"Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Lahika

Hadis-i Şerif Meâli

“Lâ ilâhe illallah” diyenler için ne ölüm ânında, ne kabirde, ne de mahşer gününde yalnızlık ve ürküntü yoktur. İsrâfil diriliş için sur'a üflediğinde ânında topraktan başlarını kaldırıp “Bizden üzüntüyü gideren Allah'a hamd olsun” dediklerini görür gibiyim.

Câmiü's-Sağîr, No: 3316

20.11.2008


Hacc-ı şerif, herkes için mertebe-i külliyede bir ubûdiyettir

DÖRDÜNCÜ ŞUÂ

İşte, ey tenbel nefsim! Bir nevi miraç hükmünde olan namazın hakikati, sabık temsilde bir nefer, mahz-ı lütûf olarak huzur-u şâhâneye kabulü gibi, mahz-ı rahmet olarak Zât-ı Celîl-i Zülcemâl ve Mâbûd-u Cemîl-i Zülcelâlin huzuruna kabulündür. Allahu ekber deyip, mânen ve hayâlen veya niyeten iki cihandan geçip, kayd-ı maddiyattan tecerrüd edip, bir mertebe-i külliye-i ubudiyete veya küllînin bir gölgesine veya bir sûretine çıkıp, bir nevi huzûra müşerref olup, “İyyâke na’büdü” hitabına, herkesin kabiliyeti nisbetinde, bir mazhariyet-i azîmedir. Adeta, harekât-ı salâtiyede tekrarla Allahu ekber, Allahu ekber demekle kat-ı merâtib ve terakkiyât-ı mâneviyeye ve cüz’iyattan devâir-i külliyeye çıkmasına bir işarettir ve marifetimiz haricindeki kemâlât-ı kibriyâsının mücmel bir ünvanıdır. Güya herbir Allahu ekber bir basamak-ı miraciyeyi kat’ına işarettir. İşte, şu hakikat-i salâttan mânen veya niyeten veya tasavvuren veya hayâlen bir gölgesine, bir şuâına mazhariyet dahi büyük bir saadettir.

İşte, hacda pek kesretli Allahu ekber denilmesi şu sırdandır. Çünkü, hacc-ı şerif, bilasâle herkes için bir mertebe-i külliyede bir ubûdiyettir. Nasıl ki bir nefer, bayram gibi bir yevm-i mahsusta, ferik dairesinde, bir ferik gibi padişahın bayramına gider ve lütfuna mazhar olur. Öyle de, bir hacı, ne kadar âmi de olsa, kat-ı merâtib etmiş bir velî gibi, umum aktâr-ı arzın Rabb-i Azîmi ünvanıyla Rabbine müteveccihtir, bir ubûdiyet-i külliye ile müşerreftir. Elbette, hac miftahıyla açılan meratib-i külliye-i Rububiyet ve dürbünüyle nazarına görünen âfâk-ı azamet-i Ulûhiyet ve şeâiriyle kalbine ve hayâline gittikçe genişlenen devâir-i ubûdiyet ve merâtib-i kibriyâ ve ufk-u tecelliyâtın verdiği harâret, hayret ve dehşet ve heybet-i Rubûbiyet, Allahu ekber, Allahu ekber ile teskin edilebilir. Ve onunla, o merâtib-i münkeşife-i meşhûde veya mutasavvire ilân edilebilir.

Hacdan sonra, şu mânâ-yı ulvî ve küllî muhtelif derecelerde, bayram namazında, yağmur namazında, husûf, küsûf namazında, cemaatle kılınan namazda bulunur. İşte, şeâir-i İslâmiyenin—velev Sünnet kabilinden dahi olsa—ehemmiyeti şu sırdandır.

Sözler, 16. Söz, 4. Şuâ

Lûgatçe

tecerrüd: Sıyrılma.

İyyâke na’büdü: Ancak sana ibâdet ederiz. (Fatihâ: 5)

harekât-ı salâtiye: Namazdaki hareketler.

kat-ı merâtib: Mertebeler kesmek, ilerlemek.

devâir-i külliye: Geniş ve umûmî daireler

kemâlât-ı kibriyâ: Sonsuz büyüklük sahibi Allah’ın kemâlâtı.

bilasâle: Bizzat, kendisi, kendi eliyle, asâletiyle.

ferik: General, korgeneral, tümgeneral.

merâtib-i münkeşife-i meşhûde: Görünen, açılıp genişleyen mertebeler.

husûf: Ay tutulması.

küsûf: Güneş tutulması.

Bediuzzaman Said Nursi

20.11.2008


Çamdağından Esen Yeller’in daha önce yayınlanmamış son kıt’ası

Çam Dağindan Esen Yeller’e hasretle çarpan bir yürek atmıyordu artık. Bir sene önce kaybetmiştik Çamdağı şiirinin şâirini. Kırk beş seneye yaklaşan hizmetle dolu bir ömür sona ermişti.
Batman’da başlayan hizmet yolculuğu İnegöl’de noktalanıyordu. Dâr-ı hizmetten dâr-ı ücrete doğru giden müstakîm kafileye katılıyor, Münker Nekir’e Risâle-i Nur’dan cevaplar veriyordu. Pek çoğunu yakından tanıdığı Nur talebeleri tarafından buyur edilerek karşılanıyordu. Hiç görmediği ama şiirlerinin her mısraında hissetirdiği Üstadını ziyarete gidiyordu.
Risâle-i Nurun kerâmetiyle hayatı hayat bulan bu bahtiyar Nur talebesi maddeten Kayseri-Yeşilhisar, mânen Batman doğumluydu.
Risâle-i Nur’un nurlu meyvesi duygularını ve hicranını artık mısralarda konuşturuyordu.
Van Mevlidi’ne gidişte mahzun gördüğü Erek Dağının Üstadı’ndan ayrı kalışının hüznünü anlatmıştı. Van Mevlidindeki manzara ve yetişen Nur neslinin müjdesiyle Erek Dağına müjde vermişti.
Üstadın hayatını anlattığı uzun şiirinde Üstadına hasretini, hicranını dile getiriyordu. Risâle-i Nur hizmetinin seyrini safhalarını anlatıyor, nesl-i cedide emanet ediyordu.
Zamanın fena darbesinden hariç kalamayacak olan bedeni hastalığının zuhur etmesiyle yorgun düştüğünde, bize Çamdağı şiirinin beşinci kıtasını kendi el yazısıyla ve imzasıyla emanet ediyordu.
Koro halinde sıkça dinlediğimiz, çınlayan bu şiirin hiç yayınlanmamış olan son kıt’ası şöyledir:
“Serkeş nefsim, behey nadan
Fariğ ol hubb-u dünyadan
Bir gececik olsun uyan
Bırak uykuyu Barla’da.” (Hilmi Doğan)
Büyük bir dâvanın hizmetinde geçirdiği ömrünü bir sene önce tamamlayan istikamet sahibi nur talebesi Hilmi Doğan’a ihlâslı duâlarınızı esirgememeniz temennisiyle.

Oğlu MUSTAFA
RAGIP DOĞAN

20.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır