"Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Filistin soykırımını durdurun

İsrail’in Gazze Şeridine saldırıları, Avrupa’nın birçok şehrinde protesto edildi. Londra’daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, “Gazze’de soykırım,” “Barış yok, adalet yok” yazılı pankartlar taşıdı. Paris’te, Cezayir, Fas ve Tunus kökenlilerin yoğun olarak bulunduğu Barbes mahallesinde yaklaşık 1300 kişi gösteri düzenledi. Göstericiler, “Masum katliamına son” yazılı pankartlarla yürüdüler.

AVRUPA AYAKTA Londra’dakİ İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, saldırıları protesto ettiler. Göstericilerden 6’sı, “toplumun huzurunu bozdukları” gerekçesiyle gözaltına alındı. Polise göre göstericilerin sayısı 700, gösterileri düzenleyenlerden bir kişiye göreyse 3 bin kişi kadardı. Göstericiler, Filistin bayrakları ve üzerinde “Gazze’de soykırım”, “Barış yok, adalet yok” yazılı pankartlar taşıdı. Paris’te, Cezayir, Fas ve Tunus kökenlilerin yoğun olarak bulunduğu Barbes mahallesinde yaklaşık 1300 kişi gösteri düzenledi. Göstericiler, “Masum katliâmına son” yazılı pankartlar astılar. Polise göre 150, gösteriyi düzenleyenlere göre 300 kişi ise Etoile Alanı’nda toplanarak “İsrail terörist, Avrupa suç ortağı” ve “Gazze’de soykırım” sloganları attılar. Madrid’de 500 ila 1000 kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Göstericiler, “Filistin’e soykırıma hayır” pankartları taşıdılar. Danimarka’da polise göre 700, gösteriyi düzenleyenlere göre 2 bin kişi, İsrail Büyükelçiliği önünde saldırıları protesto etti. Ülkenin ikinci büyük şehri Aarhus’da ise yaklaşık 300 kişi toplandı. Roma’da yaklaşık 200 kişi Navone Alanı’nda, hükümetin İsrail ile bütün ekonomik ve askerî anlaşmaları dondurması için oturma eylemi düzenledi. Göstericiler, “İsrail’in terörünü ve yaptığı etnik temizliği” kınadılar.

ALMANYA’YA GÖRE İSRAİL KENDİNİ

SAVUNUYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıyla ilgili olarak Hamas örgütünün Filistin halkına karşı ikiyüzlü bir oyun oynadığını savundu. Frank-Walter Steinmeier, “Bild am Sonntag” gazetesine yaptığı açıklamada, “İsrail’in kendisini savunma hakkına saygı duyuyoruz. İsrail tarafına, askerî operasyonlarda ölçülü olması ve sivil kaybın önlenmesi için her türlü çabayı harcaması çağrısında bulunuyorum” dedi. Hamas’ın, sorumluluk üstlendiğini söylediği insanlara karşı ikiyüzlü bir oyun sergilediğini ileri süren Steinmeier, “Alman hükümeti, Hamas’ın tek taraflı olarak İsrail ile daha önce varılan ateşkesi lağvetmek istemesine hiçbir biçimde anlayış göstermemektedir. Bu, bölgedeki gergin durum gözönünde bulundurulduğunda çok sorumsuzca alınmış bir karardır. Hamas, sorumluluğunu üstelendiğini söylediği insanlara karşı bir oyun oynamaktadır” diye konuştu.

30.12.2008


 

Şiddeti durdurun

UluslararasI Af Örgütü, silâhlı Filistinli grupları ve İsrail güçlerini, Gazze Şeridi’ndeki “yasadışı şiddete” hemen son vermeleri çağrısında bulundu.

Örgüt, İsrail’in orantısız güce başvurmasını, diğer yandan Hamas ve diğer silâhlı grupların İsrail şehrlerine roket atmasını yasadışı olarak nitelendirdi. Merkezi Londra’da bulunan örgüt, İsrail’in orantısız güce başvurmasının Ortadoğu’da başka şiddet eylemlerini de kışkırtabileceğini vurguladı. Açıklamada örgüt, şiddetin, zaten İsrail ablukası sebebiyle gıda ve ilâcın ulaşamadığı Gazze Şeridi’ndeki sivil halkın hayatını zor sürdürdüğü sırada arttığına dikkati çekti. Hamas ve diğer silâhlı grupların, şiddetin artışının sorumlularından olduğunu belirten örgüt, İsrail’in güneyindeki şehir ve kasabalara yönelik roket saldırılarının yasadışı olduğunu ve bunların asla haklı gösterilemeyeceğini de bildirdi. Örgüt, uluslar arası topluma zaman yitirmeden şiddetin pençesindeki sivillerin korunması ve Gazze’de ablukanın kaldırılması için çaba harcamaya çağırdı.

30.12.2008


 

İsrail, Şalit’ini de yaraladı

Gazze Şeridi yakınlarında 2006 yılında kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in İsrail’in hava saldırılarında yaralandığı bildirildi.

İsrail ordu radyosu, Hamas’tan kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, Şalit’in, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği bir saldırıda yaralandığını duyurdu. Haberde, Şalit’in sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. Şalit, Haziran 2006’da Hamas ve diğer Filistinli örgütlerce kaçırılmış, İsrail, askerini kurtarmak için Gazze Şeridi’ni kuşatmış ve daha sonra tanklarla şehre girmişti.

30.12.2008


 

Füzeler İsrail ajanlarının işi

Lübnan’daki Şii Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın İsrail’e yöneltilmiş füzeler yerleştirdiği iddialarını yalanladı. Nasrallah, Hizbullah’ın, her eylemin sorumluluğunu üstlenme cesaretine sahip olduğunu, saklanmadığını belirterek, bu olayın arkasında “İsrail ajanlarının” bulunduğunu söyledi.

Nasrallah: Saldırılara hazırız

Lübnan’dakİ Şiî Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın Lübnan’da her türlü İsrail saldırısına karşı hazır olduğunu söyledi. Şeyh Hasan Nasrallah, Beyrut’un güneyinde Şiî partisine ait bir merkezde toplanan binlerce kişinin izlediği dev ekrandan yaptığı konuşmada, Hizbullah üyelerinden güneyde “direniş göstermelerini ve tetikte olmalarını” istediğini bildirdi. “Topraklarımıza yönelik her saldırıya hazırız” diyen Nasrallah, Hizbullah’ın İsrail’e yöneltilmiş füzeler yerleştirdiğini de dolaylı yoldan yalanladı.

30.12.2008


 

İSLÂM ÜNİVERSİTESİ’Nİ DE BOMBALADI

İsraİl savaş uçakları, Gazze Şeridi’ndeki İslâm Üniversitesi’ni bombaladı. Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in kıyı bölgesine yönelik seri hava saldırıları çerçevesinde, Hamas’ın kültürel simgesi olarak kabul edilen İslâm Üniversitesi’ni bombaladığı bildirildi. İsrail ordu sözcüsü, saldırıya ilişkin bir yorumda bulunmazken, görgü şahitleri ise Gazze’deki şehir kampüsünün bir dizi patlamayla sarsıldığını kaydettiler.

İSRAİL: SALDIRILAR GÜNLERCE SÜREBİLİR

İsrail savaş uçaklarının Gazze’ye yönelik hava saldırıları devam ediyor. Gazze’ye yönelik hava saldırıları 4. gününe girerken Filistinli yetkililer şimdiye kadar 307 Filistinlinin hava saldırıları sonucu vefat ettiğini belirtti. Karanlık bastıktan sonra hava saldırılarını arttıran İsrail’in, muhtemel bir kara saldırısına hazırlık yaptığı görüldü. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Mark Regev, operasyonun, İsrail’in güneyinde yaşayan İsraillilerin, Filistinlilerin sürekli olarak düzenledikleri füze saldırılarının yol açtığı terör ve korkuyu bir daha yaşamamalarını sağlayana kadar süreceğini söyledi. Öte yandan İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Operasyon günlerce sürebilir” dedi.

30.12.2008


 

Tayland’da “Kırmızı gömlekli” kuşatması

Tayland’da devrik başbakan Thaksin Shinawatra yanlısı binlerce gösterici parlamento binasını kuşattı.

Parlamento Başkanı Chai Chidchob, yeni başbakan Abhisit Vejjajiva’nın başşehir Bangkok’ta hükümetin siyasetiyle ilgili konuşma yapması beklenirken, kırmızı gömlekli binlerce Thaksin yanlısı göstericinin bina çevresini kuşattığını, yeni başbakanın yerel saatle 09.30’da yapılması öngörülen konuşmasının 14.00’e ertelendiğini açıkladı. Göstericilerin Temsilciler Meclisi’nin feshedilmesi ve yeni seçimlerin düzenlenmesini istediği belirtilirken, silâhsız 3 binden fazla polisin “kırmızı gömleklilere” müdahale ettiği ifade edildi.

30.12.2008


 

Pakistan 5.8 ile sallandı

Pakİstan’da dün 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik İnceleme kurumundan yapılan açıklamada, Pakistan’ın kuzeybatısında ve Keşmir bölgesinde hissedilen depremin merkez üssünün Afganistan’daki Hindu Kuş dağlarında, yerin 141 kilometre altı olduğu belirtildi. Pakistanlı meteoroloji yetkilisi Kamaruz Zaman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yerin bu kadar altında meydana gelen depremlerin “normalde pek yıkıcı olmadığını” söyledi.

30.12.2008


 

Lara Bush: Ayakkabı fırlatmak komik değil

Laura Bush, eşi ABD Başkanı George W. Bush’a ayakkabı fırlatılmasını “komik bulmadığını” söyledi.

Laura Bush, Fox News Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Elbette bunu komik bulmadım” dedi. Noel tatilini ailesiyle Teksas’ın Crawford bölgesindeki çiftlikte geçiren Laura Bush, “Bu bir saldırı, böyle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

30.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır