Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Neden Türk Lirası?

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın 2007 yılı Para ve Kur Politikası ile İstanbul’daki ‘’dolarizasyon’’ toplantılarında gündeme getirdiği ‘’Türk Lirası tasarruf yapılması, Türk Lirasına itibar edilmesi, Türk Lirası kullanımının teşvik edilmesi’’ çağrısı, anlamlı gerekçelere dayanıyor.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye ekonomisi son 30 yıldır yaşadığı yüksek enflasyon ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle içine girdiği ‘’dolarizasyonun’’ etkisinden bir türlü kurtulamıyor. Dolarizasyon ne diye sorulacak olduğunda; döviz kuru ve enflasyondaki sürekli dalgalanmalara karşı ‘’korunma yöntemi’’ olarak bireylerin, birikimlerini ‘’rezerv para’’ (reserve currency) olarak kabul gören paralara kaydırması olarak özetlenebilir. Daha basit haliyle dolarizasyon, bireylerin parasal varlıklarını ‘’ABD Doları ve avro’’ gibi yabancı paralara bağlamaları...

Nitekim son 11 ayda bankalardaki toplam döviz mevduat hesapları enflasyonun üzerinde, yüzde 15,6 oranında artarak 91 milyar 812 milyon dolara çıktı. Oysa bu rakam 30 Aralık 2005 tarihinde 79 milyar 416 milyon dolardı. Dolarizasyonun Türkiye ekonomisine çok sayıda olumsuz etkileri bulunurken, söz gelimi yaşanan dolara dönüş trendiyle bir bakıma ABD Merkez Bankası finanse edilmiş bulunuyor.

KUR RİSKİNE DİKKAT

Bankacılık çevreleri, bankalarda toplam yabancı mevduatta görülen artışa dikkat çekerken, dalgalı kur rejiminde Merkez Bankasının bir kur taahhüdü olmadığını, kurun piyasada oluşması sebebiyle kurun yükselebileceği veya düşebileceğini o nedenle vatandaşların kur riski aldığına dikkat çekiyorlar. Vatandaşın, herhangi bir sebeple dolara kayması ve kurun düşmesi durumunda zarar edeceğini ve söz konusu durumun geçmişte yaşanmış bir çok örneği bulunduğu ifade ediliyor.

EKONOMİYE OLUMSUZ ETKİLERİ

Dolarizasyonun Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri de bulunuyor. Dolarizasyon, YTL’nin değer kaybına yol açmakla birlikte, yılın ikinci yarısından bu yana yaşanan dolara dönüş trendi henüz YTL’nin değerinde olumsuz bir etkisi görülmedi. Hatta kurlarda düşüş de görüldü. 30 Haziran 2006 tarihi itibarı ile Merkez Bankasının ilân ettiği ABD Dolarının efektif döviz kuru 1,5797 YTL iken, 14 Aralık 2006 tarihi itibarı ile 1,4254 YTL’ye indi. Küresel düzeyde bu yılın Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan dalgalanmaların ardından yeniden artış trendine giren bankalardaki döviz mevduat hesapları, daha sonra gerileyerek 30 Haziran tarihi itibarı ile 80 milyar 382 milyon dolara inmişti. Bu tarihten itibaren sürekli artış eğilimi içinde olan döviz mevduat hesapları, yüzde 14,2 oranında artış gösterdi.

/ ANKARA

18.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Neden Türk Lirası?

  Tarıma baraj desteği

  Belediyelere gözaltı

  Bütün mesele % 7,5’luk büyüme

  Ayakkabı sektöründe marka yapmalı

  COMPEX'te yeni ürünler tanıtıldı

  Reklam sektörü 2007’ten umutlu

  Sulama yetersizliği kaynakları etkiliyor

  Yabancı bankalar Türkiye’ye faydalı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004