"Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Tonlarca gıda ve ilâç havaya uçtu

BM’nin Gazze’deki en üst düzey yetkilisi John Ging, üç gün önce İsrail birlikleri tarafından insanî yardımın saklandığı BM merkez binasındaki deponun bombalanması yüzünden yüzlerce tonluk yiyecek ve ilacın yok olduğunu söyledi.

BİLE BİLE VURDULAR

BİR BM yetkilisi, İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir BM okulunu tank ateşiyle vurmasını kınayarak, savaş suçuyla ilgili soruşturma yapılması gerektiğini belirtti. BM sözcüsü Chris Gunness, tank mermisinin atıldığı okulda İsrail’in Gazze Şeridi’ne üç haftadır süren saldırılarından kaçarak sığınan 1600 kişinin bulunduğunu açıkladı. İsrail’in elinde okulun koordinatlarının bulunduğunu ve okulun sığınak olarak kullanıldığını bildiğini vurgulayan Gunness, savaş suçuna ilişkin bir soruşturma açılması gerektiğini söyledi. Gunness, “Kim suçluysa adalet önüne çıkarılmalı” dedi.

YİNE ‘TAVSİYE KARARI’

BM Genel Kurulu, Gazze’deki krizi 2 gündür ele aldığı olağanüstü toplantısının sonunda bir karar alarak BM Güvenlik Konseyinin geçen hafta kabul ettiği 1860 sayılı kararın uygulanmasını talep etti. Genel Kurul 142 oyla kabul edilen kararında, BM Güvenlik Konseyinin Gazze’de taraflara, ‘’derhal ve kalıcı’’ ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail birliklerinin tamamen Gazze’den çıkmalarını öngören 1860 sayılı kararına derhal uyulması çağrısında bulundu. 192 üyeli Genel Kurulunun kararları, bağlayıcı nitelikten çok tavsiye niteliği taşıyor.

18.01.2009


 

KAÇAN SİVİLLERE DE ATEŞ AÇTILAR

Gazze'nin kuzeyinde İsrail'in tank ateşine hedef olan BM okulu, içindeki insanlar kaçarken bir daha tank mermisiyle vuruldu ve saldırıda 6 Filistinli öldü. BM Yardım ve Çalışma Ajansının (UNRWA) okuluna ilk tank mermisinin isabet etmesi sonucu bir çocuk ve bir kadının ölmesinin ardından, insanlar çatışmalar nedeniyle sığındıkları okuldan kaçarken yeni tank ateşi altında kaldılar ve 4 kişi daha öldü.

45 BİN SİVİL BM OKULLARINA SIĞINDI

BM'nin Gazze'deki merkezi de Perşembe günkü İsrail saldırılarının hedefi olmuştu. Gazze'deki saldırılarda bir başka BM okulunun hedef olması sonucu ise 30 kişi ölmüştü. İsrail'in 22 gündür saldırılarını sürdürdüğü kuşatma altındaki Gazze'de yaklaşık 45 bin kişinin BM okullarına sığındığı bildiriliyor. Saldırılar sürerken BM Genel Kurulu, Güvenlik Konseyinin geçen hafta aldığı kararı kabul etti.

İsrail, BM’yi de vuruyor

Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail’in Gazze şehrindeki bir BM okulu yakınına açtığı tank ateşinde, biri çocuk, biri kadın 2 kişi öldü. Filistinli bir sağlık yetkilisi, tank mermisinin BM okulu yakınına düşmesi sonucu 25 kişinin de yaralandığını bildirdi. BM’nin Gazze’deki merkezi de Perşembe günkü İsrail saldırılarının hedefi olmuştu. Gazze’deki saldırılarda bir başka BM okulunun hedef olması sonucu da 30 kişi ölmüştü. Öte yandan Gazze Şeridi’nin kuzeyinde İsrail tank ateşine hedef olan BM okulunun, içindeki insanlar kaçarken bir daha tank mermisiyle vurulduğu, saldırılarda 4 Filistinlinin daha öldüğü bildirildi. Filistinli sağlık yetkilileri ve görgü tanıklarının açıklamalarına göre, BM Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) okuluna ilk tank mermisinin isabet etmesi sonucu bir çocuk ve bir kadının ölmesinin ardından, insanlar çatışmalar sebebiyle sığındıkları okuldan kaçarken yeni tank ateşi altında kaldılar. Görgü tanıkları, insanlar kaçarken açılan tank ateşinde de 4 kişinin öldüğünü kaydetti. Öte yandan, İsrail ordusundan bir sözcü, BM okuluna tank ateşi açılmasıyla ilgili haberleri araştırdıklarını söyledi. İsrail’in 22 gündür saldırılarını sürdürdüğü kuşatma altındaki Gazze’de yaklaşık 49 bin kişinin BM okullarına sığındığı bildiriliyor.

BM’nin Gazze’deki en üst düzey yetkilisi John Ging, iki gün önce İsrail birlikleri tarafından insanî yardımın saklandığı BM merkez binasındaki deponun bombalanması yüzünden yüzlerce tonluk yiyecek ve ilacın yok olduğunu söyledi. Ging, zarar gören altyapının pahalı da olsa bir gün tamir edilebileceğini, ancak ölen insanların hiçbir zaman geri gelmeyeceğini belirtti.

18.01.2009


 

İSRAİL'E ÖFKE BÜYÜYOR

Macarİstan’In başşehri Budapeşte’de İsrail Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi.

Macaristan’ın sağ görüşlü hareketi Macar Muhafızları Birliği tarafından düzenlenen İsrail’i protesto gösterisine Budapeşte’de yaşayan Araplar da katıldı. Öte yandan İsrail’in Gazze saldırısını protesto eden çok sayıda gösterici, İsrail’in Buenos Aires Büyükelçiliği binasına ayakkabı fırlattı. Göstericiler, sloganlar atarak büyükelçilik binasının yakınına geldi. Göstericilerin bir bölümü burada ayakkabılarını çıkararak binaya fırlattı. Protestocular, üzerlerinde ‘’İsrail, Filistin’den çık’’ yazılı pankartlar taşıdı.

18.01.2009


 

İsrail’den ‘dost’ olmayacağı anlaşıldı

İsraİl tanklarının Gazze’de açtığı ateş sonucu, İsrail tarafından eğitilmiş Filistinli bir doktorun 3 çocuğu ve yeğeninin öldüğü bildirildi.

Daha önce İsrail televizyonların konuk olmuş ve İsrail kamuoyunun da tanıdığı bir jinekolog olan doktor İzzettin Ebu El Ayş, bu sefer İsrail’in Channel 10 kanalına verdiği röportajda “Çocuklarıma neden zarar verildiğini bilmek istiyorum. Bu ölene kadar Olmert’in aklından çıkmamalı” dedi. Doktorun saldırı sırasında evde 18 akrabası bulunuyordu ve kızları ile birlikte yeğeni de vefat etmişti. Dr. İzzettin, “Evde olduğumuzu herkes biliyordu. Birdenbire bombalandık. Bundan sonra Ehud Olmert’le veya Tzipi Livni bizimle nasıl konuşacak. Bir ateşkes umudu vardı, çocuklarımla konuşuyordum. Birdenbire bizi bombaladılar. İsrailli hastaları tedavi eden doktoru bombaladılar” dedi.

18.01.2009


 

Çılgın Haham, Hamas’ı Calut’a benzetti

Safad şehri Başhahamı Şmuel Eliyahu, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıları, tarihteki Talut-Calut savaşına benzetti.

İsrail Haaretz gazetesinin haberine göre Aşdod şehrinde Tevrat eğitimi verilen bir okulda (yeşiva) yaptığı konuşmada Elyahu, Hamas’a karşı yürütüldüğünü öne sürdüğü saldırıların, İsraillilerin Amaliklerle savaşına benzediğini söyledi. İsrail’in 2005 yılında Gazze’yi boşaltmasıyla bölgeden ayrılarak Aşdod’a yerleşen yeşivadaki konuşmasında Başhaham Eliyahu şunları söyledi: “Bu Samuel ve Musa’nın, Muhammed’e karşı özel bir savaşı değil. Bu İsrail’i yok etmek isteyenlere karşı bir savaştır. Bu Hamas’ın Yahudiliğe karşı savaşıdır. Bu böyle görülüyor.” Kutsal kitaplara göre İsraillileri yok etmek isteyen Calut’a karşı Allah Talut’u göndermiş ve Amaliklerin lideri Calut imha edilmişti. 2007 yılında da Eliyahu İsrail’e kassam gönderilen Gazze’de bir kişiye karşılık 10 kişinin öldürülmesini istemişti.

18.01.2009


 

Gazeteciler ‘terörist Livni’yi terletti

İsraİl Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Washington’da Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice ile Mısır’dan Gazze’ye tünellerle silâh sokulmasını önlemeye yönelik bir anlaşma imzaladı.

Ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Livni, “sinir bozucu” bir basın toplantısı yaşadı. Toplantının başlamasından itibaren kendisine yöneltilen sorularla bozuldu. Gazetecilerin çoğu, İsrail’in Gazze saldırılarının Ortadoğu’da barışı daha da uzaklaştırdığını söylüyordu. Bazı gazeteciler, Gazze’ye basın mensuplarının girmesini yasakladığından dolayı İsrail hükümetini, “diktatör” Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ile karşılaştırdı. Basın toplantısının en gergin anı ise bir gazetecinin, Livni’ye “Gazze Şeridi’nde sivillerin öldürülmesini sormadan önce uzun bir İnsan Hakları raporundan alıntı yapmasıyla başladı. Gazeteci, sorusunu bitirmesi istendiğinde Livni’nin bir saatten beri konuştuğunu ve gazetecilere söz hakkı verilmediğini haykırdı. Ardından da ABD’nin ne zamandan beri “teröristleri misafir ettiğini” sordu. Sükûnetini korumaya çalışan Livni, soruyu cevaplamak istediğini söyledi. Livni, cevabını bitirdiğinde “İsrail, Filistin Otoritesi’nin içişlerine karışmak istemiyor; Gazze Şeridi’ni bu yüzden tek taraflı bıraktık. Ama dönüşte elde ettiğimiz terör oldu. Sivillere zarar vermekten kaçınmak için yapabileceğimiz her şeyi deniyoruz, ama oluyor” dedi. Diğer gazeteciler de insan hakları raporlarından alıntılar yaparak, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukadan dolayı ateşkes konusunda yaşanan başarısızlıklardan sorumlu tutulup tutulamayacağını sordular. Livni içeride terlediği sırada ise basın toplantısının düzenlendiği binanın önünde kendilerine “Code Pink” adını veren savaş karşıtı bir grup kendisini protesto etti: “Bu binada bir savaş suçlusu var.”

18.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır