"Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

KARA HAREKÂTI İSRAİL’İN SONU OLUR

İNGİLİZ The Times gazetesi, İsrail’in Gazze’den yabancıların ayrılmasına izin vermesi ardından tankların büyük bir kara harekâtı için pozisyon aldıklarını yazdı.

İsrail’in hava harekâtı bir haftadır sürüyor. Bu saldırılarda en az 430 Filistinli vefat etti. Tel Aviv yönetimi dün de yabancıların bölgeden çıkışlarına izin vermişti. Gazete, yabancıların bölgeden ayrılması ardından İsrail tanklarının büyük bir kara harekâtı için pozisyon aldığını belirtti. Hamas’ın Suriye’de sürgündeki siyasî büro şefi Halid Meşal ise, İsrail’i Gazze Şeridi’ne kara saldırısı düzenlememesi yolunda uyardı. Bir haftadır ilk kez alenen konuşan Meşal, kara operasyonları başlatması halinde İsrail’in “kara yazgısıyla” karşı karşıya kalacağını söyledi. Önceden kaydedilen konuşması El Cezire televizyonunda yayımlanan Meşal, Gazze’ye tanklarını gönderirse İsrail’in “aptalca bir hata” yapmış olacağını belirtti. Meşal, “Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve şartlarınıza boyun eğmeyeceğiz” diyerek, Hamas direnişinin ve savunmasının sağlam olduğunu kaydetti. Halid Meşal, bunun sadece Hamas’a karşı değil, bütün İslâm ümmetine karşı bir savaş olduğunu da söyledi.

04.01.2009


 

MODERN TARİHTE BU VAHŞETİN BİR BENZERİ YOK

İKT İcra Komitesinin Dışişleri Bakanları seviyesindeki olağanüstü toplantısının açılışında konuşan Genel Sekreter Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "bütün değerleri çiğneyen İsrail saldırılarının çok tehlikeli boyutlara ulaştığını" söyledi. Gazze Şeridinde süregelen dramın kelimelerle ifade edilemeyeceğini, saldırıların uluslararası yasalarla güvence altına alınmış olan yaşama hakkını, diğer insan haklarını ve bütün insanî değerleri ihlâl ettiğini kaydeden İKT Genel Sekreteri, "modern tarihte benzeri görülmemiş bu mezalim karşısında sessiz kalınamayacağını" dile getirdi.

FİLİSTİN'İN 60 YILLIK ÇİLESİNE ARTIK SON

VERİLMELİ

"Bu trajedinin İslâm dünyasının kararlı, ciddî ve tesirli hareketini gerektirdiğini" belirten İhsanoğlu, "temel hakları gasp edilip hürriyetleri inkâr edilmiş savunmasız Filistinlilerin hayatlarının kurtarılması için elden gelen her çabanın sarf edilmesi" gerektiğini; İslâm dünyasının halklarının, liderlerden ve siyasî sorumluluk sahibi olan herkesten, Filistinlilerin 60 yıldır maruz kaldıkları, son gelişmelerle daha da kötüleşip benzeri görülmemiş seviyelere ulaşan zorluklarına artık bir son verilmesi maksadıyla gerekli olan herşeyin yapılmasını talep ettiğini vurguladı.

“Eşi görülmemiş mezalim”

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze Şeridini hedef alan İsrail saldırılarını ele almak üzere Teşkilâtın Cidde’deki merkezinde düzenlenen İKT İcra Komitesi’nin Dışişleri Bakanları seviyesindeki olağanüstü toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “bütün değerleri çiğneyen İsrail saldırılarının çok tehlikeli boyutlara ulaştığını” söyledi. Saldırıların kadın, çocuk ve yaşlılar dahil yüzlerce masumun hayatına mâl olurken, yüzlerce insanın da yaralanmalarına ve Gazze’de büyük bir tahribata yol açtığını belirten İhsanoğlu, Gazze’de zaten kötü olan insanî şartların ciddî şekilde bozulmasına ve yardım malzemelerinin ulaştırılmasında sorunlara sebebiyet verdiğini ifade etti. Genel Sekreter İhsanoğlu, konuşmasında Gazze Şeridi’nde süregelen dramın kelimelerle ifade edilemeyeceğini vurguladı. Saldırıların uluslar arası yasalarla güvence altına alınmış olan yaşama hakkını, diğer insan haklarını ve bütün insanî değerleri ihlâl ettiğini kaydeden İKT Genel Sekreteri, “modern tarihte benzeri görülmemiş bu mezalim karşısında sessiz kalınamayacağını” dile getirdi.

İKT Bakanları’nın da bu sebeple ve bu haksız saldırıyı durdurmak için pratikte neler yapılabileceğini görüşmek üzere dünkü toplantıda bir araya geldiklerini aktaran İhsanoğlu, “bu trajedinin İslâm dünyasının kararlı, ciddî ve tesirli hareketini gerektirdiğini” ifade etti. İhsanoğlu, “temel hakları gasp edilmiş ve hürriyetleri inkâr edilmiş savunmasız Filistinlilerin hayatlarının kurtarılması için elden gelen her çabanın sarf edilmesi” gerektiğini belirtti. Ekmeleddin İhsanoğlu konuşmasında, bu kritik zamanda hem Filistin’de hem de İslâm dünyasında siyasî liderliklerin tarihî bir sorumluluklarının bulunduğunu, İslâm dünyasındaki halkların bu toplantıdan Filistin halkıyla dayanışmanın gerektirdiği şekilde, sözlerin ötesine geçip aksiyona dönüşecek sarih bir ortak tavır beklediğini dile getirdi. İhsanoğlu, İslâm dünyasının halklarının, liderlerinden ve siyasî sorumluluk sahibi olan herkesten, Filistinlilerin son 60 yıldır maruz kaldıkları ve Gazze Şeridin’ndeki son gelişmelerle daha da kötüleşen ve daha önce benzeri görülmemiş seviyelere ulaşan zorluklarına artık bir son verilmesi maksadıyla gerekli olan her şeyin yapılmasını talep ettiğini vurguladı.

İKT Genel Sekreteri, İslâm dünyasının kendisini güçlü kılacak ve menfaatlerini müdafaa etmesini sağlayacak imkânlara ve büyük ekonomik kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, “stratejik öneminin de giderek arttığını, durum böyleyken, maalesef İslâm dünyasının maddî yetenek ve güçleri ile öneminin, somut aksiyona ve alanda gerçekliğe dönüştürülemediğini” ifade etti.

İhsanoğlu, Gazze’ye karşı son saldırının başlaması ile birlikte teşkilâtın vakit geçirmeden İsrail’i kınadığını ve uluslar arası topluma ve kuruluşlara bu saldırıyı durdurmak için derhal ve etkin olarak müdahalede bulunma çağrısı yaptığını hatırlattı. Genel Sekreter, İran’ın da zirve ya da bu mümkün olmazsa Dışişleri Bakanları düzeyinde olağanüstü bir İKT toplantısı çağrısında bulunduğuna değindi.

TÜRKİYE, BMGK’DA KARAR ALDIRTMALI

Genel Sekreter Bakanlar düzeyindeki bu toplantının iki gün önce yine İKT Sekreteryasında Büyükelçiler düzeyinde yapılmış olan hazırlık toplantısını takip ettiğini ifade etti. Bu hazırlık toplantısında çeşitli düzeylerde takip edilebilecek hareketlere ilişkin nihaî bildiriye konulmak üzere bir dizi tedbirin önerildiğini aktaran İhsanoğlu, bu çerçevede özellikle BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Türkiye, Libya, Uganda ve Burkina Faso’ya İsrail’in saldırılarının durdurulmasını, acil ve kalıcı ateşkesin uygulanmasını hedefleyecek bağlayıcı bir güvenlik konseyi kararı çıkartılması yönünde her türlü çabayı göstermeleri çağrısı yapmak istediğini kaydetti.

04.01.2009


 

Hamas’ın askerî kanadı hedefte

İSRAİL'İN Gazze Şeridi’nde düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın askerî kanadının önde gelen komutanlarından birinin öldüğü bildirildi.

Hamas’tan yapılan açıklamada, önceki gece düzenlenen saldırıda yaralanan Ebu Zekeriya El Cemal’in sabaha karşı vefat ettiği belirtildi. İsrail’in önceki gün düzenlediği bir saldırıda da Hamas’ın önde gelen siyasî liderlerinden Nizar Rayan ölmüştü.

04.01.2009


 

Abbas, New York yolcusu

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla BM’de temaslarda bulunmak için New York’a gidiyor.

Abbas’la birlikte bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da hafta sonunda New York’a gideceği belirtildi. Abbas ve bakanların, İsrail’i kınayan ve Gazze Şeridi’ndeki bombardımanlarına son verilmesi çağrısında bulunulan Arap karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini sağlamaya çalışacakları kaydedildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, Abbas ve bakanlarla yarın görüşeceği bildirildi.

04.01.2009


 

İsrail öldürüyor, Bush Hamas’ı suçluyor

ABD Başkanı George W. Bush, “Hamas’ın, İsrail’e saldırılarını durdurması ve gerçek bir ateşkesin sağlanması için Hamas’a baskı yapılması” çağrısında bulundu. Bush, Gazze’deki krize ilişkin yaptığı ilk açıklamada, mevcut krizin tüm sorumluluğunu Hamas’a yükleyerek, “kontrol mekanizmalarına uygun olmayan ve Hamas’ın Gazze Şeridinden İsrail’e füze atmayı sürdürmesini sağlayabilecek tek taraflı bir ateşkesi” reddetti.

Başkan Bush’a göre tek sorumlu Hamas

abd Başkanı George W. Bush, ‘’Hamas’ın, İsrail’e saldırılarını durdurması ve gerçek bir ateşkesin sağlanması için Hamas’a baskı yapılması’’ çağrısında bulundu. George W. Bush, Gazze’deki krize ilişkin yaptığı ilk açıklamada, mevcut krizin bütün sorumluluğunu Hamas’a yükleyerek, ‘’kontrol mekanizmalarına uygun olmayan ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nden İsrail’e füze atmayı sürdürmesini sağlayabilecek tek taraflı bir ateşkesi’’ reddetti. ABD Başkanı, Beyaz Saray’ın metnini yayımladığı haftalık radyo konuşmasında, ‘’İran ve Suriye’nin desteklediği, İsrail’in ortadan kalkması çağrısında bulunan Filistinli terör grubu Hamas, mevcut şiddetin kışkırtıcısıdır’’ dedi. Bush, ‘’Hamas’ın vaatlerinin yeterli olmayacağını, Gazze’deki terör örgütlerine silâh kaçakçılığının durması için kontrol mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini’’ de sözlerine ekledi.

04.01.2009


 

G. Kore parlamentosu karıştı

GÜNEY KORE parlamento binasında genel kurul salonunun ana kapısını kapatarak, oturumları engelleyen muhalif milletvekillerine, 200’ü aşkın parlamento güvenlik görevlisi müdahale etti.

Parlamento başkanının emriyle harekete geçen güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucu çıkan kargaşada bazı milletvekilleri ve güvenlik görevlileri yaralandı. Hafif yaralanan milletvekilleri hastaneye kaldırıldı. Muhalefetteki Demokratik Parti milletvekilleri, iktidardaki Büyük Ulusal Parti’nin (GNP) gündeme getirdiği, 85 yasa tasarısını içeren reformları engellemek amacıyla genel kurul salonuna girişi engellemek istiyordu.

04.01.2009


 

BM derhal harekete geçsin

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry, BM Güvenlik Konseyinin, Gazze’deki durumun sona ermesi için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Kimun’un uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdığını hatırlatan Serry, BM’nin, Gazze’de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillerin ölümünden derin endişe duyduğunu bildirdi.

04.01.2009


 

100 YIL SONRA TEKRAR AÇILACAK

İNGİLTERE'NİN ilk camisi 100 yıllık aradan sonra tekrar hizmete açılmaya hazırlanıyor.

Liverpool şehrinde 1889 yılı Noel Günü’nde açılan caminin geçmişi sonradan Müslümanlığa geçen ve adını Abdullah diye değiştiren tüccar Morokka’ya dayanıyor. Babasının hatırasını yaşatmak isteyen Henry William Quilliam, cami yaptırıp 1908 yılına kadar faaliyette kalmasını sağladı. Ancak, Quilliam şehri terk ettikten sonra cami kapatıldı. 2011’da açılması planlanan cami için 3 milyon sterlin (6 milyon 700 bin lira) harcanacak.

04.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır