"Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Anayasada resmî dil olmaz

Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Stuttgart şehrinde düzenlediği parti kurultayında, anayasaya Federal Almanya Cumhuriyeti’nin resmi dilinin Almanca olduğu şeklinde ibare konulması yönünde karar alması tüm diğer partiler tarafından tepkiyle karşılandı.

CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel bile partisinin aldığı bu kararı eleştirerek, RTL televizyonunda yayımlanan bir programda yaptığı konuşmada, ‘’Ben buna karşıydım. Kültürden spora kadar her şeyi anayasaya yazmaya gerek yok’’ dedi.

CDU’nun Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Sekreteri Karl Theodor zu Guttenberg de, böyle bir şeyin gerekli görülmesinin toplumun zayıf görüldüğünün bir işareti olduğunu ifade etti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Partili (FDP) milletvekilleri de CDU parti kurultayı kararına tepki gösterirken, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat da, bu kararın göçmenlerin endişelerinden faydalanmak anlamına geldiğini söyledi.

Kolat, yaptığı açıklamada, ‘’Böyle bir ibarenin anayasaya konmasının neden gerekli görüldüğünü anlamak çok zor. Almanya’da resmi dilin Almanca olduğundan hiç kimse şüphe duymuyor ki’’ diye konuştu. Bu nedenle, kararın ardında başka amaçların bulunduğu şeklinde bir intiba doğduğunu ifade eden Kolat, ‘’Biz bunu bir asimilasyon baskısı ve demokratik geleneklerle bağdaştırılamayacak bir tutum olarak algılıyoruz’’ dedi.

Alman gazeteleri de, genelde bunun önemli bir karar olmadığını, Almancanın zaten resmi dil olarak bilindiğini, ancak özellikle vurgulanılmak istenilmesine göçmen derneklerin tepki gösterdiğini yazdılar. ‘’Frankfurter Rundschau’’ gazetesi, birinci sayfadan verdiği haberde, Türkçe, Rusça, Hırvatça, Arapça ve İngilizce olarak ‘’Federal Almanya Cumhuriyetinin dili Almanca’’ diye yazdı.

04.12.2008


 

BM: Irak’ta ciddî insan hakları ihlâlleri var

BM, Irak’ta “ciddî insan hakları ihlalleri” olduğunu bildirdi.

BM Irak’a Yardım Misyonunun yayımladığı 6 aylık raporda, Irak’ta güvenlik konusunda genel anlamda ilerlemeler kaydedilmesine rağmen ciddî insan hakları ihlallerinin belirsiz kaldığı ifade edildi.

Irak’ta çok sayıda cezaevini ziyaret etme imkânı bulan misyonun raporunda, ülke genelinde tutukluların durumunun “büyük endişe” uyandırdığına dikkat çekildi. Güvenlik güçleri tarafından tutuklulara kötü muamele ve işkence uygulandığına dair çok sayıda vaka olduğu vurgulanan raporda, sorumluların cezalandırılmadığı, birçok tutuklunun aylarca avukattan yararlanamadığı, hatta bazılarının haklarında herhangi bir suçlama yapılmadığı belirtildi. Raporda, silahlı milislerin hedefi olan azınlıkların durumunun da endişe verdiği, azınlık üyelerinin şiddet, tehdit ve cinayete kurban gittikleri bildirildi. Kadınların durumunun ise “acil tedbir” gerektirdiği ifade edilen raporda, “daha muhafazakar giyinmeye” itilen üniversitelerdeki genç kızlara yönelik çok sayıda hırpalama vakasının görüldüğüne dikkat çekildi. Başta kuzeyde olmak üzere kadınların kaçırıldıklarına ve aile içi şiddete maruz kaldıklarına dair vakalardan da söz edilen raporda, namus cinayetlerinin de halen çok yaygın olduğu vurgulandı.

BM, KIBRIS MÜZAKERESİNDEN MEMNUN

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yayımladığı son Kıbrıs raporunda, ‘’genel olarak Kıbrıs’taki müzakerelerin iyi yönde ilerlediğini’’ ve iki lider arasında kişisel düzeyde ‘’mükemmel bir uyum’’ olduğunu söyledi. Genel Sekreter Ban raporunda, adadaki olumlu gelişmelere rağmen henüz kapsamlı bir anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle adadaki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) Kıbrıs’ta önemli bir rol oynamaya devam ettiğini belirterek, gücün görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını tavsiye etti. Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporunda, görev süresi 15 Aralık’ta dolacak UNFICYP’in süresinin 15 Haziran 2009 tarihine kadar uzatılmasını istedi.

04.12.2008


 

NATO Rusya ile ilişkileri canlandırmak istiyor

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, NATO Konseyi’nin Rusya ile diyaloğu “koşullu ve aşamalı” olarak tekrar canlandırma kararı aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın katıldığı ve ittifak üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan karar organı konsey, Brüksel’deki toplantılarında, Moskova ile ittifak arasında, Kafkasya krizinden bu yana askıda olan ilişkilerin geleceğini değerlendirdi. Genel Sekreter Scheffer, Konsey’in kararının ardından yakın gelecekte NATO-Rusya Konseyi’nin, daimi temsilciler düzeyinde gayrı resmi olarak toplanmasının, temasların tekrar başlatılmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Scheffer müttefiklerin Gürcistan ve Ukrayna dosyalarını da ele aldıklarını, bu iki ülkeye yakın vadede ittifaka katılım sözü verilmeden, diyaloğun mevcut sürdürülmesinin ve geliştirilmesinin kararlaştırıldığını duyurdu.

04.12.2008


 

Tayland’da yeni başkan 8 Aralık’ta seçilecek

Tayland’da parlamentonun yeni başbakanı 8 Aralıkta seçeceği bildirildi.

Başbakanlığa vekalet eden Chavarat Charnvirakul, parlamento başkanıyla konuştuğunu ve yeni başbakan için oylamanın 8 Aralıkta yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

04.12.2008


 

ABD askeri Almanya’dan sığınma istedi

Irak’takİ birliğinden 1,5 yıl önce firar eden bir Amerikalı asker, Almanya’dan sığınma talep etti.

31 yaşındaki Andre Shepherd, AP’ye yaptığı açıklamada Almanya’nın güneyinde arkadaşlarıyla birlikte yaşadığını ve geçimini sağlamak için çeşitli zor işlerde çalıştığını belirterek, “Irak’ın işgaline karşı çıktığım için ayrıldım. Almanya hükümetinin sığınma talebimi onaylamasını umut ediyorum” dedi. Shepherd’in Nisan 2007’de firar ettiği bildirildi. ABD ordusu da bu askerin kaçak olduğunu doğruladı.

04.12.2008


 

Hindistan’daki saldırılarda ölü sayısı kesinleşti: 171

Hİndİstan’In Mumbai şehrinde geçen hafta düzenlenen terörist saldırılarda ölenlerin kesin sayısının 171 olduğu açıklandı.

Maharashtra eyalet hükümeti sözcüsü Bhushan Gagrani, eyaletin başkenti Mumbai’deki saldırıların üzerinden 172 saat geçtikten sonra cesetlerin iki kez sayıldığını, yabancılar dahil ölenlerin kesin sayısının 171 olduğunu söyledi. Gagrani, saldırılarda ölenlerden 26 kişinin yabancı olduğunu, yaralanan 294 kişiden ölenler olursa sayının artabileceğini ifade etti. Bu arada Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hindistan’a resmi ziyarette bulunuyor.

04.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır