"Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Yaralı Filistinlinin ağabeyi şehit

İHH İnsanî Yardım Vakfı tarafından getirilen ve 8 aydır İstanbul’da tedavi gören 21 yaşındaki Filistinli genç Mahmut Carur, Türkiye’de yaralarını sarmaya çalışırken, uzun arayışlar sonucu telefonla ulaştığı annesinden ağabeyi Ahmet Carur’un şehadet haberini aldı.

Filistinli genç, abisinin ölüm haberiyle yıkıldı

İHH İnsanî Yardım Vakfı tarafından getirilen ve 8 aydır İstanbul’da tedavi gören 21 yaşındaki Filistinli genç Mahmut Carur, Türkiye’de yaralarını sarmaya çalışırken Gazze’den yüreğini yakan bir haber aldı. Carur, uzun arayışlar sonucu telefonla ulaştığı annesinden abisi Ahmet Carur’un şehadet haberini aldı. Mahmut’un abisi Ahmet Carur, İsrail saldırılarında vefat etti. Abisinin ölüm haberini alır almaz yere yığılarak gözyaşlarına boğulan Mahmut’un sabaha kadar gözlerine uyku girmemiş. Carur, “Abim 4 yıl İsrail cezaevlerinde kaldı. 4 ay önce serbest bırakıldı. En son benden mail adresimi istedi. İnternet üzerinden benimle görüşmek istiyordu. Beni çok özlediğini söylüyordu. Ama birbirimizi görmek nasip olmadı. İsrail aldı abimi bizden” dedi. Carur, içinin rahat olmadığını, diğer abisinden de haber alamadığını, onun da ölmüş olabileceğini ifade etti. İki ayağında İsrail askerlerinin fırlattığı roket parçaları olan Mahmut, iyileşip ülkesine dönmek istiyor.

30.12.2008


 

87+53 MİLYON DOLAR

İsrail gazetesi Yediyot Ahronot'ta 25 Aralık'ta çıkan habere göre, Türk Hava Kuvvetlerinin görsel istihbarat entegre sistemleri için açtığı ihaleyi iki İsrail şirketi kazandı. Projenin ana yüklenicisi Aselsan. İhaleyi kazanan İsrail şirketlerinden Elop'a 87, Elta'ya 53 milyon dolar ödenecek. Anlaşma, İsrail şirketlerinin yükümlülük mektubunu Aselsan'a teslim etmeleriyle yürürlüğe girecek.

GURUR DUYUYORLAR

Elop Genel Müdürü anlaşma için “Dünyanın önde gelen Hava Kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetlerinin havada yerine getirdiği görevlerde istihbarat sistemlerimizi kullanmalarından gurur duyuyoruz” derken, Elta Genel Müdürü “Anlaşma Elta’nın entegre görsel istihbarat sistemlerinde dünyada önde gelen şirket statüsünün korunmasında önemli bir destek teşkil ediyor” dedi.

İptal edin bu anlaşmayı

İsrail’de yayınlanan Yediyot Ahronot gazetesinde yer alan bir habere göre, Türk Hava Kuvvetleri İsrailli Elop ve Elta şirketlerinden görsel istihbarat için entegre sistemler temin edecek.

EDIYOT AHRONOT gatesesinde 25 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan haber şöyle: “ELOP ve Elta şirketleri Türk Hava Kuvvetlerine Aselsan Şirketi vasıtasıyla görsel istihbarat için entegre sistemler temin edecektir. Elbit Sistemleri’nin tabi şirketi olan Elop Şirketi ve Uçak Sanayii’nin tabi şirketi olan Elta, görsel istihbarat için entegre sistemleri temin etmek üzere Türk Hava Kuvvetleri’nin ihalesini kazanmıştır. Projenin ana yüklenicisi Türk Sanayi Şirketi Aselsan olacaktır. Anlaşmanın kapsamı 141 milyon dolardır. Elbit Sistemleri’nin payı 87 milyon dolar ve Uçak Sanayii’nin payı ise 54 milyon dolar olacaktır. İsrailli şirketlerin projenin gerçekleştirilmesine ilişkin yükümlülüğü geçirme sürecinin tamamlanmasıyla ilgili yükümlülük mektubunu Türk şirketine teslim etmelerinden sonra anlaşma yürürlüğe girecektir. Yükümlülük mektubunun önümüzdeki haftalarda teslim edilmesi öngörülmektedir. Sistemler anlaşma çerçevesinde dört yıl içinde sağlanacaktır.

Elbit Elektro-Optik Sistemler Elop Genel Müdürü Hayim Ruso şöyle konuştu: ‘Dünyanın önde gelen Hava Kuvvetlerinden biri olan Türk Hava Kuvvetleri’nin havada yerine getirdiği görevlerde istihbarat sistemlerimizi kullanmalarından gurur duymaktayız.’ Uçak Sanayii Genel Müdür Muavini ve Elta’nın Genel Müdürü ise şu sözleri ekledi: “Anlaşma Elta’nın genelde istihbarat sistemleri ve özellikle entegre görsel istihbarat sistemleri alanında dünyada önde gelen bir şirket statüsünün korunmasında önemli bir destek teşkil etmektedir. Bu projede Elop ile işbirliği yapmaktan gurur duymaktayız.”

30.12.2008


 

Obama MGK’nın gündeminde

Yılın son Millî Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Çankaya Köşkünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılacak. Toplantıda, ABD Başkanlığına seçilen Obama’nın önümüzdeki ay görevi devralması ile Türkiye-ABD ikili ilişkilerinde yaşanacak muhtemel değişikliklerin gündeme geleceği kaydedildi.

Obama’lı yeni dönem MGK’da

ABD Başkanlığı’na seçilen Barack Obama’nın, önümüzdeki ay görevi devralması ile Türkiye – ABD ikili ilişkilerindeki yaşanacak olası değişimler bugün yapılacak Millî Güvenlik Kurulu’nda ele alınacak. Yılın son Millî Güvenlik Kurulu toplantısı bugün Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantı saat 13.30’de başlayacak. Toplantıda öncelikli olarak, 2008 yılının genel bir değerlendirmesi yapılacak. Terörle mücadelenin ve gelinen noktanın da ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi beklenen toplantıda, Kıbrıs’ta 2009 yılında yaşanacak muhtemel gelişmeler, Avrupa Birliği ile ilişkiler çerçevesinde ele alınacak.

Alınan bilgiye göre, yılın son MGK’sında, ‘stratejik ortak’ ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın, önümüzdeki ay görevi George W. Bush’tan devralması sonrasında, Türkiye – ABD ikili ilişkilerinde başlayacak yeni dönem de MGK’nın gündeminde bulunuyor. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın, Millî Güvenlik Kurulu üyelerine ayrıntılı bilgi sunacağı bildiriliyor. Yeni dönemdeki ikili ilişkiler çerçevesinde, ABD’nin, Irak’tan asker çekmesi sonrasında, Irak’ta yaşanacak olası değişim ve gelişmeler de yarın yapılacak toplantıda değerlendirilecek. Ortadoğu’daki son gelişmelerin ve bu çerçevede İsrail’in Filistinlilere yönelik başlattığı hava operasyonlarını da bugün yapılacak toplantıda ele alınması bekleniyor.

30.12.2008


 

MÜSİAD İKT’yi acil göreve çağırdı

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak İslâm Konferansı Teşkilâtı’nı (İKT) göreve çağırdı.

MÜSİAD Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Gazze’ye saldıran İsrail’in masum sivilleri katletmesinin bir insanlık suçu olduğu ifade edilerek, ‘’İsrail’i ve destekçilerini şiddetle kınıyoruz. Uluslar arası örgütler ve özellikle İslâm Konferansı Teşkilâtı bir an önce harekete geçerek sivillerin ölümüne mani olmalı’’ denildi. İsrail’in 6 aylık bir ateşkesin sona ermesinin hemen ardından Gazze’ye hava saldırısında bulunarak 300’ü aşkın sivilin ölmesine sebep olmasının, insanlık açısından kabul edilemez bir eylem olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ‘’Bu saldırılarla barışı istemediğini ve sivil insanların hayatını hiçe saydığını açıkça beyan eden İsrail’i ve destekçilerini şiddetle kınıyoruz. Bu tür saldırıların tamamen durması için, maalesef bugüne kadar atılan adımlar hep etkisiz kalmıştır. Birleşmiş Milletlerin girişimleri ve kınamalar İsrail üzerinde etkili olmamaktadır. Bu süreçte bir taraftan Birleşmiş Milletlerin artık kesin çözüme ulaşacak tedbirlerini almasını beklerken, öte yandan İslâm dünyasının İsrail’e karşı ortak tavır almasının gerektiğini düşünüyoruz. Uluslar arası örgütler ve özellikle İslâm Konferansı Teşkilâtı’nı, bir an önce harekete geçerek sivillerin ölümüne mani olması için acil olarak göreve çağırıyoruz. İsrail’in insanlık dışı katliâm saldırılarının bir an önce durdurulması için gerekli yaptırımların bir an önce alınması gerektiği görüşündeyiz.’’

30.12.2008


 

İslâm Dünyası STK’ları saldırıları kınadı

İSLÂM Dünyası STK’ları Birliği’nce (İDSB), İsrail’in Gazze’deki saldırıları kınandı.

Birlikten yapılan açıklamada, İsrail’in, Batı dünyasının müsamahası altında planlı ve acımasız bir biçimde soykırım icra ettiği kaydedildi. Açıklamada, eline geçirdiği her fırsatta barışın, insanlığın ve bölgedeki huzurun dinamitlenmesi yönünde vahşi eylemlere girişen İsrail’in, son saldırılarda 200’den fazla Filistinliyi şehit ettiği hatırlatıldı. Yaşananların yalnızca İsrail’in değil, buna seyirci kalan bütün dünyanın ayıbı olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin de İsrail’in bu saldırılarını durdurmak için her türlü yolu denemesi gerektiği vurgulandı.

30.12.2008


 

TBMM’de tepki istifası

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa etti.

Mercan, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiğini bildirdi. Murat Mercan, İsrail’in, Gazze’ye yönelik son saldırısının herkeste derin yaralar açtığını belirterek, ‘’Yapabileceğim şeylerin sınırlı olduğunu bildiğim için, buna tepki vermek amacıyla istifa ediyorum. Aynı zamanda, bu operasyonun, Türkiye’ye de saygızlık olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

30.12.2008


 

Dışişleri Bakanı Babacan, İsrail’e ‘bitirin’ dedi

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan’ın, Gazze Şeridi’ndeki olaylar hakkında bilgi vermek üzere kendisini arayan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile telefonla görüştü.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 20 dakika süren görüşmede Ali Babacan, İsrailli karşıtına Gazze’deki son gelişmelerin Türkiye’de derin endişe oluşturduğunu ve çok sayıda sivilin ölmesinin kamuoyunda infiale yol açtığını söyledi. Babacan görüşmede, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukanın sürmesinin oluşturduğu insanî sorunlara da işaret etti. Haber ajanslarında yer alan görüntülerin uluslar arası toplumda büyük üzüntü oluşturduğunu da vurgulayan Babacan, son olayların bütün bölgenin güvenliğini olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyulduğunu belirterek, İsrail’e saldırılara son verme çağrısında bulundu. Görüşmede ayrıca Babacan’ın, Hamas’ın da roket saldırılarını durdurması, bir an önce silâhların susması ve diplomasiye fırsat tanınması gerektiğini vurguladığı öğrenildi.

30.12.2008


 

Teşvikler bölgesel ve sektörel olmalı

Türkİye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamlarının en büyük şikayetinin Teşvik Yasası olduğunu belirterek, “Teşvikin illere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiği sıklıkla vurgulanıyor” dedi.

Bölge ve yakın illerdeki 12 ili kapsayan Ege Bölgesi Raporu’nu Aydın Nazilli’de düzenlediği basın toplantısında açıklayan TUSKON Başkanı Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamları ve STK’ların en büyük şikayetlerinden birinin Teşvik Yasası olduğuna işaret etti. Uşak ve Afyon’da teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir’de uygulanmamasının bu illerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engellediğini vurgulayan Meral, şunları kaydetti: “Denizli havaalanına 15-20 dakika uzaklıktaki Afyon Dazkırı bölgesi teşvik alırken Denizli’nin alamaması, Denizlili mermercinin aleyhine bir durum oluşturuyor. Bölgenin en önemli sektörleri arasında yer alan mermercilik ABD’deki mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiriyor.” Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri olan ve 40 milyar dolara yaklaşan cari açığın özellikle kriz döneminde dikkat edilmesi gereken bir rakam olduğunu söyleyen Meral, yabancı marka da olsa üretim yerinin Türkiye olduğuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Raporda görüşlerine yer verilen Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, ildeki 100 bin işçinin 50 bininin tekstilde istihdam edildiğini, eskiden işsizlik oranı sıfır olan şehirde işten çıkarmaların başladığını kaydetti. Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Kuvvet ise teşvikin Uşak ekonomisine ve sanayisine büyük katkı yaptığını ifade etti.

DÜNYAYLA REKABET GÜCÜ AZALDI

Raporda, Türkiye’de işçi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyet edildi. Buna göre döviz 1,2 YTL iken işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıktı. Türkiye’nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan’la rekabet gücü kalmadı. Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50’den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi, firmalar üzerinde büyük bir maliyet oluşturuyor. Buna enerji fiyatlarının yüksekliği de eklenince uluslar arası rekabet imkânsız hale geliyor. Raporda, “Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kâra razı olmakta” tesbitine yer verdi.

EGELİ MÜTEŞEBBİS NE İSTİYOR?

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’de yer alırken, bunun yüzde 41’i de Kütahya’da bulunuyor. Bu zenginliğin işlenmesi için tesis kurulmalı. Teşvik politikasının yeniden ele alınması gerekiyor. İstihdam üzerindeki yükler azaltılmalı. İşletmelerin birleşmeleri teşvik edilmeli. İhtisas organize sanayi bölgeleri yaygınlaşmalı. Tarım arazilerinin parçalanmasının önüne geçilmeli. Tarımsal sanayiye geçişin desteklenmesi önemli. Teşvik primleri, ekim yapılmadan önce açıklanmalı. Bitki kontrol laboratuvarları yaygınlaşmalı.

ÜMİT KIZILTEPE

30.12.2008


 

İnşaat sektörü acil eylem planı bekliyor

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün 2008’in üçüncü çeyreğinde yüzde 4,3 küçülme gösterdiğine dikkati çekerek, hükümetten acil eylem planı beklediklerini kaydetti.

Tellioğlu yaptığı yazılı açıklamada, yüzde 4,3 küçülmenin, ‘’Türkiye ekonomisi ve istihdamı açısından çok kötü bir rakam olduğunu’’ belirterek, yaklaşık 120 bin müteahhidin 20 bininin iflâs ettiğini, 100 binin yarısının da iflâs eşiğinde bulunduğunu ifade etti. Hükümetin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Tellioğlu, ‘’Aksi takdirde ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörü duracak. Hükümetin derhal sektörle alâkalı acil eylem planı açıklamasını bekliyoruz’’ görüşünü bildirdi.

30.12.2008


 

Araç muayene ücretlerine de yüzde 12 zam

KarayollarI Trafik Muayene İstasyonlarında yapılacak araç muayene ücretleri, 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 12 oranında arttırıldı.

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy imzasıyla yayınlanan Harçlar Kanunu Sirkülerine göre, araç muayene ücretlerinde yeniden değerleme oranı çerçevesinde yapılan artış sonrasında yeni yılda araç sahipleri, aracın cinsine göre 63,7 TL ile 165,2 arasında teknik muayene harcı ödeyecek. 1 Ocak’tan itibaren araç muayene ücretleri şöyle olacak: Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 165,2 TL. Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 123,9 TL. Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet: 63,7 TL.

30.12.2008


 

Geçim indirimi en düşük 50 YTL’ye çıkıyor

AsgarÎ ücrete yapılan zam sonrasında vergi iadesi yerine getirilen asgarî geçim indirimi tutarları da artacak.

Geçim indirimi, çalışanların maaşında aylık 49,95 YTL ile 84,92 YTL arasında artış sağlayacak. Asgarî ücrete yapılan yüzde 4.3’lük zam asgarî geçim indirimi tutarlarını da yeni yıldan itibaren değiştirecek. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek brüt 666 YTL’lik asgarî ücret, asgarî geçim indirimi yoluyla bekâr bir işçi ya da memura aylık 49,95 YTL getiri sağlayacak. Bu rakam evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu bir ücretli için, 67,43 YTL, 2 çocuklu bir ücretli için 74,93 YTL, dört çocuklu bir ücretli için de 84,92 YTL olacak.

30.12.2008


 

Emekliler yeni yıldan ümitsiz

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri, Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, 2008 yılında emeklilerin sorunlarının çözümü için umutla beklediklerini, ama herhangi bir çaba görmediklerini belirterek, ''2009'a sarkacağını umduğumuz çözümleri ise global kriz gölgeledi” dedi.

Asgarî ücret zammının ve bütçe rakamlarının emeklilerin umutlarını şimdiden söndürdüğünü belirten Orhan, bu yıl 11 aylık enflasyon yüzde 10,52 olarak gerçekleşirken işçi emeklilerinin aylıklarına yapılan artışların yüzde 9,2'de kaldığını söyledi.

Emekliler gelecek yıldan umutlu değil

Türkİye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, 2008’de emeklilerin sorunlarının çözümü için umutla beklediklerini, ancak herhangi bir çaba görmediklerini savunarak, ‘’2009 yılına sarkacağını umduğumuz çözümleri ise global kriz gölgelemiş durumda. Asgarî ücrete yapılan zamlar ve açıklanan bütçe rakamları 2009 yılında da emeklilerimizin umutlarını şimdiden söndürmüştür’’ dedi. Orhan, bu yıl 11 aylık enflasyonun yüzde 10,52 olarak gerçekleştiğini, buna karşın yıl içinde işçi emeklilerinin aylıklarına yapılan artışların yüzde 9,2’de kaldığını söyledi. İşçi emeklilerinin emekli aylıklarının yeniden düzenlenmesini öngören intibak yasasını umutla beklediklerini vurgulayan Orhan, bu konuda hazırlıkların sürdürüldüğünün iddia edilmesine rağmen hiçbir somut gelişme gözlenmediğini, yetkililerce hiçbir açıklama yapılmadığını belirtti.

30.12.2008


 

Yılda 1 milyon hektar arazi toplulaştırılacak

TarIm ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin 8,5 milyon hektar sulanabilir arazisi olduğunu, bugüne kadar söz konusu arazinin 1 milyon hektarının toplulaştırıldığını belirterek, ‘’Kalan sulanabilir arazinin 7,5-8 yılda toplulaştırılmasını hedefliyoruz’’ dedi.

Toplulaştırma konusundaki proje çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Mirmahmutoğulları, proje çerçevesinde toplulaştırmanın hizmet alımı yoluyla, 24 saat esasına göre yapılmasının planlandığını söyledi. Türkiye’nin 14 milyon hektar toplulaştırılabilir alanı bulunduğunu, bu alanın 1 milyon hektarının toplulaştırıldığını ve halen 13 milyon hektar alanın bulunduğunu bildiren Mirmahmutoğulları, ‘’Toplulaştırılan 1 milyon hektar arazi sulanabilir alandı. Türkiye’nin 8,5 milyon hektar sulanan arazisi var diyoruz. Öncelikle odaklanacağımız nokta, bu alanlar. Yılda 1 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasını hedefliyoruz. 8,5 milyon hektar sulu arazinin 1 milyon hektarı toplulaştırıldı. Geriye kaldı 7,5 milyon hektar. Bu arazinin de 7,5-8 yılda toplulaştırılmasını hedefliyoruz’’ diye konuştu.

30.12.2008


 

Yılbaşında 30 dakika nakit yok

Türkİye Bankalar Birliği (TBB) açıklamasına göre, yılbaşında POS cihazlarında TL’ye geçiş uygulamalarının yüklenmesi sebebiyle 1-2 dakika, bazı bankaların ATM’lerinde ise TL’ye geçiş uygulamasının yüklenmesi nedeniyle 5-30 dakikalık kesintilerin yaşanabileceği belirtildi.

TL banknotların ATM’lerde kullanılması için ATM’lerde uyum çalışması yapılması gerektiğini hatırlatan TBB, ATM’lerin gerekli uyum çalışmaları yapılıncaya kadar YTL, uyum çalışması yapıldıktan sonra TL banknot verebileceğini belirtti. TBB ayrıca uyum çalışmalarının 2-3 ay içerisinde ATM’lerin tamamında bitirilmesi hedeflendiğini de açıkladı. Banka gişelerinden yapılacak tüm ödeme ve tahsilatlarda önümüzdeki yıl boyunca hem TL hem de YTL banknotlar birlikte kullanılabileceğini hatırlatan TBB, YTL geçişinden farklı olarak para biriminde ve yeni değer ölçüsünde değişikliğin söz konusu olmayacağını da belirtti. TBB, açıklamada halen dolaşımda bulunan Yeni Türk Lirası banknotların, 1 Ocak 2010 tarihinde dolaşımdan kaldırılacağı belirtti.

30.12.2008


 

Krizi kısa çalışma ödeneği ile atlatacaklar

Kocaelİ Sanayi Odasına (KSO) kayıtlı 1843 firmadan 37’si, ‘’kısa çalışma’’ ödeneğinden faydalanmak amacıyla Türkiye İş Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğüne müracaat etti.

Kocaeli’de çoğunluğu metal iş kolunda faaliyet gösteren 37 firma, ekonomik kriz sebebiyle iş akdini feshetme ya da işçileri ücretsiz izne çıkarma yolu yerine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverenlere ve çalışanlara verilen bir hak olan ‘’kısa çalışma’’ ödeneğinden faydalanmayı tercih etti.

30.12.2008


 

Hamarat ellerde hastalık riski

Zorlu ev işleriyle uğraşan hamarat kadınların ellerinin ‘El Bilek Kanalı (Karpal Tünel)’ hastalığı riski altında olduğu bildirildi.

Dantel ve örgü gibi ince işlerin kadınların ellerinde uyuşmalara sebep olduğunu söyleyen uzmanlar “Ellerde uyuşmanın birçok nedeni bulunuyor. En sık rastlanan nedenin ise bilekte sinir sıkışmasıdır” diye uyarıyor. El sinirlerinden biri olan median sinirinin bilekten geçerken bir kanal içerisinde çevre dokular tarafından sıkışmasından kaynaklanan ‘El Bilek Kanalı’ hastalığının kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Bayram Börekçi, hastalığın bütün elde olabileceğini kaydetti.

30.12.2008


 

Palmiye ağaçlarına çuvallı koruma

Sakarya’nIn caddelerini süsleyen palmiye ağaçları soğuktan çuval sarılarak korunuyor.

Ekipler şehirdeki 300 palmiye ağacını titizlikle sardı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri şehrin cadde ve sokaklarına dikilen palmiyelerin soğuktan donup kurumaması için özel tedbir aldı. Palmiyelerin topraktan yapraklarına kadar gövdesi soğuktan koruyan kalın çuvalla sarıldı. Yeni dikilen ve henüz genç fidan olan palmiyelerin sıcaklığın sıfırın altına düştüğü takdirde kuruyacağını belirten belediye ekipleri, “Palmiye çevre düzenlemesinde çok estetik bir görüntü sağlıyor. İklim uygun olmasa da dikiliyor. Bu ağaç türü soğuğu sevmiyor. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda fazla dayanamıyor kuruyor. En az 10 yıllık olana kadar gövdesini soğuktan korumak gerekir” diye konuştu. Bu arada palmiyelerin sarılması caddelerde ilginç bir görüntü oluşturdu.

30.12.2008


 

Sünnet kanserden koruyor

AmerİkalI bilimadamları, erkeklerin sünnet olmasının AIDS ve rahim ağzı kanseri gibi ölümcül hastalıkları en aza indirdiğini bildirdi.

Journal of Infectious Diseases dergisin haberinde, üç değişik ülkede yapılan araştırma ve deneylerin raporlarına yer verildi. Fransa’da 1200 Güney Afrikalı erkek üzerinde yapılan deneylerde, sünnetli olanların yüzde 15’inde rahim ağzı kanserini bulaştırma riski görüldüğü, sünnetsiz olanlarda risk oranının yüzde 22’ye yükseldiği tesbit edildi. Haberde, “Bu rapor, eşleri sünnetli olan kadınların neden daha az kansere yakalandıklarını gösteriyor” yorumu yapıldı. Oregon Health & Science University’den Carie Nielsson, elde edilen sonuçların, sünnetin erkekleri koruduğuna dair bir işaret olduğunu ifade etti. Amerikalı Centers for Disease Control and Prevention isimli kuruluşta çalışan Lee Warner; sünnetlilerin yüzde 10 oranında, sünnetsizlerin ise yüzde 22 oranında AIDS’e yakalanma riski taşıdıklarını kaydetti. İsveç’teki Aftonbladet Gazetesi, haberi “Sünnet, kadınları kanser ve AIDS olmaktan koruyabilir” başlığı ile verdi.

30.12.2008


 

Medeniyet korosunda Türkiye var

Antakya’da, Hıristiyan, Musevi, Alevî ve Sünnî vatandaşların oluşturduğu Medeniyetler Korosu gıpta ile karşılanıyor.

11’i müzisyen toplam 72 kişiden oluşan koro içinde emekli, öğretmen, imam, rahip, rahibe öğrenci, manifaturacı, kuyumcu birçok meslekten kişiler bulunuyor. Amaç barış kardeşlik mesajı vermek olunca, koro elemanları bilmedikleri dillerdeki ilâhileri bile kısa bir çalışmayla öğreniyor ve güzel bir mozaik ortaya çıkarıyor. ‘Medeniyetler Korosu, en son mikro kredi toplantısı için bir araya gelen AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ve dâvetlilere konser vermişti. Aksu, Türkçe, Arapça ve Ermenice ilâhiler seslendiren Medeniyetler Korosu’yla ilgili, “Bu koro Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yeni yılda örnek olsun” yorumunu yapmıştı.

30.12.2008


 

ABD’nin en yaşlı adamı öldü

ABD’de yaşayan en yaşlı kişi olan George Francis, 112 yaşında hayata gözlerini yumdu. Francis’in oğlu, 81 yaşındaki Anthony Francis, babasının, California eyaletine bağlı Sacramento şehrindeki bir huzurevinde kalp yetmezliği sonucu öldüğünü söyledi.

Babasının 6 Haziran 1896’da New Orleans’ta dünyaya geldiğini belirten oğul Francis, hayatı boyunca yalnızca bir kez evlenen babasının, Josephine Johnson Francis adlı eşinin 1964 yılında 63 yaşındayken öldüğünü kaydetti. Dünyadaki en yaşlı insanların listesini tutan, California Los Angeles Üniversitesi (UCLA) yaşlılık bilimi uzmanı Dr. Stephen Coles, öldüğünü kaydeden Francis’in 112 yaş 204 gün ile ABD’deki en yaşlı kişi olduğunu belirtti. Coles, şu an dünyadaki en yaşlı kişinin ise 115 yaş 109 günle, Portekiz’de yaşayan Maria de Jesus olduğunu kaydetti.

30.12.2008


 

İŞŞİZLER DAHA ŞİDDETE YATKIN

İŞSİZ ve iş güvencesi olmayan insanlarda şiddet potansiyelinin daha yüksek olduğu, şiddet eğilimi ile sosyal statü arasında bağlantı bulunduğu bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi İktisadî Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Boyacıoğlu, şiddette en çok maruz kalan grubun kadın ve çocuklar olduğunu söyledi. Boyacıoğlu, yapılan araştırmaların şiddet ve sosyal statüyle bağlantılarını açıkça koyduğunu bildirerek, şunları söyledi: ‘’Yapılan araştırmalarda toplumda işsiz ve iş güvencesi olmayan insanlarda şiddet potansiyelinin daha yüksek olduğu görülüyor. Aynı zamanda işportacılık yapan ve gündelik işlerle çalışan kişilerin daha fazla şiddet eğilimine sahip olduğu tesbit edilen bir başka gerçek. Şiddet uygulama oranlarına bakıldığında yüzde 89 oranında erkeklerin kadınlara oranla daha fazla şiddet yanlısı olduğu ve bu dilimdeki yüzde 45’lik dilimi lise ve üniversite mezunu erkeklerin oluşturduğu araştırmaların çarpıcı sonuçları olarak karşımıza çıkıyor.’’

issiz.jpg

30.12.2008


 

NEHİR ÜZERİNDE MAÇ YAPIYORLAR

AĞRI’DA donan Murat Nehri, çocukların oyun alanı haline geldi.

Murat Nehri oyun alanı oldu

Ağrı’da hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düşmesi sonucu, şehir merkezinden geçen Murat Nehri tamamen dondu. Çevrelerinde oyun alanı bulunmayan çocuklar, bunu fırsat bilerek tehlikeye aldırış etmeden donan nehir üzerinde futbol oynuyor. Oyun sırasında üşüyen çocuklar, bir araya gelip buz üzerinde ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Çocuklar, nehir üzerindeki oyunlarının tehlikeli olduğunu bildiklerini, ancak kışın tadını çıkarmak için buna aldırış etmediklerini söyledi. Öte yandan, bazı vatandaşlar da yollarını kısaltmak için buz tutan nehrin üzerinden geçerek şehir merkezine gitmeyi tercih ediyor.

30.12.2008


 

Hava 5 derece daha soğuyacak

Yurdun büyük bölümünde etkili olan kar yağışı, yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde aralıklarla devam edecek.

Türkiye’ye bugün ve Çarşamba günü Sibirya kökenli daha soğuk hava gelecek. Hava aşırı soğurken, sıcaklıklar bugünkü değerinden 3-5 derece daha düşük olacak. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, yağışlı havanın yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. Bugün bütün yurt parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Çankırı, Kütahya, Eskişehir ile Ankara’nın kuzey ilçeleri yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda ve Güneydoğu Anadolu’da yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı yurdun güney, iç ve batı bölgelerinde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

30.12.2008


 

Minibüsçülere ‘görgü kuralları’ eğitimi

ANKARA Minibüsçüler Odası Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle, sürücülere ‘’Etkili İletişim ve Dinleme’’, ‘’Beşerî İlişkiler’’ ile ‘’Davranış ve Görgü Kuralları’’nı içeren eğitim çalışması düzenledi.

Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, müşteriye daha iyi hizmet vermeyi amaçlayan ve 4 ay sürecek eğitime bin 900 minibüs şoförün katılacağını söyledi. Odaya ait toplantı salonunun eğitim verme standardına uygun şekilde dizayn edildiğini bildiren Gani, minibüs şoförünün, aracına binen yolcuya nasıl davranacağı, en iyi iletişim tekniklerini nasıl uygulaması gerektiği konusunda bilinçlendirileceğini söyledi.

30.12.2008


 

Eğitime hayırsever desteği

EĞİTİM yatırımlarına hayırseverlerin desteğini sağlamak amacıyla 11 Eylül 2003 tarihinde başlatılan ‘’Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası’’nın İzmir’de hayırseverlerin bağışlarını önemli oranda arttırdığı bildirildi.

İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, İzmir’de hayırseverler 1947-2003 yılları arasında şehirdeki eğitim yatırımları için 49 milyon 470 bin YTL tutarında bağışta bulundu. Kampanyanın başladığı 2003 yılından bu yana yapılan bağışlar ise 136 milyon 410 bin YTL’ye ulaştı. İzmir’de 1947 yılından 2003 yılına kadar geçen sürede hayırseverlerin desteği ile 2 bin 966 derslik yaptırıldı. Bu yıllar arasında 948 bin 139 metrekare arsa ve 25 daire bağışlayan hayırseverler 34 lojman, 13 spor salonu yaptırdı. Yarım yüzyıldan fazla sürede yapılan bağışların toplam bedeli 49 milyon 470 bin YTL oldu.

Geçen 5 yıllık süreçte ise kampanya kapsamında hayırseverler imzaladıkları 83 protokolle bin 399 derslik yaptırırken, 160 bin 963 metrekare arsa bağışladı. 5 yılda yapılan nakit bağış ise 1 milyon 570 bin YTL. Kültür merkezi, spor salonu yapımı ve restorasyon çalışmaları için de hayırseverlerle 13 protokol imzalandı. Toplam 112 protokoldeki bağışların değerinin 136 milyon 410 bin YTL olduğu kaydedildi. ‘’YATIRIMLAR ÜLKENİN SİGORTASIDIR’’ İZMİR İl Millî Eğitim Müdür Vekili Seyfeddin Yılmaz, kampanyanın İzmir’de bağışları arttırdığını, bu anlamda başarıya ulaştığını ifade etti. Başarının bir sınırı olmadığını, daha çok başarı için gayretlerinin devam edeceğini belirten Yılmaz ‘’Bu yatırımlar ülkenin sigortasıdır, geleceği içindir. Katkıların devamını bekliyoruz’’ dedi.

30.12.2008


 

Şehit ailesine taziye ziyareti

NEVŞEHİR’DEKİ 17 tane sivil toplum kuruluşu, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinin Kuyulutatlar Köyündeki şehit ailesini ziyarette bulunarak taziyelerini sundu.

Ziyarette hatim duâsı okunarak, ölüm konulu kısa bir sohbet yapıldı. Ziyarete gelen binlerce kişi Şehid ailesinin acısını dindirmeye çalıştı.

30.12.2008


 

Ege’de 5.2’lik deprem

EGE Denizi’nde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ‘’Şiddetlice’’ olarak değerlendirilen deprem sonrası, büyüklü küçüklü 18 deprem daha kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, saat 00.58’de Ege Denizi’nde meydana gelen depremin büyüklüğü 5.2 olarak ölçüldü. Depremin, ‘’şiddetlice’’ olarak değerlendirildiği ifade edildi. Bu depremin ardından, aynı bölgede büyüklükleri 2.6 ile 3.5 arasında değişen 18 sarsıntı daha kaydedildi.

30.12.2008


 

Dört ilde okullara kar tatili

TÜRKİYE'NİN büyük bölümü kar yağışının etkisi altında, yüzlerce köye ulaşım sağlanamıyor. Bugün bazı il ve ilçelerde okullar tatil edildi.

Kütahya’da yoğun kar yağışı sebebiyle 400’e yakın köy yolu ulaşıma kapandı. İldeki bütün okullarda dün eğitime ara verildi. Eskişehir, Afyonkarahisar ve Uşak’ta da okullar tatil edildi. Bursa’da ise Büyükorhan, Keles, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde eğitime 1 gün ara verildi. Sivas’ta da kar yağışı ve tipi dolayısıyla 600’ü aşkın köye ulaşılamıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde günlerdir karla mücadele sürüyor. Erzurum, Ağrı, Muş ve Ardahan’da 200’e yakın köyün yolu ulaşıma kapalı. Bölgede en düşük hava sıcaklığı eksi 28 dereceyle Erzurum’da ölçüldü. Ankara’nın Haymana ve Polatlı ilçelerinde dün okullar tatil edildi.

30.12.2008


 

Bronşit hastalarına kış ikazı

KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kış aylarında salgınlar yapan soğuk algınlığı, grip gibi viral solunum sistemi enfeksiyonlarının, bronşitli hastalarda normal kişilere göre daha ağır geçtiğini ve astım, KOAH ve bronşektazi hastalarında ataklara sebep olabildiğini söyledi.

Özlü, kış mevsiminin kendini hissettirdiğini, birçok ilde kar, don ve fırtınanın hayatı zorlaştırdığını belirtti. Kış şartlarında ulaşım, barınma, ısınmanın güçleşmesinin yanı sıra mevsime özgü çeşitli hastalıklar ve salgınların başladığını ifade eden Özlü, ‘’Ama özellikle yaşlılar ve süreğen hastalığı olanların işi daha zor. Bu riskli grupların başında astım, bronşektazi (bronş genişlemesi) ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gibi müzmin bronş hastalıklarına yakalanmış kişiler geliyor. Çünkü yağışlı, sisli, soğuk havalar, bu hastalarda şikâyetleri artırmaktadır’’ dedi.

30.12.2008


 

En büyük zihinsel engelliler merkezi açıldı

TÜRKİYE'NİN en büyük ve en kapsamlı zihinsel engelliler merkezi olan Maltepe Belediyesi Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi, kapılarını ilk kez basına açtı.

AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ve eşi, Sanatçı Metin Şentürk ve eşi, Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, Bahadır Erdoğdu ve Erdoğdu ailesi, engelli aileleri, semt sakinleri ve kalabalık bir gazeteci topluluğu katıldı. İlk kez görenlerin adeta büyülendiği merkez hakkında ki ortak görüş; “bu merkez Türkiye’nin imajını değiştirir” oldu. 500 kalıcı engelli çocuğun yanı sıra, 15 odalı engelliler pansiyonuyla kısa süreli konaklama hizmeti de verecek olan Engelliler Merkezi; 5 yıldızlı otel konseptinde düşünülerek hazırlandı.

30.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır