"Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

AİHM karnemiz zayıfla dolu

AİHM’de açılan dâvâlar, Türkiye’nin hem itibarının zedelenmesine, hem de maddî zarara uğramasına yol açıyor. AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği bin 606 karar da bu konudaki imaja olumsuz yansıyor. Mahkeme, 869 başvuruyu ise dostane çözümle sonuçlandırdı.

İnsan Hakları Haftası münasebetiyle Bem-Bir-Sen tarafından organize edilen “Dünyada İnsan Hakları İhlâlleri Fotoğraf Sergisi” Ankara Kızılay Metro İstasyonu Sergi Salonunda açıldı. Açılışa Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu ve AKP Konya Milletvekili Hüsnü Tuna katıldı. Sergide, Irak, Filistin, Ürdün, Afganistan, Sudan, Doğu Türkistan, KKTC, Gürcistan, Karabağ ve Türkiye’ye ait insan hakları ihlâllerini içeren 100 kadar fotoğraf bulunuyor. Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, açılışta yaptığı konuşmada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin BM tarafından 60 yıl önce kabul edildiğini hatırlatarak, cinsiyet ve ırk ayrımı yapılmaksızın herkesin eşit kabul edilmesi, kimseye onur kırıcı hareketler yapılmamasını öngördüğünü söyledi. Özellikle son yıllarda Müslüman ülkelerde kan ve gözyaşının eksik olmadığını anlatan Turbay, kim yaparsa yapsın zulmü kabul etmediklerini belirtti. Turbay, zulmün karşısında olduklarını göstermek ve zulmü hatırlatmak için Irak, Filistin, Afganistan gibi savaş yaşanan ülkelerdeki insan hakları ihlallerinin yer aldığı fotoğraflardan oluşan sergiyi açtıklarını kaydetti. Sendika üyelerinin, Iraklı bir gazetecinin ABD Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatmasını hatırlatarak, bazı fotoğrafların üzerine ayakkabı koyması dikkati çekti. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu bir soru üzerine ayakkabı fırlatma olayını demokratik bir tepki olarak gördüğünü söyledi.

CEMİL YÜZER / ANKARA

18.12.2008


 

Dağdaki de gelsin, oyunu kullansın

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, terör örgütü PKK üyelerinin, seçmen yazıldığı iddialarına, ‘’Eğer bu kişi terörist de olsa, dağda da olsa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sıfatını devam ettiriyorsa, 18 yaşını bitirmişse, seçmen olmasını yasaklayan yargı kararı da yoksa; tabii ki o listede ismi geçebilir.

Dağdaki kişi gelsin oy kullansın, biz de kendisiyle tanışmış oluruz, gelsinler buyursunlar’’ karşılığını verdi. Şahin, TBMM’de gazetecilerin, PKK’lı teröristlerin seçmen kütüklerine yazıldığı iddialarına ilişkin sorularını cevapladı. YSK’nın, açıklama yapacağını, kendisinin, bu konunun direkt muhatabı olmadığını ifade eden Şahin, ‘’Seçmen listeleriyle ilgili itirazlar, şikayetler, anayasanın ilgili maddesi, YSK’nın kararları bağlayacağı hususlardır. Bu nedenle YSK’nın görev alanına giren bir konuda açıklama yapmam doğru olmaz’’ dedi. Bu değerlendirmelerin, seçimlere gölge düşürüp düşürmeyeceğine ilişkin bir soruyu cevaplarken Şahin, adrese dayalı nüfus tespiti yapıldıktan sonra, YSK’nın, vatandaşlık kimlik numaralarına dayalı, yeni bir seçmen listesi hazırladığını hatırlattı. Şahin, YSK Başkanı’nın açıklamasına göre, ‘’Nüfusa kayıtlı, vatandaşlık numarası alan ve 18 yaşını bitiren herkes seçmendir’’ düşüncesiyle hareket edilerek, bu listelerin hazırlandığını belirterek, ‘’Dolayısıyla bir kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysa, vatandaşlık kimlik numarası aldıysa, nüfusta sağ gözüküyorsa; tabii seçmen demektir. Bu kişinin şurada, burada bulunması, bu sıfatı ortadan kaldırmıyor. Bu yeni sistemi iyi irdelemek, iyi nüfuz etmek lazım ki sağlıklı değerlendirmelerde bulunalım’’ diye konuştu.

Bazı siyasi parti mensuplarının, yeni seçmen yazımı konseptini iyice irdelemedikleri için bir takım noktalara dayalı olarak yorumlar yaptığını ifade eden Şahin, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın, bir tek kişiyi alıp, ‘’Efendim bu kişi dağdadır, nasıl seçmen olmuştur?’’ diye sorduğunu hatırlattı. Bakan Şahin, ‘’Yeni seçmen listelerinin nasıl oluştuğunu izah ettiğim şekilde kavrarsak, bunun gayet doğal olduğu sonucuna varırsınız. Eğer bu kişi terörist de olsa, dağda da olsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sıfatını devam ettiriyorsa, 18 yaşını bitirmişse, seçmen olmasını yasaklayan herhangi bir yargı kararı da yoksa; tabii ki o listede ismi geçebilir. Peki o dağdaki kişi gelsin oy kullansın, biz de kendisiyle tanışmış oluruz, gelsinler buyursunlar’’ diye konuştu. Ankara / aa

18.12.2008


 

360 DERECE MEDİNE

İSTANBULLU fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’un aralarında 23.5 metre boyundaki şehrin 360 derecelik görünümünü yansıtan çalışmasının da yer aldığı şehir fotoğrafları, Medine Araştırma Müzesi’nde sergilenen son dönem fotoğraflarını oluşturuyor

.

Medine tarihinin tanıtımının yapıldığı ve kentin geçmişi hakkında çeşitli doküman ve fotoğrafların yer aldığı Madina Media Museum, hacıların ziyaret ettiği yerlerden biri olurken, müzede sergilenen şehrin son dönem fotoğrafları ise ziyaretçiler açısından bir sürpriz oluyor.

Aralarında 23.5 metre boyunda, şehrin 360 derecelik görünümünü yansıtan fotoğrafının bulunduğu çok sayıda fotoğraf, İstanbullu fotoğrafçı Orhan Durgut tarafından çekilmiş.

Özellikle hava fotoğrafları ile bilinen Durgut’un fotoğrafları müzeyi ziyarete gelenlere şehrin geçmişi ile bugünü arasında kıyas yapma imkânı verirken, sanatçı, fotoğrafların iki yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi.

Suudi Arabistanlı yetkililerle kurduğu temaslar sonrasında müzede hem sergi açma imkanı bulduğunu hem de fotoğraflarının diğer materyallerle birlikte yer aldığını anlatan Durgut, ‘’Tabiî bu benim için güzel bir şey. Böyle bir müzede çalışmalarınızın yer alması gurur verici’’ dedi.

Söz konusu fotoğrafları Medine’nin çevresindeki çeşitli yükseltiler ile binalardan çektiğini belirten Durgut, 23.5 metrelik fotoğrafın 18 parçadan oluşturulduğunu, bir uca 10 derecelik aynı görüntü eklenerek fotoğrafın acısının 370 dereceye çıkarıldığını da bildirdi. Çok sayıda panoromik Mekke fotoğrafı da çektiğini de anlatan Durgut, özellikle havadan Mekke fotoğrafı çekmenin Suudi Arabistan’da çok sayıda bürokratik engeli aşmakla başarılabildiğini ifade etti. Medine/ aa

18.12.2008


 

Erdoğan, Iraklı gazeteciye kızdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Gazetecinin en önemli gücü dilidir, düşüncesidir; yani onunla orada Bush’u köşeye sıkıştırsaydı... Ayakkabı atma eğilimini ben asla doğru bulmuyorum’’ dedi. Başbakan Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Erdoğan, Irak’lı gazeteci Muntazar El Zeydi’nin ABD Başkanı George W. Bush’a ayakkabılarını fırlatması ile ilgili bir soru üzerine, ‘’Oradaki gazetecilerin kültüründe bilmiyorum böyle ayakkabı fırlatmak var mı? Ben şahsen yaklaşımı doğru bulmuyorum. Yani kalkar, gazetecinin en önemli gücü dilidir, düşüncesidir; yani onunla orada Bush’u köşeye sıkıştırsaydı... Ayakkabı atma eğilimini ben asla doğru bulmuyorum’’ dedi.

“TÜRKİYE’NİN ÖZÜR SORUNU YOK”

Erdoğan, bir gazetecinin ‘’Sözde Ermeni olaylarına ilişkin bazı yazar ve akademisyenlerin başlattığı ‘Özür Diliyoruz’ kampanyası söz konusu. Bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?’’ sorusuna ise şu cevabı verdi:

‘’Herhalde onlar böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin böyle bir sorunu yok. Yani eğer ortada böyle bir suç varsa suç işleyen özür dileyebilir. Ama ne benim ne ülkemin ne milletimin böyle bir sorunu yok. Ülkeler arası münasebetlerse bu konuda Türkiye, tavrını çok açık ve net ortaya koymuştur. Göreve geldiğimiz andan itibaren gerek hava taşımacılığında Ermenistan’a kapılarını açan iktidarımızdır gerek Van gölünde Akdamar Adası’nda Ermeni-Ortodoks Kilisesini restore ederek hizmete açan, dünyaya açan Türkiye Cumhuriyeti’dir, iktidarımızdır. Bunu herhangi bir şey karşılığında yapmadık. Bunlar bir şeylerin işaretidir. Cumhurbaşkanımızın Türkiye-Ermenistan milli maçı sebebiyle davete icabet ederek Ermenistan’a gitmesi bir işarettir. Yani yazarlar, çizerler böyle demiş diye, böyle bir kampanya başlatmış diye bu kampanyaya uymak, bunu kabul etmek bizim tarafımızdan kabul edilebilecek bir şey değildir. Ben şahsen başlattıkları o kampanyayı kabul etmiyorum, desteklemiyorum ve onun içinde de yer almam. Çünkü suç işlemedim ki özür dileyeyim. Suç işlersem özür dilerim. Tarihçilerin tartıştığı bir konu var ortada, bu tartışılıyor. Ben bu yazar çizerlerimizi de anlamakta doğrusu zorlanıyorum. Nasıl bir yaklaşımdır anlamak mümkün değil. Ve sadece ortalığı karıştırmak, huzurumuzu kaçırmaktan başka bir işe yaramaz. Ve atılan adımları da terse çevirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum.’’ Ankara / aa

18.12.2008


 

Güngören bombacıları için müebbet istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güngören’de 17 kişi ile bir doğmamış bebeğin ölümü, 154 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan terörist saldırıya ilişkin 8’i tutuklu 9 sanık hakkında dava açtı. Terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Savcı Murat Yönder, Menderes Caddesi’nde 28 Temmuz 2008 tarihinde meydana gelen bombalı saldırıya ilişkin soruşturmayı tamamladı. Savcı Yönder, 8’i tutuklu 9 sanık hakkında açtığı davanın iddianamesinde, sanıklardan 2’sinin ‘’devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. İddianamede, diğer 7 sanık hakkında ise ‘’patlayıcı madde bulundurmak’’ ve ‘’terör örgütü PKK/Kongra-Gel üyesi olmak’’ suçlarından çeşitli cezalar talep edildi. Sanıkların yargılanmasına, önümüzdeki günlerde Beşiktaş’taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. İstanbul / aa

18.12.2008


 

Hurşit Tolon, Cerrahpaşa’da sağlık kontrolünden geçirildi

Ergenekon soruşturması kapsamında Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Cerrahpaşa’da sağlık kontrolünden geçirildi. Hurşit Tolon, geniş güvenlik önlemleri altında dün saat 09.30 sıralarında hastaneye getirildi. Basın mensuplarının görüntü almasının önüne geçmek için gazetecilerin hastaneye yaklaşmasına izin verilmedi. 3,5 saatten fazla hastanede kalan Tolon’un yapılan tetkikler kapsamında Nükleer Tıp Anabilim Dalı bölümünde Pozitron Emisyon Tomografisi çekildi. Tolon’un avukatı İlkay Sezer, müvekkili ile ilgili daha önceden nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne, tahliye talebini içeren bir dilekçe verdiklerini anlattı. Sezer, nöbetçi mahkemenin de tahliye talebine ilişkin karar vermeden önce Tolon’u Adli Tıp Kurumu’na sevk ettiğini açıkladı. Bunun üzerine Tolon 24 Kasım’da Adli Kurumu’ndan sağlık kontrolünden geçirilmişti. Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması çerçevesinde yapılacak tetkikler için Hurşit Tolon dün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. İstanbul / cihan

18.12.2008


 

Leyla Zana zorla mahkemeye getirilecek

KapatIlan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana’nın, “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan yargılanmasına devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına, Leyla Zana’nın avukatı Mehmet Nuri Özmen katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, Zana’nın ifadesinin alınması için Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimatın, sanığın bildirilen adresinden ayrılması sebebiyle iade edildiğini kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, gerektiğinde sanık Leyla Zana’nın, zorla getirilerek savunmasının alınması amacıyla Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına karar verilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Leyla Zana’nın ifadesinin alınması için CMK’nın 250. maddesiyle yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasına, çağrı kağıdına rağmen gelmediği takdirde zorla getirilerek, ifadesinin alınmasının sağlanmasına karar verildiğini açıkladı. Ankara / aa

18.12.2008


 

“Neşter-1” davası sil baştan

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda “Neşter-1” olarak bilinen, sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi alım-satımında yolsuzluk iddialarına ilişkin davayla ilgili Yargıtay 5. Ceza Dairesinin verdiği bozma kararına uyulmasına karar verdi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin kısmen bozma ve onama kararının ardından davanın yeniden görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanıklar Hakan Adanalı, Emin Aydın Ünal, Şaziye Banu Ünal, Ender Örnek ve Ahmet Tatar ile avukatları, müdahil Hazine ve Sosyal Güvenlik Kurumu avukatları katıldı. Sanıklar Emin Aydın Ünal ve Şaziye Banu Ünal, Yargıtay bozma ilamının lehe olan hükümlerine uyulmasına, aleyhe olan bölümlerine ise direnilmesine karar verilmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, Yargıtay’ın bozma kararının, usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, bu karara uyulmasına karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, usul ve yasaya uygun olan Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasına karar verildiğini açıkladı. İfadesi alınan sanıklar Emin Aydın Ünal ve Şaziye Banu Ünal’ın duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi. Ankara / aa

18.12.2008


 

Köstepen, Yeni Asya İzmir Temsilciliğini ziyaret etti

Demokrat Parti (DP) Konak İlçe Başkanlığı, yerel seçimlere hazırlık çalışmalarını kendi tabirleriyle‘hayırlı bir başlangıç olması’ temennisiyle Yeni Asya Medya Grup İzmir Temsilciliğini ziyaret ederek başlattı.

Ev sahipliğini, Yeni Asya Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Temsilcisi Hasan Şen’in yaptığı ziyarete, DP Konak İlçe Başkanı Ziya Karagülle ve DP Konak Belediye Başkan Adayı Mehmet Dolunay Köstepen ve İl Disiplin Kurulu üyesi Gökçe Ok katıldılar. Samimi bir sohbet havasında gerçekleşen ziyarette, başta demokrat misyonun geleceği olmak üzere, mevcut siyasi ve ekonomik durumun tahlili yapıldı. İzmir siyaseti, Konak ilçesi ve kent kültürü konuşuldu. Köstepen, seçim stratejilerini, ‘yaşanabilir bir kent ve devamlı hareketli ekonomi’ üzerine şekillendireceklerini aktardı. Ziyareti, Yeni Asya Medya Grup’tan Muharrem Okur, Şakir Argın, Hüseyin Can ve Hüseyin Görmenoğlu izlediler. İzmir / YeniAsya

18.12.2008


 

AB ile 2 fasılda daha müzakereler başlıyor

AB üyelik sürecine eş zamanlı başlamalarına rağmen bugüne dek açılan fasıl sayısında Hırvatistan’ın hayli gerisinde kalan Türkiye, ilk kez yarın Hükümetler Arası Konferansta Hırvatistan’dan daha fazla fasılda müzakereleri başlatacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre AB üyesi ülkeler Türkiye’yle, Bilgi Toplumu ve Medya ile Sermayenin Serbest Dolaşımı fasıllarının açılışında uzlaşırken Slovenya’nın yeşil ışık yakmaması sebebiyle 10 faslı açmayı uman Hırvatistan sadece Kamu Alımları faslında müzakereleri başlatırken, 3 faslı da tüm süreç tamamlanıncaya kadar geçici olarak kapatacak. Üyelik müzakerelerinde Türkiye bugüne dek 8 fasılda müzakereleri başlatıp 1’inde kapatırken, Hırvatistan 21 fasılda müzakerelere geçerek 4’ünde tamamladı. En erken 2010’da üyelik hedefiyle AB katılım müzakerelerini gelecek yıl tamamlamayı hedefleyen Hırvatistan, cuma günkü konferansta, teknik açıdan hazır olan 10 fasılı açmayı ve 5 fasılı kapatmayı istiyordu. Brüksel / aa

18.12.2008


 

Memurluk için tercihler 24 Aralık’ta başlıyor

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin’in açıkladığı yeni memur alımı için tercihlerin 24 Aralık’ta başlayacağı belirtildi.

Tercihler 5 Ocak 2009’da sona erecek. ÖSYM’den memur alımına ilişkin yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: ‘’Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak için Adaylardan Tercih Alınması Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla adaylardan tercih alınacaktır. Adaylar tercihlerini, 24 Aralık 2008 - 5 Ocak 2009 tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanacak olan kılavuzda yer alan kurallara göre internet üzerinden kendileri yapacaklardır.” Ankara / cihan

18.12.2008


 

“Doğalgaz taksitle satılsın”

MHPKaraman Milletvekili Hasan Çalış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e, ‘’Doğalgaz satışında taksit yapmayı düşünüyor musunuz?’’ diye sordu.

Çalış, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, yüzde 80’e varan zamlar karşısında doğalgaz alamayan emekli ve dar gelirli vatandaşların, doğalgaz satışında taksit yapılmasını istediğini kaydetti. ‘’Kömürü ücretsiz olarak dağıtan Hükümet, bedava dağıttığı kömürün parasını doğalgaz fiyatlarından çıkarmaya çalışınca olan oldu’’ diyen Çalış, ‘’Emekli ve dar gelirli vatandaşlarımızın feryadına kulak vererek, doğalgaz satışında taksit yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda çalışmanız var mı?’’ dedi. Ankara / aa

18.12.2008


 

Anaokulunda bilgisayarlı eğitim

ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE DESTEK VERMEK VE BİLGİ TEKNOLOJİSİYLE TANIŞTIRMAK AMACIYLA ANKARA VE İSTANBUL’DA AZ GELİŞMİŞ YERLERDEKİ 25 ANAOKULUNDA ‘’BİLGİ TEKNOLOJİSİ ÜNİTESİ’’ OLUŞTURULACAK.

Okul öncesi çağdaki çocukların eğitimini desteklemek amacıyla, Ankara ve İstanbul’da az gelişmiş semtlerde bulunan 25 anaokulunda, ‘’Bilgi teknolojisi ünitesi’’ oluşturulacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, yaptığı açıklamada, IBM Türk firması ile imzalanan protokol gereğince Ankara’daki 12, İstanbul’daki 13 anaokuluna ‘’Kidsmart Okul Öncesi Eğitim Programı Ünitesi’’ kurulacağını söyledi. Bu ünitelerin renkli mobilyalar, gelişmiş teknoloji ürünü bilgisayar ve öğretmenlere yönelik müfredat kılavuzunu kapsayan çeşitli eğitici nitelikteki oyunların yer aldığı eğitim yazılımından oluştuğunu anlatan İnanlı, çocukların eğitimine destek vermek ve bilgisayar teknolojisiyle tanışmalarını sağlamak açısından bu ünitelerin kurulacağı sınıfların önem taşıdığını vurguladı. 0-6 yaş arasının insan hayatında önemli bir dönem olduğunu belirten Remzi İnanlı, bu dönemde verilecek eğitimin hayatın sonraki dönemlerini etkileyeceğini ifade etti. Çocukların erken yaşlardan itibaren teknolojiyle tanışmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden İnanlı, bu sınıfların oluşturulacağı anaokullarını özellikle az gelişmiş yerlerdeki okullardan seçtiklerini bildirdi.

Bu okullarda görev yapan öğretmenlere de programın nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verildiğini belirten Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü İnanlı, Kidsmart Okul Öncesi Eğitim Programı’ndan başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yararlanıldığını hatırlattı. Ankara’daki okullarda söz konusu ünitelerin kurulmasına yakında başlanacağını söyleyen İnanlı, ardından da İstanbul’da belirlenen anaokullarında bu ünitelerin kurulacağını söyledi.

Remzi İnanlı, ünitelerin Ankara’da Altındağ Belediyesi Anaokulu, Etimesgut Ata Anaokulu, Etimesgut Başak Anaokulu, Etimesgut Gül Anaokulu, Pursaklar 80. Yıl Anaokulu, Mamak Çiçek Hatun Anaokulu, Mamak Anaokulu, Sincan Hayriye Andiçen Anaokulu, Sincan Lale Anaokulu, Yenikent Anaokulu, Yenimahalle Tomurcuk Anaokulu ve Ayaş Cemil Meriç Anaokulu’nda yer almasının kararlaştırıldığını sözlerine ekledi. Ankara / aa

18.12.2008


 

Hakkari’de Zap Deresi dondu

Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkisini sürdüren soğuk hava sebebiyle Hakkari’deki Zap Deresi kısmen dondu.

Derenin donan bölümünde balık avlamaya çalışan vatandaşlar, zor anlar yaşadı. Buzları taşlarla kıran vatandaşlar, balık tutmakta güçlük çekti. Öte yandan, soğuk hava sebebiyle bazı kesimlerde içme suyu şebekesi dondu. Belediye ekipleri, şebekenin donan bölümlerinde çalışma başlattı. Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, sis ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyardı. Hakkari / aa

SOĞUKLAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan aşırı soğuklar yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Bölgede en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 28, Ağrı’da 25, Bayburt’ta 19, Kars’ta 15, Erzincan’da 13, Ardahan’da 6, Iğdır’da da 5 derece olarak ölçüldü. Şehir merkezlerinde yapılan son ölçümlerde ise kar kalınlığının Erzurum’da 12, Ağrı’da 14, Bayburt’ta 10, Ardahan’da 4 ve Kars’ta 3 santimetre olduğu belirlendi. Meteoroloji yetkilileri, hafta boyunca havanın parçalı az bulutlu geçeceğini, 23 Aralıkta ise bölgenin yağışlı hava kütlesinin etkisi altına gireceğini ifade etti.

18.12.2008


 

‘Hemzemin’lerde kurallara uyulsun!

Türkİye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), hemzemin geçitlerdeki kazaları önlemek amacıyla yeni yönteme başvuruyor.

Hemzemin geçitlere kamera sistemi kurmayı planlayan TCDD, İçişleri Bakanlığına başvurarak, hemzemin geçitlerde kırmızı ışık başta olmak üzere kural ihlâli yapan sürücülere ceza kesilmesini istedi. Alınan bilgiye göre, TCDD Genel Müdürlüğü, kara yolu araçlarının dikkatsiz kullanımı sonucu hemzemin geçitlerde meydana gelen kazaların önlenmesi ve bu kazaların “tren kazası” şeklinde verilmesinin önüne geçilmesi amacıyla hemzemin geçitlerde alınacak tedbirleri masaya yatırdı. Kontrolsüz hemzemin geçitlerin pek çoğunu sinyalizasyonlu ve bariyerli hale dönüştüren TCDD Genel Müdürlüğü, aceleci davranarak hemzemin geçitlerde işaret lambalarına uymayan ya da bariyerlerin arasından geçmek isteyen sürücülere yönelik proje geliştirdi. Buna göre, Genel Müdürlük, sinyalizasyonu olan hemzemin geçitlere kamera sistemi kuracak.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, “hemzemin geçitlerde kırmızı ışık cezasının uygulandığı ülkeler arasında olmasını istediklerini” ifade ederek, “Kara yollarında kırmızı ışık ihlâlinde uygulanan ceza neyse hemzemin geçitlerdeki ihlâllerde de uygulanmasını talep ettik. İçişleri Bakanlığının ilgili görevlileri kuralları ihlâl eden sürücülere ceza uygulayacak. Daha sonraki hedefimiz ise hemzemin geçitlerdeki ihlâllerde uygulanan cezaların artırılmasıdır” dedi. Ankara / aa

18.12.2008


 

Türk hekime uluslararası ödül

İzmİr Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Murat Songu, ‘’Orta Kulak Basıncının Düzenlenmesinin Nöronal Kontrol Mekanizmaları’’ başlıklı çalışmasıyla, dünyadaki en itibarlı kulak-burun-boğaz topluluğu ödülü olan Politzer Ödülünü aldı.

Songu, yaptığı açıklamada, Antalya’da düzenlenen Uluslararası Kolesteatom ve Kulak Cerrahisi Kongresinde sunduğu çalışmanın, Politzer Derneği tarafından verilen ‘’En İyi Klinik Çalışma Ödülü’’ne lâyık görüldüğünü anlattı. 2005 yılında Fransa’da yürüttüğü araştırmalarla başladığı çalışmasını, Prof. Dr. Asım Aslan’ın desteğiyle Türkiye’de tamamladığını ifade eden Opr. Dr. Songu, ‘’Çalışmanın amacı, orta kulak hastalıklarının nedenini irdelemek. Çalışmalarım sayesinde Türkiye’nin adını kulak-burun-boğaz camiasında ön plana çıkarmanın gururunu yaşıyorum’’ dedi. İzmir / aa

18.12.2008


 

Üsküdar’da camide yangın

Üsküdar’dakİ bir camide çıkan yangın küçük çapta hasara sebep oldu. Edinilen bilgiye göre, Küçükçamlıca Üçpınarlar Caddesi Bodrumi Rumi Sokak’taki Kotku Camisinin müezzin odasında önce gün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı.

Yangın sırasında namaz kılan cemaat camiyi boşaltırken, itfaiye ekipleri yangını büyümeden söndürdü. Müezzin odasında küçük çapta hasara yol açan yangının çıkış sebebi araştırılıyor. İstanbul / aa

18.12.2008


 

YÖK Genel Kurulu toplanıyor

YÖK Genel Kurulu bugün toplanacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başkanlığında saat 10.30’da başlayacak toplantıda, mesleki ve teknik eğitime ilişkin çalışmalar ele alınacak.

Konuya ilişkin YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay sunum yapacak. YÖK’ün yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini amaçlayan ‘’Ulusal Değişim Programı’’ (UDEP) da toplantıda görüşülecek.Öte yandan, YÖK Genel Kurulu, gündemlerinin yoğun olması sebebiyle 22 Aralık 2008 Pazartesi günü yeniden toplanacak. Bu toplantıda ise komisyon raporlarının yanı sıra İstanbul Üniversitesinin 6 rektör adayı arasından Cumhurbaşkanı’na sunulacak 3 rektör adayının ismi belirlenecek. Ankara / aa

18.12.2008


 

İÜ’de YÖK’e bildirilecek 6 adayın ismi belirlendi

stanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü için yarışan 14 adaydan YÖK’e bildirilecek 6’sının ismi belirlendi.İÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda önceki gün yapılan seçimde, yardımcı doçent, doçent ve profesörlerden oluşan 2 bin 523 öğretim üyesinden 2 bin 378’i 6 sandıkta oy kullandı.

İ3 saate yakın süren sayım işleminin ardından adaylardan Prof. Dr. Ali Akyüz, 483 oyla birinci sırada yer aldı. Akyüz’ü 467 oyla Prof. Dr. Yunus Söylet, 365 oyla Prof. Dr. Melih Boydak, 328 oyla Prof. Dr. Ahad Andican, 250 oyla Prof. Dr. Faruk Erzengin ve 181 oyla Prof. Dr. Erhun Eyüpoğlu takip etti. Seçimlerde en fazla oyu alan 6 rektör adayının ismi YÖK’e bildirilecek. YÖK, adayların sayısını 3’e indirerek, birinin atanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacak. İstanbul / aa

18.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır