"Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

MEMURA YÜZDE 4 ZAM

2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 21. maddesi kabul edildi.

Bu maddeyle kamu personeline Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 4, Temmuz 2009’da ise yüzde 4.5 zam yapılması öngörülüyor. TBMM Genel Kurulunda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının maddelerinin görüşmelerine devam edildi. Maliye Bakanı Unakıtan, madde üzerinde soruları cevaplandırdı. AKP hükümetlerinin hesabına ve bütçeye çok dikkat ettiğini vurgulayan Unakıtan, “Hesabına kitabına dikkat etmeyenler duvara tosluyor. Bunu önceden gördük. Gidip batağa batıyorlardı” dedi. 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının 21. maddesi kabul edildi. Bu maddeyle kamu personeline Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 4, Temmuz 2009’da ise yüzde 4.5 zam yapılması öngörülüyor.

27.12.2008


 

ASGARî ÜCRETLİ KRİZE KURBAN EDİLDİ

Önceki gün net 527,13 YTL olarak belirlenen yeni asgarî ücret kimseyi tatmin etmedi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, Asgarî Ücret Tespit Komisyonunun asgarî ücretliyi krize kurban ettiğine işaret etti. Uslu, “Küresel kriz koşullarında iç talebi canlandıracak önemli bir enstrüman olan asgarî ücretten yararlanılamamıştır” diye konuştu.

BAŞESGİOĞLU: NE İYİ, NE KÖTÜ DİYEMEM

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Belirlenen asgarî ücret çalışanlar için sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir” derken, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da belirlenen ücreti savunamadı. Başesgioğlu, asgarî ücret ile ilgili olarak, “En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum” dedi.

Asgarî ücret, sefalet ücreti

TÜRK Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, ‘’Belirlenen asgarî ücret çalışanlar için sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir’’ dedi.

Yokuş, yaptığı yazılı açıklamada, gelecek yıl için belirlenen asgari ücret zammının hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti. Asgari ücretlinin küresel kriz ve yakıt zamları sebebiyle oldukça zor durumda olduğunu kaydeden Yokuş, çalışanların yoksulluk ve açlığın pençesine itildiğini ileri sürdü. Hükümet’in işçileri, işverenin insafına terk ettiğini ifade eden Yokuş, açıklamasında şunları kaydetti:

‘’İki çocuklu bir ailenin açlık sınırının 720 YTL ila 860 YTL arasında olduğu ülkemizde 527 YTL olarak belirlenen asgari ücret çalışanları için bir sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir. Sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmayan bu anlayışı kınıyoruz. Bu yılki Türk-İş yönetiminin asgari ücretle ilgili tutumunu ve masayı terk etmesini, geçen yıl imza attığı asgari ücrette yaptığı yanlışı düzeltmiş olmasını oldukça anlamlı buluyoruz.’’

Başesgioğlu: En iyi, en kötü rakam demiyorum

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, asgarî ücret ile ilgili, ‘’En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum’’ dedi.

Sigara ve alkollü ürünlere satış belgesi verilmesi ile ilgili, Sheraton Otelinde düzenlenen protokolün imza törenine katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ‘’belirlenen asgari ücretin beklentilerin altında olduğunu ve işçi kesiminin de toplantıyı terk ettiğini, bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini’’ sorması üzerine Bakan Başesgioğlu, asgari ücretin yasalara göre hükümet, işçi ve işveren kesiminden oluşan 15 kişilik bir komisyonun çalışmaları sonunda belirlendiğini hatırlattı. Asgari ücretin her yıl yenilendiğini ifade eden Başesgioğlu, asgari ücretin belirlenmesinde bazı parametrelerin olduğunu kaydetti. İş gücü piyasalarının durumu ve diğer ekonomik göstergeler dikkate alınarak, asgari ücrette bir oran belirlendiğini ifaden eden Başesgioğlu, herkesin işçilerin, çalışanların alın terinin sonuna kadar karşılığının verilmesinden yana olduğunu söyledi. Onun için bu konuda, verilen ücretlerin azlığı ve çokluğunun her zaman dikkate alınması gerektiğini belirten Başesgioğlu, şunları kaydetti:

‘’Ama işveren açısından da öyle. İşverenin mali yüklerini de dikkate almak lazım. Önemli olan piyasadaki iş gücü kapasitesinin düşmemesi, işsiz insanlarımızın olamamasıdır. Onun için her iki tarafı da birlikte düşünerek yapmak lazım. Hükümetimiz geçmişte asgari geçim indirimini çıkartarak asgari ücret üzerindeki yükleri olabildiğince indirdi. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yükler daha da inecek diye düşünüyorum. Hayırlı olsun.’’

Asgarî ücretli kurban edildi

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, asgarî ücreti belirlerken, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel krizi dikkate alınmadığı, adeta asgarî ücretlini krize kurban edildiğini belirterek, “Küresel kriz koşullarında iç talebi canlandıracak önemli bir enstrüman olan asgarî ücretten yararlanılamamıştır” dedi. Yaptığı yazılı açıklamada, müzakereler devam ederken masayı terk eden Türk-İş’in sorumluluktan kurtulamayacağını belirten Uslu, Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun demokratik temsil ve katılımcılıktan uzak yapısının bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi. “Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun asgarî ücreti 2009 yılının ilk altı ayı için net 527.13 TL, ikinci altı ayı için ise net 546.48 TL olarak belirlemiştir” diyen Salim Uslu, “Asgarî ücretin belirlenmesinde öngörülen enflasyon yerine, gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak toplumun önemli bir bölümü görmezden gelinmiştir. Oysa asgarî ücrette oransal artışlar yerine tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgarî hayat standardı oluşturulması gerekmektedir” dedi.

27.12.2008


 

İç piyasalarda büyük daralma var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu andaen büyük sıkıntının iç piyasadaki daralma olduğunu belirterek, bu daralmanın önünün a-çılabilmesi için hep beraber iç tüketime yö-nelmek gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu: İç piyasada daralma var

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu anda en büyük sıkıntının iç piyasadaki daralma olduğunu belirterek, bu daralmanın önünün açılabilmesi için hep beraber iç tüketime yönelmek gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘’bütçede kısıtlamaya gidilmesine’’ ilişkin bir soru üzerine, ihracat pazarlarında da daralma yaşandığını hatırlatarak, iç dinamiklerin ayakta tutulması gerektiğine işaret etti. İnsanların işe ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, iş ihtiyacının giderilebilmesi için de iş yapılabilmesi, ticaret ve üretimin olması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şu anda kriz ortamında bulunulduğunu ve bütün dünyanın da bu krizden yoğun olarak etkilendiğini belirterek, ‘’Bu çerçevede bugünden yarını öngörmek için muhakkak bu bütçeyi çıkarmamız lazım. Tahmin ediyorum çok kısa sürede bir revizyona muhakkak gidilecek. Çünkü öncelikler değişiyor. Kriz ortamında önceliklere göre hareket etmek lazım’’ diye konuştu.

27.12.2008


 

Hastanede gizli kamera düzeneğine 30 gözaltı

SAĞLIK Bakanlığı müfettişlerinin poliklinik odalarında gizli kamera düzeneği bulunan Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesindeki incelemelerini tamamlamalarının ardından bu hastaneden 5, Devlet Hastanesinden 2 beyin cerrahı ile bir başhekim yardımcısı ve 22 medikal firma görevlisi yakalandı.

İl Beyin cerrahlarının, bazı medikal firmalarla işbirliği yapıp ameliyatlarda kullanmadıkları medikal ürünleri kullanmış gibi göstererek devleti zarara uğrattıkları iddia ediliyor. “İhaleye fesat karıştırmak ve devleti zarara uğratmak” iddiasıyla gözaltında bulunan toplam 30 kişinin 10 milyon YTL’lik haksız kazancın elde edilmesi olayına karıştıkları öne sürüldü.

27.12.2008


 

TÜDEF’den Gökçek'e suç duyurusu

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Ankara’daki doğal gaz abonelerinden usülsüz fazla para alındığı iddiasıyla, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Adliye Binası önünde yaptığı basın açıklamasında, Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş’nin Ankara’daki tüm gaz abonelerinden yaklaşık 200 milyon dolar civarında fazla para aldığını söyledi. EPDK’nın “kanun hükümlerine ve çıkarılan yönetmelik hükümlerine aykırı hareket etme fiilini işlediği kararına” vardığını ifade eden Çetin, bu nedenlerde kurama aykırılığın giderilmesi yani tüketicilerden yasa dışı alınan paranın iadesi için 90 günlük süre verdiğini belirtti. Çetin, ancak geçen süre içerisinde önce bu durumun inkar edildiğini ve söz konusu paraların tüketicilere iade edilmediğini kaydetti.

27.12.2008


 

Seçmen kütükleri tekrar askıda

YSK Başkanı Muammer Aydın, seçim takviminin hazırlandığını ve bugün tamamlanacağını belirtti. Aydın, takvimde değişiklik olmazsa 5 Ocak itibariyle seçmen kütüklerinin tekrar askıya çıkacağını ve 30 Ocak 2009 tarihine kadar askıda kalacağını söyledi.

Seçmen kütükleri yeniden askıya çıkıyor

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 5 Ocak itibariyle seçmen kütüklerinin tekrar askıya çıkacağını ve 25 gün askıda kalacağını söyledi. Aydın, YSK’dan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Seçim takviminin hazırlandığını ve bugün tamamlanacağını belirten Aydın, takvimde değişiklik olmazsa 5 Ocak itibariyle seçmen kütüklerinin tekrar askıya çıkacağını ve 30 Ocak 2009 tarihine kadar askıda kalacağını söyledi. Seçmen kütüklerinde olduğu iddia edilen sorunlarla ilgili gerekenin YSK tarafından yapıldığını, belgeli olarak yapılan itirazların incelendiğini ifade eden Aydın, İlçe Seçim Kurul başkanlarının itirazlara ilişkin kararlarını verdiğini kaydetti. Aydın, ‘’Kurulun tartışmaların içine sokulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusu üzerine, ‘’YSK’nın yasaları uyguladığını, yasalar ne diyorsa o konuda karar verdiğini’’ vurguladı.

27.12.2008


 

ŞEHİTLERİMİZİ DUÂLARLA UĞURLADIK

ŞEHİT piyade er Turan Damgacı, evinin önündeki törenin ardından Maltepe’deki Yusuf Ziya Üçüncü Cami’ne getirildi.

Duâlarla uğurladık

Burada şehit er Damgacı için öğleyin Nevşehir Müftüsü Süleyman Aktaş tarafından cenaze namazı kıldırıldı. Cenaze namazının ardından Damgacı’nın cenazesi, askerler tarafından omuzlara alınarak top arabasına kadar götürüldü. Tören birliğinin, ‘’ihtiram yürüyüşü’’nün ardından şehit erin naaşı, cenaze arabasına nakledildi. Cenaze aracı, yakınlarının önünden geçerken anne Elmas Damgacı asker selamı, baba Ahmet Damgacı’nın ise alkışlayarak oğullarını uğurladığı gözlendi.

Şehit er Damgacı’nın cenazesi daha sonra Edirnekapı Şehitliğ’inde toprağa verildi.

ŞEHİDE SAYGI UÇUŞU

Şehit olan Piyade Çavuş Erhan Karataş’ın cenazesi ise Nevşehir Devlet Hastanesi morgundan alınarak, Kuyulutatlar Köyüne getirildi. Burada düzenlenen cenaze törenine, şehit Karataş’ın ailesi, yakınları, Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Kırıkkale Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Tuncay Aka, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Esat Mahmut Apaydın, askerî ve mülkî erkan ile vatandaşlar katıldı. Baba Adnan Karataş, anne Şehriban Karataş ve şehidin yakınları, Karataş’ın Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak, gözyaşı döktü. Tören sırasında Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına ait bir uçak, tören alanının üzerinde saygı uçuşu yaptı. Nevşehir Müftü Vekili Ali Gülden’in kıldırdığı cenaze namazının ardından Karataş’ın cenazesi, köydeki aile mezarlığına defnedildi.

27.12.2008


 

Şubat’ta 8 bin kadrolu öğretmen atanacak

MİLLÎ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Şubat ayında 8 bin kadrolu öğretmen ataması yapılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, katıldığı bir televizyon programında ‘’sözleşmeli öğretmenlik’’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Belli bir plan dahilinde sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçireceklerini belirten Çelik, ‘’Türkiye’de 3 hizmet bölgesi sınıflandırması bulunuyor. 3. hizmet bölgesinde 3 yıl aralıksız çalışan, olumsuz sicil almayan, herhangi bir disiplin suçu işlemeyen sözleşmeli öğretmenleri bir sınava, değerlendirmeye tabi tutmadan kadroya geçireceğiz’’ dedi. 3. hizmet bölgesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kapsadığını hatırlatan Çelik, 2. hizmet bölgesinde 4 yıl, 1. hizmet bölgesinin zorunlu hizmet bölgelerinde 5 yıl çalışan sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirileceğini de söyledi. Çelik, Şubat ayında 8 bin kadrolu öğretmen ataması yapacaklarını, bunun için bütün sözleşmeli öğretmenlerin başvurabileceğini belirterek, sıralamanın KPSS puanlarına göre yapılacağını kaydetti.

27.12.2008


 

Öğrenci affında son günler

YÜKSEKÖĞRETİM kurumlarından herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrenciler, “öğrenci affı”ndan yararlanmak için 29 Aralık Pazartesi gününe kadar başvurabilecek.

Yükseköğretim kurumlarının hazırlık dahil bütün sınıflarında intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrencilere yasayla okullarına dönme hakkı tanındı. Yasadan yararlanmak isteyenler için verilen 2 aylık başvuru süresi, 29 Aralık 2008 Pazartesi günü sona eriyor. Öğrenci affından 1980 sonrası çıkartılan aflardan hiçbir şekilde yararlanmayanlar, bir yükseköğretim kurumu adına, yurt içinde başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrenim yapanlardan, başarısız olmaları sebebiyle ilişiği kesilenler de aftan yararlanabilecek.

27.12.2008


 

Kürtçe kanal test yayınında

TRT'NİN test yayınına başlayan Kürtçe kanalı TRT 6, Muş’ta ilgiyle izlendi.

Duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, “TRT 6’nın Kürtçe yayına başlaması demokratik bir adımdır. Bunu kardeşlik, özgürlük ve barış için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi. Sunay Mahallesi’nde oturan Abdullah İbrahimoğlu, “Bu kanal, yıllar önce faaliyet gösterseydi bekli de bugün döktüğümüz gözyaşı, akıttığımız şehit kanı olmayacaktı. Birlik, beraberlik içinde bir Türkiye olacaktı” diye konuştu. TRT 6’nın dil birliğinin sağlanması ve kültür değerlerinin korunması adına önemli bir araç olacağını kaydeden İbrahimoğlu, bu kanalın yayına başlamasının ardından Muşlunun Diyarbakırlıyı, Diyarbakırlının Vanlıyı, Vanlının ise Şanlıurfalıyı daha iyi anlayabileceğini ifade etti. TRT 6’yı izleyen Rojda İbrahimoğlu ise, söylenen şarkılara eşlik etti. Test yayını izleyen çocuklardan Ferhat İbrahimoğlu ise, çizgi film ve çocuk programları istedi.

27.12.2008


 

TSK içki tartışmasından rahatsız

GENELKURMAY Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı İlhami Erdil arasındaki “şarap” tartışmasıyla ilgili olarak, rahatsızlık duyduklarını açıkladı.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısına, bazı eski komutanların son dönemde yaptığı açıklamalarla ilgili bir soru üzerine de, ‘’Gerçek anlamda hiç kimseye tam yarar sağlamadığını düşündüğümüz bu şekildeki haberlerin ve yorumların medyada yer almasından Türk Silâhlı Kuvvetleri olarak üzüntü ve rahatsızlık duyuyoruz’’ dedi.

27.12.2008


 

Medya, Ergenekon’da sınıfta kaldı

STAR Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Ergenekon dâvâsına ideolojik yaklaşan medyanın demokrasi sınavını geçemedeğini kaydetti.

Gazeteci Tayyar, medyanın Ergenekon soruşturmasına temel karşı çıkış nedeninin ideolojik olduğunu ifade etti. “Susurluk”un derin yapının belli ölçüde sağ gücü olduğunu anlatan Tayyar, şunları kaydetti: “Ergenekon’un biraz sol gücü olarak ortaya çıktı ve tepkilerde bunun için ortaya çıktı. Medyada, liberal sol ile karışmasın diye onu şöyle tanımlamak mümkün; tutucu sol, medyada egemen konumdadır şu anda. Ve Ergenekon ortaya çıktıktan sonra o fikrî birliktelik, ister istemez bunları zaman içinde belli bir dayanışmanın içine sürükledi. Bunun dışında Taraf gazetesi gibi liberal sol, Ergenekon’un deşifre edilmesi için inanılmaz bir mücadele sergiledi. Yani Susurluk’ta nasıl davrandılarsa, Ergenekon konusunda da öyle davrandılar, ama karakter değiştiren, daha çok ulusalcı ve Kemalist çizgiye kayan tutucu sol Susurluk’ta gösterdiği tepkiyi burada gösteremedi. Çünkü ideolojik birliktelik var burada."

Şamil Tayyar, soruşturmada bahsedilen örgütün, medya ya da diğer kurumlar üzerindeki etkisinin kırılmadığın ifade ederek, “Ciddî bir hasar gördü, ama tam olarak kırıldığını söylemek mümkün değil. Bu her kesim için geçerli. Asker bağlantısı, yargı bağlantısı, diğer meslek kuruluşları ile ilgili bağlantılar deşifre oldu, ama bunların tümüyle ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Hani aynı o kamyon reklamında olduğu gibi ben de diyorum ki, Ergenekon’dan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diye konutu.

Mahkeme Ergenekon şemasını istedi

‘’Ergenekon’’ dâvâsına bakan Mahkeme Heyeti, 4 ayrı tarihte Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı ve bu kurumun istihbarat başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretinin istenmesine hükmetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, alınan ara kararları açıkladı. MİT’e yazı yazılarak, 3 Temmuz 2002’de posta kanalıyla bu kuruma gelen 6 CD ile isimsiz ihbar mektubunun birer onaylı kopyasının istenmesine karar veren Heyet, bu mektup ve CD’lerin MİT’e geldiği tarihten, ‘’Ergenekon’’ soruşturmasının açıldığı 12 Haziran 2007’ye kadar MİT’in bu belgelerde belirtilen örgütlenmeyle ilgili ne gibi araştırma yaptığının, tarih dilimleri belirtilerek mahkemeye bildirilmesi talebinde bulunmaya karar verdi.

Heyet, 19 Kasım 2003 ve 19 Ocak 2006’da Başbakan’a, 10 Temmuz 2003’te Genelkurmay Başkanlığına ve 26 Mayıs 2006’da Genelkurmay İstihbarat Başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretlerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesini karara bağladı.

27.12.2008


 

Hükümet etme boşluk kaldırmaz

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ‘’Hükümet etme boşluk kaldırmaz.

Yoksa bugün üzüntü ve endişeyle izlediğimiz gibi kurumlar arası garip, güven sarsıcı diyalog tablosu ile karşı karşıya kalırız’’ dedi.

Soylu, yaptığı yazılı açıklamada, iktidar partisi ve Başbakan’ın ‘’bugünkü kurumlar kargaşasının esas sorumlusu’’ olduğunu savundu. Seçimleri; dürüst, sağlıklı, adaletli herhangi bir şüpheye sebep vermeyecek şartlarda gerçekleştirme görevinin hükümetin olduğunu ifade eden Soylu, şunları kaydetti: ‘’Bunu gerçekleştirmek üzere ilgili kurumlar arasında koordinasyonu, uyum ve ahengi sağlamak, Başbakan’ın aslî görevleri arasındadır. Dün egemenliğin kullanılmasında acze düşen hükümet, bugün de yürütme erkinde acze düşmüş bir görüntü sergilemektedir. Hükümet etme boşluk kaldırmaz. Yoksa bugün üzüntü ve endişeyle izlediğimiz gibi kurumlar arası garip, güven sarsıcı diyalog tablosu ile karşı karşıya kalırız. Milletimiz her türlü şüpheden uzak adil, dürüst bir seçimin hür ve sağlıklı bir zeminde seçmen listeleri doğru yazılmış olarak ve nerelerde seçim yapılacağının her an bir sürprizle karşılaşmadan gerçekleştirilmesini istemektedir.

Bir seçim sürecini dahi yönetmekte acze düşen bu hükümetin, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizi yönetmede ne derece zaaf ve acz içinde olacağı hususu milletimizi derinden endişelendirmektedir.’’

27.12.2008


 

YSK: Yeni bir açıklama yok

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Ahmet Başpınar, ‘’Anayasa Mahkemesi Başkanı’nca Kurulumuz kararına yönelik olarak yapılan açıklamanın kişisel görüşü yansıttığının anlaşılmış olması nedeniyle bu hususta bir açıklama yapmaya ihtiyaç duyulmamıştır’’ dedi.

Başpınar, YSK’nın önceki günkü toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. YSK’nın Anayasa’nın 79. maddesi ile seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırmakla yetkili ve görevli kılındığını ifade eden Başpınar, şunları kaydetti: ‘’Kurulumuz, hukuk devleti ilkesine, yüksek mahkeme kararlarına uygun olarak 5747 sayılı kanun kapsamında belediyelerle ilgili kararını vermiş ve seçim takvimini de göz önünde tutarak bu kararını uygulamaya koymuştur. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nca Kurulumuz kararına yönelik olarak yapılan açıklamanın kişisel görüşü yansıttığının anlaşılmış olması nedeniyle, bu hususta bir açıklama yapmaya ihtiyaç duyulmamıştır.’’

27.12.2008


 

Otobüs yerine tren

Yurt genelinde soğuk ve karlı hava tesirini gösterirken, yolcuların, yolda kalma riski az ve trafik kazalarına karşı daha güvenli olan trene ilgisinin arttığı bildirildi. Kar yağışı ve buzlanmadan kaynaklanan trafik kazalarının arttığı kış aylarında, alternatif ulaşım imkânı sağlayan tren, bu dönemde yoğun ilgi görüyor.

Kar, trene ilgiyi arttırdı

Yurt genelinde soğuk ve karlı hava etkisini gösterirken, yolcuların, yolda kalma riski çok az ve trafik kazalarına karşı daha güvenli olan trene ilgisinin arttığı bildirildi.

Kar yağışı ve buzlanmadan kaynaklanan trafik kazalarının arttığı kış aylarında, yolculara alternatif ulaşım imkânı sağlayan tren, bu dönemde yoğun ilgi görüyor. TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, yaptığı açıklamada, günün şartlarına göre her geçen gün kendini yenileyerek, gelişen TCDD’nin halka en iyi hizmeti verme çabasında olduğunu söyledi. Köprülü, yolcuları gidecekleri yere güvenilir bir şekilde ulaştırmak için trenleri bakımlarını yaparak kışa hazırladıklarını ifade etti. Trenin diğer ulaşım araçlarına göre daha ucuz ve güvenli olduğunu anlatan Köprülü, şu bilgileri verdi: ‘’Yurt genelinde soğuk ve karlı hava etkisini sürdürüyor. Kar yağışı nedeniyle bazı yollar kapalı olabiliyor. Dolayısıyla yolda kalma riskini göz önüne almayan bazı vatandaşlar bu dönemde demir yollarına ilgi gösteriyor.

TCDD olarak trenlerimizin ve demir yolu hatlarının bakımını yaparak, gerekli bütün tedbirleri aldık. Kar yağışının demir yolu ulaşımını olumsuz etkilememesi için bazı bölgelere ‘kar siperleri’ oluşturduk. Bu siperler yağacak karın rayların üzerini kapamamasını sağlıyor. Ayrıca istasyonlarda makaslar ve trafikle ilgili bütün yol araçlarının sürekli kontrol altında tutularak yol denetimlerimiz aralıksız sürüyor.’’

Trenin yolda kalma riski çok az ve kaza ihtimali yönünden de daha güvenilir olduğunu ifade eden Köprülü, ‘’Bu özellikleri dolayısıyla kış aylarında yolcuların trene talebi arttı. Sevdiklerine güvenli bir şekilde ulaşmak isteyenlerin tercihi her zamanki gibi demir yolları oluyor. Yolcu sayımız yaz aylarına göre yüzde 30 artış gösterdi. Ulaşım için demir yollarına tercih eden vatandaşlarımızı gidecekleri yere en güvenilir şekilde ulaştırmak için bütün ekiplerimiz seferber’’ dedi. Her ihtimali göz önüne bulundurarak gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Köprülü, ‘’Vagonlarımızın tamamı kaloriferli. Herhangi bir aksaklık nedeniyle tren dursa bile kalorifer her zaman çalışacak ve vatandaşlarımız üşümeyecek’’ diye konuştu. Vatandaşların mağdur olmaması için personelin 24 saat görevi başında olduğunu ifade eden Köprülü, ‘’Yol bekçisiyle, çavuşuyla, kısım şefiyle en iyi hizmeti sunmak için teyakkuz halindeyiz’’ dedi.

27.12.2008


 

PERİBACALARI KARA BÜRÜNDÜ

Her mevsim ziyaretçilerine farklı güzellikler sunan Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da peribacaları yağan kar ile beyaza büründü.

Erciyes, Hasan ve Güllü Dağlarının günümüzden milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavların zaman içinde yağmur, kar, rüzgâr ve erozyon ile şekillendirmesiyle oluşan eşsiz tabiat parçası peripacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Yurdun dört bir yanında kar ve soğuk hava hayatı olumsuz etkilerken, karın güzel yanları Kapadokya’da kendini gösteriyor. Bölgeyi kaplayan kar, peribacalarına ayrı bir güzellik katıyor.

27.12.2008


 

Su sevincini kurban keserek kutladılar

Kastamonu’da, su ihtiyacı 2 yıldır tankerlerle karşılanan köy, Ilgaz Dağı’nın doruklarından 21 kilometrelik boru döşenerek içme suyuna kavuşturuldu.

Alınan bilgiye göre, merkeze 30 kilometre uzaklıktaki 32 haneli Çevreli Köyü, 2 yıldır yaz mevsiminde yaşanan içme suyu sıkıntısını, il merkezinden Kastamonu İl Özel İdaresi tankerlerince taşınan suyla gidermeye çalıştı.

Her gün 5 tonluk tankerle su götürülen köyde, KÖYDES Projesi kapsamında 2 kez sondaj çalışması yapıldı, ancak sonuç alınamadı. Bunun üzerine, İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliği ile köy halkının ortaklaşa yürüttüğü 2 aylık çalışma sonucunda yöreye Ilgaz Dağı’nın doruklarından su getirildi. Köylüler su sevincini birbirlerine sarılarak ve kurban keserek kutladı.

Ilgaz Dağı Kırtıl Suyu kaynağından getirilen, kaynağında saniyede 4 litre akan suyun 2 bin 500 kişiye yetecek kapasitede olduğu bildirildi.

Kastamonu’da, su ihtiyacı 2 yıldır tankerlerle karşılanan köy, Ilgaz Dağı’nın doruklarından 21 kilometrelik boru döşenerek içme suyuna kavuşturuldu.

27.12.2008


 

TÜRKİYE’NİN SUYU ULUDAĞ’DAN

Türkİye’nİn önemli kış turizm merkezlerinden olan, eşsiz tabiatıyla çok sayıda canlıya ev sahipliği yapan Uludağ, kaliteli tabiî kaynak sularıyla da dikkati çekiyor.

Uludağ’dan çıkan kaynak suları çeşitli firmaların Bursa’daki tesislerinde şişelenerek Türkiye’nin dört bir yanında satılıyor. Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, yaptığı açıklamada, Uludağ’ın su kaynaklarıyla Türkiye’de bir marka olduğunu, ülkenin en kaliteli sularına sahip olduğunu bildirdi. Bursa’nın bu anlamda Türkiye’de bir marka olarak ön plana çıktığını ifade eden Altuntaş, çok sayıda su firmasının şehirde tesisi bulunduğunu, Bursa’nın Ankara, İstanbul, Kocaeli gibi büyük pazarlara ve Avrupa’ya yakın olmasının da şehirde avantaj sağladığını vurguladı. Uludağ kaynak sularının çok değerli olduğunu, bunun Bursa’nın marka şehir hedefine de katkı sağladığını dile getiren Altuntaş, ‘’Çünkü Bursa’dan ihraç edilen, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen su şişelerinin, ambalajlarının üzerinde Uludağ’ın resmî Bursa’nın ismi vardır’’ dedi.

27.12.2008


 

Buzlanma uyarısı

Bolu Meteoroloji İl Müdürü Erol Öztabak, Bolu Dağı güzergâhını kullanacak sürücüleri kar yağışı ve buzlanma konusunda uyardı.

Öztabak, yaptığı açıklamada, Bolu’da hava sıcaklığının eksi 13 dereceye düştüğünü belirterek, soğuk hava dolayısıyla yolların buz tuttuğunu söyledi. Şehirde akşam saatlerinde kar yağışı beklendiğini bildiren Öztabak, ‘’Özellikle Bolu Dağı güzergâhını kullanacak sürücülerimiz kar yağışı ve buzlanmaya karşı dikkatli olmalı’’ dedi. Bolu Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri ise sürücülerin trafik kurallarına uymalarını isteyerek, araçlarda zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması gerektiğini kaydetti.

27.12.2008


 

443 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kar yağışının ardından etkili olan tipi ve soğuk hava, günlük ha-yatı olumsuz etkiliyor.

Bölgede buzlanma, tipi ve kar sebebiyle ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Tipi sebebiyle Erzurum’da 247, Bingöl’de 94, Tunceli’de 40, Kars’ta 21, Muş’ta 35 ve Ardahan’da 6 olmak üzere toplam 443 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Öte yandan, yapılan son ölçümlere göre kar kalınlığının Ağrı’da 45, Kars’ta 15, Ardahan’da 14, Erzurum’da 8 ve Erzincan’da 1, Palandöken Kayak Merkezi’nde de 24 santimetre olduğu belirlendi.

27.12.2008


 

Bahçelievler ‘kış’a hazır

Bahçelİevler Belediyesi kış hazırlıklarını tamamladı.

Muhtemel yoğun kar yağışına karşı iş makineleri ve görevli işçi personelin karla mücadele için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “Bahçelievler Belediyesi kış mevsimine hazırdır. 10 kar küreyicisi, 2 tuz serpme, 10 kamyon ek tuz serpme aracı, sepetli araçlar, araç çekicileri, kaldırımları küreme aracı, 10 adet loder-kar küreme için- aparatlı 2 greyder ve 950 işçisiyle Bahçelievler’imizin bütün cadde, sokak ve kaldırımları için, teyakkuz halindeyiz” dedi. Tuz stoklarının da yeterli olduğunu belirten Başkan Osman Develioğlu “Yoğun kar yağısında, kuş’lara yem vermek için Veteriner Müdürlüğümüzde, hazırlıklarını tamamlamıştır” dedi.

27.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır