"Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

O gazeteciyi bırakın

Irak El Bağdadi televizyonu, önceki gün ABD Başkanı George Bush’a ayakkabılarını fırlatan muhabiri Muntasar El Zeydi’nin serbest bırakılması için dayanışma çağrısında bulundu. Londra’da yayımlanan El Kuds El Arap gazetesi editörü Abdülbari Etvan de olayı, “bir savaş suçlusu için uygun bir uğurlama” olarak nitelendirdi.

Irak’ta, basın toplantısı sırasında ABD Başkanı George Bush’a ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi, Iraklı yetkililerce sorgulanırken, ayakkabılarına da delil olarak el konuldu. Iraklı yetkililer, Başbakan Nuri El Maliki’nin makamında korumaları tarafından sorgulanan gazetecinin 20’li yaşlarda olduğunu, ayakkabılarının delil teşkil ettiğini söyledi. Yetkililer, daha önce Zeydi’nin alkol ve uyuşturucu testinden geçirildikten sonra, Bush’a ayakkabısını fırlatması için kendisine para verilip verilmediğini ortaya çıkarmak amacıyla sorguya çekildiğini belirtmişti.

ARTIK O BİR HALK KAHRAMANI

Bu arada Irak’lı gazeteci Iraklıların gözünde kahraman oldu. Kerkük şehrinde Türkmen, Kürt ve Arap vatandaşlar gazeteciye destek çıkarken ülkeyi kan gölüne çeviren Bush’un bunu hak ettiğini söyledi. Kerküklü Türkmen vatandaş Muhammed Cebbar, Bush’un bunu hak ettiğini belirterek, “Bush onca yolu bu ayakkabıyı yemek için geldi. Bu ayakkabı artık çok değerli. En az 1 milyon dolar değerini taşıyor” diye konuştu. Öğretmen Galib Mustafa, “Bizim onu güllerle karşılayacağımızı zannetmişti. Ama gül ile değil, ayakkabı ile karşıladık” dedi. Kerküklü Arap Sahib Düleymi, “Irak halkı çok önceden bunu temenni ediyordu. Bunu hak etti. Bundan fazlasını da hak ediyor” şeklinde konuştu. Başka bir Arap, Kemal Hasan ise, “Bu Iraklı kahraman gazeteci en güzel şeyi yaparak ayakkabı ile karşıladı Bush’u.” dedi. Türkmen vatandaş Sinan Ali, “Bu adam kahramandır. Onun için Irak’ın her yerinde bir heykel yapılması lâzım. Eline sağlık ondan çok teşekkür ederiz hislerimize tercüman oldu.” şeklinde görüşlerini aktardı. Başka bir Türkmen Hüseyin Muhammed, “İçimizi rahatlattı ona ayakkabıyla vururken” dedi. Kürt vatandaş Sirvan Dilşadi, “Bu gazeteci adam oğlu adamdır. Ciğerimiz yanmıştı. Patlamalar onların yüzünden oluyordu. Bu olayı yapan erkektir.” ifadelerini kullandı. Bahtiyar Mehmet Emin isimli Kürt ise, “Onun eline sağlık ki ayakkabıyla Bush’u vurdu. Sadece bir çift ayakkabı değil tüm Irak’lıların ayakkabısıyla vurulması lâzım.” dedi. Arap vatandaşı Kasım Davut ise, “Bush bunu hak ediyordu. Hem de fazlasını da. Gazeteci çok haklıydı. Onun için serbest bırakılmasını istiyorum” şeklinde konuştu. Muntasar el-Zeyd’e Arap dünyasında da destek geldi. Kendisini savunmak üzere şu ana kadar 100 dolayında avukatın başvurduğu kaydedildi.

Ayrıca Bağdat’ın Şiilerin yoğun olduğu Sadr semtinde, dün sokaklara çıkan binlerce Mukteda Sadr yanlısı, El Zeydi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Öte yandan El Zeydi’nin Bush’a ayakkabılarını fırlatması Arap medyasında da ilgiyle karşılandı. Saddam Hüseyin’in avukatı Halil El Duleymi ise, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, El Zeydi için “kahraman” ifadesini kullandı. Bağdat / aa-cihan

KARZAİ MADALYA TAKTI

Bush, sürpriz Irak ziyaretinden sonra geçtiği Kabil’de, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. ABD’nin gelecek ay görevinden ayrılacak olan Başkanı George Bush, ülkesinin Afganistan’ı desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı. Görüşmenin ardından Karzai ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bush, “Karzai’ye, ABD’ye güvenebileceğini anlattığını ve bu yönetime güvendiği gibi gelecek yönetime de güvenebileceğini” söyledi. Bush, Afganistan’ın 7 yılda yaşadığı değişimden de övgüyle söz etti. ABD Başkanını sıcak bir şekilde karşılayan Karzai ise, Bush’u ülkelerinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve defalarca dâvetinin ardından ülkesine gelen Bush’un biraz daha kalarak, Afgan halkının kendisini görebilmesini istediğini ifade etti.

16.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  O gazeteciyi bırakın

  AFGANİSTAN’DA ÇOCUK OLMAK

  DARFUR’DA AŞİRET KATLİÂMI: 250 ÖLÜ

  Hindistan ve Çin el ele

  Suriye, AB ile ortaklık anlaşması imzaladı

  Brown: İsrail yerleşkeleri barışa engel

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır