"Gerçekten" haber verir 22 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

ALEVLERİ BİZE DE SIÇRADI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada şu anda ciddî bir ekonomik yangın olduğunu belirterek, “Türkiye’de de bunun etkileri görülmeye başlandı. Türkiye’de de bu yangının olduğu bir ortamda ticareti, istihdamı arttıracak bir takım çalışmaları yapmalıyız” dedi.

GİTTİKÇE DERİNLEŞECEK

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş de, küresel finans krizinin gelecek aylarda kötüleşeceğini belirterek, dünya ülkelerinin krize karşı birlikte mücadele etmeleri ve ticarette korumacılık yoluna sapmamaları çağrısında bulundu.

BANKALAR DA SORUMLU

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci de bankaların tavrını eleştirdi. Bankaların, KOBİ’leri geri çevirmemesi gerektiğini ve iş verenlerin de ilk çare olarak işçi çıkarmayı düşünmemelerini isteyen Zeytinci, işverenlerin kriz tellâllarına bakıp panik yapmamasını önerdi.

TÜRKİYE'NİN sanayi başşehri olan Kocaeli’deki sanayi, ticaret odaları ve sendikacıların ortak görüşü işverenin krizi bahane ederek işçi çıkardığı yönde. Sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, krizin en büyük sebebi olarak bankaların tutumunu gösteriyor.

Dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de vuran kriz, sanayinin başşehri olan Kocaeli’de de hissedilmeye başlandı. Birçok sanayi kuruluşu krizi bahane ederek yavaş yavaş işçi çıkarırken, bankaların bu dönemde gösterdiği tutum KOBİ’leri zor durumda bırakıyor.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, dünyada çok etkili olan ekonomik kriz dalgasının Türkiye’ye de sıçradığına dikkat çekerek, şirketlerin direk işçi çıkarmasının yanlış olduğunu söyledi. Yüzde 10’luk gözüken işçi çıkarma oranının taşeronlar nezdinde olduğunu belirten Kanbak, sanayicinin kredi almakta zorlandığını, bunun da hem üretime hem de işçiye olumsuz yansıdığını bildirdi. Kanbak, şöyle konuştu: “Bizde de sanayiciler içeride kredi almakta zorlanıyor. Nakit akışının kesilmemesi lazım. Nakit akışı kesilmez ve iç piyasada hareketlilik devam ederse canlanma ve üretim artışı da tekrar devreye girebilir. Bunun için bankaların ve finans çevrelerinin desteklenmesi gerekiyor. Türk sanayicisinin tamamına yakını bankayla çalışıyor. Krizinin şiddetinin ve süresini bilmediğimiz için hepimiz küçülmeye ve kendimizi korumaya gidiyoruz. İş yapamayanlar geçmişte olduğu gibi dökülecekler ama sağlam ayaklar üzerinde basanlar, tasarruflarını yapanlar veya alternatif pazarlar bulanlar ayakta kalabilecekler. Dünya’da 8 ülke sanayicilere destek paketlerini açıklarken bizim ülkemizin de bir an önce bu kriz paketini açıklaması piyasaları rahatlatması gerekiyor. Güven ortamının bir an önce gelişmesi lâzım.”

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Zeytinci de bankaların tavrını eleştirdi. Bankaların, KOBİ’leri geri çevirmemesi gerektiğini ve iş verenlerin de ilk çare olarak işçi çıkarma olayına girmemelerini isteyen Zeytinci, işverenlerin kriz tellâllarına bakıp panik yapmamasını önererek, biraz olsun krize dayanmaları gerektiğini söyledi.

Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ufuk Yaşar ise piyasalarda henüz bir krizin olmadığını söyledi. Şu anda bir daralmanın sözkonusu olduğunu belirten Yaşar, işverenlerin krizi bahane ederek işçileri işten çıkarmaya başladığına dikkat çekerek, bunun önünün kesilmesini istedi. Kocaeli / cihan

22.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  ALEVLERİ BİZE DE SIÇRADI

  Mevduata güvence limiti arttırılıyor

  RB’den öğretmenlere özel kampanya

  “Karton ambalajlarda paketleniyor”

  Krizi daha fazla çalışarak aşacağız

  Çocukların online oyuncak dünyası

  English Time’dan yurtdışında ücretsiz eğitim

  King Paolo’dan hamilelere özel ayakkabı

  Hospitalium'un hedefi marka olmak

  Reform yasasından sonra emekli sandığı isteğe bağlı sigortalılığı ne oldu?

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır