Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mevlevî ayinleri yozlaşıyor

UNESCO’ya sundukları “Mevlevî Sema Seremonisi” başlıklı projeyi tanıtan sanat tarihçisi ve Mevlevîlik uzmanı Dr. Barihüda Tanrıkorur, 600 yıllık bir gelenek olan Mevlevî ayininin sosyete dâvetlerinde icra edilmeye çalışıldığını ve bunun saygısızlık olduğunu kaydetti.

San’at tarihçisi ve Mevlevîlik uzmanı Dr. Barihüda Tanrıkorur, UNESCO’ya sundukları “Mevlevî Sema Seremonisi” başlıklı projeyi tanıttı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Tanrıkorur, UNESCO’nun 2002 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden, kaybolma riski olan kültür miraslarına ilişkin 12 maddelik bir liste istediğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan listeden UNESCO’nun, Mevlevî ayini maddesini seçtiğini ifade eden Tanrıkorur, Bakanlığın bu görevi Uluslararası Mevlânâ Vakfına, Vakfın da kendisine verdiğini kaydetti.

Tanrıkorur, Amerikalı ünlü etnomüzikolog Prof. Dr. Walter Feldman ile birlikte “Mevlevî Sema Seremonisi” başlığıyla UNESCO’ya projeyi sunduklarını söyledi.

2 cilt dosya, Mevlevî ayinlerinin kısa kayıtlarının yer aldığı 5 adet CD ve 2 filmden oluşan projeyi geçen yıl UNESCO’ya ilettiklerini kaydeden Tanrıkorur, “Projemiz, UNESCO tarafından insanlığın şifahi yolla intikal eden manevî mirasının şaheserler listesine alınarak koruma kapsamına sokuldu” dedi.

600 yıllık bir gelenek olan Mevlevî ayininin sosyete dâvetlerinde icra edilmeye çalışıldığını ve bunun saygısızlık olduğunu kaydeden Tanrıkorur, geçmişten günümüze Mevlevî ayini arasında büyük farklılıklar olduğunu söyledi.

Geleneksel Mevlevî ayininin yozlaşmaya başladığını dile getiren Tanrıkorur, 600 yıllık geleneğin korunması gerektiğini bildirdi.

17.12.2006


 

Stockholm’de sema arzusu

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 2007 Mevlânâ faaliyetleri çerçevesinde İsveç’in başşehri Stockholm’de bir sema gösterisi düzenlemeyi arzu ettiklerini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla İsveç’in başşehri Stockholm’e gelen Koç, Türklerin İsveç’e gelişlerinin 40. yıldönümü dolayısıyla Türk İşçi Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği gecede İsveç’te yaşayan Türklerle bir araya geldi. Gecede yaptığı konuşmada UNESCO’nun 2007’yi Mevlânâ Yılı ilân ettiğini hatırlatan Koç, bu çerçevede dünyadaki 20 kentte düzenlenecek sema gösterilerinden birinin de İsveç’in başşehri Stockholm’de yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. Koç konuşmasında geceye katılan İsveç Sosyal Demokrat Partisi (İSDP) milletvekili ve eski yardım bakanı Carin Jaemtin’e de Mart ayında parti içinde yapılacak genel başkanlık seçimlerinde başarı dileğinde bulundu.

Koç’un ardından kürsüye gelen Jaemtin ise konuşmasına Türkçe ‘’merhaba’’ diyerek başladı. Türklerin 40 yıldan beri İsveç ekonomisine, kültürüne ve sosyal hayatına yaptığı katkıyı öven Jaemtin, sözlerini Türkçe olarak ‘’Türklerin İsveç’e gelişlerinin 40. yılını kutlarım’’ diyerek bitirdi. Jaemtin’in yanı sıra İsveç’teki partilerden Çevre Partisi milletvekili Mehmet Kaplan, İSDP milletvekili Yılmaz Kerimo, AKP Konya milletvekili Özkan Öksüz, CHP Muğla milletvekili Ali Cumhur Yaka, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Necip Egüz, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız da geceye katılanlar arasında yer aldı.

Folklor gruplarının ve ses san’atçılarının renk kattığı gecede konuşmaların ardından Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek, Koç’a ve geceye katılan diğer konuklara birer plaket sundu.

17.12.2006


 

“Otantik Türk Musikîsi” konseri

Kültürler Arası Araştırma ve Dayanışma Vakfı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığınca “Otantik Türk Musikîsi” konseri düzenledi.

MEB Şûrâ Salonundaki konsere, Ankaralı sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubunun sahne aldığı konserde, 1000 yıldan beri müzikle tedâvide de kullanılan Türk Musikîsi eserlerinden örnekler sunuldu.

17.12.2006


 

Çocuklara ücretsiz sinema

Adana’da, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından destek gören İnisiyatif Kültür ve Sanat Merkezi tarafından her hafta sonu çocuklara özel ücretsiz sineme gösterimleri başlatıldığı bildirildi.

Merkez Sorumlusu Nurcihan Temur, kültürel ve sanatsal anlamda kente yeni bir ivme kazandırmaya çalıştıklarını, düzenledikleri faaliyetlerde çocukları da unutmadıklarını anlattı.

Özellikle göç alan mahallelerdeki kırsal kesimden gelen gençlerin eğitimine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Temur, “Maddi durumu iyi olmayan, göçle gelmiş çocuklara ücretsiz bilgisayar ve yabancı dil kursları veriyoruz. Ayrıca, onların sanatsal ve kültürel faaliyetlerin içinde daha çok yer alması için onlara özel ücretsiz satranç, tiyatro, okuryazarlık, fotoğrafçılık dersleri düzenliyoruz” dedi.

Çeşitli çizgi-animasyon filmleri pazar günleri çocuklar için ücretsiz göstereceklerini ifade eden Temur, “Çocuklar aileleriyle buraya gelip, rahat ve huzurlu bir ortamda film izleyebilirler. Üstelik bunun karşılığında herhangi bir para talep etmiyoruz” diye konuştu.

Temur, bugün “Bir böceğin yaşamı”, 24 Aralıkta “Madagaskar”, 31 Aralıkta “Oyuncak Hikayesi” adlı filmlerin gösterileceğini, gelecek ay programının henüz belirlenmediğini belirtti.

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004