"Gerçekten" haber verir 13 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

TÜKETİM ÇILGINLIĞINA HAYIR

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfınca (UTESAV) düzenlenen toplantıda küresel ekonomik kriz tartışıldı. Modern toplumlarda aşırı tüketimin, sağlığı, çevreyi ve toplumsal değerleri bozduğunda birleşen akademisyenler, tüketimin bir statü sembolü olarak görülmesinin tüketim çılgınlığını tetiklediğine işaret etti.

ASIL OLAN İLİM, TAKVA, AHLÂK

Prof. Dr. Recep Şentürk: “Kapitalist toplumsal yapıda tüketilen herşey statünün bir temsili. Biz bu statü göstergelerini değiştirmeli, yeni nesillere ‘Tükettiğin şey senin statünün göstergesi değil, sadece ihtiyacını karşılamak için yaptığın bir eylemdir. Senin gerçek mânâda statünü gösteren şey ilim ve takvadır, ahlâktır’ mesajını vermeliyiz.”

FATİH Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Şentürk, “Yeni nesillere tükettiğin şey senin statünün göstergesi değildir, o sadece ihtiyacını karşılamak için yapmış olduğun bir eylemdir. Senin gerçek manada statünü gösteren şey ilim ve takvadır, ahlakındır” mesajının verilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafındandan periyodik olarak düzenlenen “Beyin Fırtınası” toplantılarının ikincisi “Tüketim ve Değerler” konusunda gerçekleştirildi. Tüketim kavramının değerler açısından ele alındığı toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Recep Şentürk yaparken, toplantıya farklı alanlardan 25 akademisyen katıldı. Modern toplumlarda aşırı tüketimin, insan sağlığını, çevreyi ve toplumsal değerleri bozduğu fikri üzerinde birleşen akademisyenler, tüketimin bir statü sembolü olarak görülmesinin tüketim çılgınlığını tetiklediğine işaret etti. İslâm’ın, serveti ve maddeyi bir araç olarak gördüğünü ve bunu da bir imtihan vesilesi saydığını hatırlatan toplantı katılımcıları, değerler ışığında tüketimin yeniden tanımlanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Recep Şentürk, tüketim kavramının yeniden tanımlanması gerektiğine işaret ederek, İslam toplumlarında tüketimin nasıl algılandığını şu şekilde izah etti: “İslâm toplumlarında statü ilim ve takva ile belirlenen bir şeydi. Kapitalist toplumlarda ise para belirleyici olmuştur. Osmanlı toplumunda sınıfsal yapı ekonomik güce dayanmıyordu. Osmanlı’da ulema ve avam şeklinde bir ayrım vardı. Statü ilim ve takva ile olunca tüketim önemli bir şey olarak görülmemiştir. Neye sahip olunduğu önemli değildi. Çünkü asıl önemli olan ilim ve takva idi. Kapitalist toplumsal yapıda tüketilen her şey sınıfın, statünün bir temsili olmaktadır. Bizler bu statü göstergelerini değiştirmek durumundayız. Bunu yapabilmek için dünya görüşünün değişmesi gerekiyor. Yeni nesillere tükettiğin şey senin statünün göstergesi değildir, o sadece ihtiyacını karşılamak için yapmış olduğun bir eylemdir. Senin gerçek manada statünü gösteren şey ilim ve takvadır, ahlakındır mesajının verilmesi gerekiyor.”

"DEĞERLER

HAYATIMIZDA DAHA

ÇOK YER ALMALI"

Vakıf Başkanı İsrafil Kuralay ise, UTESAV’da değerler ışığında ekonomik kalkınma ve tüketim gibi toplumsal hayatı doğrudan etkileyen temel konularda düşünsel çalışmalar yaparak değerleri ön plana çıkartmaya çalıştıklarını aktardı. Modern toplumda büyük güven bunalımı yaşandığını, tabiatın ve insanın sömürülmesi, bilinçsiz tüketim, aşırı silahlanma ve sekülerleşmenin, dünyayı güvensiz bir yer haline getirdiğini aktaran Kuralay, “Bunun sonucunda da huzursuz ve güvensiz bir toplumsal yapı oluşmaktadır. Bu açıdan değerlerin hayatımızda daha çok yer alması için hepimiz daha çok çalışmalıyız” dedi.

AHMET TURAN SÖYLER

13.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TÜKETİM ÇILGINLIĞINA HAYIR

  Tedbir için daha ne bekleniyor?

  51 milyon kişi işsiz kalacak

  Dolar milyarderleri 35’ten 13’e düştü

  Doktoralı işsizler

  Darısı başımıza

  Burası Rusya

  Müzakereler hızlandırılsın

  Karadayı ve Bir’e suç duyurusu

  Ergenekon’da 2 gözaltı daha

  DP’den üçüncü başörtülü başkan adayı

  Dülger: İstanbul’un merkezini trafikten tecrit etmek gerekiyor

  Şahin: Başbuğ’la futbol konuştuk

  Müzakereler hızlandırılsın Türkiye raporu kabul edildi

  ABD'de rekor bütçe açığı

  Uluslararası turizm gerileyecek

  “Dünya ekonomisi küçülebilir” uyarısı

  e-Devlet Kapısı genişliyor

  Saniyeler içinde şarj olan pil

  Türkiye’de eğitecek uzman bulamadı

  Ölmeden cenaze törenlerini yapıyorlar

  Malezya Hıristiyanları Allah demek istiyor

  Discovery gelecek hafta fırlatılacak

  Doktoralı işsizler artıyor

  ABD'de rekor bütçe açığı

  Uluslararası turizm gerileyecek

  “Dünya ekonomisi küçülebilir” uyarısı

  2009’da 51 milyon kişi işsiz kalacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla