"Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İsrail: 2 Hamaslı için 30 çocuk öldürdük

İsrail ordu sözcülüğü, 30 kişinin öldüğü BM okulunun bombalanmasıyla ilgili açıklamasında, okulda ölenler arasında Amad Ebu Aşkar ve Hasan Ebu Aşkar adlı militanların bulunduğunu ileri sürdü. Açıklamaya göre bu kişiler, İsrail askerlerine geçen günlerde havan saldırısı düzenleyenler arasında bulunuyormuş.

İsraİl, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliya’da BM okulunun bombalanmasında ölenler arasında Hamas militanlarının da bulunduğunu duyurdu. İsrail ordu sözcülüğü, 30 kişinin öldüğü BM okulunun bombalanmasıyla ilgili ikinci açıklamasında, okulda ölenler arasında Amad Ebu Aşkar ve Hasan Ebu Aşkar adlı militanların bulunduğunu bildirdi. Açıklamaya göre bu kişiler, İsrail askerlerine geçen günlerde havan saldırısı düzenleyenler arasında bulunuyordu. Öte yandan BM, İsrail’in bombaladığı okulda Filistinli silahlı militanlar bulunduğu iddiasını yalanladı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumunun sözcüsü Chris Gunnes, AFP muhabirine, “Yaptığımız ilk soruşturma sonucu, okulda silahlı militan bulunmadığına yüzde 99,9 kani olduk” dedi. Sözcü, bağımsız soruşturma yapılmasını istediklerini de belirtti ve “Savaş kuralları çiğnenmişse suçlular yargılanmalı” diye konuştu. Gazze / aa

08.01.2009


 

Bombalamaya 3 saatlik defin molası

İsrail ordusu, Gazze Şeridine yönelik sürdürülen operasyonda her gün 3 saat bombardımana ara vereceğini açıkladı. Filistinli yetkililer de İsrail’in, dükkânların açılması ve cenazelerin defnedilmesine imkân tanımak için saldırıları durduracağı bu planı hakkında bilgilendirildiklerini belirttiler.

İsraİl’İn Gazze Şeridi’ndeki bombardımanlarına, insani koridor oluşturulabilmesi ve Gazze’ye yardımların aktarılabilmesi amacıyla günde 3 saat ara vermeyi planladığı bildirildi. Bölgede yayın yapan El Cezire televizyonu, bir İsrail askeri kaynağına dayandırarak, Hamas yönetimindeki bölgede, dünden itibaren yerel saatle 13.00 ile 16.00 arasında operasyonların durdurulmasının planlandığını haber verdi. Gazze / aa

08.01.2009


 

VENEZUELA’DAN CESUR ADIM

Venezuela, Gazze’ye saldırmasını protesto etmek için, İsrail’in Venezuela Büyükelçisi ile elçilik personelinin bir kısmını sınır dışı ediyor. Venezuela Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İsrail Büyükelçisi ve İsrail Büyükelçilik personelinin bir kısmını sınır dışı edilmesi kararı alındığı” bildirildi. Bunun üzerine, İsrail de Tel Aviv’deki Venezuela Maslatagüzarını sınır dışı edeceğini açıkladı. Caracas / aa

08.01.2009


 

Ateşkes umudu

MIsIr Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, tatil beldesi Şarm El Şeyh’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile Gazze’deki Filistinliler arasında derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Mübarek, ateşkesin ilan edilmesinden sonra aralarında Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasının bulunduğu uzun dönem düzenlemeler konusunda görüşmelerin başlatılmasını teklif etti.

Mübarek’in önerisinin ana başlıkları şöyle:

l İsrail ve Filistinli gruplar sınırlı bir süre içinde derhal ateşkes ilan edecek. Bu sınırlı süre içinde Gazze’ye insani yardımın ulaştırılması için güvenli koridorlar açılacak ve Mısır’a da kapsamlı ve nihai ateşkes konusunda çabalarını sürdürmesi için zaman tanınacak.

l Mısır, şu anda hakim olan gergin durumun yeniden ortaya çıkmaması, sınırın korunması, geçiş noktalarının yeniden açılması ve ablukanın kaldırılması konularında düzenlemelerin yapılması ve bunların garanti altına alınması amacıyla hem İsrail hem de Filistin tarafını acilen toplantıya çağıracak.

l Mısır, ulusal uzlaşmanın sağlanması amacıyla gösterdiği çabalara yanıt vermeleri için Filistin Yönetimi’ni ve tüm Filistinli grupları yeniden görüşmelere davet edecek.

HAMAS: İŞGAL SÜRERSE,

KALICI ATEŞKES OLMAZ

Hamas’ın, Gazze Şeridi’ndeki şiddet son verilmesini amaçlayan ve Mısır tarafından önerilen ateşkes planını gözden geçirdiği bildirildi.

Ancak Hamas’ın politbürosunun başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Gazze Şeridi’ndeki şiddetin sona erdirilmesi için barış girişimi üzerinde çalıştıklarını, ancak İsrail ile kalıcı bir ateşkesi reddettiklerini söyledi. Suriye’de sürgünde yaşayan Hamas lideri, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, İsrail ile kalıcı ateşkesle ilgili olarak görüşme olmayacağını, İsrail’in işgali devam ettiği sürece direniş olacağını ifade etti. Marzuk, Fransa, Türkiye, Suriye ve Mısır’ın sunduğu ateşkes tekliflerini aldıklarını belirterek, Hamas’ın, İsrail’in saldırılarına acilen son vermesi, Gazze’den çekilmesi ve Gazze Şeridi sınırının açılması taleplerinin arkasında durduğunu da kaydetti.

İSRAİL MISIRLA GÖRÜŞÜYOR

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Mark Regev, “Gazze’den İsrail’e tüm düşmanca saldırıların tamamen durması ve Gazze Şeridi’ne silah kaçakçılığının tamamen sona ermesini de içermek zorunda olan kalıcı bir ateşkesin parametreleri üzerinde ilgili taraflarla temaslar devam ediyor” dedi.

NİHAİ AŞAMA NE OLACAK?

İsrailli yetkililerin, Gazze saldırısındaki nihai aşama olarak gösterilen, askerlerin şehir merkezlerine saldırması emrinin verilip verilmemesiyle ilgili kararı tartışacağı bildirildi. İsrailli siyasi kaynaklar, 12. gününe giren Gazze saldırılarının üçüncü ve son aşaması olarak gösterilen planı Başbakan Ehud Olmert’in güvenlik kabinesinin toplanarak ele alacağını belirterek, bakanların planın karara bağlanmasıyla ilgili oylamayı erteleyebileceğini kaydetti. Nihai kararı ertelemenin, Mısır’ın ateşkes planıyla ilgili çabalar sürerken İsrail’e askerlerini hazırlamak için zaman kazandıracağı yorumları yapılıyor. Gazze / aa AB’den ateşkes çağrısı Avrupa Birliği dönem başkanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 12 gündür aralıksız devam eden saldırılarında gittikçe artan sivil ölümlerinden derin kaygı duyduğunu açıkladı. Dönem başkanlığından yapılan açıklamada, insani koridorun açılması ve ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuldu. Nasrallah da meydan okudu Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ile tüm olasılıkların mümkün olduğunu söyledi. Nasrallah, aşure günü dolayısıyla toplanan on binlerce kişinin önünde yaptığı konuşmada, tüm ihtimallerin “gerçek ve mümkün olduğunu” belirterek, “Tüm olasılıklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini” ifade etti. İsrail’e uyarıda bulunan Nasrallah, 2006’daki savaşı örnek vererek, bu savaşın, olası yeni bir savaşın yanında çok basit kalacağını söyledi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e seslenen Nasrallah, Olmert’in, kaybeden ve Lübnan tarafından alt edilen olduğunu belirterek, “Hamas’ı yok edemezsiniz, Hizbullah’ı yok edemezsiniz” dedi. Beyrut / aa İsrail 1000 dolayında hedefi vurdu İsraİl ordusu, “Dökme Kurşun Operasyonu” adı altında başlattığı Gazze’ye yönelik saldırılarda 12 gündür 1000 dolayında hedefi vurdu. İsrail’in “Hamas hedeflerine yönelik” diye başlattığı, geçen Cumartesi günü de tanklar, piyadeler, istihkâm birlikleri ve istihbarat birimleri ile karadan da genişlettiği saldırı, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin de desteğinde sürüyor. Ordu, önceki gece de Gazze Şeridi boyunca 40 hedefi vurdu. İsrail’in saldırıları sonucunda ölenlerin ise çoğunluğunun sivil olduğu belirtiliyor. Gazze / aa

08.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır