"Gerçekten" haber verir 27 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Çeçenistan’ı unuttuk mu?

İki ayrı Çeçenistan-Rusya savaşının yaşandığı yirmi yılın sonuna gelindiği bugünlerde, Çeçenistan, ülkemizde yalnızca son zamanlarda yaşanan Çeçen suikastleriyle gündeme geliyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından işlendiği iddia edilen bu cinayetlerin süreceğinden endişe ediliyor. Sürgündeki Çeçen Hükümeti Cumhurbaşkanının kardeşi Vaha Umarov, cinayetleri Çeçenistan’ın kukla lideri Kadirov’un işlettiğini ve sıranın kendisinde olduğunu iddia ediyor.

Bu cinayetler Türkiye ile sınırlı değil. En son 13 Ocak’ta Viyana’da Kadirov’u kendisine işkence yaptırdığı için şikâyet eden ve onun bir süre korumalığını yapan Ömer İsrailov aynı şekilde katledildi. Tabiî bu haberlerle birlikte üzeri küllenen Çeçenistan konusu tekrar gündeme geldi.

Rusya’nın uydu devletine dönüştürülen bu yiğit insanların ülkesinde ve çevresindeki ülkelerde on binlerce mülteci kan ağlıyor. Yurtlarından edilmiş binlerce Çeçen, İnguş Cumhuriyetindeki kamplarda yoksulluk içinde yaşıyor.

1990 yılından bu yana 400.000 kişi dünyanın değişik ülkelerinde göç etmek zorunda bırakıldı. Yaklaşık 4000 Çeçen Türkiye’ye sığındı. 100.000 Çeçen ise kendi ülkesindeki mülteci kamplarına yaşamaya mahkûm edildi.

Rusya, kendi ülkesine ihanet edip, Rusya saflarında Çeçen direnişçilere karşı savaşan Ramazan Kadirov’u bu ülkenin başına getirdi. Bu kukla devlet başkanının İslâm dünyasında kabul görmesi için de, yaygın bir propaganda başlattı. Halbuki Kadirov, kendi milletine karşı yaptığı savaşta başarı kazandığı için 2004 yılında savaşlarda kahramanlık gösteren askerlere verilen “Rusya Federal Kahramanı” unvanı ve madalyasını aldı.

Çeçenistan zengin petrol yataklarının yanı sıra, Azerbaycan ve Kazakistan petrolünün Karadeniz kıyısına naklini sağlayan boru hattının üzerinde bulunuyor. Rusya’nın petrol kaynaklarının yüzde 18’i bu ülkede. Ayrıca buradan çıkan petrolün kalitesi yüksek. Rusya bu kaynaklardan elde ettiği petrolün gelirinin yüzde yetmişini vergi olarak alıyor. Çeçenistan’daki petrolü çıkarıp işleyen Rosneft şirketi, çıkarılan petrolün üçte birinin Çeçenler tarafından çalınıp satıldığını ileri sürüyor. Çeçen mücahit grupları finansmanını bu yolla sağlıyor. Bu şirket 2004 yılından 2008 yılına kadar toplam 12,8 milyar ruble kazandı bu ülkedeki petrol işlerinden.

Devletimizin Kafkasya’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik tarihten gelen yükümlülükleri var. Rusya ile ilişkilerin hassasiyeti, bizim bu ülkede yaşanan insanlık dramını görmezden gelmemize yol açmamalı. En azından uluslar arası toplumu harekete geçirerek, kendi ülkesinde garip yaşayan bu insanların refaha kavuşturulması, sürgündeki liderlerinin hayatının korunması konusunda daha ciddi adımlar atılmalı. Bu aşamada İstanbul’da öldürülen Çeçenlerin katillerinin bulunmasına da daha fazla gayret edilmelidir.

HALİL İBRAHİM CAN

27.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis