyiz parası alamazken, reformla gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara evlenmeleri halinde bir yıllık aylıkları kendilerine peşin olarak evlenme ödeneği olarak verilecek. Reformla birlikte, doğum yapan esnaf ve iş kadınlarına ilk defa, doğumdan önceki 8 ve doğumdan sonraki 8 hafta süresinde kendilerine doğum geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) verilmeye de başlanacak. Çocuğu doğarsa da süt parası ödenecek.

/ ANKARA

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Esnafın kızına çeyiz parası

  Suriye ile ticarette yeni dönem

  Doğalgazda zam talebine ret

  KOBİ’lere alternatif finans, barter

  Sandvik, imalatçılara verimliliği öğretecek

  En sıcak hediye “UFO”


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004