"Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Powell: Bu ülkede Müslüman olmak yanlış mı?

ABD’nİn eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, Cumhuriyetçi Partili olmasına rağmen rakip Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama’yı desteklediğini açıklaması, Cumhuriyetçi Parti’ye büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı George Bush’un birinci başkanlık döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan ve Irak Savaşı’ndan önce yönetimdeki şahin isimler arasında ılımlı ses olarak görülen Powell’ın kararı aslında sürpriz olmadı. Powell’ın, Irak Savaşı öncesi ve sırasında, yönetim içindeki şahin isimlerle sürtüşme içinde olduğu biliniyordu. Bazı yorumculara göre Obama, bu desteğin ardından Ohio, Florida gibi hangi yönde oy çıkacağı belirsiz eyaletlerde veya askeri üslerin ağırlıklı olduğu bazı eyaletlerde büyük bir avantaj yakaladı ve Powell’ın desteği, Obama’yı seçimi kazanmaya kadar götürebieceği yorumları yapılıyor.

MCCAIN: POWELL’İN

GÖRÜŞÜNE SAYGI DUYUYORUM AMA KATILMIYORUM

Obama, Powell’ın desteğini duymasının ardından yaptığı açıklamada, bu desteği büyük bir alçak gönüllülük ve memnuniyetle kabul ettiğini söyledi. Obama’nın ayrıca Powell’ı telefonla arayarak, desteği için teşekkür ettiği belirtildi. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain ise, bir kaç haftadır Powell’ın bu yönde oy kullanacağı söylentileri dolayısıyla hazırlıklıydı ve ‘’bu değerli askerin görüşüne saygı duyuyorum, ancak katılmıyorum’’ demekle yetindi. Colin Powell önceki gün, gününü Amerikan televizyonlarının programlarında konuşarak geçirdi ve Obama’nın, ‘’ülkeyi büyük bir değişimden geçirecek kişi’’ olduğunu söyledi. Powell, ‘’Obama hem stil, hem de içerik sahibi’’ dedi. Sadece Obama’yı destekleyen sözlerle de yetinmeyen Powell, 25 yıllık arkadaşı olmasına rağmen McCain’in izlediği olumsuz seçim kampanyasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

“BU ÜLKEDE MÜSLÜMAN

OLMAK YANLIŞ BİR ŞEY Mİ?”

McCain kampanyasının Obama’yı Müslüman gibi göstermeye çalıştığına da işaret eden Powell, ‘’Obama Müslüman değil, bir Hristiyan. Daima da Hristiyan oldu. Ama diyelim ki Müslüman. Bu ülkede Müslüman olmak yanlış bir şey mi? Cevap hayır. Amerika öyle bir yer olamaz. Yedi yaşında Müslüman bir Amerikalı çocuğun bir gün ABD başkanı olabileceğine inanmasında yanlış bir şey var mı? Kaldı ki, kendi partimin üst düzey üyelerinin Obama için (O bir Müslüman ve teröristlerle bağlantılandırılmalı) dediğini duydum. Bu, Amerika olamaz’’ dedi. Obama’nın seçim kampanyasına aktif olarak katılmayı düşünmediğini söyleyen Powell, NBC televizyonunda katıldığı programın ardından, bahçede gazetecilerin sorularını da cevapladı. McCain’in Cumhuriyetçi Parti’nin gündemini izleyeceğini, ancak ABD’nin bundan daha iyisine ihtiyacı olduğunu belirten Powell, ‘’ben kuşak değişimine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Senatör Obama bence ABD’nin gençlerinin duygularına hitap ediyor ve toplumumuzun bir çok kesimine ulaşan bir çeşitlilik sunuyor’’ dedi.

21.10.2008


 

Orta direk McCain

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain, kendisini “orta direğin koruyucusu” ilân ederek, anketlere göre geride gittiği yarışta Demokrat rakibi Barack Obama’ya karşı orta gelirli seçmen grubunda avantaj sağlamaya çalışıyor.

McCain, Toledo kentinde yaptığı kampanya konuşmasında, “ben başkan seçilirsem, senatör Obama gibi küçük iş yerlerinin vergilerini arttırıp onları istihdamı azaltmaya zorlamayacağım. Küçük iş yerlerinin masraflarını düşük tutup onların yeni istihdam oluşturmalarını sağlayacağım” dedi. Senator McCain, Obama’yı, “ekonomik pastanın büyütülmesiyle değil, büyümeyen pastanın nasıl paylaşılacağıyla ilgilenmekle” eleştirdi ve kendisinin, “muslukçuların, öğretmenlerin, tuğlacıların ve garsonların, yani orta kesimin” gelirini arttırmaya çalıştığını anlattı. McCain, başkan seçildiği takdirde, bütün sektörler için vergileri indireceği sözünü veriyor. Obama ise, sadece yıllık geliri 250 bin doları aşanların vergisini arttıracağını, nüfusun geriye kalan yüzde 95’inin vergilerini ise azaltacağını dile getiriyor.

21.10.2008


 

Obama farkı koruyor

ABD’de yaklaşık iki hafta sonra yapılacak başkanlık seçimleri anketlerinde Demokrat Partinin adayı Barack Obama, Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain ile arasındaki en az 6 puanlık farkı koruyor.

Reuters/C-SPAN/ Zogby’nin ortak kamuoyu yoklamasına göre, son 3 günü kapsayan araştırmada, Obama yüzde 50, McCain ise yüzde 44 oy desteğine sahip. Anketle ilgili bir değerlendirmede bulunan firma yetkilisi John Zogby, Obama’nın güçlü olduğu yerlerdeki konumunu sağlamlaştırdığını, Afrika kökenli Amerikalı ve Hispanik gençler arasında açık farkla önde olduğunu söyledi. Zogby, Obama’nın yüzde 50’lik bir oranı yakalamasını ise kazanabileceğinin işareti olarak yorumladı. Gallup kamuoyu firması da, 16-18 Ekim arasında kayıtlı seçmenler arasında yaptığı son ankette, Obama’nın oy oranının yüzde 52, McCain’in ise yüzde 42 olduğunu duyurdu. ABD’de 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçimlerine az bir süre kala, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Obama’yı desteklediğini açıklaması, Cumhuriyetçi Partiye büyük darbe olarak değerlendirilmişti.

21.10.2008


 

İsrail Cumhurbaşkanı Peres: Papa, İsrail’i ziyaret etmeli

İsraİl Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Vatikan’ın, Papa 12. Pius’la ilgili, İkinci Dünya Savaşı dönemine atıfta bulunan tartışmalara meydan vermemesi ve Papa’nın Kutsal Toprakları ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

İsrail ile Vatikan arasında, Kudüs’teki Yad Vaşem Soykırım Müzesi’nde, İkinci Dünya Savaşı sırasında papalık görevinde bulunan 12. Pius’un resminin altında yer alan ve Pius’un, o dönemde Yahudiler’i Nazi katliâmından kurtarmak amacıyla bir şey yapmadığını yazan yazı sorun olmayı sürdürüyor. Vatikan’ın resmî işlerden sorumlu papazı Peter Gumpel, Vatikan’ın Soykırım Müzesi’nde Pius’un portresinin altındaki yazıyı protesto için Kutsal Topraklar’a ziyareti geciktirdiğini belirtmişti. Ancak Papa 16. Benedict’in sözcüsü, gezinin gerçekleştirilmesinde, Pius’un resminin altındaki yazının belirleyici olmadığını ifade etmişti.

21.10.2008


 

El Fetih ile Hamas Kasım ayında masaya oturacak

El Fetih ile Hamas örgütlerinin, Filistin’deki iktidar paylaşımını müzakere etmek üzere 9 Kasım’da bir araya gelecekleri açıklandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a yakın isimler, görüşmenin Kahire’de yapılacağını söylediler. Abbas da, arabuluculuk görevini üstlenen Mısır yönetiminin, taraflara Kahire’de yapılacak görüşmeye katılmaları çağrısında bulunduğunu belirtti. Görüşmeye, Hamas ile El Fetih’in yanı sıra, Filistin’deki bazı küçük grupların da davet edildiği ifade ediliyor. Görüşmede, tarafların olası ortak hükümet, güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin tarihi üzerinde çalışmaları bekleniyor. Hamas’ın 2006’daki parlamento seçimini kazanmasından bu yana, iktidar paylaşımı konusunda yapılan müzakerelerde bir sonuç elde edilememişti.

21.10.2008


 

Küresel ekonomik kriz, Rus komünistleri de etkiledi

Rusya Komünist Partisi Başkanı Gennadi Zyuganov partinin ayakta kalabilmesi ve başlanan projelerin tamamlanabilmesi için halktan malî destek istedi.

Ana muhalefet Başkanı Zyuganov geçen hafta da Rusya Başbakanı Vladimir Putin’i ziyaret ederek yaşanan ekonomik krizden sorumlu tuttuğu Maliye Bakanı Aleksi Kudrin’in istifasını istemişti. Komünist Parti Zyuganov’un imzasının yer aldığı duyuruda, “Partimizin programlarını ve planlarını sürdürebilmesi için ekonomik desteğe ihtiyacı var. Bunun için para lazım. İhtiyacımız olanın yarısını ancak karşılayabildik. Elbette bunda sizlerin payı büyük. Ancak diğer kısmı için de yardım ve desteklerinizi bekliyoruz” denildi.

21.10.2008


 

“Pis su arıtma tesisine Bush’un adı verilsin mi?”

ABD’nİn San Francisco şehrinde, görev süresinin dolmasına üç ay kalan Başkan George W. Bush’un adının bir pis su arıtma tesisine verilip verilmeyeceği, yapılacak oylama sonucu belli olacak.

Oceanside Su Kirliliği Kontrol Fabrikası’nın (Oceanside Water Pollution Control Plant) adının ‘’George W. Bush Pis Su Arıtma Tesisi’’ olarak değiştirilmesi için kampanya başlatan Brian McConnell, yerel basına yaptığı açıklamada, bunun ‘’saçma’’ bir fikir olduğunu kabul ettiğini, ancak bunun, başkanın adının hiçbir yere verilmesini istemeyen Bush karşıtlarının kabul edebileceği bir öneri olduğunu söyledi. Oylamanın yapılmasına şu ana kadar 12 bin kişi imzalarıyla destek verirken, Cumhuriyetçi Parti’nin yerel yetkilileri oylamanın iptal edilmesi için çalışıyor.

21.10.2008


 

Timoşenko’dan siyasî partilere birlik çağrısı

Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, ülkesinin mali krizle karşı karşıya kaldığı dönemde, tüm siyasi partilerin birlik olması gerektiğini söyledi ve erken seçim planlarının rafa kaldırılması çağrısında bulundu.

Timoşenko, televizyonda yayımlanan açıklamasında, seçimin Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun talep ettiği üzere Aralık ayında yapılmasının, ülkeyi mahvedeceğini savunurken, parlamentoda temsil edilen partilerin geniş bir koalisyon hükümeti kurması ve yeni bir kabine oluşturmasının en iyi çıkış yolu olacağını öne sürdü. Tüm partilere farklılıkları bir yana bırakmaları ve ekonomiyi kurtarmak için ortak hareket etme çağrısında bulunan Timoşenko, “dünya genelindeki mali kriz zaten kapımızı çalıyor. Bundan, kapıyı açmadan kurtulabiliriz. Seçimi, ekonomik felaketten kurtulduktan sonra yapabilirsiniz” diye konuştu.

21.10.2008


 

Mesud Barzani: Türkiye ile diyalog için yolumuz açık

Irak’In kuzeyindeki Kürt yönetiminin Başkanı Mesud Barzani, Bağdat’ta Türk heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ilk kez basın karşısına çıkarak bilgilendirmede bulundu.

Erbil’de gazetecilere konuşan Mesud Barzani, “Türkiye ile aramızdaki duvarlar yıkıldı, diyaloğun önü açık” dedi. Barzani, Türk hükümetinin daha önce Bağdat ile imzaladığı anlaşmaya ve kendilerinin gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek, “Eskiden Türkiye hiçbir şekilde bizimle ilişki kurmuyordu. Şimdi Türkiye, bizimle ve Bağdat’la ilişkileri geliştirmek için adım attı. Diyalog için yolumuz açık” diye konuştu. Gazetecilerin sorularına rağmen görüşmede neler konuşulduğuna dair bilgi veremeyeceğini ifade eden Mesud Barzani, ancak görüşmenin çok olumlu geçtiğini vurguladı. Barzani, “Yeni bir sayfa açıldı, görüşmeler devam edecek” ifadelerini kullandı.

Kendisine görüşmelerin devamı hususunda bir mekanizma kurulup kurulmadığını sorulması üzerine ise Barzani yine bu soruya cevap veremeyeceğini belirtti; ancak görüşmelerin devam edeceğinin altını çizdi. Barzani, görüşmelerin nerede devam edeceği konusunda da açıklama yapmadı. Barzani, basın toplantısında ayrıca Amerika ile imzalanması öngörülen güvenlik anlaşması hakkında da bilgi verdi.

21.10.2008


 

‘Putin, Grozni’de cami açtı’ haberlerine tepki

Çeçenİstan Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, başşehri Grozni’deki 10 bin kişilik ‘’Hacı Ahmet Kadirov Camii ve Külliyesi’’nin Rusya Başbakanı Vilademir Putin tarafından yaptırıldığı şeklinde Türkiye’de çıkan haberlere tepki gösterdi.

Caminin Putin tarafından değil, Çeçenistan eski Devlet Başkanı merhum Ahmet Kadirov adını taşıyan vakıf tarafından yaptırıldığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: ‘’Rusya Başbakanı Putin, Çeçenistan ve civarında meydana gelen deprem sonrası 16 Ekim günü bölgede bir incelemede bulunmuştur. Devlet Başkanımız Ramazan Kadirov’un daveti üzerine Grozni’de yapımı tamamlanan Hacı Ahmet Kadirov Camisi’ne gelerek incelemede bulunan Putin, kendisinin ziyaretinden bir gün sonra yani Cuma günü açılan camiden etkilendiğine yönelik açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye’de yayınlanan ‘Putin Grozni’de cami açtı, yaptırdı’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Doğrusu Putin, Çeçenlerin Türk mühendis ve mimarlara yaptırdığı camiyi gezerek incelemelerde bulunmuş olmasıdır.’’

21.10.2008


 

Bağdat’ta patlama

Irak’In başşehri Bağdat’ta meydana gelen patlamada 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Şehrin doğusunda, yol kenarına yerleştirilen bombanın hedefi olan minibüste 2 kişinin vefat ettiği, 7 kişinin de yaralandığı belirtildi. Polis ve hastane yetkilileri, minibüste Irak Bayındırlık Bakanlığı çalışanlarının bulunduğunu açıkladı, ancak olayla ilgili detaylı bilgi vermedi.

21.10.2008


 

Endonezya’da 6,5 büyüklüğünde deprem

Endonezya’nIn Sulavesi adasında 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Ulusal deprem kurumundan bir yetkili, denizaltında meydana gelen depremin merkez üssünün Tolitoli kentinin 96 km güneybatısı olduğunu belirtti. Depremde ölen olmadığı, tsunami uyarısının da yapılmadığı açıklandı.

21.10.2008


 

İran’ın hava tatbikatı sona erdi

İran’In planlı hava tatbikatının sona erdiği bildirildi.

İran Hava Kuvvetlerinin, Tebriz semalarında çok sayıda ve türdeki savaş uçaklarının katılımıyla düzenlediği tatbikat, beşinci gününde sona erdi. Avcı, bombardıman ve keşif uçaklarının katıldığı taarruz amaçlı tatbikatta planlanan ve istenen hedefe ulaşıldığı belirtildi. Tatbikatta kullanılan yerli yapım akıllı bombaların başarıyla hedefleri vurduğu ve avcı uçaklarının gece bölümünde görev aldığı kaydedildi. İran Silâhlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızlarının kara, hava ve deniz kuvvetlerinin 8-13 Temmuzda Basra Körfezi’nde yaptığı büyük tatbikatta 2 bin kilometre menzilli Şahap3 füzelerinin yeni versiyonları denenmişti.

21.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır