"Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Müslüman öğrencilere ‘helâl gıda’

YabancI ülkelerde yaşayan Müslümanlar için en yaygın problemlerden biri olan helâl gıda temin etme problemi artık ABD üniversitelerinde okuyan Müslüman öğrenciler için problem olmaktan çıkıyor.

Çünkü ABD üniversitelerinin kampüslerinde helâl gıda satan reyonlar açılmış durumda. California eyaletinde yer alan Stanford Üniversitesi’nde okuyan Müslüman öğrenci Şehriyar Khan, üniversite kampüslerinde helâl gıda temin etme probleminin bulunmadığını belirtiyor. Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Khan, “İslâmî yiyecekler kampüsümüzün bir çok noktasında satılıyor” diyor.

Islamonline.net sitesinde yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi’nde okuyan Müslüman öğrencilerin talep ve istekleri doğrultusunda üniversite kampüsünün farklı noktalarında helâl gıda adı altında Müslümanlarca rahatlıkla tüketilebilecek türden mönüler satışa sunuluyor. Bilgisayar bölümü öğrencisi olan Khan da kampüste yer alan bir lokantaya oturup 10 dolar karşılığında helâl etlerden yapılmış bir yemek mönüsünün tadını gönül rahatlığıyla çıkardıklarını belirtiyor. Harvard Üniversitesi’nde okuyan Muhammed Bekir ise, sayısı gün geçtikçe artan Müslüman öğrencilerin kampüste helâl yiyecekler bulunmasından oldukça hoşnut olduklarını belirtiyor. Bekir, üstelik helâl gıda satan noktaların artması sebebiyle eskiden daha pahalıya yiyebildikleri bu gıdaları, şimdi daha ucuza bulabildiklerini de belirtiyor. Müslüman ülkelerden de bu konuda büyük destekler geldiğini belirten Bekir, kampüs lokantalarında helâl gıdaların yanı sıra her kültürden yiyeceğin de artık rahatlıkla bulunabildiğini, meselâ kebap, tavuk büryan, felafel ve hummus gibi doğu kültürünün yiyeceklerinin lezzetli bir şekilde sunulduğunu söylüyor. Massachusetts Üniversitesi’nden Ebad Rahman ise, geçen yıldan bu yana üniversitelerinde helâl gıda uygulamasına geçildiğini belirterek, bu gelişmeden dolayı büyük memnuniyet ve gurur duyduklarını ifade ediyor.

Üniversite kampüsünde helâl gıda satılmadan önceki dönemlerde ise öğrenciler gönül rahatlığı ile yemek yiyebilmek için en yakındaki semtlerden biri olan Springfield’e kadar gitmek durumunda kalıyorlardı. Henüz bu uygulamaya başlamayan üniversitelerden biri olan George Washington Üniversitesi’nde ise öğrencilerin, helâl gıdalarını kampüse kendi yanlarında getirdikleri belirtiliyor. ABD’nin en saygın üniversitelerinden biri olan Yale Üniversitesi’nin kampüsünde ise artan sayıda Müslüman öğrencinin varlığına rağmen hâlâ helâl gıda temin etmede sıkıntılar yaşanıyor. Bu üniversitede öğrenim gören İmtiyaz Ali adlı Müslüman öğrenci, henüz helâl gıda temin etmedeki zorluklar sebebiyle bir araba satın alarak yakın yerlerden gıda temin etmeye başladıklarını anlatıyor.

Bu sorunu yaşayan Georgia Tech Üniversitesi öğrencisi Ahmed ise “Tek seçeneğimiz şimdilik vejeteryan gıdalar tüketmen ne yazık ki” diyor.

George Washington Üniversitesi öğrencisi olan Hizbullah Kazım ise kampüste helâl gıda bulunmadığını ancak civar semtlerde çok sayıda Müslüman kasap ve restoranlar bulunduğu için helâl gıda temin etmenin öyle çok büyük bir problem teşkil etmediğini anlatıyor. Özellikle Washington, Virginia ve Maryland gibi bölgelerde İslâmî ürünler satan noktaların çokluğu yabancı öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Öte yandan gün geçtikçe ABD’nin çeşitli üniversitelerinin kampüslerinde de helâl gıda uygulamasına geçiliyor olması ise öğrenciler için geleceğe dair umutları arttıyor.

UMUT YAVUZ

03.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Atatürkçüyüm, örtüye karşıyım’

  YAŞ toplandı

  Peker’in eşinin hamile olduğu iddiasına inceleme

  Ahıska Türklerinin dönüşü için 31 Aralık son gün

  Mısır Parlamento Heyeti, TBMM’de

  Cezaevi aracı takla attı: 1 şehit, 16 yaralı

  Bitlis’teki feci kaza: 7 ölü

  Polis otosuna Molotof kokteyli atıldı

  Kuşadası’nda 35 kaçak yakalandı

  Gazze için imdat çığlığı

  “Özgür basınla demokrasi atbaşı giden iki kavram”

  Polisin “güç kullanımına sınırlama” teklifi

  DP, adaylarını merkez yoklaması ile belirleyecek

  Soylu: Siyasal sistem iflâsla karşı karşıya

  Yeni Asya’ya beraat

  Hac yoluna uğurladık

  Doğu Anadolu donuyor

  Kene ile mücadele derneği kuruldu

  Seçim sandıklarını hükümlüler üretiyor

  Öğretmenler sigara içmek için dükkân kiraladı

  Çubukçu: Hedefimiz engelsiz Türkiye

  Devlet engelliye iş vermiyor

  Müslüman öğrencilere ‘helâl gıda’

  Seçim sandığı hükümlülerden

  Vizyon filmleri vurgunu

  Güneyde yaza devam

  Tiryakilere ceza yağdı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır