"Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Guantanamo ile ilgili karar memnun etti

Uluslararası Af Örgütü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ABD Başkanı Obama’nın Guantanamo’nun kapatılması kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Obama’dan ilk icraat: İşkenceye yasak

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, yabancı terör tutuklarının yıllarca ağır şartlar altında ve yargısız şekilde tutulduğu Küba’daki Guantanamo tutukevinin bir yıl içinde kapatılması emrini verdi. Uluslararası Af Örgütü, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai memnuniyet duyduğunu açıkladı.

OBAMA'NIN yabancı terör tutuklarının yıllarca ağır şartlar altında ve yargısız şekilde tutulduğu Küba’daki Guantanamo tutukevinin bir yıl içinde kapatılması emri dünyada memnuniyetle karşılandı. Obama, Beyaz Saray’da düzenlenen törende, Guantanamo’nun bir yıl içinde kapatılmasını ve terör tutuklularına aşırı sert muamele edilmesinin yasaklanmasını öngören icra emirlerini imzaladı. Başkan Obama’nın seçim kampanyasından bu yana söz verdiği bu adımlar, eski başkan George W. Bush’un konuya ilişkin politikalarının tersine çevrilmesi anlamına geliyor. Obama’nin diğer icra emri çerçevesinde de bütün ABD güvenlik personelinin, terör sanıklarını sorgulamasında ABD Kara Kuvvetleri’nin ilgili el kitabındaki ilkelere uyması öngörülüyor. Bu el kitabında, terör tutuklularına işkence ve aşırı sert muamele yasaklanmış bulunuyor. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Guantanamo tutukevinin bir yıl içinde kapatılması emrini memnunlukla karşıladı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri İrene Han, bu kararı “iyi yöne doğru atılmış önemli bir adım” olarak niteledi ve bu kararın yeni yönetimin “geçmişin hatalarını düzeltme” isteğinin bir simgesi olduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da, ABD yönetiminin Guantanamo tutukevinin kapatılması yönündeki kararını memnuniyetle karşıladı. Pillay ‘’ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve gelmesinin hemen ardından Guantanamo’yu kapatmaya ve tutukluların haklarının garanti altında olduğu bir sistem kurmaya böylesine büyük öncelik vermesi son derece cesaret vericidir’’ dedi.

24.01.2009


 

Filistinli yetimlere aile şefkati

İHH İnsanî Yardım Vakfınca, İsrail’in Gazze’ye saldırıları dolayısıyla yetim kalan 1500 Filistinli çocuktan 1200’üne, aynı amaçla hizmet veren bazı derneklerin de katkısıyla Türkiye’den ‘sponsor aile’ bulunduğu bildirildi.

Filistinli yetimlere şefkat eli

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca, İsrail’in Gazze’ye saldırıları dolayısıyla yetim kalan 1500 Filistinli çocuktan 1200’üne, aynı amaçla hizmet veren bazı derneklerin de katkısıyla Türkiye’den ‘’sponsor aile’’ bulunduğu bildirildi. İHH adına kampanyayı yürüten Adana İnsani Yardım Derneği (ADYAR) Başkanı Veysel Tepeli, İsrail’in 27 Aralık 2008 tarihinde başladığı saldırılar sonrasında Filistin halkına yardım amacıyla düzenlediklere kermeste, Filistinli çocuklar için ‘’sponsor aile’’ standı oluşturduklarını söyledi. Filistin’de yetim kalan çocuklara sahip çıkılması gerektiğine dikkati çeken Tepeli, duyarlı vatandaşların desteğini beklediklerini ifade etti. Tepeli, belirledikleri 1500 yetim çocuğun gıda, giysi, eğitim ve sağlık giderlerinin karşılanması yönünde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirterek, ‘’Bu çocuklara daha fazla katkı sağlamak adına aynı zamanda sponsor aile kampanyası başlatıldı’’ dedi.

Kampanyaya, aynı amaç doğrultusunda çalışan Türkiye’nin farklı bölgelerindeki derneklerin de katkı sağladığını anlatan Tepeli, şöyle konuştu: ‘’Bu çocuklardan birinin bakımını üstlenmek isteyen kişi, 6 aydan az olmamak koşuluyla ayda 70 TL ödeyerek kampanyaya katkı sağlayabilecek. Destek veren ailelere, üzerinde fotoğrafları da bulunan Filistinli çocuklarla ilgili olarak her 6 ayda bir, eğitim, sağlık ve hayatlarıyla ilgili dosya halinde bilgiler ulaştırılacak. Çoğunluğu kendi yakınlarının yanında kalan bu çocuklar, ilerleyen süreçte katkı sağlayarak kendisini sahiplenen ailelerle buluşturulmak üzere Türkiye’ye de getirilecek. Çocukların ulaşım masraflarını da sponsor aileler karşılayacak. Böylece destek daha fazla anlam kazanacak.’’

Bazı ülkelerde yetimhaneleri bulunan İHH’nin, önümüzdeki süreçte Vakıf fonunda toplanan paralarla Filistin’de de yetimhane kurmayı planladığını, bu çalışmaya da katkıda bulunacaklarını kaydetti.

24.01.2009


 

Canavarlığın hikâyesi

BBC muhabiri Christian Fraser, tüyleri diken diken eden olayı yazdı.

Müthiş bir gazetecilik örneği gösteren Fraser, Gazze’de bir hafta önce bir hastanede gördüğü küçük Filistinli kızı Belçika’da bir hastanede buldu... Yetmedi, tekrar Gazze’ye gitti be kızın babasını bulup, küçük kızın nasıl o hale getirildiğini birinci ağızdan öğrendi. Başka şahitlerle de konuştu. Ve sonunda İsrail ordusuna gidip yaşananları anlattı. Olayın yerini ve saatini verdi. İsrail ordusu olayı araştırma sözü verdi... Ve işte Christian Fraser’ın kaleminden Gazze’de dehşet verici olaylardan sadece biri:

“Sema Abid Rabbo’yu bir hafta önce, El Ariş hastanesinde görmüştüm. Gazze’den Belçika’ya nakledilmiş. Sema’ya refakat eden amcasının şok edici iddiaları üzerine Gazze’ye gelir gelmez babasını aramaya başladım. Sema’nın babası Halid Abid Rabbo’yu tamamen harabeye dönen Cebaliye’deki evlerinin enkazı başında buldum. Burada ayakta kalmış bir ev bile yok.

ÇOCUKLARI TEK TEK VURDULAR

Baba, Halid Abid Rabbo, 10 metre ötesini işaret ederek “Tanklar buradaydı. Dışarı çıkmamızı istediler. Önce kadınlar sonra da üç kızım. 4 yaşındaki Sema, 7 yaşındaki Suad ve iki yaşındaki Emel.” diye anlattı. Beyaz bayraklar asılı evlerinin önünde beklerken İsrail tanklarından çıkan bir asker, M16 tüfeğiyle üç çocuğu da vurmuş. Ailenin üç ferdinden bu anlatılanları ayrı ayrı dinledim.

VURULAN ÇOCUKLAR YERDE BEKLETİLDİ

Bize bir hafta önce El Ariş’te anlatılanlarla tamamen örtüşüyordu. Halid’in annesi, Sema’nın babaannesi İsrail askerlerinin çocukları 2 buçuk saat yerde kanlar içinde beklettiğini söylüyor. Daha sonra Filistinliler gelip çocukları hastaneye götürmüşler. Suad ve Emel çoktan ölmüştü.

SEMA’NIN OMURİLİĞİ ZEDELENDİ

Omuriliği zedelenen ve belden aşağısı tutmayan 4 yaşındaki Sema Abid Rabbo Belçika’daki bir hastanede tedavi görüyor. Doktorlar Sema’nın muhtemelen bir daha yürüyemeyeceğini söylüyorlar.”

24.01.2009


 

İslâm karşıtı vekil lâyığını buldu

Avusturya’da, Hz. Muhammed’e (asm) yönelik hakaret içeren söylemi sebebiyle dokunulmazlığı kaldırılarak mahkeme huzuruna çıkarılan aşırı sağcı milletvekili Susanne Winter üç ay tecilli hapis ve 24 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl Graz şehri belediye seçimi dolayısıyla aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisinin (FPÖ) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmalarda, İslâm dinine ve Hz. Muhammed’e (asm) yönelik hakaret edici sözler sarf eden Susanne Winter, federal savcılığın suç duyurusu üzerine Graz şehir mahkemesinde yargılandı. Federal savcının hazırladığı iddianamede, Winter’in konuşmalarında kullandığı ifadelerle “belli bir dini aşağılamak ve halkı başka bir din ve onun kutsal değerlerine karşı kışkırtmak suçu işlediği” belirtildi. Dâvâ hakimi Christoph Lichtenberg, iddianamede sıralanan söz konusu ifadelerle Susanne Winter’in “iki dini topluluk arasında kin ve nefret oluşturduğunun” kesinleştiğine karar verdi. Winter’in avukatlarının “seçim konuşmasındaki ifadelerin sadece radikal İslâm’a yönelik kullanıldığı” yolundaki savunmasını ise hakim Lichtenberg inandırıcı bulmadığı için reddetti. Ulusal mecliste dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanmasına imkân tanınan aşırı sağcı FPÖ milletvekili Susanne Winter, üç ay tecilli hapis ve 24 bin avro para cezasına mahkûm oldu.

24.01.2009


 

İsrail seçime gidiyor

İsrail, Gazze Şeridi’nde üç hafta süren operasyonun gölgesinde ertelenip ertelenmemesi tartışmaları yapılan genel seçimlere yeniden yüzünü çevirdi.

10 Şubatta yapılacak seçimlere üç hafta kala yapılan anketler, muhalefetteki Likud partisinin iktidardaki Kadima’nın 4 milletvekili önünde olduğunu gösteriyor. İsrail’in Yedioth Ahranot gazetesi ile Dahaf araştırma kuruluşu tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Likud, 120 üyeli parlamentoda 29 sandalye kazanabilecek. İktidardaki Kadima partisinin 25, İşçi Partisi’nin 17 ve Yisrael Beiteniu’nun (İsrail Evimiz) 14 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Maariv gazetesinin kamuoyu yoklamasından da benzer sonuçlar çıktı. Maariv’e göre Likud 28, Kadima 24, İşçi Partisi ve Yisrael Beiteniu 16’şar milletvekili çıkaracak.

24.01.2009


 

Arnavutluk, başörtülü fotoğraflara izin verdi

ARNAVUTLUK'TA hükümet, yeni bastırılan kimlik kartlarına Müslüman kadınların başörtülü çekilmiş fotoğraflarının konulmasına izin verdi.

Tiran, yeni kimlik kartlarını dağıtmaya başlamıştı. Ancak Müslüman Arnavutlar, kimlikleri veren kurumun, başörtülü fotoğraf kabul etmemesinden şikayetçi oluyordu. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Fatmir Konja, yüz özelliklerini kapatmadığı sürece başörtülü fotoğrafa izin vereceklerini söyledi.

24.01.2009


 

Maliki: Yerel seçimlere yüksek katılım bekliyoruz

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, ay sonunda düzenlenecek yerel seçimlere yüzde 70 ila 80 oranında katılım beklediklerini söyledi.

Şii lider Maliki, başşehir Bağdat’ta aşiretinin üyeleriyle yaptığı toplantı sırasında, Iraklılara yerel seçimlerde, “oy kullanma ve büyük oranda katılım gösterme” çağrısında bulundu. Irak’ta “siyasi haritayı yeniden çizeceği” ileri sürülen yerel seçimler, 31 Ocak 2009 tarihinde yapılacak.

24.01.2009


 

Hamas ve İslâmî Cihad’a diyalog çağrısı

Aralarında Hamas ve İslâmî Cihad’ın da bulunduğu, merkezleri Suriye’nin başkenti Şam’da olan 8 Filistinli grup, rakip Filistinli gruplara ulusal diyalog çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, görüşmelerde İsrail’e karşı “direnişin devam etmesini” engelleyecek her türlü siyasî antlaşmanın ise reddedileceği kaydedildi.

24.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır