"Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

360 derece Medine

İSTANBULLU fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut’un aralarında 23.5 metre boyundaki şehrin 360 derecelik görünümünü yansıtan çalışmasının da yer aldığı şehir fotoğrafları, Medine Araştırma Müzesi’nde sergilenen son dönem fotoğraflarını oluşturuyor.

Medine tarihinin tanıtımının yapıldığı ve kentin geçmişi hakkında çeşitli doküman ve fotoğrafların yer aldığı Madina Media Museum, hacıların ziyaret ettiği yerlerden biri olurken, müzede sergilenen şehrin son dönem fotoğrafları ise ziyaretçiler açısından bir sürpriz oluyor.

Aralarında 23.5 metre boyunda, şehrin 360 derecelik görünümünü yansıtan fotoğrafının bulunduğu çok sayıda fotoğraf, İstanbullu fotoğrafçı Orhan Durgut tarafından çekilmiş.

Özellikle hava fotoğrafları ile bilinen Durgut’un fotoğrafları müzeyi ziyarete gelenlere şehrin geçmişi ile bugünü arasında kıyas yapma imkânı verirken, sanatçı, fotoğrafların iki yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi.

Suudi Arabistanlı yetkililerle kurduğu temaslar sonrasında müzede hem sergi açma imkanı bulduğunu hem de fotoğraflarının diğer materyallerle birlikte yer aldığını anlatan Durgut, ‘’Tabiî bu benim için güzel bir şey. Böyle bir müzede çalışmalarınızın yer alması gurur verici’’ dedi.

Söz konusu fotoğrafları Medine’nin çevresindeki çeşitli yükseltiler ile binalardan çektiğini belirten Durgut, 23.5 metrelik fotoğrafın 18 parçadan oluşturulduğunu, bir uca 10 derecelik aynı görüntü eklenerek fotoğrafın acısının 370 dereceye çıkarıldığını da bildirdi. Çok sayıda panoromik Mekke fotoğrafı da çektiğini de anlatan Durgut, özellikle havadan Mekke fotoğrafı çekmenin Suudi Arabistan’da çok sayıda bürokratik engeli aşmakla başarılabildiğini ifade etti. Medine/ aa

18.12.2008


 

Kargıhan ilgi bekliyor

ANTALYA’NIN Manavgat ilçesi Beydiğin köylüleri, Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan’ın köy tüzel kişiliğine kazandırılarak kültür turizmine açılmasını istiyor.

Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Kargıhan’ın Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yılları arasında yaptırıldığı belirtiliyor.

Antalya’ya 73, Manavgat’a ise 36 kilometre uzaklıkta bulunan Beydiğin köyündeki Kargıhan, Manavgat-Konya arasında yıkılmayan tek Selçuklu hanı. Beydiğin köyü muhtarı İbrahim Karabacak, köylerinin sınırı içinde olan hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtları arasında bulunmadığını, uzun yazışmalar sonucunda 2 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan bir heyetin handa inceleme yaptığını söyledi. Eserin Beydiğin köyü tüzel kişiliğine bağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazdığını dile getiren Karacabak, şu bilgileri verdi: “Selçuklular devrinde yapımı 15 yılda tamamlanan 778 yıllık hanın kültür turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Köy sınırları içinde yer alan hanın köyümüzde kalması için toplu imza topladık. İmzaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya milletvekillerine gönderdik. Bakanlık 778 yıllık hanı onarırsa bölgemiz kültür turizminde cazibe merkezi olacağına inanıyorum. İsveç’ten Almanya’dan, İngiltere’den Danimarka’dan ve Norveç’ten hanın yapısını incelemek için mimar ve restoratörler geliyor. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yer altı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları halen günümüzde orijinalliğini koruyor.” Antalya/ cihan

18.12.2008


 

Sinema ile tarihin buluşma noktası “Mülteciler”

TÜRKİYE Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nca (TÜRSAK) bu yıl 11’incisi gerçekleştirilecek ‘’Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’’ etkinliğini düzenlenecek.

Her yıl bütün dünyayı ilgilendiren güncel ve önemli meselelere eğilen, bu özelliğiyle bir felsefe ve bilinç buluşması olarak öne çıkan etkinlik, bu yıl ‘’Tarih Boyunca Mülteciler’’ ana temasıyla 19-25 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Mars Entertainment Group’un desteğiyle düzenlenecek ‘’Uluslararası Sinema Tarih Buluşması’’, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın tarih danışmanlığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Metro Group’un katkılarıyla yapılacak.

Program kapsamında, ‘’İnsan hakları ve mülteciler’’ konularını işleyen ‘’Annelerim’’, ‘’Nilüfer’in isyanı’’, ‘’Sovyet Yahudileri’nin direnişi’’, ‘’Şeytan’la el sıkışmak’’, ‘’İhanet’’, ‘’Bu denizin tuzu’’, ‘’Ateşten kalp’’, ‘’Mülteci kassim’’, ‘’Mülteci’’, ‘’İçerideki hayatım’’, ‘’Şeytan at sırtında geldi’’, ‘’Şili’de saklı günler’’ ile ödüllü filmler ‘’Safra’’, ‘’Huzur içinde git Jamil’’, ‘’Serçelerin şarkısı’’, ‘’Savaş yollarında bir kumpanya’’ ve daha birçok film sinemaseverlerle buluşacak. Programın biletleri, 2 YTL’den satışa sunulacak. Sinema buluşmasında gösterime sunulacak filmler, Cinebonus Maçka/G-Mall, Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi salonlarında izlenebilecek. Bu arada Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek filmler ücretsiz olacak.

18.12.2008


 

İLESAM’da telif hakları söyleşisi

İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) üyelerinin görev aldığı Yazar Okulu Söyleşilerinin konuşmacısı bu hafta Mehmet Nuri Parmaksız.

Çemberlitaş’ta bulunan Birlik Vakfı salonlarında gerçekleştirilen bu söyleşilerde İLESAM üyesi yazar ve şairler Perşembe günleri akşam saat 17.30’da sevenleriyle buluşuyor ve bir yazar olmanın özellikleri üzerine sohbet ediyorlar. Ayrıca Mehmet Nuri Parmaksız, Telif Hakları konusunda söyleşiye katılanların sorularını da cevaplandıracaktır.

Bilgi için: 0 (212) 516 41 27-518 49 51-51

18.12.2008


 

Hafızlar, Gönenli Mehmet Efendi anısına yarışacak

SULTANAHMET Camii eski imamlarından Hafız Gönenli Mehmet Efendi`nin vefatının 18`inci yıldönümü münasebetiyle 11 Ocak 2009`da Eyüp Müftülüğü Konferans Salonunda hafızlık yarışması düzenlenecek. Yarışma öncesi Gönenli’nin uzun süre görev yaptığı Sultanahmet Camii’inde davetlilerle ile bir araya gelecek olan hafızlar daha sonra Eyüp Müftülüğü Konferans Salonunda 5 kişilik jürinin karşısına çıkacak.Gönenli Mehmet Efendi Vakfı tarafından düzenlenen yarışmaya katılmak için, hafız olmak, 25 yaşından küçük olmak ve erkek olma şartları aranıyor. Yarışma birincisine 15 günlük umre ziyareti, ikincisine 1 Ata lira ve üçüncüsüne de yarım Ata lira verilecek.

Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller de verilecek. Yarışmaya katılmak isteyenlerin 30 Aralık 2008 Salı akşamına kadar başvurmaları gerekiyor. Yarışmanın ön elemesi ise 3 OCAK 2009 Cumartesi günü saat: 09.00`da Vakıf merkezinde yapılacak. Yarışmaya katılmak isteyenlerin (212) 631 02 99 numaralı telefondan irtibata geçmesi gerekiyor. İstanbul/ Mustafa Gökmen

18.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır