"Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Obama: Irak’tan bir yılda çekileceğiz

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’taki Amerikan askerlerinin büyük bölümünün bir yıl içinde geri çekileceğini söyledi. Irak’ta hafta sonunda düzenlenen yerel seçimlerle ilgili Obama, bu seçimlerin şiddet olaylarıyla gölgelenmediğini, Iraklılara daha fazla sorumluluk yükleme zamanının geldiğini kaydetti.

Obama, NBC televizyonuyla yaptığı röportajda, Iraklıların, güvenlikleri konusunda artık daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını, bu ülkedeki 140 bin Amerikan askerinin önemli kısmının eve döneceğini belirtti. Irak’ta hafta sonunda düzenlenen yerel seçimlerle ilgili Obama, bu seçimlerin şiddet olaylarıyla gölgelenmediğini, Iraklılara daha fazla sorumluluk yüklemenin zamanının geldiğini kaydetti. Obama, ABD’deki başkanlık seçimi kampanyasında da, Irak’taki bütün Amerikan askerlerini 16 ay içinde geri çekme taahhüdünde bulunmuştu.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama’nın daha başkan seçilmeden İran ve Suriye ile, geçiş ekibinin uzmanları aracılığıyla çok gizli görüşmelere başladığı iddia edildi. Amerikan yönetimi bu yöndeki haberleri yalanlasa da 1995’te Nobel Barış Ödülü alan uluslar arası araştırmacılar kuruluşu Pugwash’in direktörü Jeffrey Boutwell, nükleer silâhsızlanma uzmanlarının son aylarda İranlı yöneticilerle çok üst düzeyde temaslarda bulunduklarını öne sürdü. Boutwell, sadece İran’ın nükleer programı değil, Ortadoğu barış süreci ve Körfez bölgesi gibi İran’ı Batı’dan uzaklaştıran sorunların ele alındığı bu görüşmelere, Obama’nın ekibinde yer alan eski Savunma Bakanı William Perry’nin de katıldığını söylerken, sadece çok üst düzey olduklarını söylemekle yetindiği diğer katılımcıların isimlerini vermeyi reddetti.

Foreign Policy adlı düşünce kuruluşunun dergisi “The Cable”ın internetteki blogu da, “Pugwash Diyalogları”nın katılımcıları arasında İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Aşgar Soltaniye’nin bulunduğunu yazdı. Amerikan yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise ayrıntı vermeksizin bu haberleri yalanladı. Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sözcüsü Mike Hammer da Başkan Obama’nın geçiş sürecinde yabancı hükümetlerin yetkilileriyle geçiş ekibinin temaslarda bulunduğunu açıkça yalanladığını söylediğini belirtti. Washington / aa

03.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Obama: Irak’tan bir yılda çekileceğiz

  Afganistan’da kanlı saldırı

  Ahmedinejad Meşal ile görüştü

  İsrail, öldürdüğü kameraman için 1.5 milyon avro ödeyecek

  Hamas, Mısır’a heyet gönderecek

  Japonya’da yanardağ patladı

  İngilizlerin çoğu evrime inanmıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır