"Gerçekten" haber verir 16 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

“100 temel eser” iptal edilsin

Türkİye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘’100 Temel Eser-Yaklaşım, Uygulamalar ve Öneriler’’ konulu panelin sonuç bildirgesi, Türkiye Eğitim Yayıncıları Derneği Basın Yayın Sekreteri Celal Musaoğlu tarafından okundu.

Panel katılımcılarının görüş ve tekliflerinin özetlendiği bildirgeye göre, ilk oturumda söz alanlardan Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, okuma alışkanlığı ve estetik duyarlılığı geliştirmek üzere oluşturulan listenin sınırlı bir seçki olmadığını belirtti.

Yılmaz, listeye yeni eklemeler yapılabileceğini ve öğretmenlerin uygulamada daha özgür davrandıklarını kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Aytekin Yılmaz da bu tür listelerin durağan toplumlar meydana getirebileceğini ve devletçi bakışın ağırlıklı olabileceğini savundu.

Türk Eğitim-Sen Toplu Görüşme Sekreteri Musa Akkaş, listede yaşayan yazarların olmamasını eksiklik olarak değerlendirdi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, liste oluşturulmasının eğitimi piyasa ortamına terk ettiğini, çevirilerin yanlış, içeriklerin uygunsuz olduğunu savundu. Eğitim Bir-Sen Genel Teşkilâtlanma Sekreteri Erol Battal, listelerin okuma alışkanlığını geliştirdiğini, bakanlık desteğinin öğretmenleri teşvik edici olduğunu ifade etti. Celal Musaoğlu, sınırlı sayıda oluşturulan bir listenin kendi içinde sorunlar oluşturduğunu, yayıncı ve yazarlar açısından engelleyici durumlar oluşturduğunu iddia etti.

ÖZGÜRLÜK ALANINI DARALTIYOR

Bildirgeye göre, panelin ikinci oturumunda söz alanlardan Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, seçki projesinin oluşum süreci boyunca, okuma programı hazırlanmadan kitap listesi hazırlanmaması gerektiğini belirterek, Millî Eğitim Bakanlığının ‘’100 Temel Eser Genelgesi’’ni iptal etmesini önerdi.

Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gültekin, ‘’100 Temel Eser’’in çocuğa göreliğinin söz konusu olmadığını, klâsiklerin ve diğer kitapların çocuk gerçekliğini içermediğini, seçkinin bu nedenle geri alınmasını teklif etti. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fahri Temizyürek, klâsiklere yapılan müdahalenin yanlışlığına, bunun edebiyat anlayışıyla bağdaşmayacağına işaret etti.

Üçüncü oturumda konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Niyazi Şimşek, listenin çocuk edebiyatı yayımcılığına büyük darbe vurduğunu ileri sürerken, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Genel Sekreteri Mine Soysal, çocuk edebiyatının çocuk gerçekliği taşıyan eserlerle zenginleştirilmesi gereğine dikkati çekti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Neydim, listenin sorunlar getirdiğini savunarak, listeyi önerenlerin öğretmenlere güvenmediğini ileri sürdü. DEVLET, TAVSİYE EDEBİLİR, AMA DAYATAMAZ Türkıye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Vayni, projenin bir aldatmaca olduğunu ve çocukların özgürlük alanlarını daralttığını savunarak, ‘’Devlet tavsiye edebilir, ama dayatamaz’’ dedi. Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak, ‘’100 Temel Eser’’in kolaylık sağladığını, ancak Ulusal Yayın Kongresi’nde konuya ilişkin sorunların gündeme getirilmesini önerdi. Bildirgede, şu ortak görüşe yer verildi: ‘’Sonuç olarak, konuşmacıların ağırlıklı bir çoğunluğu seçkinin geri çekilmesi gerektiğini, çünkü projenin başlangıçta uygulanan amaçlarının dışında bir sürece girdiğini, bunun hem yayıncılık, hem edebiyat, hem eğitim süreci açısından ciddî sakıncalar içerdiğini vurguladılar’’ ifadelerine yer verildi. İstanbul / aa

16.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “100 temel eser” iptal edilsin

  MURAŞ’tan “Kültür Şöleni”

  Kazancı Bedih anılıyor

  Sus Dergi 2. Sayısıyla yayında

  Semerkand Aile yenilendi

  Yahya Kemal’in bilinmeyen mektupları

  Cafcaf mizah dergisi çıktı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır