"Gerçekten" haber verir 20 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Obama’ya ayarlı çekilme

İsrail ordu radyosu, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın yemin töreni öncesi, İsrail’in Gazze’deki tüm askerlerini ve tanklarını çekmesinin beklendiğini bildirdi. Ordu radyosunun hükümet kaynaklarına atfen verdiği bilgiye göre, Hamas herhangi bir şekilde ateşkesi ihlâl etmediği takdirde, çekilme işlemi bugün TSİ 21.00’deki yemin töreninden önce bitmiş olacak.

İsraİl ordu radyosu, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın bugünkü yemin töreni öncesi, İsrail’in Gazze’deki bütün askerlerini ve tanklarını çekmesinin beklendiğini bildirdi. Ordu radyosunun, hükümet kaynaklarına atfen verdiği bilgiye göre, Hamas, herhangi bir şekilde ateşkesi ihlâl etmediği takdirde, çekilme işlemi bugün TSİ 21.00’deki yemin töreninden önce bitmiş olacak. Haberde, dün Başbakan Ehud Olmert’in dâvetlisi olarak Kudüs’e gelen Avrupalı liderlerle olan görüşmelerinde bu konunun gündeme getirildiği ve İsrail’in yeni başkana bir iyi niyet jesti olarak Gazze’den tamamen çekilmeyi planladığı bildirildi. Bu arada Gazze’deki yerel kaynaklar İsrail tanklarının nüfusun yoğun olduğu bütün merkezlerden çekildiğini belirtti. Tankların daha önce bulunduğu ve Gazze’yi güney ve kuzeyle bağlayan ana arter Selahaddin caddesinin tamamen açıldığı öğrenildi. Ancak, yine de tanklar Gazze Şeridi’nin yerleşim yerlerinden uzaktaki sınır boylarında mevcudiyetini sürdürüyor. Operasyonun başından bu yana kapalı bulunan Gazze’deki bankalar da 22 sonra bugün ilk kez açıldı. İsrail’in 22 gün süreyle Gazze şeridi’nde sürdürdüğü saldırılarda çoğu çocuk ve kadın 1300’den fazla Filistinli öldü, 5.500 dolayında Filistinli de yaralandı. İsrail ise bu süre içinde 13 İsraillinin öldürüldüğünü bildirdi.

20.01.2009


 

Köprü olacağım

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, ırkını, farklılıklar arasında köprü işlevi görecek bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Obama, başkanlığı sırasında insanların farklılıklar arasında nasıl köprü kuracağının bir örneği olacağını umduğunu belirterek, birbirlerine benzemeyen ve birbirlerinin fikirlerine katılmayan insanların etkileşim içinde olmasının, siyasette yumuşamayı sağlayacağını kaydetti.

KÖPRÜ OLACAĞIM

Irksal kimliğinin, ABD’yi birleştirilebileceğini ve dönüştürebileceğini belirten ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, ırkını, farklılıklar arasında köprü işlevi görecek bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Obama, Washington Post gazetesiyle geçen hafta yaptığı söyleşide, ırksal kimliğinin, ABD’yi birleştirilebileceğini ve dönüştürebileceğini belirterek, “Devletin en tepesinde Afrikalı bir Amerikalının bulunduğunu tabiî karşılayacak bütün bir nesil var” dedi. Bunun, radikal bir şey olduğunu ifade eden Obama, “Bu, siyah çocukların kendilerine bakışını değiştirir. Bu aynı zamanda beyaz çocukların siyah çocuklara nasıl baktığını da değiştirir. Ve ben bunun gücünün küçümseyemeyeceğim” diye konuştu. Barack Obama, başkanlığı sırasında insanların farklılıklar arasında nasıl köprü kuracağının bir örneği olacağını umduğunu belirterek, birbirlerine benzemeyen ve birbirlerinin fikirlerine katılmayan insanların etkileşim içinde olmasının, siyasette yumuşamayı sağlayacağını kaydetti. Kenyalı siyah bir babayla Kansaslı beyaz bir annenin oğlu olan Barack Obama, bugün ABD’nin 44. ve ilk Afrika kökenli başkanı olarak göreve başlayacak.

20.01.2009


 

GAZZE’YE YARDIMLAR SÜRÜYOR

Gazze Şeridine insanî yardım sevki sürerken, Suudi Arabistan İsrail ordusunun yakıp yıktığı Gazze’nin yeniden inşası için 1 milyar dolar bağış yaptı. Suud Kralı Abdullah, Filistinlilerin bir damla kanının bile dünyadaki bütün paralardan daha değerli olduğunu kaydetti.

Gazze’ye yardımlar sürüyor

Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki geçiş kapılarından Gazze Şeridi’ne insanî yardım sevki sürüyor. İsrail ordusundan verilen bilgiye göre, bu sabah Kerem Şalom ve Karni geçiş noktalarından 180’den fazla TIR’ın geçişinin sağlanması planlandı. Gazze Şeridi’ne 40 bin litre fuel oil’in de aktarılması bekleniyor. İsrail, Ocak ayı başından itibaren, uzun süredir kapalı bulunan geçiş kapılarını açarak, insanî yardımın geçişine imkân sağlamıştı. İKT’den yardım çağrısı İslÂm Konferansı Teşkilâtı’nın (İKT) dönem başkanlığı yürüten Senegal’in Devlet Başkanı Abdulaye Wade, İKT’nin 57 üye ülkesine, Gazze halkına insanî yardım konvoylarına katkı çağrısında bulundu. Wade, üye devletleri, üye ülke vatandaşlarını ve uluslar arası toplumu, İKT’nin başlattığı insanî yardım konvoylarına katkı sağlamaya çağırdı.

20.01.2009


 

Taraflar Kahire’de buluşuyor

MIsIr’In, İsrailli yetkililerle Filistinli grupları, Perşembe günü Kahire’ye dâvet ettiği bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından adını açıklamak istemeyen bir kaynak, “Mısır, İsrail ve Filistinli grupları Perşembe günü Mısır’la ayrı ayrı görüşmek için dâvet etmektedir” dedi. Kaynak, bu görüşmelerin, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesi pekiştirmek ve Gazze’de ateşkesi öngören Mısır planının uygulanması için gerekli tedbirler üzerinde anlaşma sağlanması amacını taşıyacağını belirtti.

20.01.2009


 

Zeydi, İsviçre’den sığınma talep etti

ABD Başkanı Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır Zeydi, İsviçre’den sığınma talebinde bulundu.

Zeydi, İsviçre’den yardım talep eden bir mektup taslağı hazırladı. Zeydi’nin avukatı Mauro Poggia, İsviçre’de yayımlanan Tribune de Geneve gazetesine yaptığı açıklamada, müvekkilinin yargılanmak üzere tutulduğu Bağdat’daki cezaevinde güvenliğinden endişe ettiğini ve Irak’ta gazetecilik mesleğini sürdüremeyeceğini söyledi. Poggia, Zeydi’nin ailesiyle temas kurduğunu ve kendisine siyasî sığınma hakkı verilmesi için İsviçre dışişleri bakanlığının yardımını talep eden bir mektubun taslağını hazırladığını kaydetti. Avukat müvekkili hakkında, “Birçok Iraklı eylemini desteklese de her türden radikalin merhametine kalmış durumda... Hayatı kendi ülkesinde cehenneme dönebilir” dedi. Mauro Poggia, bekâr ve çocuk sahibi olmayan müvekkilinin İsviçre’de gazetecilik mesleğini sürdürebileceğini kaydetti.

20.01.2009


 

HANİYE: FİLİSTİNLİLER BÜYÜK ZAFER KAZANDI

Hamas’In Başbakanı İsmail Haniye, Filistinlilerin, Gazze’de ‘’büyük bir zafer kazandığını’’ söyledi.

Haniye, İsrail’in tek taraflı ateşkes ilân etmesinden sonra televizyondan yaptığı ilk açıklamasında, ‘’Allah, bir fraksiyon ya da bir partiye değil, bizlere, halkın tamamına büyük bir zafer bahşetti’’ ifadesini kullandı. Haniye, ‘’İsrail ordusunun saldırılarını durdurduk ve düşman hiçbir hedefine ulaşamadı’’ dedi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne havadan ve karadan 22 gün süren saldırılarında en az bin 300 kişi öldü, binlerce insan yaralandı.

20.01.2009


 

İsrail’den göz boyama hastanesi

İsraİl, Gazze Şeridi sınırındaki Erez geçişine Gazzeli yaralılar ve hastaların tedavisi için küçük bir sahra hastanesi kurdu.

İnsan hakları grupları tarafından, Gazze’ye düzenlediği üç hafta süren saldırıları sırasında sivilleri korumadığı ve tıbbî yardım için yaralılara ulaşılmasına imkân tanımadığı için eleştirilen İsrail’in bu adımı, İsrailli bir insan hakları gurubu tarafından da “çok değersiz ve çok geç” bir girişim olarak nitelendi. İsrail hükümet yetkilileri, sahra hastanesinin ihtiyacı olan Gazzelilere tedavi ve İsrail hastanelerine tahliye imkânı sağlayacağını bildirdi. Sosyal İşler Bakanı Isaac Hertzog, kurulan küçük kliniğin mümkün olduğu kadar çok kişiye tedavi edileceğini söyledi. Sahra hastanesinde bir laboratuvar, bir röntgen cihazı, her birinde birer yatak olan beş bölüm bulunduğu, ortadaki alanda da 3 yatak ve bir eczane olduğu belirtildi. Öte yandan, İsrailli İnsan Hakları için Doktorlar örgütünden Miri Weingarten, İsrail ordusunun Gazze saldırıları sırasındaki yaralı Gazzelileri tahliye taleplerinin sürekli olarak reddedildiğini belirterek, dün sabaha karşı saldırıların durdurulmasından sonra kurulan sahra hastanesi için “çok değersiz ve çok geç” yorumunu yaptı.

20.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır