"Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Belediye bursları bakanlıkta

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesinin belediyelerin öğrencilere burs verme yetkisini iptal etmesi kararını değerlendirirken ‘’Belediyelerimiz burs vermek istedikleri öğrencilerin listesini bize gönderecek, parayı bize aktaracak, bursları biz dağıtacağız” dedi.

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesinin belediyelerin öğrencilere burs verme yetkisini iptal etmesi kararını değerlendirirken ‘’Belediyelerimiz burs vermek istedikleri öğrencilerin listesini bize gönderecek, parayı bize aktaracak, bursları biz dağıtacağız” dedi. Çeşitli açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Konya’ya gelen Çelik, merkez Karatay ilçesinde yaptırılan Kurtuluş İlköğretim Okulu’nun açılışında, iktidarları döneminde birçok alanda önemli gelişim, dönüşüm ve değişim süreci yaşandığını ifade etti. Bu gelişim, dönüşüm ve değişimin en yoğun olduğu alanlardan birisinin eğitim olduğunu bildiren Bakan Çelik, ‘’Aktif olan her 3 derslikten biri bizim iktidarımızda hizmete girdi. 130 bin yeni derslik açtık. Her 3 öğretmenden biri bizim dönemimizde atandı’’ diye konuştu. Okul açılışında gazetecilerin, ‘’Anayasa Mahkemesinin belediyelerin öğrencilere burs verme yetkisini iptal etmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusuna, ‘’Belediyelerimiz burs vermek istedikleri öğrencilerin listesini bize gönderecek, parayı bize aktaracak, bursları biz dağıtacağız. Bursların iptali söz konusu değil. Anayasa Mahkemesi çocuklarımıza kötülük yapmaz’’ şeklinde cevap verdi. Konya / aa

23.11.2008


 

Liderler enerji için buluşuyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in üçlü bir zirve için bir araya geleceği bildirildi.

Üç liderin bu ayın sonunda Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde bir araya gelmesi bekleniyor. Üçlü zirvede, ağırlıklı olarak enerji konusu ele alınacak.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında Türkmenbaşı şehrinde yapılacak üçlü zirve gündeme getirildi. Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan liderlerinin üçlü bir zirve için bir araya geleceğini ve bu konuda hazırlıkların son aşamaya geldiğini kaydetti. Bakan Meredov, üçlü görüşmenin tarihi konusunda bilgi vermezken, bu ayın sonunda gerçekleşeceğini dile getirdi. Resmî olmayan kaynaklara göre üçlü zirve 29 Kasım’da gerçekleşecek. Üç liderin zirvede, ağırlıklı olarak enerji konusu ele alınacağı belirtildi.

Resmî olmayan açıklamalara göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 Kasım’da akşam saatlerinde Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı şehrine gelecek.

BERDİMUHAMEDOV’UN

AVRUPA ZİYARETİ

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 13-19 Kasım tarihlerini kapsayan Avrupa Birliği gezisine çıkmıştı. Türkmen lider, önce Almanya arkasından Avusturya gibi AB’nin önemli ülkelerine resmî temaslarda bulundu. Avrupa Birliği’nin, enerji konusunda sıkça gündeme gelen ve Nabucco Projesi’nin öncülüğünü yapan başşehirlerinden Berlin ve Viyana’da, her ne kadar ikili ilişkiler ön plana çıksa da daha çok enerji konusunun ele alındığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Rusya Başbakanı dönemin Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öncülüğünde Rusya-Kazakistan-Türkmenistan arasında enerji zirvesi yapılmıştı. Türkmenbaşı şehrinde yapılan üçlü zirvede başta petrol ve doğal gaz boru hatları projesi olmak üzere önemli kararlar alınmıştı. Nabucco Projesi’ne alternatif boru hatlarının inşası için üç ülke bir dizi anlaşmaya imza atmıştı. Aşkabat / cihan

23.11.2008


 

ŞİDDETLİ FIRTINA AĞAÇLARI DEVİRDİ, ÇATILARI UÇURDU

İSTANBUL'DAKİ şiddetli lodos fırtınası sebebiyle hasar görerek yan yatan Karaköy İskelesi tamamen battı.

Dengeyi sağlayan 16 su tankından birinin hasar görmesi sonucu yan yatan yüzer iskelenin diğer tanklarında da hasar meydana geldi. İskeleyi karaya bağlayan çelik halatların da kopması sonucu Karaköy İskelesi ters dönerek sulara gömüldü.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy, iskelenin yerine yüzen yeni bir duba konulacağını söyledi.

Karaköy’deki, Kadıköy ve Üsküdar seferlerinin yapıldığı yüzer iskelenin batmasına ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Paksoy, İstanbul’un yaklaşık bir gündür ciddî lodosun etkisinde bulunduğunu hatırlattı.

İDO seferlerinin de bu lodostan ciddî mânâda etkilendiğini kaydeden Genel Müdür Paksoy, saat 20.30 sıralarında, yüzen bir cisim olan Karaköy dubasının ön tarafında hafif meyil oluştuğunu belirtti.

Bu haberi alır almaz, ilgili ekiplerin derhal olay yerine intikal ettiğini vurgulayan Paksoy, ‘’O an itibariyle Karaköy İskelemizde yolcu hareketi durduruldu. Her türlü yolcu güvenliği için seferler iptal edildi’’ dedi.

Olayın, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne, valiliğe, itfaiyeye, Gemi Kurtarma’ya, deniz hizmetlerine, çevre koruma dahil olmak üzere ilgili bütün birimlere bildirildiğini anlatan Paksoy, saat 20.30 itibariyle de olaya müdahale edildiğini kaydetti.

Paksoy, öndeki tanklardan su tahliyesine başlandığını, fakat su tahliyesi işlemine, 4 saat süren bir mücadele sonucunda, çalışan ekiplerin güvenliği düşünülerek son verildiğini ifade etti. Hiçbir yaralanma veya can kaybının yaşanmadığı olayla ilgili kriz masasının çalışmaya devam ettiğine işaret eden Paksoy, Şehir Hatları’nın devr alınmasının ardından, batan bu dubanın su altı bölümlerinin her türlü bakımlarının yapıldığını bildirdi. Paksoy, şöyle konuştu: ‘’Bütün iskelelerimizde, gemilerimizde olduğu gibi, her türlü bakım ve onarım teknik mânâda gerçekleştirilmişti. Tabiî bu çok yüksek lodostan dolayı meydana gelen olayla ilgili bir çalışma yaptıktan sonra detaylı bilgi vereceğiz.

Karaköy önemli bir iskelemiz. En azından seferleri aksatmamak adına yüzen yeni bir duba yapıp, buraya koymak için bütün ekibimiz seferber olmuş durumda. Yüzen duba konulup seferler yapılacak.’’ Böyle birşey nasıl olur? DÜN sabah vapura binmek için Kadıköy iskelesine gelen vatandaşlar, büyük şaşkınlık yaşadı. İskelenin yerinde olmadığını gören İstanbullular, işlerine başka vasıtalarla gitmek zorunda kaldı. İskeleyi görebilmek için dikkatlice bakan vatandaşlar, bir adacığı andıran iskelenin tabanını görebildiler. Vatandaşlar, yetkililere ne olduğunu sordu. İskelenin battığını öğrenen yolcular, hayretler içerisinde Eminönü İskelesi’ne doğru yürüdü. Bazı vatandaşlar tekrar tekrar dönüp iskeleye doğru baktı. Her gün işlerine gitmek için vapuru kullandığını belirten vatandaşlar, “Büyük şaşkınlık yaşadık. Böyle bir şey nasıl olur. İskele daha yakın zamanda yenilenmişti. Şimdi işe geç kaldık. Bakalım nasıl gideceğiz” şeklinde konuştu. Bu arada, sulara gömülen iskelenin kıyıdan uzaklaşmaması için dev bir halatla karaya bağlandığı görüldü. İstanbul / aa / cihan

23.11.2008


 

Vize engeli âdil değil

İKTİSADÎ Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu, sadece malların ve sermayenin serbest dolaşacağı ama kişilerin veya hizmetlerin serbestçe dolaşamayacağı bir bütünleşmenin eksik ve adil olmayan bir bütünleşme olacağını kaydetti.

Kabaalioğlu, ekonomik ve parasal birliğe ulaşmış derin bir ekonomik entegrasyonu içeren AB’de üretim faktörlerinin dolaşımında tamamen serbestlik olması gerektiğini vurguladı.

Kabaalioğlu, Avrupa Birliğinin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in verdiği röportajda Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda işçilerin serbest dolaşımıyla ilgili “geçiş süreci” ve “kalıcı kısıtlamalar” öngörülebileceğine dair ifadelerinin, yurt içindeki çeşitli basın-yayın organlarında yer aldığını hatırlatarak, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Kabaalioğlu, aslında müzakerelerin açılmasına ilişkin kararda da bu konuda bir ifadeye yer verildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

‘’Unutmamak gerekir ki kişilerin serbest dolaşımı AB’nin temelini oluşturan dört temel özgürlükten biridir. Ekonomik ve parasal birliğe ulaşmış derin bir ekonomik entegrasyonu içeren AB’de üretim faktörlerinin dolaşımında tamamen serbestlik olmalıdır. Aksi takdirde sadece malların ve sermayenin serbest dolaşacağı ama kişilerin veya hizmetlerin serbestçe dolaşamayacağı bir bütünleşme eksik ve adil olmayan bir bütünleşme olacaktır.

Daha önce tam üye olan ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de AB’nin temel özgürlüklerinden biri olan serbest dolaşım hakkının yürürlüğe girişini erteleyen geçiş dönemleri öngörülebilir. Nitekim 1986’da üye olan Portekiz ve İspanya için olduğu gibi, 2004 ve 2007;de üye olan devletler için de uzun sayılabilecek geçiş dönemleri öngörülmüştür. “KALICI KISITLAMALAR TAM ÜYELİĞE AYKIRI” TAM üyelik tarihinden itibaren sekiz yıla kadar uzanan geçiş dönemleri öngörülebilir. Belki gerekirse bu sürenin bir miktar daha uzatılması da düşünülebilir. Ancak bu alanda kalıcı kısıtlamalar olsa olsa tam üyeliğin dışında bir formüle uygun olabilir. Bu çerçevede Olli Rehn;in açıklamalarını değerlendirirken AB kamuoylarının hassasiyetini gözeten ve iş gücü piyasası ve serbest dolaşım konusundaki yerleşmiş korku ve endişeleri yatıştırmayı hedefleyen bir yaklaşım olduğu düşünülmektedir. Nitekim röportajın genelinde Olli Rehn’in Türkiye’nin Birliğe katılımına verdiği destek ve bu doğrultuda AB içinde bazı çevrelerin takındığı Türkiye karşıtı tutumların haksızlığını her fırsatta vurgulaması müzakerelerin kesintisiz ve tam üyelik yolunda devam etmesi anlamında cesaret vericidir.’’ “İŞADAMLARINA VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANMALI” İKV Başkanı Haluk Kabaalioğlu, esasen Türk vatandaşlarının AB’de serbest dolaşımı konusunun, AB üyesi devletlerin vize uygulaması sebebiyle Türkiye-AB ilişkileri halen de ‘’fevkalâde olumsuz etkilemekte’’ olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB ile gümrük birliğini gerçekleştirmiş ve katılma müzakerelerini sürdüren bir ülke olduğunu, ancak AB’ye mal satan ya da mal alan Türk iş adamlarının bu çerçevede iş bağlantıları kurmak ya da fuarlara katılmak için AB ülkelerine serbestçe gidemediğini, iş adamları, öğrenciler, akademisyenler gibi bazı özel kategoriler için vize kolaylaştırıcı uygulamalara geçilmesinin uygun olacağını vurguladı. İstanbul / aa

23.11.2008


 

Melek: Yerel medya demokrasi için önemli

BASIN Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, yerel medyanın, çağdaş demokrasinin gelişimi bakımından çok önemli fonksiyona sahip olduğunu bildirdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung ile birlikte düzenlediği ‘’Yerel Basın Eğitim Seminerleri’’nin Sekizinci Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı, cemiyetin Burhan Felek Konferans Salonu’nda başladı. Açılışta konuşan Melek, kitle iletişim araçlarında son yıllarda yaşanan değişim ve gelişime dikkati çekerek, bu süreçte yerel medyanın da öneminin arttığını söyledi. ‘’Yerel medya, çağdaş demokrasinin gelişimi bakımından çok önemli fonksiyona sahiptir’’ diyen Melek, demokrasilerde çok sesliliğin kurulacağı, yeşereceği yerlerin yerel medya olduğunu kaydetti. Halkla yönetim arasında köprüyü kuracak, halkın sorunlarını iletecek aracın da yerel medya olduğunu ifade eden Melek, yerel medyanın gelişmesi ve güçlenmesi açısından ilgili kamu kurumları ve meslek örgütlerinin önemli görevlerinin bulunduğunu dile getirdi. Basın Kanunu’nda yerel medyaya yönelik yapılan düzenlemeleri de hatırlatan Melek, bu alandaki çalışmalarını anlattı. İstanbul / aa

23.11.2008


 

Uyuşturucu Komisyonu, ‘sıkı takipte’

TBMM Uyuşturucu Komisyonu üyeleri, TBMM Başkanlığına raporunu sunduktan sonra çalışmalarını sonlandırmayarak, her ay bir araya gelmeye karar verdi.

Komisyon, raporunun ‘’hayata geçip geçmediğini’’, kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini (STK) ziyaret ederek inceleyecek. Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, yaptığı açıklamada, yapacakları çalışma hakkında bilgi verdi. Komisyonun, çalışmalarına başladığı 22 Nisandan, raporunu verdiği güne kadar çok yoğun bir çalışma yaptığını belirten Ünüvar, Türkiye’nin geleceğinde daha çok gündeme gelecek bir sorunla ilgili, mevcut durumda aksayan yönleri incelediklerini ve çözüm yolları aradıklarını bildirdi. Necdet Ünüvar, ‘’Komisyonlar raporunu verir ve işi biter. Biz de raporumuzu verdik ve komisyonumuzun görevi bitti. Ancak benim önerimle, komisyon üyeleriyle her ay, bir araya gelmeye karar verdik. Raporumuzla ilgili olarak; bakanlıkları, kurumları ve STK’ları ziyaret edeceğiz. Bir ay millî eğitim, bir ay sağlık, bir ay içişleri ve bir ayda aileden sorumlu devlet bakanlığını ziyaret edelim istiyoruz’’ diye konuştu. Bunun dışında başka bir örnek çalışma daha yapacaklarını belirten Ünüvar, yaklaşık 450 sayfalık raporlarının çok uzun olması sebebiyle 10-20 sayfalık özet bir rapor kitapçık hazırlayacaklarını söyledi. Ankara / aa

23.11.2008


 

Mahkemeden sözleşmeli hekime askerlik izni

ŞANLIURFA İdare Mahkemesi, Türk Sağlık-Sen’in açtığı dâvâ sonucunda askerlik için sözleşmeli diş doktoruna ücretsiz izin vermeyen Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nün söz konusu işleminin yürütmesini durdurdu.

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre diş hekimi olarak çalışan Yasin Bal, askerlik görevine gitmeden önce kurumuna askerlik dolayısıyla ücretsiz izin istediğine dair yazılı başvuru yaptı. Kurumun başvuruyu reddetmesi üzerine Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi konuyu yargıya taşıdı. Davayı görüşen Şanlıurfa İdare Mahkemesi, sözleşmeli personelin askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmasına dair bir düzenleme bulunmamasına rağmen askerlik hizmetinin hak ve sorumluluk olduğunu ifade ederek, mevcut hukukî durumun askerlik hizmetini yapan sözleşmeli personel aleyhine sonuç doğuracak şekilde yorumlanmasının hukuka uygun olmadığı kararını verdi. Türk-Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sözleşmeli personel için açtıkları dâvâyla bir mağduriyetin daha önüne geçtiklerini ifade ederek, sözleşmeli personele askerlik dönüşü işe başlama hakkı verilmesini istedi.

Ankara / AHMET TERZİ

23.11.2008


 

BOTAŞ petrol hattında yangın

BOTAŞ'IN Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçelerinin yakınlarından geçen bölümünde çıkan yangın kontrol altına alındı. Boru hattının Nusaybin’in Taşköy ve Midyat’ın Yayvantepe Köylerinin yakınlarından geçen bölümünde önceki gün akşam yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için dün sabahın ilk ışıklarıyla başlatılan çalışmalar etkili oldu. Kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni henüz tesbit edilemezken, sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Yayvantepe Köyü Muhtarı İsmail Erkal, boru hattında akşam saat 20.30’da yangın çıktığını belirterek, ‘’Yangının çıkış nedenini bilmiyoruz. Yangını görünce yetkililere haber verdik. Sabah güneşin doğuşuyla söndürme çalışmalarına başladılar’’ dedi. Midyat / aa

23.11.2008


 

Eroğlu, Brezilya'ya gitti

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 5. Dünya Su Forumu’nun Amerikan Bölgesel Toplantısına katılmak üzere Brezilya’ya gitti. Eroğlu, Atatürk Havalimanı’ndan İberia Havayollarına ait tarifeli seferiyle Madrid’e hareket etti. Eroğlu buradan Brezilya’ya geçecek. Veysel Eroğlu, 23-25 Kasım tarihlerinde Iguassu şehrinde düzenlenecek Amerikan Bölgesel Toplantısının ardından, 25 Kasım Salı günü Türkiye’ye dönecek. İstanbul / aa

23.11.2008


 

174 kaçak yakalandı

YURT içinde ve sınırlarda gerçekleştirilen operasyonlarda, 174 kaçak yakalandı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki duyuruya göre, önleyici kolluk güçlerince dün Hatay, Edirne ve Van il merkezlerinde yapılan kontrollerde, Türkiye’de bulunması için yasal gerekleri karşılamayan 45 Filistin, 29 Irak, 17 Somali, 11 Burma ve 1 Mısır uyruklu toplam 103 kaçak gözaltına alındı. Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı olarak geçen 9 Somali ve 2 Suriye uyruklu toplam 11 kaçak da önceki gün ve dün ele geçirildi. Güvenlik güçleri, Ege Denizi’nde Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı olarak geçmeye çalışan 34 Filistin ve 1 Moritanya uyruklu toplam 35 kaçağı, Yunanistan sınırında Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı olarak geçmeye çalışan 16 Irak, 7 Filistin ve 1 Pakistan uyruklu toplam 24 kaçağı ve Bulgaristan’dan Türkiye’ye yasa dışı olarak geçen 1 Küba uyruklu kaçağı da önceki gün yakaladı. Ankara / aa

23.11.2008


 

Yazıcı: İktidarın görevi vatandaşı ısıtmak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kömür dağıtımıyla ilgili eleştirilere cevap vererek, “Vatandaşın kömürü yoksa, vatandaşın ısınma sorunu varsa iktidarın görevi, sosyal devlet olmanın gereği olarak vatandaşını ısıtmak değil midir” dedi. Çeşitli ziyaret ve açılışlar için Samsun’da bulunan Yazıcı, AKP iktidarının sosyal politikalarının son zamanlarda tartışmaya açıldığına işaret ederek, yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Yaptıkları yardımların vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını söyleyen Yazıcı, şunları kaydetti: “Aşı olmayana aş verme, ısınma sorunu olana ısınma sorununu giderme, giyimde, eğitimde sorunları olan vatandaşlarımızın sorunlarını o konunun kaynakları ile çözme gayreti içindeyiz. Son derecede vatandaşlarımızın memnuniyeti var. Türkiye’de çok kötü bir alışkanlık var. Nerede iyi şey yapıyorsanız, vatandaş memnuniyetini ifade ediyorsa maalesef onu karalamak için bir kampanyaya giriliyor. ‘İktidar niye kömür dağıtıyor?’ Vatandaşın kömürü yoksa, vatandaşın ısınma sorunu varsa iktidarın görevi sosyal devlet olmanın gereği olarak vatandaşını ısıtmak değil midir? Türkiye’de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün koordinesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları muhtaç vatandaşlarımızı tesbit etmekte ve planlanan kömürü onların hanelerine sevkini sağlamaktadır.” Samsun / aa

23.11.2008


 

Fırtına geçit vermiyor

ÇANAKKALE Boğazı’ndaki fırtına dolayısıyla Gelibolu-Lapseki arabalı vapur seferleri iptal edildi. Sabah erken saatlerde etkisini arttıran fırtına sebebiyle iptal edilen Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada araba vapuru seferlerinin ardından, Gelibolu-Lapseki seferleri de durduruldu. Yetkililer, Çanakkale Boğazı’ndaki deniz ulaşımının Eceabat-Çanakkale hattı üzerinden yapıldığını, fırtınanın etkisini yitirmesinin ardından seferlerin normale döneceğini bildirdi.

23.11.2008


 

Lodos hızını kesmedi

TEKİRDAĞ'DA saatteki hızı 25 kilometreye ulaşan şiddetli lodos, hayatı olumsuz etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, şehirde önceki akşam saatlerinde başlayan ve saatteki hızı 25 kilometreyi bulan lodosla beraber hava sıcaklığı 17 dereceye kadar düştüğü. Bu arada, Marmara Denizi’nde lodosun etkisiyle yüksekliği 3 metreyi bulan dalgalar sebebiyle 42 yerli ve yabancı şilep ile tanker, geceyi Şarköy ve Tekirdağ açıklarında geçirdi. Lodosun etkisinin azalmaya başlamasıyla 28 şilep ve tanker, boğazlardan geçmek için hareket etti. 14 şilep ve tankerin hava şartlarının daha da iyileşmesi için bekletildiği bildirildi. Şarköy’de balıkçılar, lodos sebebiyle balığa çıkamadı. Marmara Denizi’ndeki tekneler ise lodosun şiddetini arttırması dolayısıyla geri dönerek Şarköy, Mürefte ve Hoşköy limanlarına sığındı.

23.11.2008


 

Güney Osetyalı çocuklar Türkiye'de

GÜRCİSTAN ile Güney Osetya arasındaki çatışmalarda aileleri ölen savaş mağduru Güney Osetyalı 16 çocuk Türkiye’ye geldi. Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla Rostov’dan İstanbul’a 3 eğitmen ve bir doktor eşliğinde gelen yaşları 8-16 arasında değişen 16 çocuk, Atatürk Havalimanı’nda Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD) yetkilileri tarafından çiçeklerle karşılandı.

RUTİD Kültür Komisyonu Başkanı Rüstem Çapkın yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya ilk müdahalesi sırasında ailelerini kaybeden çocukların, bugün Antalya’ya geçerek 5-6 gün kaldıktan sonra İstanbul’a döneceklerini, burada 3 gün kaldıktan sonra da ülkelerine döneceklerini bildirdi.

Çapkın, çatışmalarda çocuklardan birinin annesini, diğer çocukların büyük çoğunluğunun ise babaları ve yakınlarının öldüğünü, evlerinin çoğunlukla oturulamaz durumda olduğunu kaydetti.

Rüstem Çapkın, bu organizasyonu Rusya Çalışma ve İçişleri Bakanlığı ile dernek olarak organize ettiklerini belirterek, ‘’Savaş mağduru çocuklara Türkiye’yi tanıtmak ve onların yaşadığı acıları bir nebze de olsa unutturmak için, rehabilitasyon amacıyla böyle bir geziyi gerçekleştirdik’’ dedi.

Grup Başkanı ve eğitimci Lana Sanakova da, çocuklar adına bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ederek, ‘’Bu gezi bizi çok mutlu etti. Çocukların yaşadıklarını unutması ve morallerinin düzelmesi açısından bu gezi çok önemli’’ diye konuştu.

Güney Osetya’da şu anda hayat şartlarının oldukça zor olduğunu anlatan Sanakova, savaştan zarar gören yerlerdeki evlerin onarımlarının sürdürüldüğünü, bahar aylarında çocukların yeni evlerine taşınabileceğini söyledi.

Güney Osetyalı çocuklar ve eğitimcileri daha sonra THY uçağıyla Antalya’ya gitti.

23.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır