"Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İran’dan ABD’ye zeytin dalı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ‘’karşılıklı saygı esasına dayalı eşit ve adil şartlarda ABD ile müzakerelere hazır olduklarını’’ bildirdi. ‘’Washington yönetiminin son 30 yılda İran karşısında yer aldığını ve bazı Avrupa ülkelerinin de gözü kapalı ABD’yi takip ettiğini’’ belirten Ahmedinejad, ‘’Dünya meselelerinde güç dilini kullanmak çözüm değil. Onlar, İran halkının hak ve hukukunu kabul etmeliler’’ ifadelerini kullandı.

İran: ABD ile müzakereye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ‘’karşılıklı saygı esasına dayalı eşit ve adil şartlarda ABD ile müzakerelere hazır olduklarını’’ bildirdi. Ahmedinejad, İsviçre’nin yeni Tahran Büyükelçisi Livia Leu Agosti’nin güven mektubunu kabulde yaptığı konuşmada İran-ABD ilişkilerine değindi. Ahmedinejad, ‘’İran, yeni ABD yönetiminin gerçek ve ciddî anlamdaki değişim politikalarına olumlu cevap vermeye ve dünyanın temel meselelerine, saygı esasına dayalı adil çözümler bulmaya hazır’’ dedi. ‘’Washington yönetiminin son 30 yılda İran karşısında yer aldığını ve bazı Avrupa ülkelerinin de gözü kapalı ABD’yi takip ettiğini’’ belirten Ahmedinejad, ‘’Dünya meselelerinde güç dilini kullanmak çözüm değil. Onlar, İran halkının hak ve hukukunu kabul etmeliler’’ ifadelerini kullandı.

07.02.2009


 

İSRAİL’E BASKI YAPILACAK

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze’deki insanî dram, dünyanın endişe kaynağı oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Washington’da yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında, geçiş noktalarının açılması konusunda baskı yapma kararı aldıklarını belirtti.

GAZZE, İNSANî YARDIMA MUHTAÇ

Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, ‘’Gazze’deki insanî durumdan çok endişe duymaktayız. Bayan Clinton ile birlikte, geçiş noktalarının yardımlar için açılması konusunda taraflara baskı yapmak konusunda mutabık kaldık. Gazze’deki insanların insanî yardıma ihtiyacı var’’ dedi.

İsrail’e kapıları aç çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Washington’da yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında, geçiş noktalarının açılması konusunda baskı yapma kararı aldıklarını belirtti. Kouchner, “Gazze’deki insanî durumdan çok endişe duymaktayız. Bayan Clinton ile birlikte, geçiş noktalarının yardımlar için açılması konusunda taraflara baskı yapmak konusunda mutabık kaldık. Gazze’deki insanların insanî yardıma ihtiyacı var’’ dedi.

Clinton da, İran’ın nükleer programı konusuna değindi ve Rusya ile daha çok istişarelerde bulunmak istediğini belirtti. Clinton, ‘’İran’ın nükleer silâh yapma konusundaki çabalarına ilişkin ortak endişelerimizle ilgili olarak birlikte akıllı bir diplomasi yürütüp uluslar arası toplumla diyalog içinde olacağız’’ dedi. Bu girişimi, Rusya’yı da dahil ederek yapmayı planladıklarını belirten Clinton, ‘’çünkü Moskova ile daha yapıcı bir ilişki geliştirmek niyetindeyiz’’ dedi.

07.02.2009


 

BM’den Gazze için kermes

Birleşmiş Milletler binasında Gazze’ye yardım amacıyla uluslararası bir kermes düzenlendi.

Kermese Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin’in eşi Nur İlkin’in başkanlığında Türkiye standı da katılarak destek verdi. Büyük ilgi gören Türk standında Türk yemeklerinden çeşitli örnekler sunuldu.

07.02.2009


 

AP bütün AB ülkelerinin Kosova’yı tanımasını istedi

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, AB’nin bütün üyelerinin Kosova’yı tanımasını istedi.

Genel Kurulda kabul edilen ve bağlayıcı niteliği olmayan karar için 281 ‘’evet’’ ve 229 ‘’hayır’’ oyu çıktı. AB içinde Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi, İspanya, Slovakya ve Romanya, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.

07.02.2009


 

Ban Ki-mun’dan Irak’a sürpriz ziyaret

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak’a sürpriz ziyarette bulundu.

Bölgedeki AFP muhabiri, Ban’ın Bağdat’a geldiğini ve hemen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüştüğünü belirtti. Ban, Mart 2007’de Bağdat’a gelmiş ve Maliki ile görüşmüştü. Ban, geçtiğimiz günlerde Pakistan’ı ve Hindistan’ı ziyaret etmişti.

07.02.2009


 

Darfur’da 30 bin kişi evini terk etti

Sudan’In Darfur bölgesinde çatışmalar yüzünden son günlerde en az 30 bin sivil evini barkını terk etmek zorunda kaldı.

Sudan’daki BM yetkilileri, bu bölgelere yardım eli uzatmaya hazır olduklarını ve çatışma yaşanan iki noktaya ulaşmanın yollarını aradıklarını bildirdi.

07.02.2009


 

Hamas’ın parasına el konuldu

MISIR güvenlik yetkililerinin, Gazze’ye dönen bir Hamas heyetinin valizlerinde bulunan 9 milyon ABD Doları ve 2 milyon Avro’ya el koyduğu bildirildi.

Ateşkes görüşmeleri için Mısır’da bulunan Hamas heyetinin, görüşmeler başarısız olduğu için Gazze’ye döndüğü bildirildi. Mısır güvenlik yetkilileri, heyetin kimi üyelerinin Refah Sınır Kapısı’nda Mısır güvenlik yetkililerince aranmak istendiğini, heyet üyelerinin aramaya itiraz ettiklerini bildirdi. Sonunda heyet üyelerinin aramaya razı olması üzerine, valizlerinde 9 milyon ABD Doları ve 2 milyon Avro nakit para bulundu. Başka bir güvenlik yetkilisi ise, ‘’paranın Mısır’da kaldığını, heyetin ise Gazze’ye geçtiğini’’ söyledi. Hamas’tan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

07.02.2009


 

GAZZE’DE BOMBALI PATLAMA

Gazze Şeridi’nde meydana gelen bir patlamada, ilk bilgilere göre 1 kişi öldü.

Hastane yetkilileri, önceki gece Gazze şehrindeki bir kahvede bomba patladığını, 1 kişinin öldüğü saldırıda, 6 kişinin de yaralandığını söylediler. Bombalı saldırının kaynağı henüz bilinmiyor. İsrail askerleri, ayrıca dün Gazze sınırından sızmaya çalıştığı ve el bombası taşıdığı öne sürülen bir Filistinli’yi öldürdüler. Öte yandan İsrail ordusu, Filistinli direnişçilerin Gazze’den roket attıklarını iddia etti. Ordu, roketin bir çiftlik yakınına düştüğünü, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.

07.02.2009


 

İnanç aile hayatımızın rehber gücü

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’a değişim getirme sözünün önemli bir örneği olarak, bir dini grubun başka bir dinî gruba göre ayrıcalıklı olmayacağını veya laik gruplara karşı dinî gruplara ayrıcalık yapılmayacağını bildirdi.

Obama’dan ‘her dine eşit mesafe’ mesajı

Bu açıklama, ABD’nin Cumhuriyetçi Partili eski başkanı George Bush’un, Evanjelik Hristiyanları ön plana çıkaran tutumundan büyük bir dönüşü temsil ediyor. Bush, Beyaz Sarayda göreve gelir gelmez, seçimi kazanmasına yardım eden Evanjelik Hristiyanlarla iyi ilişkilerini sürdürmeye büyük özen göstermiş ve Beyaz Saray’a bağlı, “inanca dayalı girişim” (faith based initiative) bir ofis oluşturmuştu. Obama’nın, Washington’da geleneksel olarak düzenlenen, “Ulusal İbadet Kahvaltısı” adı verilen toplantıda, bütün dinlere eşit yaklaşımda bir mesaj vermesi, gerçekten değişim mesajının altını çizdi. Obama, “İnanç her zaman bizim aile hayatımızın rehber gücü oldu. Burada kendimizi evimizde hissediyoruz ve bu geleneği bizim dönemimizde de sürdürmeyi umuyoruz” dedi. Obama, “Ondan şüphe yok ki inancın doğası, bazı inançlarımızın hiçbir zaman aynı olmayacağı anlamına geliyor. Farklı kitaplarımız var. Farklı ibadetlerde bulunuyoruz. Buraya nasıl geldiğimiz ve arkasından nereye gideceğimiz konusunda farklı inançlarımız var veya hiçbir inancımız yok” ifadesini kullandı. Böylece Obama’nın konuşmasında ateizme de gönderme yapması dikkati çekti. Obama, “Ancak neye inanmayı seçersek seçelim, nefreti temel alan hiçbir din olmadığını unutmayalım” diye konuştu ve dini fanatizme karşı olduğu mesajının da böylece altını çizmiş oldu ve kişisel inancın, herkesin iyiliğini getireceğini söyledi.

07.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır